Erikoisia asioita Keniassa

 

Postaus on julkaistu alunperin kesällä 2016 Keniasta palattuani. Postauksen kieliasua on paranneltu ja kuvat vaihdettu.

Kaksi kuukautta Keniassa asuessani ehdin nähdä hyvin monta uutta ja outoa asiaa tai tapaa, jotka ovat kenialaisille aivan peruskauraa. Osa näistä asioista pätee ympäri Keniaa, osa pelkästään maaseudulla ja osa taas kaupungissa. Asiat ovat mun itseni huomaamia ja omasta näkökulmastani kerrottu.

Ihmiset kantavat painavat tavarat päänsä päällä. Usein naisilla on pään päällä pieni kangas, joka on taiteltu ympyrän muotoiseksi, jämäkäksi alustaksi, ja alustan päällä on esimerkiksi painava ruukku, jota tuetaan toisella kädellä.

Maaseudulla naiset eivät ikinä pukeudu housihin, vaan käyttävät aina mekkoja ja hameita. Varsinkin kirkkoon mentäessä edes siistit housut eivät tule kysymykseen, vaan etikettiin kuuluu pukeutua helmoihin.

Lapsille puetaan fleecetakit päälle ja myssyt päähän myös sisällä. Lasten hikoilemista ei oteta kuuleviin korviin, ja vaatteiden vähentäminen sisällä aiheuttaa välittömän flunssan.


Kenialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että kaikki sairastelut johtuu arkipäiväisestä säätilan muutoksesta. Mun suolistobakteerikaan ei voinut tulla ruoasta tai hygienian puutteellisuudesta, vaan syynä siihenkin oli climate change. Jopa Nairobin ja Mombasan välinen viiden lämpöasteen heittely voi olla syy kaikkiin sairauksiin. Kaikki, jopa lääkärit, ovat vakaasti tätä mieltä.

Kasvisruokavalio on maailman omituisin juttu. Maapallon ja luonnon säästämiseen liittyvät perustelut ovat täyttyä hölynpölyä, ja lihaa syömätön on jopa vähän törkeä nirsoilija. (Tavallaan ymmärrän tämän ajatuksen Keniassa, mutta silti hieman huvittavaa.) Kasvisruoka on usein esimerkiksi riisiä ja lihakastiketta, josta isoimmat lihanpalat on nypitty pois. Kana ja kala eivät ole lihaa.

Usein esimerkiksi ravintolan vessoissa ei ole vessapaperia. Joskus sitä saa henkilökunnalta pyytämällä, mutta usein oma vessapaperi on se ainoa mahdollisuus. Joistain vessoista löytyy käsisuihkut vessapaperin korvikkeena.

Käsiä ei koskaan kuivata pesemisen jälkeen. Tähän tarkoitukseen ei ole vessoissa pyyhkeitä tai käsipapereita.

Harva tiesi, missä Suomi sijaitsee, mutta jostain kumman syystä kaikki tuntuivat aina tietävän Ruotsin maantieteellisen sijainnin.

Sähkökatkoksia voi tulla koska tahansa. Ne kestävät parista tunnista useampaan päivään. Sama pätee vesikatkoksiin niissä talouksissa, joissa ylipäätään juoksevaa vettä on tarjolla.


Kaikissa vähänkin paremmissa paikoissa, kuten hostelleissa, aamupalalla on tarjolla kananmunia. Minulta ei koskaan kysytty otanko munia, vaan miten haluan kananmunani tänä aamuna – paistettuna, keitettynä, munakkaana vai omelettina.

Lapsia saa lyödä. Usein lapsia kuritetaan kepin avulla ulkona niin, että kaikki näkevät. Väkivallalla uhkailu on oiva keino saada lapset kuriin. Toinen rangaistuskeino on lukita lapsi moneksi tunniksi huoneeseen, esimerkiksi vessaan tai vyöllä kiinnitettynä sängyn jalkaan.

Osalla tapaamistani kenialaisista on älypuhelimet, joihin he ostavat krediittejä silloin, kun niihin on varaa. Useimmilla kuitenkin on joko älypuhelimen lisäksi varsinaisena puhelimena tai sitten ihan ainoana puhelimena vanha palikkamalli, usein Nokian kännykkä.

Lähes kaikki kenialaiset kuuluvat johonkin heimoon. Heimoilla on keskenään vahvoja stereotypioita toisista heimoista.

Ihmiset puhuvat joko todella hiljaa tai todella kovaa. Televisio ja musiikki huutavat aina täydellä voluumilla.

Muiden puolesta rukoilu tulee tehdä todella kovaäänisesti. Tämä johtuu siitä, että demonit poistuvat vain kovaa huutamalla, eikä hiljaa rukoileminen riitä häätämään niitä.


Kaikki puhuvat koko ajan rahasta. Raha tuntuu olevan paljon ihmishenkeä arvokkaampi, ja esimerkiksi maaseudulla varkaat poltetaan elävältä rangaistuksena teostaan. Mzunguilla eli valkoihoisilla oletetaan automaattisesti olevan setelikaupalla rahaa.

Maitoa myydän jauheena, jota kaadetaan veden joukkoon. Jauhetta säilytetään kuivien aineiden joukossa. Toinen vaihtoehto on uht-maito. Paikalliset jääkaapit eivät riitä pitämään tavallista maitoa kylmänä, mistä syystä myöskään juustoa tai jogurttia ei ikinä syödä.

Mistään kaupasta tai apteekista ei löydy korvatulppia! Niitä olisin tarvinnut useita kertoja. Myös suihkutettava hyttysmyrkky on aina loppu.

Vessassa usein pytyn tilalla on (joskus kaakeloitu) reikä lattiassa. Se huuhdellaan kaatamalla reikään vettä. Jos vessassa on oikea pytty, ei pytyn päällä ole ikinä muovista rinkulaa. Pytyissä ei yleensä ole toimivaa vetämissysteemiä, jolloin huuhtelu tapahtuu kaatamalla vettä pyttyyn.

Lääkkeet ostetaan yksi tabletti kerrallaan tarpeen tullessa. Kellään ei ole siis kotona varuilta esimerkiksi särkylääkettä.

Pihajuhlissa meidän kylässä isoista ulkokaiuttimista soi aina Justin Bieberin Sorry monta kertaa illan aikana. Kuulemma nairobilaisessa orpokodissa oli sama hittibiisi. (Tämä on siis vuodelta 2016, en tiedä mikä nykyään on the biisi.)


Lihaa on normaalia säilyttää yön yli ja vielä seuraavankin päivän huoneenlämmössä. Se on edelleen syöntikelpoista.

Kenialaiset kättelevät tavatessaan jonkun tutun tai tuntemattoman – siis joka ikinen kerta. Normaalin kättelyn sijasta se on enemmän paiskataan kättä -tyylistä. Jos vain suomalaiseen tyyliin moikkaat kättä nostamalla, olet epäkohtelias.

Kaikki osaavat puhua swahilia, mutta harvempi osaa kirjoittaa sitä. Kenialaisten toinen äidinkieli on englanti. Lisäksi jotkut puhuvat kolmantena äidinkielenään omaa heimokieltänsä.

Aina jonkun kompastuessa muut sanovat välittömästi sorry. Myös jos kerrot olevasi kipeä tai sinulla on haava, on ensimmäinen kommentti sorry.

Postaus on osa Travel Thursday -postaussarjaa. Julkaisen epäsäännöllisen säännöllisesti torstaisin matkailuaiheisia postauksia. Travel Thursdayssa muistellaan tehtyjen matkojen kohokohtia, kerrataan kummallisimpia matkamuistoja, vinkataan uusista kohteista sekä haaveillaan tulevista reissuista. Kaikki postaussarjan osat löydät travel thursday -tagin alta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Mikko_L 25.8.2016 at 19:39

  Ootsä käyny muualla maailmas ku Keniassa?

 • Reply Laura 25.8.2016 at 19:54

  Oon mä Euroopan sisällä jonkin verran kierrelly! Euroopan ulkopuoleisesta maailmasta on Turkissa, Keniassa ja Tansaniassa tullu nyt käytyä 🙂

 • Reply Mikko_L 25.8.2016 at 20:23

  Oon ite käyny afrikassa vaan marokossa ja pakettimatkalla egyptissä. Afrikka kiehtoo kovasti mut malariariski pelottaa.. Muuten samoja asioita kuulostaa olevan joiltain osin myös aasiassa jossa oon enemmänkin matkannut. Toki uskomukset hiukan eroaa jne. Mutta samoista asioista puhutaan silti. Meinasitkos jättää blogin tähän vai täydennellä sitä, kun saat lisää maailmaa valloitettua?

 • Reply Laura 27.8.2016 at 12:06

  Mä söin malarianestolääkettä, sivuvaikutuksia oli kyllä mut ainakaan ei tullu sitä itse tautia. Ja mun käsittääkseni malariariski on iso vaan trooppisilla alueilla, eli esimerkiksi Nairobissa ei välttämättä tarvi ees estolääkitystä syödä. Et joissain osissa Afrikkaa voi matkustella myös ilman isompaa riskiä! Ja jep, nyt ekaa kertaa ihan kunnolla Euroopan ulkopuolella oleskellessa huomas kyllä sen, miten erilaiset käsitykset ja uskomukset yms voi olla toisessa maanosassa ihan pienissäkin asioissa.

  Kyllä tää blogi jatkuu vielä ainaki ens reissun ajan, kirjottelen ensin nää loput Kenia-jutut pois alta ja sitte keskityn seuraavaan aiheeseen eli lokakuussa alkavaan vaihto-opiskeluun Saksassa! 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26.6.2020 at 10:15

  Paljon tuttuja havaintoa omiltakin matkoilta. Nykyäänhän tuohon voi lisätä sellaisen positiivisen havainnon, että muovipusseja ei käytännössä ole, sille ne ovat Keniassa kiellettyjä nykyään.

 • Reply Unknown 28.6.2020 at 17:32

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Kulttuurierot ovat kiehtovia. Koronasta johtuen meidän Afrikan työmatka Kongoon meni jäihin, mutta ehkä vielä joku päivä. Kaikki mahdolliset rokotukset on ainakin valmiina.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 29.6.2020 at 01:18

  Tää oli mielenkiintoinen, kiitos! Kenia on korkealla haaveissa, mutta toistaiseksi Afrikka on pitkälti aika tuntematon itselle. Aika monet näistä huomioista tunnistin myös Kaakkois-Aasiasta.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 29.6.2020 at 14:17

  Kenia aiheuttaa ihan varmasti kulttuurishokin, tässä oli kyllä monia hyviä huomioita. Voin kuvitella, että kasvissyöntiin ei kovin ymmärtäväisesti siellä suhtauduta… jos tarjolla on huoneenlämmössä marinoitua lihaa, pitäisi kyllä itsekin varmaan pitäytyä kasvisruokavaliossa siellä. 😀

 • Reply Laura 1.7.2020 at 06:31

  Tästä muovipussiasiasta en ole kuullukaan! Mahtava juttu. Tuolla ollessa tuntu, että kaikki on kääritty moneen muovipakkaukseen, joten hyvä että kulutus vähenee edes muovipussien kohdalla. Hyvä Kenia!

 • Reply Laura 1.7.2020 at 06:32

  Kiitos! Voi ei, harmi että teidän matka peruuntui. Kongo kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselta kohteelta. Toivottavasti pääsette matkaan pian, onneksi nuo rokotukset ovat voimassa yleensä ainakin pari vuotta!

  Ja kulttuurierot todellakin ovat kiehtovia. Pitää varmaan tehdä näitä muistakin maista. 🙂

 • Reply Laura 1.7.2020 at 06:35

  Kiva että tykkäsit! 🙂

  Oon ymmärtänyt että juurikin Aasian suunnilla on paljon samaa, ilmeisesti ainakin nuo toilettiasiat on vähän samantyyliset. Mä en oo Aasiassa ikinä käynyt, joten ite en tiedä omasta kokemuksesta. Jännä, miten nuo reikävessatkin on monessa paikassa ihan normi, mutta suomalaisille usein kauhistus! Mä kaipasin vatsaongelmien aikana sitä konkreettista pyttyä, mutta muuten totesin reiän ihan käteväksi kenialaisiin pyttyihin verrattuna – ei ollut sitä ongelmaa, että pytty ei vedä. Kaikkeen tottuu, yllättävää kyllä.

 • Reply Laura 1.7.2020 at 06:38

  Joo Kenia tuntu välillä kyllä ihan toiselta maailmalta, mitä se melkein nyt onkin, ainakin toinen maanosa. 😀

  Mäkin ymmärrän tuon kasvissyöntiin suhtautumisen, mutta välillä se vähän ärsytti. Mä itseasiassa ennen reissua päätin syödä lihaa Keniassa, mutta en lopulta vaan pystynyt siihen. En kuitenkaan vaatinut mitään erityistä ruokaa, vaan jätin vaan lihan pois lautaselta ja söin usein pelkkää riisiä tms. Ja välillä superhyvää papukastiketta! 🙂

  Tuo lihan lämpimässä säilyttäminen on kyllä aika käsittämätöntä. 😀 Toisaalta jääkaapit on siellä vähän eri tasoa, joten en tiedä miten hyvin liha sielläkään säilyisi.

 • Reply Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 4.7.2020 at 12:38

  Tässä oli paljon yhtäläisyyksiä, mihin on törmännyt esim. Meksikossa ja Guatemalassa. Musiikki, tv yms. huutaa ihan täysillä aina ja tuo sama mekkala kuuluu kadulle kaupoistakin. Alkuperäiskansoihin kuuluvat naiset kantaa usein pään päällä kantamuksiaan. Oon myös valitettavasti nähnyt miten lasta on lyöty kahvilassa kun se kiukutteli. Vessapaperia ei oo oikeestaan missään, vaan se pitää ostaa erikseen vessavahdeilta. Ihmisillä on outoja uskomuksia terveydestä ja esim. auringon uskotaan parantavan monet sairaudet.

 • Reply Terhi 4.7.2020 at 21:58

  Tuttuja huomioita. Tuota lasten pukemista villavaatteisiin en oikein käsitä Vauvatkin hikoilevat villamyssy päässä ja sitten toisaalla niitä taas kannetaan paahteessa ilman mitään päänsuojaa.

 • Reply Laura 16.11.2020 at 11:40

  Voin kuvitella, että Meksikossa ja Guatemalassa on sama fiilis noissa asioissa! Mä en ole koskaan ollut missään päin Amerikkaa, mutta jotenkin tällanen mielikuva on syntynyt. Tuo lapsen lyöminen on ihan kamalaa, mutta vaikea siihen on puuttua ainakaan niin, että se auttaisi pidempiaikaisesti yhtään mihinkään. Mielenkiintosia juttuja kyllä nuo sun kertomat, kuulostaa niin tutuilta! Kyllä maailma on ihmeellinen, ja kylläpä sitä meidänkin juttuja varmasti muualla maailmaa ihmeteltäsiin. 🙂

 • Reply Laura 16.11.2020 at 11:40

  No niinpä! Mulle ei oikeen ikinä selvinnyt tuo villavaatteiden jatkuva käyttö helteellä… Ei voi ymmärtää.

 • Leave a Reply