Ihastuttavan upea Sevilla

Vietimme syksyllä kolme viikkoa Sevillassa ja tämä Andalusian helmi nousi nopeasti suurimpien suosikkikaupunkieni joukkoon. Kaunis Sevilla on miellyttävä kaupunki, jossa kelpaa nauttia elämästä, ruoasta ja flamencon rytmeistä Espanjan auringon alla.

Oleskelimme Andalusiassa yhteensä kuusi viikkoa, josta puolet halusimme varata johonkin suureen kaupunkiin. Sevilla oli tähän tarkoitukseen helppo valinta, sillä vaikka emme olleet käyneet kaupungissa aiemmin, olin lukenut siitä paljon ylistäviä kokemuksia. Kaupunki vaikutti jo etukäteen Etelä-Espanjan mielenkiintoisimmalta, ja se onnistui ylittämään korkeatkin odotukset.

Ehdimme tutustua Sevillaan oikein hyvin, vaikka ohjelmassamme on myös etätöitä ja koulutehtäviä. Lähdemme usein kaupungille iltapäivällä niin, että syömme kahden maissa lounaan ja käymme sen jälkeen tutustumassa johonkin nähtävyyteen.

Lukemattomat historialliset rakennukset tekevät Sevillasta hyvin kauniin. Nähtävillä on esimerkiksi muslimivallan ajalta periytyvää maurilaista arkkitehtuuria sekä jälkiä monelta muultakin aikakaudelta. Pysähdymme monen sisäpihan portille katselemaan kauniita yksityiskohtia. Kaduilla huomio kiinnittyy värikkäisiin seiniin, takorautaparvekkeisiin, kaakeleihin ja katukyltteihin. On myös pieniä aukioita sekä erilaisia puistoja. Siellä täällä kasvaa appelsiinipuita ja palmuja. Kaupunkikuvassa riittää vaihteluakin. Kapeiden kujien sokkelosta saattaa päätyä hetkessä suoralle valtakadulle tai mahtipontisen palatsin juurelle. 

Suurin piirtein Helsingin kokoinen Sevilla on Andalusian itsehallintoalueen pääkaupunki. Sen koko tuntuu meille juuri sopivalta. Nähtävää ja koettavaa riittää yllin kyllin, mutta joka paikkaan pääsee mukavasti kävelemällä. Kaupungissa ei ole käytännössä lainkaan korkeuseroja, joten pitkienkin matkojen taivaltaminen onnistuu yllättävän kevyesti. Kiertelemme kaupungilla pelkästään jalkaisin, emmekä tule edes harkinneeksi julkisen liikenteen kokeilemista. Sevillassa toimii bussien lisäksi toistaiseksi yksi metrolinja sekä yksi raitiovaunulinja. Jos keskustan tuntumassa haluaa varta vasten lenkkeillä, kannattaa suunnata Guadalquivir-joen rannoille. 

Sevillan leppoisa tunnelma vie mukanaan. Kaduilla näkyy paljon hyväntuulisia ihmisiä, jotka osaavat kaikesta päätellen nauttia elämästä. Jostain kuuluu andalusialaisen kitaran kaihoisia säveliä, kastanjakauppiaan kojusta nousee tuoksuvaa savua ja kaviot kopisevat turisteja kuljettavan hevoskärryn edetessä pitkin mukulakiviä. Kaupunki viehättää ympäri vuorokauden, mutta mieleeni jäävät erityisesti ne hämärtyvät illat, joina kävelemme Guadalquivir-joen rannalla katselemassa valojen syttymistä.

Minulle rakkain Sevilla taitaa löytyä jokirannasta, Trianan sillalta ja vastarannalle levittäytyvän Trianan kaduilta. Lämpöisinä syysiltoina tuntuu vaikealta kuvitella tätä kauniimpaa tai tunnelmallisempaa kaupunkia.

Iltakävelyistä on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevilla on myös ruokakaupunki, jossa riittää valtavasti erilaisia ravintoloita. Täällä ei kannata kiirehtiä, vaan istua kaikessa rauhassa katselemaan katujen vilinää ja nauttimaan pöydän antimista. Paikallinen keittiö tapaksineen ja muine perinteisine herkkuineen on vahvasti edustettuna, mutta syömme vaihtelua kaivatessamme välillä myös pastaa, sushia sekä hampurilaisia. Matkan varrelle osuu sekä keskinkertaisia kokemuksia että muutama todella mieluisa ravintolalöytö. Kun joskus palaan Sevillaan, suuntaan ainakin vaatimattomalta näyttävän Bar Trianan herkullisten tapasten äärelle.

Lue lisää jutustani Herkuttele Sevillassa – parhaat löytämäni ravintolat.

Euroopan paistinpannuksi kutsutun Sevillan ilmasto on kuuma ja kuiva. Jopa yli neljänkymmenen asteen lämpötilat ovat kesäisin tavallisia, joten suosittelen matkan ajankohdaksi muita vuodenaikoja. Saavumme Sevillaan lokakuun puolivälin jälkeen, jolloin päivät ovat edelleen helteisiä ja iltaisinkin tarkenee kevyellä vaatetuksella.

Ilma viilenee marraskuun alussa sen verran, että otan pitkät housut käyttöön. Auringonpaiste voi tuntua yhä kuumalta, mutta iltaisin on jo viileää. Sääennuste uhkailee sateillakin, mutta taivaalta tulee lopulta vettä vain yhtenä päivänä. Säissä on toki vuosittaista vaihtelua, mutta ainakin tänä vuonna loka-marraskuu oli erinomainen ajankohta nauttia Sevillasta.  

Sanotaan, että monet Espanjaan liittyvät mielikuvat ovat juuri Sevillassa poikkeuksellisen vahvasti esillä. Kaupungin asukkaat tunnetaan huumorintajuisina ja äänekkäinä ihmisinä, jotka suhtautuvat moneen asiaan suurella intohimolla. Sevillaa pidetään flamencon kotikaupunkina ja rytmi tuntuukin olevan kaupunkilaisilla verissä. Katujen varsilla saattaa joskus kuulua spontaania laulua tai rytmikästä taputusta. Tutustumme flamencoon käymällä katsomassa kaksi erilaista tanssinäytöstä sekä vierailemalla flamencomuseossa. Tunteikas laulu ja taitavat askeleet tekevät esityksistä hienoja elämyksiä. Flamencoa ei missään tapauksessa kannata jättää Sevillassa väliin.
  
Flamencosta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevillalainen intohimo on läsnä myös jalkapallo-otteluissa, joita ehdin nähdä peräti kuusi kappaletta. Kaupunki on jakautunut kahtia vihreävalkoisen Real Betis Balompién sekä punavalkoisen Sevilla Fútbol Clubin kannattajiin. Seurojen välillä on aina ollut armoton kilpailutilanne ja olenkin onnekas, kun pääsen seuraamaan Betisin ja Sevillan välistä paikallisottelua El Gran Derbiä. Otteluparia pidetään koko Espanjan kiihkeimpänä ja pelistä tuleekin ikimuistoinen mittelö. Myös kaikki muut molempien seurojen stadioneilla näkemäni ottelut ovat hienoja elämyksiä. Otteluohjelma on todella mielenkiintoinen, sillä Betisin vieraana käy myös HJK Helsingistä.    

Lue lisää jutustani El Gran Derbi – espanjan kiihkein jalkapallo-ottelu.

Majoitumme Trianan kaupunginosasta vuokrattuun asuntoon. Keskustasta katsottuna Guadalquivir-joen vastarannalla sijaitseva Triana on mielenkiintoinen alue, jolla on oma vahva identiteettinsä. Täällä asuvat ihmiset pitävät itseään enemmän trianalaisina kuin sevillalaisina. Flamencon uskotaan syntyneen Trianan historiaan kuuluneessa romaniyhteisössä ja alue tunnetaan myös monista keramiikkatehtaistaan. Viihdymme Trianassa hyvin ja eläväinen alue alkaa tuntua pian melkein kodilta. Kuljemme usein värikkään kauppahallin lävitse ja ylitämme joen monena päivänä kaunista Trianan siltaa pitkin. Trianassa on paljon ravintoloita ja useita tunnelmallisia katuja.

Trianasta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevillan mielenkiintoisimpiin alueisiin kuuluu myös entinen juutalaiskaupunginosa Santa Cruz. Sen kapeat kujat muodostavat kiehtovan sokkelon, johon on helppo eksyä. Parin kierroksen jälkeen moni kulma näyttää jo tutulta, mutta suunnistaminen on silti haastavampaa kuin muualla kaupungissa. Santa Cruzissa on paljon pieniä putiikkeja sekä erilaisia ravintoloita. Sevillan katedraali sekä Alcázar-linnoitus sijaitsevat tämän alueen laidoilla.

Varsinainen ydinkeskusta eli Centro alkaa Santa Cruzin pohjoispuolelta. Leveiden kävelykatujen varsilla riittää runsaasti ostosmahdollisuuksia joka lähtöön. Täällä on paljon kansainvälisiä ketjuliikkeitä sekä esimerkiksi El Corte Inglésin tavaratalo.

Centrosta pohjoiseen kuljettaessa tulee vastaan Macarenan kaupunginosa, jota kehutaan yhdeksi Sevillan mielenkiintoisimmista. Käymme Macarenassa lopulta vain kerran, emmekä ehdi saada alueesta kunnollista otetta. Nähtävyyksiin kuuluu ainakin Basilica de la Macarenan kirkko, jota tyydymme ihailemaan ulkoa päin.

Alameda de Hércules on pitkä ja kapea aukio, joka löytyy heti Macarenan länsipuolelta. Alueella on paljon ravintoloita ja baareja, joten se kuuluu Sevillan suosituimpiin illanviettopaikkoihin.

Kaupungin ilmapiiri on turvallinen, emmekä kohtaa yhtään epäilyttävää tai epämiellyttävää tilannetta. Emme tosin liiku aamuöisin missään, mutta ennen puoltayötä tulee kyllä käveltyä huolettomasti eri puolilla kaupunkia useampaan kertaan. Kaikilla ei toki Sevillassakaan mene hyvin. Varsinkin Trianassa liikkuu muutamia kerjäläisiä ja eräässä puistikossa majailee kodittomia, mutta tällaisia ongelmia näkyy hyvin vähän ainakin niillä alueilla, minne kolmen viikon aikana ehdimme.

Sevillan tunnetuin nähtävyys on valtava katedraali, jonka sisältä löytyy esimerkiksi Kristoffer Kolumbuksen hauta. Kirkon vieressä kohoaa kaupungin symboli, alun perin minareetiksi rakennettu Giralda-torni. Nykyään kellotornina toimivaan Giraldaan kannattaa kiivetä ihailemaan ydinkeskustan maisemia lintuperspektiivistä. Torni ja katedraali ovat Sevillan suosituimpia nähtävyyksiä, joten pääsylippu kannattaa hankkia etukäteen netistä.
  
Katedraalista ja Giralda-tornista on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Myös samoilla kulmilla sijaitseva Alcázar-palatsi kuuluu Sevillan tärkeimpiin nähtävyyksiin. Palatsi on täynnä häikäisevän upeaa maurilaista arkkitehtuuria, joka tuo mieleen Granadan mahtavan Alhambran. Palatsin takana sijaitseva puistoalue on kuvauksellinen ja viihtyisä, joten vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa. Käymme tutustumassa myös kuninkaallisiin huoneisiin, jotka ovat edelleen Espanjan hovin käytössä. Vierailu viimeksi mainittuihin tiloihin kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä kävijämäärä on rajattu pieneksi.

Alcázarista on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Samantyyppistä arkkitehtuuria pääsee ihailemaan myös muutamissa muissa palatseissa, joista ehdimme vierailla kahdessa. Kuvassa näkyvä Palacio de las Dueñas yhdistelee maurilaista arkkitehtuuria gotiikkaan ja renessanssiin. Casa de Pilatos on hieman pelkistetympi nähtävyys, vaikka esimerkiksi kaakeleita onkin käytetty todella paljon. Molemmissa voi pysähtyä ihmettelemään kaikkea kauneutta viihtyisille sisäpihoille ja pieniin puutarhoihin. Palacio de las Dueñas ja Casa de Pilatos ovat huomattavasti Alcázaria pienempiä nähtävyyksiä, ja molemmissa on käyntimme aikaan varsin hiljaista.

Palacio de las Dueñasista ja Casa de Pilatosista on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevillalla on sisämaakaupungiksi yllättävän merellinen historia. Kaupungin loistokkain ajanjakso alkoi Amerikan löytymisestä, minkä jälkeen Espanjan siirtomaiden aarteita rahdattiin Atlantin takaa Guadalquiviria pitkin juuri Sevillaan. Tutustumme merelliseen historiaan kahdessa kohteessa joen rannalla. Torre del Oro -tornissa toimii pieni merimuseo ja sen katolla voi käydä ihailemassa maisemia. Tornin lähistöltä löytyy historian ensimmäisestä maailmanympäripurjehduksesta kertova Espacio Primera Vuelta al Mondo -näyttely sekä kopio tuolla matkalla käytetystä Victoria-laivasta. Fernão de Magalhães lähti historialliselle matkalleen Sevillasta ja tänne reissulta selviytyneet purjehtijat myös palasivat.
 
Torre del Orosta ja Nao Victoriasta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Guadalquivir on edelleen purjehduskelpoinen, sillä keskustan tuntumassa sijaitsevaan Sevillan satamaan pääsee jopa valtamerilaivalla. Meidän valintamme on tunnin mittainen turistiristeily Cruceros Torre del Oro -yhtiön aluksella. Pieni jokiristeily tuntuu miellyttävältä vaihtelulta kaupungilla kävelyyn. On mukavaa lipua jokea pitkin, nauttia pienestä tuulenvireestä, istua yläkannella ja ihailla rannoilla näkyviä rakennuksia. Virvokkeita saa laivan baarista. Guadaluxe toteuttaa tunnin mittaisia jokiristeilyitä pienemmillä veneillä, mutta niiden reitti on meidän valitsemaamme lyhyempi. Joki elävöittää kaupunkia monin tavoin. Ihmiset istuskelevat mielellään rannoilla ja myös soutajia sekä melojia on silmiinpistävän paljon.

Yksi Sevillan vaikuttavimmista nähtävyyksistä on mahtipontinen Plaza de España. Luulin ennen matkaa, että kyseessä olisi jonkinlainen Sevillan keskusaukio, mutta kaunis paikka sijaitseekin aavistuksen verran vilkkaimman alueen ulkopuolella. Tunnelmallinen aukio rakennettiin vuoden 1929 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten ja vaikka rakennuksissa onkin toimistotiloja, jää paikasta hieman kulissimainen vaikutelma. Aukiota ympäröi laaja María Luisan puisto, jonka vesialtaiden, kukkaistutusten ja patsaiden keskellä teemme kävelykierroksen. Palmuissa meluavat papukaijat luovat trooppista tunnelmaa ja pensaiden alla lymyilee arkoja kissoja.
 
Plaza de Españasta ja Maria Luisan puistosta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevillasta löytyy myös tällä vuosituhannella valmistuneita nähtävyyksiä. Encarnaciónin aukion yllä kohoavaa Setas de Sevillaa mainostetaan maailman suurimpana puurakennelmana. Setas de Sevilla eli Sevillan sienet on koottu suomalaisesta puusta ja sen päällä on maksullinen näköalatasanne.  

Lue lisää jutustani Setas de Sevilla – hyvää suomalaista puuta.

Toinen moderni maamerkki on koko Andalusian korkein rakennus Torre Sevilla. Pilvenpiirtäjän huipulla toimivaan baariin on sisäänpääsymaksu, mutta paikka on jo pelkästään maisemien ansiosta käymisen arvoinen. Kerroin Terraza Atalaya -baarista hieman tarkemmin aiemmin mainitussa ravintolajutussani. Torre Sevillan juurella on pienehkö ostoskeskus.

Tapanani on tarkistaa Atlas Obscura -sivustolta, mitä erikoisiksi luokiteltuja nähtävyyksiä matkakohteesta löytyy. Sevillan kohdalla mainitaan San Leandron luostari, jonka nunnat myyvät salaperäisen luukun takaa makeisia. Luostari luukkuineen on käyntimme aikaan suljettu, mutta ostosten tekeminen onnistuu viereisessä kirkossa. Eräs sisarista ojentaa ostoksemme sivualttarin kaltereiden takaa. Kuuluisat yemas-makeiset eivät rehellisesti sanottuna ole suurta herkkua, sillä ne sisältävät lähinnä munankeltuaista ja sokeria. Ehkei nunnien kuulukaan valmistaa mitään syntisen hyvää.

Yksi päivistämme kuluu Isla Mágica -huvipuistossa. Pyhäinpäivän viikonloppu on houkutellut paikalle hieman liikaakin ihmisiä, mutta Sevillan oma huvipuisto on pitkiä jonoja lukuun ottamatta mukava paikka. Latinalaisen Amerikan hengessä toteutettuihin teemalavasteisiin on panostettu ja joukkoon mahtuu muutamia hyviä laitteita. Mieleen jäävät varsinkin vauhdikas vuoristorata Jaguar sekä hellepäivään sopivat vesilaitteet Iguazú ja Anaconda. Isla Mágica ei ole mikään Disneylandin tasoinen huippunähtävyys, mutta tarjoaa varsinkin lapsille kivaa ohjelmaa koko päiväksi.

Isla Mágicasta on tulossa oma blogijuttunsa myöhemmin.

Sevilla kuuluu mielestäni Euroopan kiehtovimpien ja miellyttävimpien kaupunkien joukkoon. Tuntuukin hieman yllättävältä, ettei se ole suomalaisten keskuudessa nykyistä suositumpi kaupunkikohde. Ainakin osasyynä taitaa olla, ettei Sevillaan ole maastamme suoria lentoja. Sevilla on saattanut muutenkin jäädä Barcelonan, Madridin ja muutamien muiden kaupunkien varjoon.

Moni muunmaalainen turisti on kyllä löytänyt tiensä Sevillaan. On kuitenkin yleistä tulla kaupunkiin vain lyhyeksi aikaa, jolloin ihmismassoilla on tapana keskittyä parin päänähtävyyden ympärille. Muuten kaupunki ei tuntunut ainakaan loka-marraskuussa liian ruuhkaiselta ja ilmapiiri vaikutti hyvinkin aidosti espanjalaiselta.

Suosittelen lämpimästi Sevillaa kaikille, jotka etsivät hyvää kaupunkikohdetta eteläisestä Euroopasta. Kaipaan itsekin takaisin. Sevilla ehti tulla melko tutuksi, joten tuntuisi hauskalta hyödyntää ja syventää kaupunkituntemusta tästä eteenkin päin. Kaikkia nähtävyyksiä ei tarvitsisi enää toisella kerralla kiertää uudelleen, mutta tekeminen tuskin loppuisi silti kesken. Aikaa voisi varata myös pelkästään kaupungin tunnelmasta nauttimiseen. Miellän tämän kokemuksen jälkeen Sevillan paikaksi, jossa haluaisin viipyä joka kerralla ainakin paria päivää kauemmin. Viivy sinäkin! Sevilla hurmaa kauneudellaan ja tunnelma pitää otteessaan pikavisiittiä pidempään.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Aila ja Juha 21.12.2022 at 10:37

  Kiitos monipuolisesta Sevillan kuvaamisesta. Olemme käyneet siellä vain kerran ja kuten muutkin turistit, viivyimme vain pari päivää, senkin niin, että tulimme aamulla, kiertelimme päivän, olimme yhden yön, kiertelimme toisen päivän ja sitten lähdimme takaisin Aurinkorannikolle. Eli aivan liian lyhyt. Siinä ehti ihailla katunäkymiä keskustan alueella, käydä Katedraalissa, kiivetä sen viereen torniin, vierailla Alcázarissa ja Plaza de Españassa. Ne kyllä ovat ne must-paikat, mutta Sevilla tarjoaa niin paljon muutakin, että teemme kyllä sinne toisenkin visiitin ja mieluummin vähän pitemmän. Tekisi mieli joskus nähdä myös Sevillan pääsiäiskulkueet, mutta kun tiedän, että ne ovat Espanjan suosituimmat, ja kadut ovat ihan tungokseen asti täynnä silloin, niin en ole varma, haluanko sittenkään. Niitä näytetään usein Espanjassa televisiossa. Sieltä olen kyllä katsonut. Odottelen innolla tuleviakin kirjoituksiasi. Aila

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.12.2022 at 21:30

   Parissa päivässä ehtii nähdä nuo kuuluisimmat nähtävyydet, mutta Sevillassa on tosiaan paljon muutakin. Nähtävyyksien vastapainoksi on kiva myös vain kävellä vaikkapa jokirannassa sekä erilaisilla tunnelmallisilla alueilla. Mukava kaupunki, jossa saa helposti ajan kulumaan ja voi viihtyä pidempäänkin. Pääsiäiskulkueet ovat varmasti upeat ja voisin kuvitella ne kerran elämässä kokemisen arvoisiksi tungoksesta huolimatta. Olimme kerran pääsiäisen Barcelonassa ja monenlaisia kulkueita riitti sielläkin.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31.12.2022 at 01:32

  Olipa kattava juttu! Omakin mielikuva Sevillasta on sellainen, että kaupungissa varmasti riittää nähtävää. Myös ruoan ajattelen olevan varsin hyvää, keskimäärin. Nuo jalkapallo-ottelut olisivat varmasti kuitenkin oman reissunini kohokohta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.1.2023 at 00:38

   Sevilla on monipuolinen kaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Se tuntui myös kaikin puolin miellyttävältä paikalta, jossa kannattaa tehdä muutakin kuin kiertää kuuluisimpia nähtävyyksiä. Haluaisin joskus palata ja tietysti ajoittaisin reissun niin että jalkapalloakin olisi taas nähtävissä.

  Leave a Reply