Suomen suurin matkablogiyhteisö

3 upeaa näköalapaikkaa Caminito del Reyn ympärillä

Caminito del Rey on monien tuntema huima kävelyreitti Andalusiassa Espanjassa. Ehdimme tutustua alueeseen myös kuuluisimman nähtävyyden ulkopuolella ja löysimme todella hienoja näköalapaikkoja.

Caminito del Rey houkuttelee päivittäin suuren määrän matkailijoita El Chorron alueelle Espanjaan. Kyseessä on helppo retkikohde monesta Aurinkorannikon kaupungista käsin, ja esimerkiksi Málagasta ajaa perille noin tunnissa. Me etsimme mukavaa parin viikon maalaismajoitusta jostain päin Andalusiaa ja sellainen sattui löytymään juuri Caminito del Reyn kulmilta. Kävelyreitti oli tuttu jo aiemmalta matkalta, mutta kuljimme sen nyt toisenkin kerran. Kuusi vuotta sitten julkaisemani juttu Huikea Caminito del Rey kuuluu blogini luetuimpiin ja kirjoitan myöhemmin myös tästä toisesta kerrasta. Nyt kerron kuitenkin alueen huikeista näköalapaikoista, sillä nekin ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.MIRADOR DE LOS EMBALSES

Näköalapaikkojen koluaminen on mukavinta maanantaisin, koska Caminito del Rey on silloin suljettu. Muuten vilkkaat kapeat tiet ovat hyvin hiljaisia, eikä vastaantulijoita tarvitse väistellä yhtä usein kuin muina viikonpäivinä. Ajamme lähelle Caminito del Reyn kävelyreitin alussa olevaa tunnelia, mutta käännymme sitä ennen pienelle hiekkatielle. Tie päättyy noin kilometrin kuluttua Mirador de los Embalsesin näköalapaikalle.


Espanjankielinen sana embalse tarkoittaa tekojärveä, joita on täällä kolme kappaletta. Niistä kaksi näkyy tältä näköalapaikalta hyvin, mutta kolmas jää vallin taakse piiloon. Näkymää Embalse del Guadalteban suuntaan hallitsee suuri pato.


Embalse Conde de Guadalhorcen suunnalla näkyy pienempi pato ja maisema jatkuu kauas sen taakse. Tämän tekojärven toinen pää on ainakin tällä hetkellä kuivunut. Nimi Guadalhorcen kreivin tekojärvi viittaa arvonimeen, jonka Espanjan kuningas myönsi järvialueen rakennustöitä johtaneelle insinööri Rafael Benjumealle.


Kannattaa kurkistaa myös pienen parkkipaikan toiselle puolelle. Täältä aukeaa maisema Caminito del Reyn rotkon suuntaan. Rotko näkyy kuvan vasemmassa laidassa. Laakson pohjalla erottuu kävelyreitti, jota pitkin kuljetaan Caminito del Reyn lähtöportille. Kaunis vuoristomaisema tämäkin.

Katso Mirador de los Embalsesin sijainti Google Mapsista.MIRADOR DE TRES EMBALSES

Ajamme muutaman kilometrin eteenpäin ja ylitämme molemmat näkemämme padot. Edellinen näköalapaikka tarjosi järvimaisemia, mutta nyt jo nimikin lupaa näkymiä kaikille kolmelle tekojärvelle. Jätämme auton tien varressa olevalle levikkeelle, jossa on tilaa useammalle autolle. Näköalapaikalle päästäkseen täytyy kiivetä melko jyrkät portaat, joiden kapuaminen käy jo melkein kuntoilusta. Ylhäällä odottavat satumaisen upeat maisemat moneen suuntaan. Yksi järvistä jää tosin täältäkin hieman katveeseen.


Embalse de Guadalhorce tekee näköalapaikan alapuolella kauniin mutkan, joka saa järven näyttämään lähinnä joelta. Takana kohoavat vehreät kukkulat ja jylhät vuoret.


Tekojärvien rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1914, mutta viimeiset padot saatiin käyttöön vasta 1970-luvulla. Vedet on valjastettu vesivoiman tuottamiseen ja padoilla on tärkeä rooli koko Málagan maakunnan sähköntuotannossa. Turkooseista vesistä on iloa myös vapaapäivien viettäjille, sillä niissä voi uida, meloa sekä kalastaa.


Pidän eniten maisemasta Embalse de Guadalteballe päin. Mutkitteleva järvi ja kumpuileva maasto miellyttävät silmää. Tätä näkymää tekisi mieli jäädä katselemaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta meidän on aika jatkaa matkaa.

Katso Mirador de Tres Embalsesin sijainti Google Mapsista.MIRADOR TAJO ENCANTADA

Näköalapaikat vain paranevat päivän mittaan ja paras kohde odottaa vasta viimeisenä. Caminito del Reyn aloitus- ja päätepisteet yhdistävän autotien varrelta haarautuu kapea vuoristotie, joka johtaa viitan perusteella Mirador Tajo Encantadan näköalapaikalle. Umpikujaan vievä tie on viisi kilometriä pitkä, ja sen varrella ovat myös muinaisen Bobastron linnan rauniot. Raunioalue on käyntimme aikaan suljettu. Pysähdymme matkan varrella kuvaamaan maisemia jo ennen varsinaista näköalapaikkaa.


Aivan Mirador Tajo Encantadan vieressä vuoren päällä on yllättävän suuri vesiallas, joka sekin liittyy vesivoiman tuottamiseen. Täällä on todella panostettu uusiutuvaan energiaan, sillä tuulivoimaloitakin näkyy paljon.


Mirador Tajo Encantadalta avautuu laaja maisema laaksoon, jossa mekin majailemme kahden viikon ajan. Vuokraamamme talo on yksi valkeista pisteistä avarassa maisemassa. Olemme todella korkealla laakson yläpuolella, joten tuntuu kuin näkisimme nyt kaiken aidosti lintuperspektiivistä. Käy melkein kateeksi El Chorron korppikotkia, jotka saavat ihailla tällaisia näkymiä elämänsä jokaisena päivänä.


Andalusian sisämaa on kuivaa ja karun kaunista aluetta, jossa riittää vuoria sekä erilaisia laaksoja. Täältä avautuva näkymä antaa hyvän yleiskäsityksen siitä, millaista seudun maisema on laajemminkin.


El Chorron kylä näkyy selvästi Mirador Tajo Encantadan alapuolella. Caminito del Rey päättyy tähän kylään, josta useimmat retkeilijät palaavat bussikuljetuksella takaisin parkkipaikalle. Huomaamme täältä, että kylän hotellissa näyttäisi olevan houkutteleva uima-allas.


Taustalla kohoava mahtava Huma-vuori saa seudun muut rinteet näyttämään kovin pieniltä. Humankin korkeus jää hieman alle 1200 metrin, joten mistään valtavan korkeasta vuoristosta ei ole kysymys. Maisemassa on silti jylhyyttä kerrakseen.

Katso Mirador Tajo Encantadan sijainti Google Mapsista.Kaikille yllä mainituille näköalapaikoille pääsee siis autolla, joskin Mirador de Tres Embalsesille joutuu kiipeämään portaita pitkin. Lisää upeita maisemia löytyy eri patikointireittien varrelta, sillä sellaisia on El Chorron vuorilla paljon. Itse tyydymme kuitenkin kävelemään lähinnä vuokraamamme talon ympäristössä mutkittelevilla teillä. Automatkojen varrelle osuu myös yksi upea auringonlasku Embalse Conde de Guadalhorcen rannalla. Joskus maisema voi olla unohtumattoman kaunis, vaikka se olisikin ihmisen muokkaama.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 26.10.2022 at 11:37

  Tuolla on kyllä todella onnistuttu säilyttämään maisema kauniina muokkaamisesta huolimatta! Olen joskus pari vuosikymmentä sitten käynyt noilla tekojärvillä, mutta ilman tätä postausta en olisi muistanut koko paikkaa. Hyvä mui stutus siitä, että Aurinkorannikon läheisyydessä on paljon muutakin kuin ne rannan kaupungit.👍

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.10.2022 at 21:42

   Voisin kuvitella että alue oli parikymmentä vuotta sitten paljon hiljaisempi, kun Caminito del Rey ei ollut samanlainen matkailukohde kuin nykyisin. Aurinkorannikolta ei tarvitse lähteä kauas, kun löytää hyvin toisenlaisia tunnelmia. Hiljaiselle maaseudulle tai upeisiin vuoristomaisemiin ehtii monesta rannikon paikasta jo alle tunnissa.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26.10.2022 at 11:50

  Onpa hienoja maisemia ja monissa kuvissa tekojärvien vesikin näyttää erittäin kauniilta. Muutenkin Caminito del Rey olisi hienoa joskus päästä kokemaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.10.2022 at 21:44

   Näiden järvien vesi näyttää usein upean turkoosilta. Caminito del Rey kannattaa kokea ilman muuta, mutta alueella on paljon muutakin nähtävää. Teitä saattaisivat kiinnostaa myös El Chorron alueen vuoristopolut.

  Leave a Reply