Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päiväretkellä Ascoli Picenossa

Ascoli Piceno on yksi Keski-Italiassa sijaitsevan Marchen alueen merkittävimmistä kaupungeista. Ehdimme nähdä lyhyellä päiväretkellämme historiallista keskustaa sekä maistaa maankuuluja ascolilaisia oliiveja.

Ascoli Picenoon on reilun tunnin ajomatka lomataloltamme Atrista. Ascolin lähistöllä ei ole suuria kaupunkeja, ja esimerkiksi Roomasta käsin matkaa kertyisi yli kaksisataa kilometriä. Muita Marchen kaupunkeja ovat esimerkiksi alueen pääkaupunki Ancona, historiallisesti merkittävät Urbino ja Pesaro sekä kuvaukselliseksi kehuttu Macerata. Itse olen kuullut Ascolin nimen ensi kertaa kaupungin jalkapalloseuran kautta, vaikkei se kovin menestynyt olekaan. Nykyään Ascoli pelaa Italian toisella sarjatasolla Serie B:ssä. Ajatus Ascolin-retkestä syntyi lähinnä siksi, että olin kuullut kaveriltani kehuja kaupungin kauneudesta.


Ascoli Piceno ei ota meitä vastaan helpoimmalla mahdollisella tavalla, sillä rankkasade alkaa piiskata auton tuulilasia jo moottoritiellä ja sää jatkuu yhtä lohduttomana myös saapuessamme kaupunkiin. Olin valinnut navigaattoriin parkkipaikan valmiiksi, mutta ajaudumme sen ohitse. Päädymme lopulta kiertämään historiallisen keskustan ympäri ilman tarkkaa päämäärää. Etenemme kapeilla kaduilla tiiviin autojonon jatkona, eikä pysäköintipaikkoja löydy. Kurvaan lopulta ensimmäiseen huomaamaamme parkkihalliin, joka ei onneksi sijaitse mahdottoman kaukana ydinkeskustasta.


Ylitämme suurten lomatalolta lainattujen sateenvarjojen suojissa Ponte Nuovo -sillan ja saavumme Trontojoen eteläpuolella odottavaan historialliseen keskustaan. Olemme retkellä vaimon kanssa kahdestaan, eikä meillä ole mitään tarkempia suunnitelmia kaupunkiin. Haluamme lähinnä kierrellä historiallisilla kaduilla ja nähdä merkittävimmät aukiot, mutta kävelysää ei ole parhaimmillaan. Saavumme Piazza Arringolle, jonka päädyssä kohoaa Sant’Emidion katedraali. Aukio näyttää tällä säällä melko ankealta. Otan pari valokuvaa suihkulähteiden eläinhahmoisista pronssipatsaista, minkä jälkeen jatkamme pian matkaamme.


Vanha keskusta on tiivis alue, jonka muutamat aukiot ovat lähellä toisiaan. Pysähdymme hetkeksi pienelle Piazza Romalle, jonka keskellä on sodassa kaatuneiden muistoksi pystytetty patsas.


Ascoli Picenon näyttävin aukio on ehdottomasti Piazza del Popolo, joka kiiltelee sateellakin kauniisti. Päätämme siirtyä piazzan kulmalla houkuttelevaan kahvilaan odottamaan sään selkenemistä.


Caffé Meletti huokuu juhlallista vanhan ajan tunnelmaa, johon myös tarjoilijoiden tummat puvut sopivat hyvin. Komeassa salissa kelpaa nauttia lämmöstä, kahvista ja leivoksista. Omenapiirakan pohja on tosin turhan kova ja leivos myös murenee niin, että sitä on hankala syödä. Kahvilakokemus on silti oikein miellyttävä.

Sää kirkastuu toiveidemme mukaan ja palaamme tyytyväisinä ulkoilmaan. Caffé Melettia voi pitää yhtenä Ascoli Picenon nähtävyyksistä, sillä se on toiminut kansan kohtaamispaikkana jo yli sadan vuoden ajan.


Poutaantuneen iltapäivän hiljaisuudessa on mukava kierrellä mukulakivikaduilla ilman suurempaa päämäärää. Vanhat rakennukset huokuvat monen muun italialaiskaupungin tapaan historiaa ja on hauska arvailla, millaiset ihmiset täällä ovat vuosisatojen kuluessa vaeltaneet.


Palaamme Piazza Arringon kulmalle ja pysähdymme Migliori Olive Ascolane -ravintolan kohdalle. Ihmettelemme hetken ravintolaa, jonka päätuotteena ovat oliivit. Ostamme kadun varrella olevasta kojusta pahvitötteröllisen näitä paikallisia herkkuja. Ihastumme ascolilaisiin oliiveihin välittömästi. Laadukkaat paikalliset oliivit on täytetty lihalla ja viimeistelty friteeraamalla. Ilahdumme myöhemmin huomatessamme, että ascolilaisia oliiveja saa myös muualta Italiasta. Tämä mainio ruokalaji oli vain jäänyt meiltä aiemmin huomaamatta.


Katselemme lämpimiä oliiveja syödessämme mahtipontisten rakennusten reunustamaa Piazza Arringoa. Täältä pääsisi myös turistijunan kyytiin, mutta emme innostu lähtemään puolen tunnin mittaiselle kiertoajelulle.


Kurkistamme aukiota reunustavan Palazzo dell’Arengon portista sisään ja löydämme idyllisen sisäpihan, joka on avoinna kaikille kulkijoille. Tämä tuntuu kuin pieneltä keitaalta aivan keskellä kaupunkia.


Käväisemme Piazza Arringon päässä sijaitsevan Sant’Emidion katedraalin sisällä, mutta palaamme pian ulkoilmaan. Ihmettelemme kirkon kulmalta löytyvän Vescovilen puutarhan portin takana näkyviä suuria kirkonkelloja. Google kertoo niiden liittyvän elokuussa 2016 Marchea ravisuttaneeseen maanjäristykseen, jonka seurauksena useita kirkonkelloja romahti ja vaurioitui.


Kiertelemme vielä muutamilla kujilla ja palaamme Ponte Nuovon ylitse kohti parkkihallia. Kaupunki alkaa sään kirkastuttua näyttää koko ajan upeammalta, mutta meidän on jo aika lähteä paluumatkalle kohti illaksi varattua ateriaa.


Emme tutustuneet Ascoli Picenoon kovin perusteellisesti, mutta kaupungin historiallinen keskusta tuntui mukavalta retkikohteelta. Erityisen merkittäviä nähtävyyksiä ei ole, mutta varsinkin jo tämän jutun avauskuvassa näkyvä Piazza del Popolo on todella kaunis. Luulisin kaupungin ilmapiirin olevan parhaimmillaan kesäiltoina, kun terassiravintolat ovat avoinna ja herkulliset tuoksut leijailevat kujille sekä aukioille. Ascoli Picenossa kannattaa siis käväistä, jos matka vie Marchen alueelle.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.10.2022 at 01:27

  Ascoli Piceno näyttää myös yllättävän rauhalliselta, kuten myös muutenkin miellyttävältä. Ja itse en ole ikinä törmännyt noihin oliiveihin, mutta kuulostavat näin oliivien ystävänä oikein maukkailta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2022 at 13:23

   Ascoli Piceno on kyllä miellyttävä kaupunki. En tiedä johtuiko vain sateesta vai myös kellonajasta, että oli noin hiljaista. Jos matkustatte Italiassa, niin kannattaa katsoa löytyykö ravintolan ruokalistan alkupaloista ”olive ascolane” tai ”olive all’ascolana”. Löysimme niitä esimerkiksi Rooman seudulta, kunhan ensin kävimme Ascolissa tutustumassa tähän herkkuun.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 8.10.2022 at 10:19

  En muista, että olisin ikinä kuullutkaan Ascoli Picenosta, joten kiitos vain vinkistä! 🙂 Todella viehättävän näköinen kaupunki.

  Tuo pysäköintipaikan etsiminen on muuten välillä viheliäistä. Meilläkin on tapana katsoa valmiiksi kartasta muutama potentiaalinen parkkipaikka, mutta välillä käy silti noin, että niiden ohi jotenkin ajautuu tai niitä ei sitten kuitenkaan löydä. Onneksi yleensä joku tyhjä ruutu tai parkkihalli lopulta löytyy.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2022 at 13:34

   Uskon että Ascoli Piceno sopisi hyvin teidän kiertomatkojen ohjelmaan, jos vain liikutte tuolla päin. Mukava kaupunki, johon voi tutustua lyhyelläkin visiitillä.

   Minäkin katson yleensä aina parkkipaikan valmiiksi, niin ei tarvitsisi turhaan ajella ympäri kaupunkia. Nyt tuo paikka näytti ainakin aluksi vähän epämääräiseltä ja sitten olikin jo myöhäistä, kun liikenteen vuoksi ei tullut mahdollisuutta pysähtyä miettimään. Onneksi pysäköintipaikka kuitenkin aina löytyy, ennemmin tai myöhemmin 😀

  Leave a Reply