DIY pöytä – tuunasimme roskalavalta haetun keittiön pöydän

Päätimme hankkia keittiöön isomman pöydän vanhan Ikean kahden hengen pöydän tilalle. Halusimme molemmat kokeilla pöydän maalaamista saadaksemme omaperäisen lopputuloksen. Facebookin ostoilmoitus tuotti tulosta, ja haimme kotiin täyspuisen neljän hengen ruokapöydän jatkopalalla.

Ensimmäinen vaihe oli kasata jalat kiinni pöytään parvekkeelle levitettyjen lehtien päällä. Maalausvaiheessa jalkojen olisi ollut turvallisempaa olla irti, mutta totesimme maalaamisen vaikeutuvan lähemmäs lattian tasoa mentäessä. Pöydän kasaamisen jälkeen pääsimme kaikkein raskaimpaan vaiheeseen, hiomiseen.

Hiomista varten haimme pari palaa karkeaa hiomapaperia. Homma oli helpompi hoitaa hanska kädessä, ja hiomiseen meni aikaa pari tuntia. Mun käsi kramppasi jatkuvasti ja olin ihan puhki neljäsosan hiottuani, joten poikaystävä otti suuremman roolin tässä vaiheessa ja hoiti hiomisen loppuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päätimme maalata vain pöydän kannet ja sivut ja jättää jalat kokonaan maalaamatta. Tämä tarkoitti pöydän jalkojen teippaamista suojaan maalilta. Aluksi teippasimme tunnollisesti joka kohdan, kunnes ensimmäisen jalan puolivälin jälkeen hyödynsimme sanomalehteä myös suojaamisessa. Teippaukseen kului yllättävän kauan aikaa, kokonaisuudessaan noin pari tuntia.

Seuraava vaihe oli mielestäni kaikkein hauskin: maalaaminen! En ole pitkään aikaan maalannut mitään, ja maalaus oli yllättävän rauhoittavaa ja mukavaa. Jäljestä ei tullut tasaista, mutta se ei ollut tarkoituskaan – halusimme pöydän näyttävän itse tehdyltä. Kokonaisia siveltimen vetoja oli mahdotonta tehdä, ja pöydän pinta jäi rosoiseksi ja epätasaiseksi. Jäljestä tuli kuitenkin todella kivan näköinen!

Maalaamiseen käytimme Rust Oleum -merkin Chalky Finish kalustemaalia värissä Bramwell. Kummallakaan ei ollut ennestään järin paljoa kokemusta kalusteiden maalaamisesta, mutta tutkiskelun jälkeen totesimme tämän olevan meidän tarkoituksiimme sopiva maali. Mitään valittamista maalista ei ollut, vaan se toimi hyvin ja väri on purkin kuvauksen mukainen.

Annoimme maalin kuivua noin vuorokauden. Parvekkeelle paistoi aurinko päivällä niin kuumasti, että se varmasti nopeutti kuivumista. Kuivumisen jälkeen pöydän pinta täytyi vielä lakata. Käytimme tähän Rust Oleumin kalustelakkaa, joka oli spray-muodossa. Maalia emme viitsineet spreijata, jotta sitä ei tarttuisi parvekkeen seiniin ja kalusteisiin, mutta värittömän lakan kanssa tätä ongelmaa ei ollut. Lakka tosin haisi niin pahalta, että en kestänyt olla parvekkeella tai edes mennä sinne vuorokauteen, joten poikaystävä hoiti lakkaamisen.

Vuorokauden jälkeen lakka oli täysin kuivunut ja tadaa – pöytä oli valmis! Enää tuli irroittaa teipit pöydän jaloista. Irroittaminen oli nopeampaa kuin teippaaminen, mutta niiden irti rapsuttamisessa meni oma aikansa, erityisesti niissä kohdissa, jossa maalia oli teipin päällä. Lopuksi kannoimme pöydän sisälle paikallensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä kannattaa ottaa huomioon?
Lakka jätti haalean laikukasta jälkeä pöytään. Laikut olisi voinut varmaan välttää sutimalla lakan spreijaamisen sijaan, mutta meitä laikut eivät haitanneet. Nyt noin kuukauden jälkeen laikut eivät edes enää näy pöydässä. Teippaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ja sanomalehtiä vinkkaisin laittamaan mieluummin liikaa kuin liian vähän maaliroiskeiden vuoksi. Niitä nimittäin tulee vaikka on kuinka varovainen, mutta onnistuttiin välttämään kokonaan maalin putoaminen parvekkeen lattialle. Pöytä ja maalauspaikka haisee jonkun aikaa voimakkaasti, mikä voi aiheuttaa jollekin päänsärkyä. Maalin täytyy myös antaa kuivua rauhassa, joten sisällä maalaaminen voi olla haastavaa.

Koska saimme pöydän roskalavalta ilmaiseksi, tuli prosessi kokonaisuudessaan maksamaan meille noin 40 euroa. Tämä sisältää siis hiomapaperit (joita jäi vähän yli), maalin (jota jäi puoli purkkia yli), uudelleen käytettävän maalipensselin ja lakkapurkin, jota jäi myös vähän yli. Jatkopala jätettiin kokonaan käsittelemättä ja maalaamatta, joten siihen ei kulunut välineitä. Lisäksi sain vanhasta pöydästä reilu kympin verran kirpparilla. Vielä pitäisi pari tuolia hankkia, mutta nekin olisi kiva löytää käytettyinä, ja kiire niillä ei ole.

Täällä ollaan todella tyytyväisiä lopputulokseen! Mitä te tykkäätte?

 

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Elina 19.10.2022 at 10:43

    Hei, onko lakkauksen kanssa pysynyt maali hyvänä vaikka pyyhkisi kostealla rätillä, entä jos on kastunut niin kuluuko pinta 🤔 olen kodinhoitohuoneen penkkiä maalaamassa samalla maalilla, tosin eriväristä, ja mietin että kun laitan tuota lakkaa siihen niin kestääköhän miten kosteutta 🤔

    • Reply Laura Linnea 24.10.2022 at 17:01

      Moikka! Meillä ehti olla tämä pöytä käytössä puolisen vuotta ennen kuin myytiin pois muuton tieltä. Meillä ainakin pysyi hyvänä pinta kosteudesta huolimatta! Ei jäänyt mitään merkkejä, vaikka pyyhittiin rätillä ja kasvista saattoi tulla vettä pöydälle. Tosin kuten postaus kertoo, me jätettiin pöydän pinta muutenkin ns. röpelöiseksi, eli mitkään pikku jäljet eivät siinä muutenkaan näkyisi niin hyvin. 🙂

    Leave a Reply