Kaksien kasvojen Torrox

Aurinkorannikon itäosasta löytyvä Torroxin kunta jakautuu kahteen osaan. Torrox Pueblo on vanha vuoristokylä, kun taas noin neljän kilometrin päässä sijaitsevalla Torrox Costalla pääsee hiekkarannoille ja meritunnelmaan. Kävimme päiväretkellä molemmissa.

Majapaikastamme Frigilianasta on vain reilut kymmenen kilometriä Torroxiin, joten se sopii meille hyvin pieneksi retkikohteeksi. Lähdemme liikkeelle vaimon kanssa kahdestaan, koska sekä nuorempi että vanhempi sukupolvi jäävät mieluummin vuokraamallemme talolle.

Ajoimme jo vuotta aiemmin Torrox Pueblon ohitse, tai oikeastaan eksyin silloin kylän pohjoisreunan liikenneympyrästä vahingossa hieman kylänkin puolelle. En nähtävästi opi virheistäni, sillä kurvaan samaan umpikujaan tänäkin syksynä. Löydämme lopulta tavoittelemalleni parkkipaikalle paikallisen koulun viereen. Lähistöltä aukeaa maisema muutaman kilometrin päässä kimaltavalle merelle päin. 

Jalkaudumme valkoisten talojen reunustamille kujille, joilla ei näy juurikaan muita kulkijoita. Suunnistamme Torrox Pueblon kujien sokkelossa kohti keskusaukiota niin, että edellämme kävelee vain yksi pariskunta pienen koiransa kanssa. Käännymme monesti eri suuntaan kuin he, mutta päädymme hetken kuluttua taas samalle kujalle. Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torroxin nimi ei kuulosta mielestäni lainkaan espanjalaiselta. Nimi juontaakin juurensa vuosisatojen taakse, jolloin Pohjois-Afrikasta saapuneet maurit hallitsivat Andalusiaa. Arabiankielinen sana Torrox tarkoittaa tornia.

Torroxin keskusaukio Plaza de la Constitución on koristeltu sateenvarjoilla, jotka antavat kylälle hauskaa ilmettä ja tarjoavat myös hieman varjoa. Niiden valkoinen väri ja kohtalaisen pieni määrä on lievä pettymys, koska olen nähnyt kuvia värikkäämmistä ja huomattavasti laajemmista Torrox Pueblon sateenvarjoasetelmista. Aukion laidalla on muutamia ravintoloita ja baareja, kaupungintalo sekä kirkko. Joulukoristeitakin on alettu jo hyvissä ajoin marraskuussa asettelemaan paikoilleen. 

Huomaamme myös kiinteistönvälitystoimiston, jonka ikkunassa olevia ilmoituksia jäämme tutkimaan. Vaikka Espanjassa onkin ollut mukava viettää aikaa, emme haaveile omasta kodista Andalusian auringon alla. Tuntuu mukavammalta matkustaa eri kohteisiin kuin sitoutua palaamaan aina samaan paikkaan. Ilmoituksia on silti hauska tutkia, sillä se ei maksa mitään. 

Plaza de la Constituciónin lähistöltä löytyy myös pieni kauppahalli sekä eräs harvinaisen huolellisesti koristeltu kuja, josta ei puutu väriä tai kukkaistutuksia. Ilmapiiri on mukavan rauhallinen.

Harhaudumme hetkeksi kylän vanhimman osan ulkopuolelle, mutta käännymme pian ympäri. Torrox Pueblossa ei ole suuria nähtävyyksiä, mutta täällä on kiva kierrellä ja nauttia espanjalaisesta kylätunnelmasta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähdemme palailemaan takaisin autolle päin uutta reittiä pitkin ja löydämme onneksi sattumalta seudun idyllisimmät kujat. Täällä on myös monta kissaa, jotka tarkkailevat laiskasti ohikulkijoita rosoisten seinien tai kuluneiden puuovien edustoilla. 

Vanhojen valkoisten rakennusten välissä on tunnelmallisia kujia ja portaikkoja. Täällä vaikuttaisi ovissa näkyvistä nimistä päätellen asuvan paljon skandinaaveja, brittejä sekä saksalaisia. Useimmat heistä ovat tainneet jättää työelämän jo taakseen, ja jos kunto vain riittää jyrkillä rinteillä kulkemiseen, näyttää tämä oikein passelilta paikalta eläkepäivistä nauttimiseen.

Alue näyttää kodikkaalta ja huomaamme esimerkiksi eräällä ikkunalaudalla kirjoja, joita kuka tahansa voi napata mukaansa. On toki suotavaa tuoda myös jotain tilalle. Yhdelle ovelle jätetty lappu puolestaan kertoo, kenen luokse isäntäväki on lähtenyt kahville. Ilmapiiri tuntuu jotenkin yhteisölliseltä vanhan hyvän ajan malliin. Nyt Torrox Pueblo näyttäisi nukkuvan iltapäivän siestaansa. 

Torrox Pueblo ei ole yhtä viimeistelty kuin lähes täydelliseksi hiottu Frigiliana, mutta se on pienistä särmistään huolimatta kaunis. Kukkaruukkuja on Frigilianaa vähemmän ja jossakin saattaa maali repsottaa, mutta vanhojen kujien charmi on tallella. Täälläkin on kaakeloituja seiniä, kuvauksellisia portaikkoja sekä erilaisia värikkäitä yksityiskohtia.

Suunnistamme takaisin autollemme ja hurautamme vajaassa kymmenessä minuutissa alas Torrox Costalle. Paikallinen maamerkki on komea majakka, joka on vartioinut rannikkoa jo yli puolentoista vuosisadan ajan. Majakan sisällä toimii pieni merimuseo.

Majakan lähistöllä on lasilattialla varustettu näköalapaikka, josta voi ihailla merta. Torrox Costa sijaitsee noin viisikymmentä kilometriä Málagasta itään ja kymmenisen kilometriä Nerjasta länteen. Jossain kaukana vastarannalla on Marokko.

Torrox Costalla vallitsee aito lomakohteen ilmapiiri. Pitkä hiekkaranta on houkutellut ihmisiä näin marraskuussakin ja sen takana kulkee miellyttävä kävelykatu. Emme kaipaa rantaelämää tai majoittumista tällaiseen paikkaan, mutta lyhyt vierailu lomatunnelmaa tihkuvalle Torrox Costalle tuntuu oikein mukavalta. Aurinko paistaa pilvien raosta, eikä meillä ole kiirettä minnekään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pysähdymme rantakadun varrella olevaan kahvilaan juhlistamaan kihlajaistemme vuosipäivää. Vuodet ovat kuluneet nopeasti, sillä siitä on jo kaksi vuosikymmentä, kun vaihdoimme sormuksia ensimmäisellä kaukomatkallamme Dominikaanisessa tasavallassa. Meren äärellä oltiin silloinkin.

Torroxilla on kahdet kasvot, sillä paikkakunnalta voi löytää sekä vanhan vuoristokylän että nykyaikaisen rantakaupungin. Saman päivän aikana ehtii helposti nauttimaan molemmista, joten Torrox sopii hyvin leppoisaksi retkikohteeksi ja miksei vaikka pidempäänkin oleskeluun. Suuria nähtävyyksiä ei tullut vastaan, mutta pittoreskit kissojen asuttamat kujat, keskusaukion appelsiinipuut ja iltapäivän auringossa kimaltava meri muodostivat miellyttävät puitteet nautinnolliseen päivään.

Lue myös juttuni Leppoisa viikko Frigilianan laaksossa ja kylällä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Voit seurata Lähtöporttia myös Instagramissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Aila ja Juha 3.5.2023 at 15:43

  Olipa nätti paikka tuo Torrox Bueblo. Laitoin heti listalle, jos sattuu reitille. Ajelimme maaliskuun alussa Torrox Costan ohi ja tuolla majakalla poikkesimme mekin. Hyvä paikka kihlajaisten juhlimiseen, onnittelut. Missähän me juhlimme joulukuussa 50-vuotispäiväämme?

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.5.2023 at 19:53

   Torroxin yläkylä oli miellyttävä yllätys, on kyllä nätti paikka kunhan vain löytää oikeille kujille. Ei nyt niin kaunis kuin Frigiliana, mutta mukava kylä kuljeskeluun, eikä tuntunut ainakaan turistirysältä. Kiitos, onhan tässä tullut puolison kanssa jo hyvän matkaa yhdessä taivallettua. Teillä onkin hieno merkkipäivä tulossa, uskon että löydätte hyvän kohteen sen viettämiseen 🙂

 • Reply Anne / Elämää Nomadina 3.5.2023 at 20:24

  No nyt on postaus täynnä todella tuttuja maisemia! Me olemme viettäneet Torroxissa kaikkiaan useita kuukausia, kolmena talvena talonvahtihommien merkeissä, ja sekä vanhaan kylään että rannikkoon, erityisesti El Morchessa eli hieman sivussa Torrox Costan ydinalueesta, on helppo ihastua. Itsekin olemme kylän kapeilla kujilla ihastelleet niin taloja, kukkia, kissoja kuin kirjanvaihtopisteitä, ja tuttua on myös tuo asuntoilmoitusten tiirailu, vaikka mitään ostoaikeita ei olekaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.5.2023 at 10:17

   Tämähän sattui sitten sopivasti! Tuossa ajassa Torrox ehtii varmasti tulla hyvinkin tutuksi ja uskon että alueella on helppo viihtyä. Jos tuonne vielä palaan, niin kiinnostaisi kyllä katsella rannikkoa laajemmin vaikkapa juuri El Morchen suunnalla.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.5.2023 at 06:55

  Jep, on kyllä nätiltä näyttävä paikka, ja muutenkin viihtyisältä. Itse en taida ollakaan nähnyt kuvia noista sateenvarjoista niin kyllä tuollainen määrä näyttää omaan silmään oikein hienolta. Ja itse asiassa tuo valkoinen värikin ainakin tämän perusteella näyttää kivalta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.5.2023 at 10:26

   Torrox on nätti paikka, joka vaikutti ainakin meidän käydessämme hyvin rauhalliselta. Tuo Aurinkorannikon itäpuoli on muutenkin omaan makuuni viihtyisämpää seutua kuin Málagasta länteen alkava vilkkaampi alue.

  Leave a Reply