Suomen suurin matkablogiyhteisö

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka 31.10.2016 at 10:14

  Matkaoppaita emme ole, ainakaan kirjamuodossa, omaksi ostaneet enää pitkään aikaan, mutta tapaamme kyllä useimmille reissulle hakea kirjastosta jonkun pienen paperisenkin oppaan.
  Lehtijuttuja kohteista, jonne olemme menossa, tapaan ottaa talteen ja jopa mapittaa kohteen mukaan.
  Lonely Planetin oppaita ostamme joskus vähän pitemmälle (ja omatoimiselle) matkalle e-kirjoina.
  Madeiralla olemme kerran käyneet, eikä siinä mitään vikaa ollut – maailmassa on vaan niin paljon kaikkea mielenkiintoista, ettei sinnekään ole tullut palattua.

  • Reply lahtoselvitetty 3.11.2016 at 20:55

   Minunkin edellisestä matkaopasostoksestani on jo useampi vuosi ja sitäkin useampi reissu aikaa. Jossain vaiheessa harrastin sitä enemmänkin, kun olen muutenkin kirjojen ystävä. Ehkä ongelmaksi muodostuikin juuri se, etteivät muut kirjat koskaan tuntuneet antavan yhtä paljon elämyksiä kuin Antti Helinin Mondo-opas, minkä vuoksi niiden lukemisesta tuli vähän turhaa. On myös vaikea sanoa, onko Madeira-opas tuntunut niin hyvältä siitä syystä, että olen käynyt paikassa niin monta kertaa – vai olenko käynyt siellä niin monta kertaa, koska matkaopas on niin hyvä.

 • Reply Maria 1.11.2016 at 15:47

  En ole oikein ikinä ymmärtänyt matkaoppaiden mahtavuutta, tai siis juu onhan niissä tietoa, kokemuksia, hyötyä ja varmasti oli aikoinaan enemmänkin vaan tänäpäivänä se tieto on niin paljon nopeammin ja kattavammin saatavilla netissä. Usein myös vähemmän vanhentunutta tietoa. Ja juu on niitä poikkeuksia missä reissaaja saattaa lähteä keskelle ei mitään ilman sähköä jolloin se kirja jääpi ainoaksi vaihtoehdoksi, mutta suhteessa siihen montako sellaista reissaajaa on olemassa – on kirjakauppojen matkaopasmäärä aivan käsittämätön 😀

  • Reply lahtoselvitetty 3.11.2016 at 20:57

   Matkaoppaat ovat ehkä sellainen jäänne vanhasta. Ennen ei ollut muita vaihtoehtoja ja hyvät oppaat ja kartat olivat elintärkeitä. Jossain vaiheessa tottui siihen kirjan tuntuun kädessä, niin siitä on ollut vaikea päästä pois. Ja Helinin Madeira-oppaassa on mielestäni edelleen parasta se, ettei sen vanhentuneilla tiedoilla ole mitään väliä, koska parasta kirjassa ovat ne tarinat, jotka eivät vanhene koskaan.

 • Reply Meidän matkassa / Monna 1.11.2016 at 19:15

  Rakastan matkakirjoja ja varsinkin juuri sellaisia jotka on kirjoitettu todellisista tapahtumista! Madeiralla ei ole tullut käytyä, enkä usko että hetkeen tuleekaan, mutta täytyypä kaivaa tuo opas jostain kirjastosta ja lukaista, kiitos lukuvinkistä 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 3.11.2016 at 21:00

   Minäkin nykyään lueskelen paljon mieluummin matkatarinoita kuin varsinaisia matkaoppaita. Madeira-opas onkin ehkä hyvä yhdistelmä näistä kahdesta, minkä vuoksi se jaksaa innostaa minua edelleen. Toivottavasti lukukokemuksesi on yhtä hyvä kuin minun!

 • Reply Terhi / Muru Mou 2.11.2016 at 12:40

  Ihanasti kirjoitettu teksti, joka sai minut kiinnostumaan tuosta oppaasta vaikka matkaa Madeiralle ei olekaan tiedossa. Tarinat elää pitkään, mutta tylsät faktat hinnoista, ravintoloista ja majoituksista muuttuu vuosien mittaan.

  • Reply lahtoselvitetty 3.11.2016 at 21:11

   Minusta tuosta oppaasta on helppo ohittaa ne listaukset hotelleista ja ravintoloista, koska niiden ajantasaisuudesta ei ole mitään takeita. Sen sijaan kannattaa keskittyä tarinoihin, joissa Helin tutustuu itselleenkin vieraaseen saareen. Ehkä yksi syy, miksi aikoinaan tykästyin kirjaan – ja myös Madeiraan – oli ennakkokäsitykseni saaresta, jonka kirja onnistui murtamaan täysin. Kuvittelin vielä silloinkin, kun olin ostanut matkan saarelle, että se olisi tylsä turistirysä, jossa juuri ja juuri saisi viikon kulumaan. Tuon ensimmäisen matkan ja Helinin oppaan ansiosta näkemykseni saaresta muuttui kokonaan.

 • Reply Laura / Laura's Itinerary 3.11.2016 at 14:39

  Mulla ei ole ainuttakaan Mondon matkaopasta! Niistä paikoista mistä opas on tullut hankittua, on aina ostanut Lonely Planetin. Joka muuten on aika tylsä ilman kuvia! Hyviä juttujahan niissä on, mutta usein haluaa nähdä kuvia paikoista, jolloin on kuitenkin etsittävä tieto netistä.
  Mä olen alkanut pääpainoisesti etsiä matkavinkit matkablogeista. Niissä on yleensä tuorein tieto, aina omakohtaisia kokemuksia ja kuvia!

  • Reply lahtoselvitetty 3.11.2016 at 21:27

   Kyllä minäkin uskon, että matkaoppaiden tulevaisuus on netissä. Kirjamuotoiset oppaat vanhenevat niin nopeasti ja ne ovat kuitenkin aina yhden kirjoittajan (tai kirjoittajaryhmän) näkemys paikoista. Netistä voi etsiä lukemattomasti näkemyksiä ja vinkkejä, jolloin varmasti löytää myös itselleen hyödylliset vinkit. Ne kirjat, jotka säilyvät hengissä siirtymästä, ovat niitä, jotka haluaa ottaa mukaansa rantatuolille tai aamiaispöytään, joissa nettiä ei välttämättä ole käytössä.

 • Reply Johanna Hulda 3.11.2016 at 20:55

  Olet tainnut tykästyä Madeiraan ihan kunnolla, jos olet siellä jo neljästi käynyt! Minuakin houkuttaisi kovasti lähteä sinne, ja varmasti jossain vaiheessa tuleekin mentyä. Juuri katselin, että lennot Lissabonista olisi aika naurettavan halpoja joulukuussa… Laitan kirjavinkin korvan taakse mahdollista reissua varten 🙂 Madeiralaisista ei muuten Manner-Portugalissa kuule niin paljon puujalkavitsejä kuin azorilaisista, mistäköhän johtuu? Ehkä heidän murteensa ei ole niin hassu.

  • Reply lahtoselvitetty 4.11.2016 at 04:14

   Minä kyllä pidän Madeirasta matkakohteena, mutta yllättävää kyllä, se ei ole edes suosikkini. Se, että olen käynyt siellä neljä kertaa, johtuu enemmänkin sen soveltuvuudesta juuri meidän tarpeisiimme. Olemme useamman kerran halunneet hiihtolomien aikaan johonkin lämpimään, mutta kovin pitkät siirtymät eivät ole houkutelleet. Madeira on toiminut hyvänä hiihtolomakohteena, ja siksi olemme palanneet sinne aina takaisin. Tänä lukuvuonna olemme lähteneet etsimään uutta vaihtoehtoa ja yritämme lähteä seikkailemaan Espanjaan. Jospa sekin toimisi helmikuussa.

   Mielenkiintoinen muuten tuo Madeira- ja Azorit-vitsien ero. Voisiko olla niin, että Azorit on mannerportugalilaisten mielestä jotenkin maalaisempi paikka? Azorithan on esimerkiksi alueen lehmien koti. Madeiralla ei ole yhtään lehmää, vaan kaikki naudanliha ja maitotuotteet tuodaan Azoreilta. Madeiralla ei myöskään ole valtavaa maatalouskoneistoa, vaan sen suurin elinkeino on ehdottomasti turismi.

 • Reply Unna Äkäslompolo 3.11.2016 at 21:44

  Meilläkin on hylly täynnä matkaoppaita ja niitä kyllä kannetaan reissuilla mukana. Oma henkilökohtainen matkaopas, joka ei petä vaikka puhelimessa ei ole kenttää. Tämä oli tosi kiva ja inspiroiva postaus ja sai mutkin kiinnostumaan tästä kirjasta :). Ihanasti sanottu tuo, että on mukava matkakohteessa syventyä kirjaan, joka kertoo kohteesta sen sijaan että tuijottelisi kännykän näyttöä. Aivan oikein :)!

  • Reply lahtoselvitetty 4.11.2016 at 04:18

   Kyllä minullakin vielä usein on laukussa matkaopas tai kaksi, vaikken niitä enää ole juuri ostanutkaan. Olen yrittänyt matka matkalta vähentää mukana kannettavien kirjojen määrää. Tähän on osasyynä se, että uutena elementtinä mukaan ovat tulleet lapsen koulukirjat, jotka vievät oman tilansa laukuissa. Omia kirjoja täytyy siis jättää kotiin. Mutta tykkään myös edelleen paperisten karttojen tutkimisesta. Jotenkin Google Maps ei aja samaa asiaa, kun haluaa hahmottaa jonkin kokonaisen alueen. Silloin on parasta kaivaa paperinen kartta esiin ja alkaa tutkimaan.

 • Reply Teppo/Tämä matka 4.11.2016 at 10:01

  Sen verran kiinnostavasti esitit kirjan, että kun vihdoin saamme aikaiseksi Madeiran matkan luen nämä tarinat ennen reissua.

  • Reply lahtoselvitetty 4.11.2016 at 10:56

   Näin kannattaa tehdä. Erityisen kiinnostavia minusta ovat sen henkilöt. Itse olisin aina halunnut lähteä etsimään tätä kirjan ravintoloitsijaa, mutten saanut aikaiseksi. Vähän epäilen, että rouvaa enää löytäisi, mutta ehkä ravintola olisi vielä pystyssä.

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 4.11.2016 at 14:13

  Oi, tämä kuulostaa niin mielenkiintoiselta oppaalta, että täytyy katsoa josko sitä löytyisi paikallisesta kirjastosta.
  Olen muutenkin sellainen reissufiilistelijä, että aina matkaa suunnitellessa & odotellessa tulee lainattua vino pino kohdeoppaita kirjastosta netistä saatavan tiedon rinnalle ja reissuun otan mukaan jonkin sopivasti käsilaukkuun sujahtavan minioppaan karttoineen.
  Madeira on tuttu saari, ja siihen tykästyimme siinä määrin, että palaamme vielä aivan varmasti – tämä opas menee ehdottomasti lukulistalle ennen sitä, kiitos vinkistä!

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:37

   Sehän useimmissa matkaoppaita ärsyttää, kun tiedot vanhenevat niin nopeasti. Tätä Madeira-kirjaa olen tyytyväisenä lueskellut kerta toisensa jälkeen, kun olen hypännyt yli juuri ne ravintolasuositukset, jotka saattavat olla jo vanhaa tietoa. Tämä kirja ehkä tietyiltä osiltaan lähestyykin enemmänmatkakertomusta kuin matkaopasta.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 4.11.2016 at 20:58

  Minulla ei ole kirjahyllyssä yhtään Mondon opasta, muita kyllä löytyy. Kirjastossa niitä olen selaillut, mutta päätynyt mielummin täsmäisku kirjoihin, joista selviää tärkeimmät nähtävyydet ym. Nykyisin lainaan matkaoppaat reissuun kirjastosta. Harvemmin tulee enää ostettua, varsinkin jos kyseessä kohde, jonne en usko meneväni uudestaan. Madeiralla en ole käynyt enkä varmaan lähivuosina menekään, mutta kun aika koittaa, muistan tuon oppaan 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:43

   Mondon oppaat tosiaan harvoin riittävät informaation puolesta. Aikana, jolloin oppaita vielä kannettiin ahkerasti mukana, meilläkin oli mukana yleensä joku toinen kirja, josta sai paremmat täsmätiedot. Mondojen parissa olen myös monesti pettynyt, kun ensikokemukseni oli juuri tämä Madeira-kirja. Jos kirjoittajalla ei ole ollut yhtä hyviä tarinoita kerrottavanaan, ovat kirjat heti paljon tylsempiä. Joskus myös etsimme Pietarissa ravintoloita Mondon oppaan perusteella, ja ne eivät olisi voineet paljon enemmän pieleen mennä. Mondoissakin siis kirjoittajalla on valtavasti väliä.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 4.11.2016 at 21:11

  Ihana postaus ja mielenkiintoista pohdiskelua. Jospa sä vielä joskus palaisit sen viidennen kerran Madeiralle – sama Mondon matkaopas mukanasi. 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:46

   Jotenkin olen nyt sitä mieltä, että Madeira saisi antaa tilaa muille kohteille. Varsinkin, kun matkustustaitoa ja -rohkeutta on jo sen verran, ettei sen takia tarvitse tuttuun kohteeseen lähteä. Eihän sitä kuitenkaan koskaan tiedä: kyllä meilläkin monet saaren levadareitit ovat edelleen vaeltamatta, kun aina joku lapsista on ollut haastavassa iässä. Ehkä siis palaamme vielä noille reiteille.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 5.11.2016 at 05:56

  Ei tule paljoa luettua enää matkaoppaita, mutta jos joskus löydän tällaisen tarinallisen oppaan niin luen sen mielelläni. Siinä tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tarina ja matkatietoutta.

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:49

   Minäkin paljon mieluummin luen ihan matkakertomuksia. Niistä saa niin paljon enemmän tunnelmaa ja tunnetta kuin matkaoppaista. Tämä Madeira-opas kyllä mielestäni täyttää myös tämän tarpeen – niin hyvin se heiluu näiden kahden muodon välillä.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 5.11.2016 at 11:10

  Mä en ikinä osta matkaoppaita, vaan lainaan kirjastosta ne mitä tarvitsen. Koska olen siellä töissä, niin mitäpä sitä rahaa tuhlailemaan johonkin, jonka voin ilmaiseksikin saada! Lisäksi meidän matkaopasvalikoimamme on omasta mielestä varsin laadukas, varsinkin koska omalta osaltani pääsen vahvasti vaikuttamaan sen sisältöön 🙂 Mondoja kylläkin luen, jos niitä on tarjolla kohteesta, johon olen menossa. Ne ovat oikeastaan ainoita suomenkielisiä matkaoppaita, joita luen. Yhtään niistä en kyllä ole lukenut ihan kannesta kanteen, mutta ymmärrän kyllä, miksi olet omaasi ihastunut! Muista kohdeoppaista luen lähinnä Lonely Planeteja ja Rough Guideseja. Niissä on kauniita kuvia ja hyvää faktaa sopivassa suhteessa.

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:52

   Minusta tuntuu, että Madeira-kirjan lisäksi olen lukenut kannesta kanteen ehkä Mondon New York -oppaan. Mielestäni siinäkin on hyvä kirjoittaja, joka kirjoittaa minua kiinnostavista aiheista. Monta hutiakin olen kirjasarjasta löytänyt.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 5.11.2016 at 19:45

  Ihana kuulla, että joku matkakirja on tehnyt noin suuren vaikutuksen. Mä olen Lonely Planetien kuluttuja, ja kyllä se tuli taas vuosi sitten Kiinassa asuessani todistettua, että ne helpottavat elämää. Euroopassa niitä en ole kokenut tarvinneeni. Pitäisi tutustu Mondon oppaisiin, ne vaikuttavat kivoilta.

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 20:59

   Mondon oppaissa parasta on juuri tuo tarinallisuus, mutta heikkoutena on sitten se, että kirjan onnistuminen on täysin kirjoittajasta kiinni. Ja siitä, menevätkö omat mieltymykset yksiin kirjoittajan kanssa. Informaation puolella Mondo ei ole paras mahdollinen, muttei sen ehkä näin internetin aikana tarvitsekaan olla. Minä taas en ole koskaan oikein päässyt kiinni Lonely Planeteihin, enkä edes tiedä miksi. Ainakin ne usein erottuvat hyllystä paksuutensa takia, joten se on saattanut olla ainakin osasyynä, vaikka olen aina tiennyt Lonely Planetien olevan matkaoppaiden kruunaamattomia kuninkaita.

 • Reply Tiia/ReiseReise 6.11.2016 at 10:01

  Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta oppaalta, hyvästä näkökulmasta kirjoitettu. Muhun teki suuren vaikutuksen Kristiina Koivusen Sankarimatkailijan Kaakkois-Turkki -kirja, tuon jälkeen Turkki ja myös Kurdistan on kiinnostanut kovasti.

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:07

   Totta, noissa Sankarimatkailija-kirjoissakin on tosi mielenkiintoisia. Joskus suunnistettiin Tallinnassa Sankarimatkailijan Neuvosto-Viro-kirjan perusteella, ja nähtiin kyllä todella paljon paikkoja, joihin ei oltu koskaan ennen eksytty. Niissäkin on otettu selkeästi oma tyyli, eikä ole lähdetty tekemään yksityiskohtaista koko kohteen opasta.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 6.11.2016 at 16:16

  En ole pitkään aikaan lukenut mitään matkaopas kirjoja, vaikka juuri nehän sen tunnelman ennen reissuun lähtöä tekevät! Ensi viikolla lähdemme käymään Dublinissa ja itseasiassa saimmekin eilen lahjaksi pienen Dublin kirjasen 😀

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:11

   Matkaoppaistakin on helppo oppia pois. Vielä muutama reissu sitten minun oli vaikea olla ottamatta mukaan kaikkia mahdollisia kirjoja, mutta nyt olen tehnyt jo useamman reissun ilman oppaita. Toisaalta tykkään edelleen istua kahvilassa tai kuppilassa ja lukea nimenomaan opaskirjaa – vaikka niiden tarinoiden takia.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.11.2016 at 23:18

  Kivasti kirjoitettu postaus rakkaasta matkakirjasta! Itse ostin aikoinani aina jonkun oppaan, mutta olen siirtynyt jo vuosia takaperin kirjastojen asiakkaaksi. Ennen reissua lainaan useamman kirjan ja etsin niistä parhaat palat. Jos jotain reissulle otan mukaan, niin ne on Lonely Planetin e-kirjojen lukuja tulostettuna. Ja parhaat vinkit olen kirjoitellut tai kuvannut puhelimeen talteen reissulle. Mitä tulee Mondon oppaisiin, niin niiden taso vaihtelee tosi paljon. Osa on todella hyviä, osa heikkoja. Mikäli Madeira tulee ajankohtaiseksi, niin hommaan tämän kirjan 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:15

   Olen täysin samaa mieltä Mondojen tasoeroista. Itselleni Madeira-kirja oli ensimmäinen, niin hankin niitä innoissani muistakin kaupungeista, kunnes huomasin, että niissä tosiaan on eroja. Jotkut ovat jopa sietämättömän huonoja. Itse kokeilin kerran Mondon Thaimaa-opasta iPadille ladattuna, mutta siitä en tykännyt yhtään. Jotenkin kirjaa oli todella hankala selata ja eksyin aina ihan eri suuntaan kuin mihin olin menossa. Kirjastot ovat kyllä hyviä matkakirjojen lainauspaikkoja – meillä Kalliossa vain on niistä todella kova kysyntä, joten pitää löytää joku pienempi kirjasto, josta käy etsimässä.

 • Reply Veera Bianca 7.11.2016 at 05:40

  Ihana kijroitus <3 Madeira on kohde johon haluan viedä mummini vielä kun hän pystyy matkustamaan <3

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:20

   Suosittelen kyllä Madeiraa lämpimästi! Siellä vanhemmat ihmiset ovat näkyvästi katukuvassa, ja joku kutsuikin viimeksi paikkaa leikkisästi harmaiden panttereiden kokoontumiseksi. Kyllä minäkin olen siellä viihtynyt hyvin, mutta kieltämättä etäisyydet ja ilmasto sopivat hyvin myös iäkkäämmälle väestölle.

 • Reply Lotta | Watia.fi 7.11.2016 at 11:05

  Kuulostaa hyvältä. Matkatarinat (faktoilla terästettyinä) ovat juuri parhaita. Sen vuoksi pidän matkablogeista. 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:23

   Ehken olisi koskaan Madeira-kirjaan niin ihastunutkaan, jos olisin lukenut enemmän matkablogeja. Nyt en enää osaa vaihtaa konkreettista kirjaa lukulaitteeseen. Tosin edelleen luen kirjaa juuri matkoilla, kun taas kotona istun tiiviisti tietokoneen ääressä.

 • Reply Virpi / Täynnä tie on tarinoita 7.11.2016 at 14:06

  Tämä kirjoitus herätti kyllä mielenkiinnon kyseistä kirjaa kohtaan. Minusta on hiukan säälikin ettei perinteiset matkaoppaat ole enää niin suosittuja, niitä selatessa on vierähtänyt aikoinaan monta hyvää hetkeä. Toki nyt ne samat hetket kuluvat netin puolella. 🙂

  • Reply lahtoselvitetty 7.11.2016 at 21:25

   Juurikin näin. Jotenkin yritän kuitenkin matkoilla vältellä netissä istumista. Teen juuri sen, mikä on pakko, koska sekin tuntuu aina paljolta. Matkalla kaivan mieluummin kassista kirjan kuin sähköisen laitteen.

  Leave a Reply