Suomen suurin matkablogiyhteisö

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Frida Ingrid 28.3.2018 at 15:13

  Näitä vinkkejä pyrin käyttämään aina matkaillessani alemman kehitystason maassa! Esimerkiksi pyrin aina ottamaan Airbnb:n paikalliselta, enkä esim. ulkolaiselta sijoittajalta, joita Airbnb:ssä on todella paljon yleisestikin. Ja tietysti paikallisen perheen luona huoneessa yöpyessä voi olla varma, että raha menee niille, jotka sitä tarvitsevat. Mutta yksi, mihin olen itsekin sortunut, on tuo pilli ja kookos- yhdistelmä 🙁 Ehkä pitää tuoda mukanaan oma pilli, jonka aina tiskaa majapaikassa – ei oikeasti ihan huono idea missään päin maailmaa reissatessa!

  Ja minusta tuo oli hyvin kuvattu, että myös hymyt ja ystävällisyys ovat kaupan Sri Lankan kaltaisissa maissa reissatessa – siinä on juurikin se vääristymä, että rahalla voi saada ostettua mitä vaan ja asetelma on itsessään valtasuhteeltaan todella voimakkaasti matkailijan edun mukainen. Nämä eettiset seikat onkin hyvä pitää mielessä aina matkaillessa.

  https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  • Reply Katja / Lähtöselvitetty 2.4.2018 at 22:44

   Kiitos kommentista! Airbnb onkin hankala kumppani, kun sen kautta varatessa ei voi oikein koskaan olla varma, keneltä asunnon lopulta vuokraa. Itse olen paininut asian kanssa paljonkin. Sri Lankassa olikin ihanaa, kun perheiden pyörittämiä majataloja oli niin helppo löytää, emmekä kertaakaan päätyneet vaihtoehtoon, joka olisi epäilyttänyt meitä. Toisin kävi esimerkiksi Thaimaassa, kun etsimme mahdollisimman pientä ja paikallista hotellia – ja sellaisen mielestämme löysimmekin – kunnes selvisi, että sen omistaa eurooppalainen pariskunta.

   Tuo oman pillin mukana kantaminen voisi olla hyvä ratkaisu – kunhan muistaa sitten myös pyytää kookoksensa halkaisua, että hedelmälihakin tulee kaivettua ravinnoksi. Minä kierrätin tällä kertaa Ikean muovisia minigrip-pusseja, jotka toimivat lasten oksennuspusseina pomppuisilla teillä. Myös ne kannoin takaisin Suomeen, vaikka alkoivatkin lopussa jo haista aika pahalle. Varmasti jaksaisin myös kantaa ja pestä muovisia pillejä. Hyvä idea!

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna 2.4.2018 at 17:34

  Kiitos Katja tästä postauksesta <3

  Niin tärkeitä asioita, joista ikävä kyllä matkailijoiden suuri enemmistö ei (vielä) välitä tuon taivaallista. Mutta esimerkiksi merien ja rantojen muovijätteet alkavat olla sen kokoluokan ongelma, ettei pian yhdelläkään matkailijalla ole mahdollisuutta ohittaa näitä ongelmia olankohautuksella.

  Aivan erityisesti huolettaa juuri tuo eläinten huono kohtelu alhaisen elintason maissa. Siksi omaksi thaimaan suosikkikohteekseni nousi Koh Lanta. Se tarjoaa kauniiden rantojen lisäksi mieltä lämmittävän tietoisuuden siitä, että saarella toimiva eläinsuojelujärjestö tekee parhaansa valistaakseen ihmisiä, ja hoitaakseen apua tarvitsevia eläimiä.

  • Reply Katja / Lähtöselvitetty 2.4.2018 at 22:52

   Kiitos Johanna kommentista! Tämä teksti oli pakko kirjoittaa, koska niin monta kertaa harmistuin matkan aikana näkemistäni asioista. Toki tapasin myös vastuullisesti toimivia matkailijoita, mutta erityisesti etelärannikon rantakohteet olivat täynnä oman hedonisminsa vallassa pyöriviä turisteja, jotka jättivät jälkeensä pelkkää roskaa ja pahaa mieltä.

   Sri Lankan kaltaisissa maissa en viitsi lähteä moralisoimaan paikallisia, jotka yrittävät saada osansa turistien rahavirrasta, vaan syytän täysin turisteja, jotka antavat esimerkiksi eläinten kaltoinkohtelun jatkua. Valistusta tarvittaisiin sielläkin. Erityisen huono-osaisia ovat koirat, jotka ovat kaikkea muuta kuin ihmisen parhaita ystäviä. Koiria varten kehotettiin varautumaan kepeillä, mutta onneksi ei kertaakaan tarvinnut edes poimia keppiä maasta – koirat pelkäsivät ihmisiä ihan tarpeeksi jo muutenkin. Lapsille oli haastavaa selittää, miksi siellä koirat eivät monien muiden maiden koirien tavoin innostuneet kepin heittelystä, vaan ulisivat heti kepin nähdessään. Onneksi monet koirat kuitenkin uskalsivat luottaa – vaikka sitten häntä koipien välissä.

 • Reply Salia 12.4.2018 at 09:12

  Kiitos tästä, sekä muista Sri Lanka postauksistasi ja etenkin vinkeistä yrityksiin, joita kannattaa suosia! Olen lähdössä Sri Lankalle ensi sunnuntaina mutta en ole vielä kaikkia paikkoja ja kohteita päättänyt juurikin siksi että haluaisin valita safarit tai nähtävyydet eettisyyden mukaan ja myös välttää turistirysiä! Tämä linkki menee ehdottomasti talteen reissun ajaksi :).

  • Reply Katja / Lähtöselvitetty 12.4.2018 at 23:39

   Kiitos Salia kommentista! Mahtavaa, että otat huomioon eettiset puolet matkasta, ja toivottavasti minun kokemuksistani on hyötyä myös tien päällä. Udawalawea voin suositella safarikohteena, vaikka kyllä sielläkin paljon autoja oli. En kuitenkaan missään vaiheessa kokenut, että olisimme jahdanneet eläimiä, vaan kuljettaja pysytteli aina tietyllä etäisyydellä, jolloin eläin sai valita oman reittinsä. Jos haluat välttää turistirysiä, niin ei kannata valita Unawatunaa rantakohteeksi – eikä myöskään lähteä kiipeämään Sigiriyalle. Niissä turisteja riitti enemmän kuin tarpeeksi. Sen sijaan rantakohteista Kalpitiya kaipasi lisää turisteja. Hyvää matkaa sinulle!

  Leave a Reply