hero taustakuva

Lasten kanssa Tartossa – tässä viisi erinomaista vierailukohdetta lapsiperheille

Flickr/Anita artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Tartto on loistava kohde perhelomalle ja kaupunki tarjoaa monipuolista tekemistä koko perheelle.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 21.12.2015
facebook   whatsapp

Lapsiystävällinen kaupunki

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on helppo ja kiinnostava kohde lapsiperheille. Lapset ja perheet on hyvin otettu huomioon monissa museoissa ja nähtävyyksissä, joissa lapsille on suunnattu muun muassa omia näyttelyitä ja työpajoja.

Monissa Tarton ravintoloissa ja kahviloissa on lapsille oma ruokalista. Joistakin löytyy myös lapsille leikkipaikka, jossa on viihdykettä pienimmille matkailijoille ruokailun lomassa.

Kaupungissa on lyhyet välimatkat, joten liikkuminen on helppoa. Nähtävyyksistä toisiin on kätevää siirtyä kävellen eivätkä perheen pienimmät ehdi matkalla tylsistyä, sillä kaupungissa on lukuisia leikkipuistoja, joissa voi pysähtyä.

Katso tästä parhaat kohteet lapsiperheille Tartossa!

1. AHHAA-tiedekeskus on lasten suosikki koko Baltiassa

Lasten suursuosikki Tartossa on AHHAA-tiedekeskus. Tiedekeskuksessa on pysyvien näyttelyiden lisäksi kaksi kertaa vuodessa vaihtuva erikoisnäyttely. Pysyvät näyttelyt on jaettu teknologia- ja luontosaliin. Tiedekeskuksen näyttelyissä on ideana, että lapset pääsevät kokemaan ja tekemään itse mahdollisimman paljon pelkän katsomisen sijaan.

AHHAA-tiedekeskuksessa on tiedeteatteri, jonka esitykset ovat hauskoja ja viihteellisiä, mutta myös opettavaisia. Asiat esitellään lapsia kiinnostavassa muodossa. Esityksiä on pari kertaa päivässä riippuen sesongista ja aikataulu on nähtävillä sisäänkäynnin luona. Esityksiin ei tarvita erillistä lippua, vaan ne sisältyvät tiedekeskuksen pääsylippuun.

AHHAA-tiedekeskuksen tiedeteatteri
AHHAA-tiedekeskuksen tiedeteatterissa järjestetään opettavaisia esityksiä lapsille.

Tiedekeskuksen ylimmästä kerroksesta löytyy planetaario, jossa on erilaisia avaruutta ja maata käsitteleviä esityksiä. Planetaario on melko pieni, joten kannattaa varata etukäteen paikka haluamaansa näytökseen. Planetaariossa voi vierailla myös erikseen.

2. Tarton seikkailupuisto tarjoaa viihdykettä hurjapäille

Tarton seikkailupuisto sijaitsee noin 20 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Seikkailupuisto koostuu puihin rakennetuista seikkailuradoista, joiden vaikeusaste ja korkeus kasvaa radalta toiseen siirryttäessä. Seikkailuratoja on puistossa neljä.

Ulkopuistossa voi seikkailuratojen suorittamisen lisäksi laskea vaijerirataa pitkin, ajaa Segwayllä ja pelata eri pallopelejä. Lapsille on puistossa oma osio, josta löytyy lapsille suunnatut seikkailuradat. Lippujen hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä kaikkea puistossa haluaa kokeilla.

Sisätiloihin rakennettu seikkailupuisto löytyy Lõunakeskuksesta, joka on noin 3,5 kilometriä Tarton keskustan ulkopuolella sijaitseva kauppa- ja viihdekeskus. Seikkailuradat kulkevat Lõunakeskuksen jääkiekkokaukalon yläpuolella.

3. Leikkihetki Tarton lelumuseossa

Museon kokoelmiin kuuluu paljon leluja eri aikakausilta ja eri yhteiskuntaluokista. Museon kokoelmat esittelevät muun muassa nukkeja, itse tehtyjä nukkekoteja, paperisia leluja ja virolaisia leluja. Yksi kiinnostavimmista näyttelyhuoneista esittelee leluja eri puolilta maailmaa kuten upeita nukkeja Japanista.

Nähtävillä on myös vanhoja lastenohjelmia ja niissä käytettyä rekvisiittaa. Museon yläkerrassa on leikkitila lapsille, jossa voi muun muassa askarrella ja pukeutua rooliasuihin. Museossa on laaja valikoima lautapelejä, joita saa pelata.

Museon yhteydessä on teatteritalo, jonka näytökset ovat lapsille ja perheille suunnattuja. Suurin osa esityksistä on viroksi, mutta esitykset ja niiden teemat ovat selkeitä ja visuaalisia, joten ne ovat kiinnostavaa katsottavaa myös kieltä taitamattomille. Teatteritalon alakerrassa nukketeatteria käsittelevä museo, jonka kiinnostavin nähtävyys on mekaaninen nukketeatteri.

4. Koko perheen puuhastelua Viron maatalousmuseossa

Viron maatalousmuseo on loistava vierailukohde lapsiperheille, koska monipuoliselta museoalueelta löytyy jokaiselle jotakin. Museo on Ülenurmen kartanon alueella noin 5 kilometriä Tarton keskustasta. Museon näyttelytilat esittelevät Viron maataloutta ja sen kehitystä.

Maatalousmuseossa järjestetään paljon työpajoja ja oppitunteja, joissa lapset pääsevät tutustumaan maaseudun entisaikojen elämäntyyliin. Työpajoissa pääsee esimerkiksi leipomaan leipää ja tutustumaan langan ja kankaan valmistukseen. Työpajoihin kannattaa varata paikka etukäteen, mutta myös ilman varausta on mahdollista osallistua, jos pieni odottelu ei haittaa.

Ponit Viron maatalousmuseossa
Maatalousmuseossa lapsille järjestetään muun muassa poniratsastusta.

Museon alueella viihdykettä tarjoavat muun muassa erilaisia ajoneuvoja esittelevä piha, jossa on esillä esimerkiksi vanhoja traktoreita. Pihapiirissä järjestetään myös poniratsastusta ja vankkurialejuja.

5. Tapaa rokkiprofessori Tarton yliopiston tähtitornissa

Tarton yliopiston tähtitorni sopii vierailukohteeksi tähtitieteestä kiinnostuneille. Historiallisesti merkittävässä tähtitornissa riittää kiinnostavaa nähtävää sekä aikuisille että lapsille.

Yliopiston tähtitorni sijaitsee Toonemäellä lähellä muita yliopiston rakennuksia ja sinne pääsee käymään Tarton yliopiston museoiden yhteisellä lipulla.

Tarton yliopiston museoissa lasten suosikki on hullun tieteilijän hahmo, joka esittelee lapsille tiedettä hauskalla tavalla. Tarton yliopiston tähtitornissa hullun tieteilijän isoeno eli rokkiprofessori pitää oppitunteja suomenkielisille lapsille. Suomeksi pidetyissä oppitunneissa tutustutaan tieteeseen ja keksintöihin musiikin kautta.

Tarton tähtitornin rokkiprofessori
Tarton yliopiston tähtitornissa lapsia viihdyttää rokkiprofessori, jonka oppitunneille lapset voivat osallistua.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Krista Ahonen, Flickr/Anita

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.