Yleinen

Barcelona

sunnuntai, marraskuu 26, 2017

Moikka! Tällaisilla räntäkeleillä on kiva palata aurinkoisiin maisemiin ja muistella menneitä reissuja. Barcelona on mun ykkössuosikki kaupunkikohteista!

Olin vaihdossa Espanjassa 2016 vuoden lopulla kolme kuukautta. Mun harjoittelupaikka oli noin parin tunnin junamatkan päässä Barcelonasta ja kerkesin käydä Barcelonassa pari kertaa. Barcelona on super kaunis! Siellä voi vaan käppäillä ympäriinsä ja aina löytyy kulman takaa uutta nähtävää. Kävin siellä syksyllä ja alkutalvesta joten rannalla en käynyt, mutta kevät- ja kesäaikaan matkustavat voi nauttia myös rantaelämästä.

Barcelona on täynnä kauniita rakennuksia. Kuuluisimmat on varmasti nää Antonio Gaudin suunnittelemat rakennukset. Näitä oli useita ja olihan ne ihan hienoja. Ainakin erikoisia. 🙂 Yhteenkään en mennyt sisälle asti lähinnä sen takia, että joka paikkaan oli kunnon riistohinnat.  La Sagrada Familiaan ostettiin liput netistä, mutta ei niitä koskaan sähköpostiin saatu. Näinköhän oli joku huijaus vai ihan vaan joku inhimillinen virhe. Kannattaa siis olla tarkkana, jos meinaa netistä ostaa liput etukäteen. Asia ei haitannut pätkääkään, kun mentiin tohon Sagradan ulkopuolelle.. siellä oli noin tuhat muuta ihmistä ja heti tuli ahdistus. Pysyttiin kauempana ihmispaljoudesta ja ajatus, että olisi sinne sisälle pitänyt lähteä jonottamaan/pällistelemään oli ahdistava. Itse kirkko ei puhutellut mua oikeestaan yhtään. Nostokurjet pilasi vähäisenkin hienouden. Sisältä se on kuulemma upea, mutta ton tungoksen takia en usko, että olisi ollut sen arvoista.

La Sagrada Familia

Güellin puisto (Gaudin suunnittelema myöskin) taisi olla ainoa nähtävyys, mihin maksoin sisälle. Puisto oli ihan kiva, värikäs ja ennen kaikkea söpö. Ei ollut mikään huikea elämys, mutta jos on aikaa, niin on ehdottomasti käymisen arvoinen. Tänne oli muistaakseni ihan kohtuullisen hintaiset liputkin (7€)

Park Güell

Mun lemppari nähtävyys taisi olla nää tanssivat suihkulähteet. Ymmärsin, että sesonkiaikana nää tanssii joka ilta, mutta tanssit vähenee, kun ilmat kylmenee. Kannattaa siis ottaa selvää tanssipäivät, jos meinaa olla reissussa vaan muutaman päivän ja tää on nähtävyyslistalla. Suihkulähteet siis tanssi musiikin tahtiin ja samalla värit vaihteli muusikin ja musan fiiliksen tahtiin. Todella vaikuttava ja taitavasti tehty! Kaiken lisäksi ihan ilmanen nähtävyys,  mutta paikalla kannattaa olla ajoissa, jos haluaa eturiviin tai edes hyvälle etäisyydelle.

Magic Fountain (Font Magica)

Harmi, että mulla oli vaan puhelimen kamera. Nää kuvat ei anna yhtään oikeutta tälle, mutta mulla on instagramissa video, joka antaa vähän realistisemman kuvan lähteistä. Muutenkin mun instassa on paljon reissukuvia ja ei ole enää kun 32 päivää seuraavaan reissuun. Instagramiin tulee varmasti päivitettyä ahkerasti joten eli jos Aasian reissu kiinnostaa niin klikatkaa l4lle listalle! 🙂

Urheiluhulluna kävin muutamassa urheilutapahtumassa. Voin ehdottomasti suositella näitä kaikkia! Ensin käytiin katsomaassa futsalia. Oon kuvitellut futsalin vähän semmoseksi katu-urheiluksi ja harrastelulajiksi, mutta täällä oli kyllä katsomot täynnä ja fiilis oli huikea! Viihdyttävää ja Espanjalaiset (Katalonialaiset) on urheiluhulluja isolla uulla ja jopa tossa futsal pelissä oli parempi meininki, kun joskus Suomen lätkäpeleissä Hartwallilla.

Lisäksi kävin katsomassa korista. Peli oli Barcelona-Las Palmas joten pääsin kannustamaan Suomalaisia sillä Petteri Koponen pelasi Lassassa Barcelonan joukkueessa ja Sasu Salin Palmasin joukkueessa. Tässä pelissä oli ihan huikee tunnelma ja melkein ois pitänyt olla korvatulpat, koska huuto oli hurja. Mua nauratti tässä pelissä, kun pelit on Espanjassa selkeesti perhetapahtumia ja ihmiset on iloisia ja kannustavia. Sitten musta muutama rivi eteenpäin istu neljä Suomalaista poikaa ja tietty ihan pää jäässä. Ja kommentit oli myös hyvin Suomalaisia..

Viimiseksi kävin sitten kattomassa Mestarien liigaa. Peli oli luonnollisesti FC Barcelonan peli, mutta vastustaja on päässyt unohtumaan. Camp Nou oli hieno ja valtava stadion, mutta vähän se fiilis siellä oli pettymys. En oo mikään suuri jalkapallofani, mutta olihan tää pakko nähdä, kun mahdollisuus oli. Ehkä tää oli Barcalle joku läpihuuto juttu, kun yleisö oli suhteellisen rauhallinen. Olin myös aika kaukana niistä superhyper faneista, jotka oli vähän friikkejä. Tulisin varmaan tallatuksi, jos sinne fanipäätyyn eksyisin.

Mulla oli jokaisessa pelissä tosi hyvät paikat ja silti ne ei paljoa lompakkoa rokottanut. Futsal oli luonnollisesti halvin, tais olla 8€ luokkaa/lippu. Korispeli alle 15€ ja tohon futispeliin maksoin noin 80€. Mulla oli tosiaan ihan jees paikka, joten halvemmallakin olisi varmasti päässyt. Halusin katon alle, koska keli oli jo tosi epävakaista tolloin enkä halunnut vesisateessa istua. La Liga peleihin pääsee ihan parilla kympilläkin ja meidän aikaan oli myös El Clásico, johon kyttäsin lippua.. tonnin hintalappu oli kuitenkin vähän liikaa 🙂

Jos yhtään urheilu kiinnostaa, niin Barcelonassa on paljon mahdollisuuksia. Hinnat ei oo kovat ja Espanjalaiset saa pelistä ku pelistä ja lajista ku lajista viihdyttävää.Kaikki pelit ja lajit on myös keskittynyt siihen ihan Barcelonan keskustan tuntumaan/reunalle, joten niihin on helppo mennä metrolla ja bussilla.

Polkusysteemi

Me vuokrattiin ydinkeskustasta tämmönen polkujuttu. Vähän vierastan tämmösiä turisteille tarkotettuja hömppäjuttuja, mutta meille sattu ihan todella hyvä tuuri ja loistava polkija/opas. Opas ajo meitä reilun tunnin pitkin keskustan tärkeimpiä nähtävyyksia. Opas osas hyvää englantia ja osas tosi hyvin kertoa Barcelonan historiasta. Saatiin aina itse valita pysähdytäänkö tutustumaan tarkemmin tai ottamaan valokuvia. Suurimmaksi osaksi vaan istuttiin kyydissä ja katseltiin ja kuunneltiin oppaan juttuja. Tosi kiva ja mielenkiintoinen ja anto hyvän kokonaiskuvan Barcelonan kaupungista ja tämän jälkeen osasi vähän itse suunnistaa pienimmille kaduille ja kujille.

Ruoka. Ruoka oli ihan uskomattoman hyvää ja suhteellisen edullista. Esimerkiksi tossa yläkuvassa oleva menu maksoi 12€ ja oli aivan huippu hyvää. Vähän jos menee pienille sivukujille, niin kokonaisen menun saa helposti 10-15 eurolla. Vähän paremman menun illalla söi 30€ ja siihen kuului yleensä jo viinitkin. Oon kuullut, että Barcelonassa olevat yrittäjät on jo tosi kyllästyneitä turisteihin ja ovat töykeitä. En henkilökohtaisesti törmännyt tähän lähes lainkaan. Ainoastaan joskus, jos nälkä yllätti keskellä La Ramblaa (pääkatu) niin palvelu saattoi olla huonompaa ja hinta korkeempaa. Viini on halpaa ja halvalla sai myös hyvää viiniä. Tolla reissulla meni kyllä luvattoman paljon valkoviiniä. Halvin litran viini makso kaupassa muuten 0,89€. Eli vähemmän kun vesi.

Barcelonassa on paljon reppu- ja budjettireissaajia ja majoitusvoihtoehtoja on ihan laidasta laitaan. Kahteen kertaan nukuin yhteismajoituksessa ja yö maksoi niissä noin 20€/yö. Molemmissa oli siistit sängyt, kylppärit ja vessat. Molempiin kuului aamupala ja henkilökunta oli todella mukavaa. Näissä on tietysti sellanen ongelma, että riippuu aika paljon kenen viereen/ylä- tai alapuolelle joutuu nukkumaan. Ensimmäisessä paikassa mun seinän takana nukkui Saksalainen mies, joka kuorsasi ihan törkeen kovaa. Se ajoittain nousi ylös, kävi polttamassa pilveä parvekkeella ja kävi takasin kuorsaamaan. Onneksi en oo kovin hajuherkkä ja mulla on hyvät unenlahjat, joten toi ei kauheesti haitannut. Seuraavassa paikassa mun viistosti yläpeti oli juhlinut muutaman shotin verran liikaa ja oksensi aamulla yläpedistä lattialle. Työnsin sille muovipussin päähän ja menin alakertaan yöpuvussa hakemaan henkilökuntaa siivoamaan. No, ei mua se kauheesti häirinnyt ja tollasii tilanteisiin voi vaan joutua, kun nukkuu muiden kanssa. Ensimmäinen paikassa oli sekahuoneet ja toisessa nukuin naisille tarkoitetussa huoneessa. Molempia voin suositella ja mua ei ainakaan haitannut yhtään sekahuoneet. Tollasissa budjettireissaajien hostelleissa ihmiset on usein tosi samanhenkisiä ja mukavia. Parissa päivässä kerkesin tutustua tosi moniin reissajiin ja käytiin yhdessä syömässä ja juhlimassa.

Barcelona on siis todella monipuolinen! Siellä on ihan varmasti kaikille kaikkea. Jos tarkoituksena on katsella ja kierrellä perus nähtävyydet niin suosittelen ehkä menemään vähän sesonkiajan ulkopuolella. Tolloin loka-marraskuussa oli semmonen bleiseri/nahkatakki keli. Päivällä saattoi pärjätä lokakuussa ihan shortseilla ja t-paidalla päiväsaikaan. Sykyllä/talvella ei ole niin kova ryysis joka puolella ja jonotusajat nähtävyyksiin saattaa olla ihan kohtuulliset. Ihan pitkässä viikonlopussa kerkee varmasti näkemään päänähtävyydet ja kauniin kaupungin. Jos rannasta ja lämmöstä nauttii, niin sitten tietysti kesäaika on parempi. Lämpöseen aikaan Barcelonassa viihtyisi varmasti pidempäänkin, kun rannalle voisi mennä nauttimaan auringosta ja merestä. Kaupungissa on tosi hyvät metro- ja bussiyhteydet ja niillä on helppo ja halpa liikkua. Tietysti jalan kannattaa kulkea mahdollisimman paljon, koska niinkun jo mainitsin, niin pelkästään rakennukset, puistot ja meininki on näkemisen arvoista. Ja ihan ilmaista.

Enemmän kun muutaman päivän olijoille on Barcelonan lähettyvillä myös paljon tekemistä. Esimerkiksi vähän kaupungin ulkopuolella on iso outlet kylä. Samoin Salou on noin tunnin junamatkan päässä. Se on varsinkin lapsiperheiden suosikki sillä siellä on PortAventura World, joka on muistaakseni yksi Euroopan isoimmista huvipuistoista. Taisi olla se korkein laite jossain Euroopan top 5 korkeimman huvipuistolaitteen listalla. Sinne on tietääkseni nyt avattu Ferrari Land ja mua harmitti tosi paljon, kun se ei ollut vielä valmis silloin kun käytiin. Formulafanina olisi ollut kiva käydä siellä. Kuvien perusteella se on ainakin hieno 🙂

Ne ketkä on lukenut mun vaihtoblogia, niin tää teksti on varmasti vähän kertausta. Toivottavasti matkassa on mukana muutama uusikin, jolle tästä on jotain hyötyä.

Mun suositukset Barcelonaan:

  • Magic Fountain
  • Urheilu
  • Nauttiminen. Oikeesti Barcelonassa ei tarvitse välttämättä muuta kun kävellä ympäriinsä ja ihastella kaunista kaupunkia, istua tunnelmallisissa kahviloissa ja maistella viinejä ihanilla tunnelmallisilla pikkukujilla

Miinuksia on aika vähän, mutta kerjäläiset jäi mieleen, vaikka ihan rauhallisia olivatkin. Päivisin sai kulkea tosi rauhassa kaduilla eikä kukaan sen suuremmin tyrkyttänyt mitään, mutta ilta-aikaan joutui melkein juoksemaan karkuun sisäänheittäjiä, jotka ei meinannut ymmärtää mitä tarkoittaa ”ei kiitos”. Barcelona on myös aika kuuluisa huumauksista ja ryöstöistä, joten yöelämässä pitää olla tarkkana. Tää nyt pitää paikkansa ihan paikassa kun paikassa, mutta jostain syystä kaupungin maineen takia olin tuolla todella tarkka juomista ja laukusta.

Kolmessa kuukaudessa kerkesin tutustua usempaan kaupunkiin Espanjassa, mutta Barcelona kyllä ykkönen! Suosittelen 🙂

 

-Laura

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply