hero taustakuva

Huvipuistot esittelyssä: tällainen on Särkänniemi

artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Tampereella sijaitseva Särkänniemi on Suomen kenties monipuolisin huvittelukeskus. Perinteisten huvilaitteiden lisäksi Särkänniemen alueelta löytyy myös esimerksi delfinaario, planetaario sekä taidemuseo.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 04.05.2015
facebook   whatsapp

Eläintarhasta suosituksi huvipuistoksi

Särkänniemen huvipuisto sai alkunsa, kun Tampereen kaupunginjohtaja sai 1960-luvulla ystävyyskaupunki Lodzilta Puolasta lahjaksi kaksi leijonanpentua. Lahjan innoittamana Särkänniemen alueelle perustettiin väliaikainen eläintarha, ja myöhemmin myös akvaario sekä planetaario. Tampereen maamerkin, Näsinneulan, avajaisia vietettiin vuonna 1971.

Delfinaario on yksi Särkänniemen vetonauloista

Kauan kytenyt haave huvipuistosta toteutui vuonna 1975, kun Särkänniemen huvipuisto vihdoin avasi ovensa. Alkuperäisiä laitteita huvipuistossa olivat Troika, Calypso ja Mini Avioli. Maailman pohjoisin delfinaario sai ensimmäiset asukkaansa vuonna 1985. Delfinaarion asukit ovat siitä lähtien olleet yksi Särkänniemen yleisösuosikeista, mutta delfiinien oloista ja delfinaarion eettisyydestä on käyty runsaasti julkista keskustelua.

Vuonna 2001 Särkänniemen alueen kohteet ja palvelut yhdistettiin yhden sisäänkäynnin taakse ja käyttöön otettiin nimi Särkänniemen Elämyspuisto.

Hurvittelua lapsille ja lapsenmielisille

Särkänniemen huvilaitealueella on 36 laitetta, joista löytyy vaihtoehtoja eri-ikäisille ja -kokoisille hurjapäille. Vanhin laitteista on nostalginen Troika.

Hurjapäisimmätkin saavat takuulla kokea kyllikseen vauhdin hurmaa Tornado- ja Trombi-vuoristoradoissa. Perheen pienimmät viihtyvät puolestaan esimerkiksi Karamelli-karusellissa ja Taikajoessa.

Huvilaitteissa on turvallisuuteen perustuvia pituusrajoituksia, joten oli perheen pienin minkälainen vauhtihirmu hyvänsä, eivät silti aivan kaikkien laitteiden portit aukene.

Elämyspuistosta löytyy paljon koko perheen puuhaa

Särkänniemestä löytyy huvipuistolaitteiden lisäksi myös monenlaisia koko perheen aktiviteetteja. Taiteeseen voi tutustua Sara Hildénin taidemuseossa ja avaruuden ihmeisiin planetaariossa. Vedenalaista elämää voi puolestaan hämmästellä akvaariossa ja delfinaariossa.

Elämyspuiston porttien sisältä löytyy myös kaksi pienempää teemapuistoa. Angry Birds Land on takuuvarma hitti vihaisten lintujen ystävien keskuudessa ja Koiramäellä pääsee kurkistelemaan alueen talojen sisään yhdessä Koiramäen asukkien kanssa.

Koiramäki on Särkänniemen uutuus koko perheelle

Jos ei kärsi korkean paikan kammosta, kannattaa nousta hissillä Näsinneulan huipulle. Tämän 168 metriä korkean tornin huipulta levittäytyy huikea näköala yli Tampereen. Särkänniemessä on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kioskeja.

Hinnat ja aukiolot

Särkänniemen Elämyspuisto on vaihtelevin aikatauluin auki toukokuusta elokuuhun. Kuitenkin esimerkiksi Näsinneulaan ja delfinaarioon pääsee vierailemaan ympäri vuoden.

Elämyspuiston alueelle on ilmainen sisäänpääsy. Helpointa on ostaa Ipana- tai Elämysavain, jolla pääsee hurvittelemaan kaikkiin laitteisiin ja kohteisiin.

>> Katso myös Rantapallon lista Suomen parhaista huvipuistoista

Lisätietoja Särkänniemen internetsivuilta

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuvat: Särkänniemen kuvapankki

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.