hero taustakuva

Lomaile muistoja lapsellesi

artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Lasten kanssa lomaillessa vähemmän on enemmän.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 07.02.2012
facebook   whatsapp

Vähemmän on enemmän

Pienten lasten kanssa lomaillessa vähemmän voi olla enemmän. Kun kysyt lähipiirin lapsilta parasta lomamuistoa, mainintoja eivät saa niinkään kalliit ja virikkeitä täyteen ympätyt reissut.

Usein mieleen ovat jääneet ne pienet hetket, jotka aikuisen mielestä saattoivat vilahtaa aivan huomaamatta ohitse.

Millaisia ovat omat lapsuuden lomamuistosi?

Välähdyksiä hyvistä hetkistä voi muistaa hyvinkin varhaisilta vuosilta.

Ensimmäinen uinti uima-altaassa sinisen veden hehkuessa ympärillä. Lupa valvoa myöhään ja syödä siskon kanssa suklaavanukasta auringonlaskussa tai sadettajahippa, jossa nakusillaan juostiin pakoon nurmikon sadettajan kylmää vesisuihkua. Enon piirtämät kuvat, joita sitten itse väritettiin…

Parhaat muistot eivät aina vaadi rahaa, mutta ne vaativat aikaa.

Tavallinenkin voi olla kivaa

Irtautuminen kiireisestä arjesta ja heittäytyminen lomalle lapsen rytmiin ei välttämättä ole helppoa. Lomalla on kuitenkin lupa lorvailla, oikein haaskata aikaa yhdessä.

Painautukaa littanaksi ruohoon tai tai lumeen ja seuratkaa, kuinka koppakuoriainen vilistää heinänkorsissa tai lumihiutaleet laskeutuvat kasvoillenne. Heittäytykää pakkaspäivänä sängylle ja kerro sadut itse, tositarinat muistoina omasta lapsuudestasi.

Aina ei edes tarvitse olla erikseen järjestettyä tekemistä. Kun itse pikkutyttönä valitin äidille tekemisen ja kavereiden puutetta, hän kehotti tarttumaan kirjaan: ”siinä sinulla on aina ystävä”. Pitkän loman pitkäveteisinä päivinä äidin vastaus ei ilahduttanut, mutta johti siihen, että tartuin kirjaan. Ja olemme ystäviä edelleen.

Oppia yhteisistä elämyksistä

Vaikka lomalla pyrkisikin eroon tehokkuusajattelusta, yhdessä puuhailusta voi silti olla pitkäaikaista iloa ja hyötyä. Mieluisat kokemukset saattavat muuttua loppuelämän harrastuksiksi.

Kolmikymppinen ystäväni on kiinnostunut luonnontieteistä. Innostus sai alkunsa lapsuuden matkalta Ranskan rannikolle, jossa hän vanhempiensa yllätykseksi istui seuraamassa nousu- ja laskuveden hidasta vuorottelua suurella mielenkiinnolla. Kotona vuoroveden vaihtelun syyt oli selvitettävä. Intohimo luonnonilmiöihin ja ympäristöön oli saanut alkunsa.

Jos olet itse intohimoinen kalastaja, jalkapallon potkija, jääkiekkoilija tai kieliharrastaja, ota oma tai vaikka kummilapsi mukaan touhuun. Puuhailusta voi syttyä aikuisuuteen kestävä yhteinen harrastus. Ulkomaan matkoilla voitte tapailla yhdessä paikallista kieltä tai tutustua uusiin tapoihin ja kulttuureihin. Anna loman avartaa.

Anni Romu

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Vi satt 3000 km i bilen för att göra det som visade sig vara dotterns bästa grej – mata getter (något hon kunde ha gjort hos grannen 300 meter bort!).


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.