Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aito andalusialainen Antequera

Antequera on yksi Andalusian miellyttävimpiä sisämaakaupunkeja. Maurien rakentaman linnoituksen juurelta löytyy pieniä aukioita, valkeita taloja sekä hyvää ruokaa. Tästä kaikesta huolimatta Antequera on säilynyt vilkkaimpien turistivirtojen ulkopuolella.

Antequera on historiallisesti merkittävä andalusialainen pikkukaupunki, joka sijaitsee viitisenkymmentä kilometriä Málagasta pohjoiseen. Antequeraa ovat vuosisatojen saatossa asuttaneet muiden muassa roomalaiset ja maurit, joiden perintö näkyy kaupungissa edelleen.


Lähestymme Antequeraa lännestä päin. Pääsemme ajamaan yllättävän lähelle kaupunkia näkemättä mitään merkkejä asutuksesta, kunnes valkeat talot ilmestyvät näkyviin kukkuloiden takaa. Suunnistamme linnoituksen takana olevalle parkkipaikalle. Loppumatkalla on pari ahdasta kadunkulmaa, joissa joudun varomaan pienelle aukiolle levittäytyneen baarin reunimmaisia pöytiä sekä portailla istuvien miekkosten varpaita. Auto saadaan lopulta onnellisesti Alcazaban linnoituksen muurien juurelle.


Antequera ottaa meidät vastaan pinjamäntyjen raikkaalla tuoksulla. Päivän säästä on ennustettu epävakaista ja niin puut kuin maakin ovat sateesta märkiä. Synkät pilvet ovat onneksi kaikkoamassa ja loppupäivästä tulee poutainen.


Kävelemme linnoituksen ympäri kohti sisäänkäyntiä. Matkan varrella voi ihailla hienoja näkymiä eri suuntiin. Alueella on miellyttävän hiljaista.


Saavumme Real Colegiata de Santa María la Mayorin kirkolle, jossa on mahtipontisia goottilaisia piirteitä. Tyydymme ihailemaan suurta rakennusta ulkoa päin ja katselemme jälleen myös maisemaa alas kaupungille. Kirkon alapuolella on roomalaisen kylpylän raunioita.


Kaupungin kattojen takana levittäytyy laaja laakso. Alavasta maisemasta erottuu nimellä La Peña de los Enamorados eli Rakastavaisten kallio tunnettu vuori. Suorastaan myyttinen vuori on saanut nimensä kertomuksesta, josta liikkuu hieman erilaisia versioita. Päähenkilöt ovat joka tapauksessa kristitty poika ja maurilaistyttö, jotka heittäytyivät mieluummin kalliolta kuolemaan kuin joutuivat erotetuiksi toisistaan. Hieman mielikuvitusta käyttämällä vuoren saa näyttämään makaavan ihmisen kasvoilta.


Jatkamme kirkolta kohti Alcazaban linnoituksen lippuluukkua, joka sijaitsee Arco de los Gigantes -portin vieressä. Portti on rakennettu muistuttamaan kaupungin roomalaisesta menneisyydestä.


Pääsyliput Alcazabaan maksavat tällä hetkellä aikuisilta neljä euroa. Lapset ja eläkeläiset pääsevät sisään puoleen hintaan. Tarjolla on myös yhdistelmälippuja, joilla pääsee linnoituksen lisäksi Real Colegiata de Santa María la Mayorin kirkkoon. Linnoituksen alueella on mukava kävellä ja katsella maisemia.


Alcazaban puutarhat eivät ole ainakaan näin lokakuussa parhaimmillaan, mutta linnoituksen tornit kohoavat yhtä ylväinä kuin jo vuosisatoja sitten. Islaminuskoiset maurit rakensivat roomalaisten raunioiden päälle puolustuslinnoituksen 1300-luvulla, jolloin kristityt olivat jo ajaneet muslimit ahtaalle Andalusiassa.


Alcazaba ja samalla koko maurilainen Antequera antautui Espanjalle vuonna 1410 viisi kuukautta kestäneen katkeran piirityksen jälkeen. Kyseessä oli merkittävä käänne matkalla kohti maurilaisajan päättymistä Espanjassa. Antequera oli viimeisiä antautuneita kaupunkeja ennen Granadan emiraatin loppua ja maurien karkottamista Espanjasta.


Linnoituksen muureilta ja torneista avautuvat näkymät ovat Alcazaban selvästi parasta antia. Mitään museon tyyppistä tutkittavaa tai taiteellisia yksityiskohtia ei ole, mutta pelkät maisemat riittävät meille hyvin. Antequeran Alcazaban yleisilme muistuttaa muualla Andalusiassa näkemiämme maurilaislinnoituksia.


Alcazaban näyttävintä tornia Torre del Homenajea hallitsee suuri kello. Valtava kello on edelleen toiminnassa, minkä saan huomata juuri päästessäni tornin huipulle. Yksi kumaus onneksi riittää. Tänne ei kannata nousta ainakaan tasan kahdeltatoista.


Kiipeämme myös Torre Blancaan eli Valkoiseen torniin. Sisällä on muutama pieni ja karu huone, muttei varsinaisesti mitään nähtävää. Maisemat jaksavat kuitenkin ihastuttaa, sillä ne ovat jokaiselta tähystyspaikalta aina hieman erilaiset.


Laskeudumme linnoitukselta portaita pitkin alas kaupunkiin ja lähdemme etsimään ravintolaa. Olen valinnut etukäteen Arte de Cozinan, josta pitäisi tietojeni mukaan saada hyviä edullisia tapaksia. Tämä pitääkin paikkansa, sillä tapaksien hinnat pyörivät neljän euron paikkeilla kappaleelta. Ruoka on oikein maistuvaa ja yksi ihminen saa siirrettyä nälkäänsä mukavasti jo kolmellakin tapaksella. Ravintola jakautuu kahteen osaan, joista valitsemamme tapasbaari on yksinkertaisesti sisustettu. Palvelu on mutkattoman ystävällistä ja kun ruokakin maistuu, olemme ateriaan varsin tyytyväisiä.


Teemme lounaan jälkeen pienen kierroksen Antequeran kaduilla ja löydämme monta viehättävää aukiota. Plaza de las Descalzas eli Paljasjalkaisten aukio on saanut nimensä paljasjalkaisten karmeliittanunnien luostarista.


Kivenheiton päässä sijaitseva Plaza Coso Viejo on edellistä avarampi aukio, jonka terassipöydissä notkuu muutamia asiakkaita. Pari palmua luo etelämaalaista tunnelmaa komeiden rakennusten reunustamalle aukiolle, jonka keskellä komeilee Ferdinand I:n ratsastajapatsas.

Plaza San Sebastiánin laidalla kohoaa San Sebastiánin kirkko, jonka edustalla on appelsiinipuita sekä kaunis suihkukaivo.


Täältä on enää lyhyt matka takaisin Alcazaban parkkipaikalle, mutta se matka on jyrkkää ylämäkeä. Alcazaba on rakennettu korkealle kukkulalle, joten keskustan ja linnoituksen välillä on melkoisesti korkeuseroa.


Antequera vaikuttaa lyhyen vierailun perusteella hyvällä tavalla arkipäiväiseltä kaupungilta, jossa voi aistia aitoa andalusialaista tunnelmaa.


Matkailijoita on vain vähän, kaduilla kuulee soljuvaa espanjan kieltä ja talojen seinät ovat yhtä valkeita kuin muissakin tämän seudun kylissä ja kaupungeissa. Hurmaannumme erityisesti komeasta linnoituksesta sekä kukkulan päältä ihailemistamme avarista maisemista.


Muutama tunti kuluu Antequerassa nopeasti. Antequera edustaa perinteistä Espanjaa kansainväliseksi kehittyneen Costa del Solin tuntumassa, ja se on helppo päiväretkikohde noin tunnin ajomatkan päässä esimerkiksi Málagasta tai Fuengirolasta.


Antequeran nähtävyyksiin kuuluu myös esihistoriallisia paasikammioita, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Seudun merkittävin luontokohde El Torcal de Antequera sijaitsee noin viidentoista kilometrin päässä kaupungista. Kävimme ihmettelemässä luonnonsuojelualueen erikoisia kivimuodostelmia eri retkellä. Upeasta El Torcal de Antequerasta on tulossa oma blogikirjoituksensa myöhemmin.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16.10.2022 at 15:27

    Kuulostaa kieltämättä viihtyisältä pikkukaupungilta. Ja tosiasn hienot maisemat linnoitukselta, koko kaupunki on hienosti näkyvillä.

    • Reply Mika / Lähtöportti 20.10.2022 at 23:59

      Antequera on käymisen arvoinen, jos tuolla suunnalla liikkuu. Upeat maisemat linnoitukselta ja aidon espanjalaisen pikkukaupungin tunnelmaa. Teille suosittelen erityisesti El Torcal de Antequeraa, josta julkaisen oman juttunsa joskus myöhemmin.

    Leave a Reply