Suomen suurin matkablogiyhteisö

Setas de Sevilla – hyvää suomalaista puuta

Maailman suurimmaksi puurakennelmaksikin mainittu Setas de Sevilla on yksi Andalusian pääkaupungin kuvatuimmista nähtävyyksistä. Jättiläismäinen katseenvangitsija on rakennettu suomalaisesta männystä.

Mahtipontisen rakennelman nimeksi piti alun perin tulla Metropol Parasol, mutta kansa alkoi kutsua keskelle kaupunkia ilmestynyttä kolossia Sevillan sieniksi eli Setas de Sevillaksi. Muodot voi hyvin tulkita esimerkiksi kantarelleiksi, vaikka mittakaava onkin jättiläismäinen.


Sienet sijaitsevat Encarnaciónin aukiolla, joka on saanut nimensä paikalla muinoin toimineesta luostarista. Keskeiselle aukiolle avattiin vuonna 1842 kaupungin ensimmäinen ruokatori. Se lakkautettiin erilaisten ongelmien vuoksi vuonna 1973, ja kaupunkilaisten entinen kohtaamispaikka autioitui hyvästä sijainnistaan huolimatta. Alueelle alettiin 1990-luvulla rakentaa parkkihallia, mutta vastaan pullahtivatkin suuret roomalaisten ja maurien ajoilta peräisin olevat rauniot. Projekti keskeytyi ja kaupungin johtoryhmän täytyi pysähtyä miettimään uutta suunnitelmaa.


Vuonna 2003 järjestetyn arkkitehtikilpailun voittajaksi selviytyi saksalaisen Jürgen Mayerin aikaansaannos. Setas de Sevillan rakentaminen saatiin käyntiin vuonna 2005, mutta työ venähti erilaisten teknisten ongelmien vuoksi niin, että se valmistui vasta 2011 pahasti budjetin ylittäneenä.


Lopputuloksena on kuudesta eräänlaisesta päivänvarjosta koostuva mielikuvituksellisen muotoinen kokonaisuus, joka yltää laajalle alueelle kattaen suurimman osan aukiosta. Rakennelma sai modernin ulkomuotonsa ja kalliin hintansa vuoksi ristiriitaisen vastaanoton, mutta se on vähitellen hyväksytty osaksi Sevillan kaupunkikuvaa.


Setas de Sevillan materiaaliksi valittiin vankan laatunsa ansiosta suomalainen mänty. Tarkemmin sanottuna materiaalina ovat kertopuupalkit, jotka valmistetaan liimaamalla ohuita havupuuviiluja yhteen. Löytämässämme infotaulussa mainitaan, että projektin yhteydessä Suomen metsiin istutettiin kolme uutta mäntyä jokaista kaadettua puuta kohden.


Minulle suurin yllätys on, ettei Setas de Sevilla näytä läheltä katsottuna lainkaan puulta. Mänty on päällystetty paksulla kerroksella polyuretaanimaalia, joka suojaa rakenteita kosteudelta ja muilta ulkoisilta vaikutuksilta. Näköalatasanteelta alaspäin portaita pitkin laskeutuessa tulee vastaan paikka, jossa asiaa havainnollistetaan parilla halki leikatulla päällystetyllä palikalla. Kyllä se puuta on, vaikka ensi silmäyksellä joltain muulta näyttääkin.


Katutasolla toimii alueen perinteitä kunnioittava kauppahalli. Yli kolmekymmentä myyntikojua pursuavat hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kalaa sekä muita elintarvikkeita. Kauppahalli vaikuttaa pikaisen tutustumisen perusteella toimivalta paikalta ruokaostosten tekemiseen.


Katutason yläpuolella on toritaso, jossa järjestetään toisinaan erilaisia tapahtumia. Toritasolle pääsee tavallisten portaiden lisäksi myös liukuportaita tai lastenrattaille sopivaa luiskaa pitkin. Paikalle kannattaa pysähtyä hetkeksi vain ihailemaan ja ihmettelemään, millaisia luomuksia ihminen voikaan saada aikaan.


Tie Setas de Sevillan huipulle käy kellarikerroksen kautta. Näköalapaikan pääsyliput voi ostaa joko ennakkoon netistä tai suoraan paikan päältä. Aikuisten lippu maksaa tällä hetkellä ennakkoon ostettuna 12 euroa ja paikan päältä 15 euroa. Netistä saa myös 10 euron lippuja, jotka eivät sisällä Feeling Sevilla -multimediaesitystä. Vaikka kyseessä onkin paljon kuvattu nähtävyys, ei paikalla ole oman käyntimme aikaan lainkaan jonoa. Kyseessä voi olla sattumakin, mutta hieman korkealta tuntuva hinta karsii varmasti omalta osaltaan kävijöiden määrää. Toisaalta loka-marraskuu ei ole enää kuuminta matkailusesonkia.


Lipunmyyntitiskin ja hissin lisäksi kellarikerroksesta löytyy Antiquarium, joka esittelee aiemmin mainittuja raunioita. Antiquariumilla on näköalapaikkaan verrattuna eri pääsyliput ja aukioloajoissakin on eroa. Aikuisten 2,10 euron pääsylippu ei ole kallis, mutta jätämme Antiquariumiin tutustumisen silti väliin.


Rakennelman päällä kulkee 250 metriä pitkä polku, jonka varrelta voi ihailla maisemia kaikkiin ilmansuuntiin. Polun lähtöpaikka on 21 metrin korkeudessa ja se kiemurtelee parhaimmillaan 28,5 metrin korkeuteen.


Sevillassa on muutamia muitakin hyviä näköalapaikkoja, joista modernissa Torre Sevillassa toimiva kattobaari sekä katedraalin Giralda-torni nousevat korkeimmalle. Setas de Sevillan katolla viehättää erityisesti väljyys, sillä täällä on runsaasti tilaa pysähdellä katselemaan maisemia.


Polun varrelta aukeaa avoimia näkymiä joka suuntaan. Vaikkei Setas mikään pilvenpiirtäjä olekaan, on se juuri riittävän korkea yltämään useimpien kattojen yläpuolelle. Myös hyvä sijainti kaupungin keskustassa tekee näköalapaikasta mielenkiintoisen.


Maisemia voisi ihailla kauankin, mutta armottomasti porottava aurinko saa meidät poistumaan näköalapaikoilta kohtuullisessa ajassa. Jätämme yläkerran sisätiloissa pyörivän Feeling Sevilla -multimediaesityksen väliin.


Kuten useimmat kaupungin maamerkit, Setas de Sevillakin on näkemisen arvoinen valoisan ajan lisäksi myös pimeällä. Rakennelma koristellaan valoilla, joiden värit vaihtelevat rauhalliseen tahtiin.


Setas de Sevillan iltavalaistusta mainostetaan nimellä Aurora ja hieman revontulimainen se onkin. Näemme liikkuvat värivalot ainoastaan ohikulkumatkalla alhaalta päin, mutta esitys lienee vielä vaikuttavampi ylhäältä näköalatasanteelta koettuna.


Plaza de la Encarnación on palannut jälleen sevillalaisten ajanviettopaikaksi, jossa myös matkailijat viihtyvät. Olemme nyt Sevillassa oleskellessamme käyneet Sienien luona useamman kerran. Espanjalaiselle ruoalle on löytynyt hyvää vaihtelua aukion kulmalla toimivasta japanilaisesta Yamazaki-ravintolasta, jossa olemme syöneet jo kahdesti. Ympäristössä on monta muutakin houkuttelevaa ruokapaikkaa.


Plaza de la Encarnaciónin vastakkaisessa kulmassa toimiva Cafetería la Centuria on puolestaan valmistanut parhaat Sevillasta löytämämme churrot. Centurian herkut ovat selvästi myös paikallisten suosiossa. Saavuimme lähes tyhjään kahvilaan kymmentä vaille viideltä, jolloin meille kerrottiin churrotarjoilun alkavan vasta tasalta. Tovia myöhemmin pöydät olivatkin jo täynnä ihmisiä, joille kannettiin suuria pinoja suussa sulavia churroja. Suosittelen siis Setas de Sevillan ainutlaatuisesta arkkitehtuurista nauttimista myös churrojen ja suklaakastikkeen maku suussa.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 12.11.2022 at 03:33

  Oho, tämä olikin itselleni ihan vieras kohde, en ollut kuullutkaan. Valtavan kokoinen kokonaisuu. Hauskaa kuulla, että rakennelmassa on myös suomalaisia puuelementejä. Ja iltavalaistus näyttää oikein hienolta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.11.2022 at 12:45

   Rakennelma on komean kokoinen ja näyttävän näköinen! Suomalainen puu on varmasti hyvä materiaali. On tuossa ollut insinööreillä miettimistä, miten tuo kaikki pysyy pystyssä ja rakennelman kokonaispaino sopivana.

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 12.11.2022 at 11:05

  Rakennelma itsessään on kuvista tuttu, mutta en tiennyt tuosta sen päällä kulkevasta ”polusta”. Kiva idea, mutta lipun hinta on kyllä melko suolainen. 😳

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.11.2022 at 13:33

   Polku oli hyvä kokemus, mutta kieltämättä ylihinnoiteltu. Lippujen hinnat ovat nousseet jossain vaiheessa huomattavasti, sillä muutama vuosi sitten ylös on ilmeisesti päässyt sopuhintaan vitosella. Huomasin nyt jälkeenpäin (ja lisäsin juttuun) että ilman multimediaesitystä näköalapaikalle pääsee 10 euron ennakkolipulla.

   • Reply 5viidentahden 11.12.2022 at 10:42

    Minusta on hyvä, että tällaisten (polku) hintoja on nostettu. Hinta karsii ”turhaa” vaeltelua, väentungosta ja kohteiden kuntokin pysyy parempana. Hinta laittaa meidät matkailijat miettimään mihin milloinkin satsaamme, itsekin ahmin ”ennen vanhaan” kaikkea joka reissulla, nyt suunnittelen tarkemmin. Toivottavasti lipputuloja käytetään myös näiden arvokkaiden kohteiden kunnossapitoon.

   • Reply Mika / Lähtöportti 11.12.2022 at 20:43

    Olet oikeassa! On paljon nähtävyyksiä joista kenenkään on vaikea nauttia väentungoksen vuoksi, mutta tämä oli väljyytensä ansiosta mukava. Hinta on kävijäkiintiön lisäksi yksi keino rajoittaa kestämätöntä matkailua. Itsekin olen ennen ahminut kaikkia mahdollisia kohteita matkaohjelmaan, nykyään yritän miettiä tarkemmin mikä tuntuu aidosti kiinnostavalta. Vaikeaa tietysti, kun on kiinnostunut niin monesta asiasta, mutta mieluummin nautin kunnolla yhdestä paikasta kuin kiirehdin samassa ajassa useampaan.

  Leave a Reply