Setenil de las Bodegas – kylä kiven alla

Andalusiassa on paljon kauniita valkoisia kyliä, mutta mikään niistä ei ole rakennettu yhtä erikoisella tavalla kuin Setenil de las Bodegas. Tästä kylästä löytyy kallioiden alla kulkevia katuja ja kiven sisään louhittuja asuntoja.

Jo Seteniliin saapuminen tuntuu jotenkin erikoiselta. Pääsemme jo aivan kylän laidalle, mutta sitten tie lähteekin nousemaan yhä korkeammalle talojen yläpuolelle, kunnes asutus katoaa kokonaan näkyvistä. Päätän silti luottaa navigaattorin ohjeisiin ja lopulta kurvaammekin Los Cañosin siistiin ja tilavaan parkkihalliin aivan keskustan tuntumassa. Kiertoreitti oli varmasti paikallaan tässä ahtaiden yksisuuntaisten katujen ja monien portaikkojen sävyttämässä kylässä.

Todelliset erikoisuudet tulevat vastaan lähtiessämme kävelykierrokselle. Setenil de las Bodegasissa on edelleen kallion sisälle tehtyjä asuntoja ja joidenkin katujen yläpuolella on valtavia kallionkielekkeitä. Kylän alkuperä on jonkinlainen mysteeri, mutta luola-asuntojen alkuperä ulottuu varmasti kauas historiaan.

Setenil de las Bodegas sijaitsee Cádizin maakunnassa melko lähellä Rondan kaupunkia. Setenilistä on Málagaan vajaan sadan kilometrin ajomatka, Cádiziin ja Sevillaan hieman enemmän. Noin kolmentuhannen asukkaan kylän paikalla uskotaan olleen asutusta jo esihistoriallisina aikoina. Nykymuotoisessa kylässä voi nähdä piirteitä maurien valtakaudelta satojen vuosien takaa. Kylän nimen Bodegas-sana viittaa seudun viinitiloihin, joiden kukoistuskaudesta on tosin jo pitkä aika.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parkkihallilta lähdettäessä kävellään heti aluksi portaikkoon, jonka yläpuolella roikkuu valtava kallionjärkäle. Pysähdymme kurkkimaan ikkunoista huonoon kuntoon päässeitä kallion sisällä olevia hylättyjä huoneita. Ehkä nekin vielä remontoidaan uuteen loistoon.

Portaikosta saavutaan pian Plaza Andalucíalle, joka on pienestä koostaan huolimatta kylän avarimpia paikkoja. Suunnittelemme palaavamme aukion laidalle syömään.

Jatkamme kierrostamme hieman ylämäkeen ja ohitamme paikallisen turistitoimiston, ennen kuin saavumme Calle Villan varrella olevalle näköalapaikalle. Kylän maurilainen linnoitus sijaitsi aikoinaan täällä korkean kukkulan laella. 

Näköalapaikalta kelpaa katsella valkoisten talojen hallitsemaa tiivistä kylää, vaikka kuuluisia kallionkielekkeiden alla kulkevia katuja ei täältä näykään.

Näillä kulmilla kohoaa myös neliskulmainen torni, joka muistuttaa maurien muinoin hallitsemasta linnoituksesta. Linnoituksen valloittaminen oli kristityille vaikeaa, mutta se onnistui monen pieleen menneen yrityksen jälkeen vuonna 1484. Torniin voisi kiivetä katselemaan maisemia, mutta meille riittävät tällä kerralla nämä matalammaltakin aukeavat näköalat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käväisemme sisällä viereisessä Nuestra Señora de la Encarnaciónin kirkossa, joka rakennettiin linnoituksen valloittamisen jälkeen symboloimaan kristittyjen voittoa. Sisätilat ovat melko pelkistetyt mutta kauniit.

Laskeudumme takaisin Plaza Andalucíalle ja pysähdymme syömään aukion laidalla toimivan Restaurante Dominguezin terassille. Kuuden hengen ulkopöydän saaminen parhaaseen lounasaikaan ei ole välttämättä helppoa, joten tartumme heti tilaisuuteen, kun huomaamme tilaa löytyvän. Aukion varjoisalla laidalla on mukava aterioida ja ruokakin on maukasta.

Setenil de las Bodegas tunnetaan espanjalaisten keskuudessa hyvästä ruoastaan ja vaikka kylässä on luultavasti parempiakin ravintoloita, ei tämäkään kokemus ole lainkaan hullumpi. Nautimme valkosipulikastikkeella höystetyistä ravuista ja pidän myös appelsiinin kera tarjoillusta lohesta. Kahvien jälkeen on aika jatkaa matkaa.

Aivan ravintolapöytämme vierestä lähtee portaita alaspäin. Portaikko paljastuu paikalliseksi Sepänkaduksi eli Calle Herreríaksi, joka kuuluu Setenilin kuvauksellisimpiin paikkoihin. Valkoisten seinien väliin jää kapea väylä, jonka yläpuolella roikkuu massiivinen kallionkieleke.

Calle Herrerían varrella kannattaa käydä numerossa 15 sijaitsevassa asunnossa, joka on avoinna matkailijoille. Aikuisten sisäänpääsy maksaa yhden euron. Paikalla päivystää kallion sisään louhitussa kodissa asuva mies, joka kehottaa kiipeämään portaita pitkin ylöspäin. Lyhyt vierailu on hyvin mielenkiintoinen. Harmaat kallioseinät ovat omalla tavallaan kauniita, mutta melko ahtaaltahan tällaiset huoneet tuntuvat. Katto on matalalla, eikä ylimääräisiä neliöitä ole. Tunnelma on silti kodikas.

Asuntoja on louhittu kallion sisään muun muassa siksi, etteivät ne kuumene kesällä liikaa. Toisaalta lämpötila pysyy talvellakin suhteellisen miellyttävänä. Asia on kesän osalta hyvin ymmärrettävä, mutta epäilen talven kosteuden pyrkivän luihin ja ytimiin. Tämä on kuitenkin pelkkää arvailua, kun en ole tällaisessa kodissa koskaan asunut.

Katselemme vielä hetken kallioiden alla kulkevaa Calle Herreríaa, kunnes laskeudumme alas jokivarteen. Kadut lähtevät virran ylittämisen jälkeen nousemaan vastakkaiselle mäelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiipeämme jyrkät portaat Mirador del Carmenin näköalapaikalle, josta voi ihailla kylää taas uudesta kulmasta. Täältä näkee hyvin, kuinka valkeat rakennukset on rakennettu rinteen eri tasoille. Kiertelemme hetken näköalapaikan ympäristössä, kunnes laskeudumme portaat alas ja lähdemme etsimään Setenil de las Bodegasin kuuluisimpia katuja.

Kylän kuvatuimpia paikkoja ovat auringon ja varjon mukaan nimetyt samansuuntaiset kadut Calle Cuevas del Sol ja Calle Cuevas de la Sombra, jotka kulkevat kapean Trejo-joen vastakkaisilla rannoilla.

Osa Cuevas del Sol -kadusta jää valtavan kallionkielekkeen alapuolelle. Kallion suojissa toimii baareja ja ravintoloita, joihin voisi pysähtyä ihmettelemään erikoista ympäristöä.

Cuevas de la Sombra -kadun kallioiden alle jäävä osuus on edellistä väylää lyhyempi, mutta dramaattisempi. Täällä katu nimittäin sukeltaa tunneliin, jossa kulkijoiden yläpuolella on jättimäisen kallion muodostama umpinainen katto.

Näky tuntuu uskomattomalta, sillä luonnon luomat kalliot ja ihmisten rakennukset yhdistyvät täällä saumattomasti toisiinsa. Kylän sijainti asettaa liikennejärjestelyille haasteensa, minkä vuoksi jopa tällä erikoisella kadulla on valitettavasti autoliikennettä.

Suunnistamme kapeita katuja pitkin takaisin kohti parkkihallia. Setenil de las Bodegas on paikoitellen ahdas ja todella mäkinen kylä, jossa liikkuminen vaatii paikallisilta asukkailta kohtalaisen hyvää kuntoa. Moni ikäihminen on silti jäänyt kotikyläänsä, jossa on saattanut viettää koko elämänsä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pysähdymme vielä pois ajaessamme kaupungin yläpuolella olevalle näköalapaikalle autotien varteen. Täältä voi heittää hyvästit tälle ainutlaatuiselle paikalle, jossa vierailua voi ehdottomasti suositella Andalusian-matkan ohjelmaan. 

Alueelta löytyy mielestäni kauniimpiakin kyliä, mutta erikoisuudessa Setenil on omaa luokkaansa. Luola-asumukset tuovat mieleeni Etelä-Italiassa sijaitsevan Materan, mutta noin suurten kallionkielekkeiden alle rakennettuja katuja en ole nähnyt missään muualla.

Sain omaa Setenil de las Bodegasissa vierailuamme varten hyödyllisiä vinkkejä Ailajajuha-blogista, jossa on runsaasti juttuja muualtakin Andalusiasta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.3.2023 at 20:57

  En tällaisesta kylästä ollutkaan kuullut. Mutta kuulostaa todella kiinnostavalta, luulenpa että kokisimme molemmat paikan oikein viihtyisänä. Kaiken lisäksi nuo talot näyttävät visuaalisesti oikein kivalta ja oikeastaan kylä ylipäätään vaikuttaa miellytävältä kohteelta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.3.2023 at 18:08

   Tämä on mielenkiintoinen ja viihtyisäkin kylä, jossa saa kyllä muutaman tunnin kulumaan mukavasti. Setenil kuuluu Andalusian valkoisten kylien reitille, jota pitkin voi nähdä monta kaunista kylää lyhyessäkin ajassa.

 • Reply Ailajajuha 14.3.2023 at 00:50

  Tämä on ainutlaatuisuudessaan kyllä sellainen paikka, joka kannattaa kerran käydä katsomassa. Meille oli jotenkin tärkeää nähdä paljon muutakin kuin ne kallioiden alla olevat katujen terassit, joita jokaisessa turisteille tarkoitetussa esitteessä nostetaan esiin. Kiva, että olit lukenut meidän kokemuksistamme ja hyötynyt niistäkin. Aila

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.3.2023 at 18:15

   Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka! Kuvat kallioiden alla olevista kaduista ja terasseista toimivat kimmokkeena lähteä Seteniliin, mutta olet oikeassa, kylässä on paljon muutakin ja jopa mielenkiintoisempaa koettavaa. Kiitos kirjoituksistasi, Setenilin kokemuksistanne oli paljon hyötyä ja luen toki muitakin juttuja sitä mukaa kun vain ehdin 🙂

 • Reply Hanneli 23.3.2023 at 09:07

  Hauskoja sattumia, sillä mekin kävimme tuolla ensimmäistä kertaa joulukuussa. Erikoinen ja todellakin käymisen arvoinen paikka!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.3.2023 at 20:05

   On kyllä erikoinen ja mieleenpainuva kylä! Taidettiin käydä useammassakin samassa paikassa viime vuoden loppupuolella 🙂

  Leave a Reply