Hyppää sisältöön

Matkalle teini-ikäisten lasten kanssa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.07.2013
Rantapallon vinkit teini-ikäisten lasten kanssa matkustamiseen.

Vastuuta ja omaa aikaa

Teini-ikäinen on aikuisiän kynnyksellä ja vastuun ottaminen itsestä ja muista alkaa olla ajankohtainen taito. Lapsikatraan isoin sisarus voikin aloittaa vastuun ottamisen pienemmistä sisaruksistaan: hän voi toimia lapsenvahtina lomahotellin leikkikentällä ja järjestää iltaisin hotellihuoneessa lautapeli-iltoja. Näin myös vanhemmat saavat kaivatun hengähdystauon ja nuori puolestaan ansaitsee itselleen taskurahaa ja vastaavan määrän omaa aikaa, jonka hän voi lomakohteessa käyttää miten mielii.

Nuorilla on tapana haluta lomamatkalta muutakin kuin koko perheen yhdessäoloa ja pienten sisarusten vahtimista. Kypsälle nuorelle voikin antaa jo vapauden tehdä omia juttuja myös loman aikana. Yksityinen hetki hotellin uima-altaalla ja ostoskierros läheisessä ostoskeskuksessa tuovat lomaan teini-ikäisen kaipaamaa vaihtelua ja omaa aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun nuoren omasta ajasta sovitaan, kannattaa huomioon kuitenkin ottaa myös lomakohteen turvallisuus. Kun lomakohteena on Rio de Janeiron kaltainen vilkas suurkaupunki, ei kovin suuria vapauksia kannatta turvallisuuden nimissä antaa. Euroopan rauhallisissa rantalomakohteissa asia on toinen ja esimerkiksi uimarannat ovat turvallinen kohde, jonne teini-ikäisen voi antaa pujahtaa omia aikojaan.

Yhteistä puuhaa

Vaikka oma aika on nuorelle tärkeää, kannattaa häntä rohkaista osallistumaan myös koko perheen yhteisiin harrastuksiin. Nuori kannattaa ottaa mukaan suunnitelmiin jo lomakohteen valinnasta alkaen. Teini-ikäisellä on usein sanansa sanottavana myös loman aktiviteettien suhteen ja mikäli koko perhe innostuu, voi lomalla kokeilla kulttuuriretkien ohella myös nuoren harrastusehdotuksia, kuten sukellusta tai koskenlaskua.

Lomailusta ja yhteisestä puuhasta voi tehdä leikkimielisen kilpailun: jokainen perheenjäsen voi valita yhdelle lomapäivälle aktiviteetin, johon kaikkien tulee osallistua. Se, kenen aktiviteetista koko perhe piti eniten, voittaa jonkin mukavan palkinnon. Näin jokainen tulee luultavasti kokeilleeksi jotakin uutta!

Samanikäistä seuraa

Mikäli mahdollista, kannattaa lomamatka sijoittaa samaan ajankohtaan ja samaan kohteeseen sellaisen tuttavaperheen kanssa, jossa on samanikäisiä lapsia ja nuoria, sillä näin teini-ikäinen saa lomalle ikäistään seuraa. Omanikäinen seura on erittäin hyvä asia varsinkin silloin kun omasta sisarusparvesta ei sieluntoveria löydy ja kinastelut ovat arkipäivää.

Mikäli samanikäistä matkaseuraa ei ole saatavilla, voi nuorella olla suurikin ikävä kotikonnuille jääneitä ystäviä. Teini-ikäinen haluaa luultavasti pitää yhteyttä ystäviinsä myös lomamatkan aikana, mutta matkapuhelimen käyttöön kannattaa kuitenkin asettaa rajoituksia. Tunteja kestävät maratonpuhelut ja sadat tekstiviestit tulevat ulkomailla yllättävän kalliiksi. Matkapuhelimen käyttöön voi asettaa omatekoiset saldorajat, eli puheminuuttien ja tekstiviestien päivittäinen maksimimäärä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotimiehenä

Lyhyiden lomien ajaksi voi harkita myös sellaista vaihtoehtoa, että teini-ikäinen jää luotetuksi kotivahdiksi. Tämä saattaa varsinkin teinistä itsestään olla erittäin hyvä ajatus. Pelisäännöt kannattaa kuitenkin tehdä selväksi jo alkumetreillä: kaikesta tulee sopia etukäteen ja sopimukseen tulee sisällyttää myös kavereiden vierailuajat, kotiintuloajat ja paikkojen kunnossapito. Jos loman jälkeen näyttää siltä, että teini on osannut hoitaa kotimiehen tehtävät erinomaisesti, voivat vanhemmat palkita vastuuntuntoista lastaan mukavilla tuliaisilla ja – mikä tärkeintä – luottamuksella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Rodos lasten kanssa

Vietä riemukas matka perheen kesken – näin onnistuu loma Rodoksella lasten kanssa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja