Pariisin parhaat näköalapaikat

Valon ja rakkauden kaupunkina tunnettu Pariisi kannattaa kokea korkealta. Kokosin tähän oman Pariisin-matkamme seitsemän parasta näköalapaikkaa ja lisäsin loppuun vielä muutaman muun maisemien ihailuun sopivan vaihtoehdon.

Kuulun niihin reissaajiin, joille on tärkeää päästä näkemään maisemia korkealta ja saada näin yleiskäsitys matkakohteesta. Pariisissa on kaikkien tunteman Eiffel-tornin lisäksi runsaasti muitakin hyviä näköalapaikkoja. Niitä löytyy niin torneista, kaupungin katoilta kuin kukkuloiltakin.MONTPARNASSEN TORNI

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yli kaksisataa metriä korkea Tour Montparnasse on Pariisin keskusta-alueen ainoa pilvenpiirtäjä, sillä vastaavien rakennusten pystyttäminen kiellettiin pian tämän rumaksi arvioidun tornin valmistumisen jälkeen 1970-luvulla. Montparnassen torni on mielestäni Pariisin paras näköalapaikka, sillä maisemat ovat todella upeita eikä ylös päästäkseen tarvitse yleensä jonottaa lainkaan. Näkymä on parhaimmillaan Eiffel-tornin suuntaan, eikä itse Montparnassen torni pääse pilaamaan maisemaa.


Hissillä pääsee tornin 56. kerrokseen, jossa voi katsella maisemia ikkunoiden lävitse, ostaa matkamuistoja sekä pistäytyä kahvilassa. Täältä kannattaa nousta vielä portaat ulkoilmaan kolmea kerrosta ylempänä odottavalle kattoterassille. Maisema yli Pariisin on vertaansa vailla.

Lue lisää jutustani Montparnassen torni – Pariisin paras näköalapaikka.EIFFEL-TORNI

Pariisin tunnetuinta maamerkkiä ei tietenkään voi näköalapaikoista puhuttaessa sivuuttaa. Eiffel-torni kuitenkin häviää mielestäni Montparnassen tornille erityisesti siksi, että sen suosio alkaa olla ylittänyt sietokyvyn rajat ja jonottamisesta muodostuu merkittävä osa kokemusta. Sisäänpääsyä nopeuttavat ennakkoliput täytyy ostaa hyvissä ajoin ennen aiottua vierailupäivää. Ennakkolippukin auttaa vain yhden jonon ohitse, sillä ylös päästäkseen täytyy joka tapauksessa jonottaa pariin turvatarkastukseen sekä kahteen ahtaaseen hissiin. Kun näköalatasanteillakin on paikoitellen tungosta, ei kokemusta voi kuvailla pelkästään miellyttäväksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gustave Eiffel suunnitteli tornin vuoden 1889 maailmannäyttelyä varten ja se oli valmistuessaan maailman korkein rakennelma. Torni suunniteltiin alun perin vain väliaikaiseksi, mutta se päätettiin säilyttää, koska se toimi radiomastona. Tornissa on kolme tasannetta, jotka sijaitsevat 57, 115 ja 276 metrin korkeudessa. Kahdelle alimmalle tasanteelle voi nousta hissin lisäksi myös portaita pitkin.


Nousemme hissillä toiseen kerrokseen, jossa vaihdamme huipulle vievään hissiin. Maisema ylätasanteelta on iltavierailumme aikaan valaistuksen kannalta parhaimmillaan Champ de Marsin puiston ylitse Montparnassen tornille päin. Ylimmässä kerroksessa voi kurkistaa myös vahanukeilla koristeltuun Gustave Eiffelin työhuoneeseen. Tarjolla olisi kallista samppanjaakin.


Laskeudumme takaisin toiseen kerrokseen, ostamme kahvilasta juotavaa ja jäämme ihailemaan auringonlaskua. Ihmismäärä tuntuu vähentyneen yllättävän paljon ja tilaa alkaa löytyä kaikilta sivustoilta. Eiffel-tornissa käyminen on turistimassoista huolimatta ikimuistoinen elämys. Olen nyt käynyt tornissa kaikkiaan neljä kertaa, joten seuraavalla Pariisin-matkalla saatan jo jättää tämän nähtävyyden väliinkin.RIEMUKAARI

Riemukaarikin kuuluu Pariisin symboleihin ja vilkkaimpiin vierailukohteisiin. Onnistumme pääsemään sisään kohtalaisella jonotusajalla ilman ennakkolippuja, mutta myös pilettien hankkiminen etukäteen saattaa olla harkitsemisen arvoista. Napoleon ideoi Riemukaaren juhlistamaan voitokkaita taisteluita, mutta mahtipontinen rakennelma valmistui vasta herran kuoleman jälkeen vuonna 1836.


Riemukaaren huipulle päästäkseen täytyy kiivetä vajaat kolmesataa porrasta, joten kyseessä on melko hikinen urakka. Rakennelman hissi on varattu liikuntarajoitteisten vieraiden ja muiden erityisryhmien käyttöön. Ylhäällä odottaa yksi ehdottomasti parhaista maisemista yli Pariisin.


Riemukaaren noin viidenkymmenen metrin korkeus tuntuu juuri sopivalta, sillä maisema jatkuu kauas, mutta katujen kulkijat ja rakennusten yksityiskohdat erottuvat paremmin kuin edellä mainituista torneista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Riemukaaren sijainti on näkymien katselemisen kannalta oikein mainio. Nähtävää riittää, sillä Riemukaari kohoaa keskellä suurta liikenneympyrää, josta lähtee peräti kaksitoista suoraa katua eri suuntiin. Tunnetuin kaduista on Champs-Élysées, joka kulkee täältä loivaan alamäkeen Concorden aukiolle saakka. Aukion takana häämöttävät Tuileries’n puisto ja Louvren taidemuseo.MONTMARTREN KUKKULA JA SACRÉ-CŒUR

Yksi ehdottomista suosikkipaikoistani Pariisissa löytyy Montmartren kukkulalta Sacré-Cœurin kirkon portailta. Olen käynyt täällä kaikilla Pariisin-matkoillani nauttimassa maisemasta ja viettämässä enemmän tai vähemmän aikaa.


Esimerkiksi Eiffel-tornia ei juuri tältä paikalta näy, mutta muuten maisema keskustaan päin on varsin laaja. Portailla istuskelee usein paljon ihmisiä ja kuunneltavana saattaa olla elävää musiikkia. Tänne jään aina mielelläni nauttimaan tunnelmasta ja katselemaan kaunista kaupunkia.


Mikäli maiseman haluaa nähdä vielä korkeammalta, voi kiivetä Sacré-Cœurin kirkon torniin. Pieni pääsymaksu ja pitkät portaat ovat vaivan arvoisia, sillä avointa näkymää saa ihailla kaikkiin ilmansuuntiin. Itse en ole tornissa käynyt, mutta tästä kokemuksesta voi lukea lisää Ja sitten matkaan -blogista. Koska Montmartre on korkea kukkula, aukeaa mukavia maisemia monesta muustakin paikasta kuin Sacré-Cœurin kirkolta.GALERIES LAFAYETTEN KATTOTASANNE

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Boulevard Haussmannin varrella jo vuodesta 1896 lähtien toiminut Galeries Lafayette kuuluu Lontoon Harrodsin ja Berliinin KaDeWen ohella Euroopan ikonisimpiin tavarataloihin. Tavaratalossa kannattaa ihailla koristeellisen lasikupolin alle levittäytyvää tilaa, mutta myös kiivetä katolle saakka.


Aivan ydinkeskustassa sijaitseva näköalapaikka on mainio, sillä lähistöllä ei ole juurikaan korkeampia rakennuksia. Vain viereisen oopperan katto yltää hieman korkeammalle. Tavaratalon kattoterassilla vierailu on ilmaista huvia, joten siellä on mukava piipahtaa shoppailun lomassa.BELLEVILLEN PUISTO

Majailimme Pariisin-matkallamme monikulttuurisessa Bellevillen kaupunginosassa, joka sijaitsee kätevän metromatkan päässä vilkkaimman keskustan ulkopuolella. Kukkulan laelta löytyvässä Bellevillen puistossa on hyvä näköalapaikka, josta voi tähystää viheralueen ylitse kohti Parisiin maamerkkejä. Puut rajoittavat maisemaa jonkin verran, mutta esimerkiksi Eiffel-torni, Invalidikirkko ja Pompidou-keskus erottuvat tästäkin kuvasta.MUSÉE D’ORSAY

Taidemuseo Musée d’Orsaysta tuli ehkä hieman yllättäenkin yksi suosikkinähtävyyksistäni Pariisissa. Museoon kannattaa saapua ihailemaan sekä upeaa taidetta että entisen rautatieaseman komeaa arkkitehtuuria, mutta se toimii myös näköalapaikkana. Yläkerran ikkunoista aukeaa muutamia muitakin maisemia, mutta parhaiten mieleen jää valokuvaajien suosima katseenvangitsija, suuri kello. Viisarien takaa avautuu maisema Seine-joen ylitse Tuileries’n puiston ja Montmartren kukkulan suuntaan.MUITA NÄKÖALAPAIKKOJA

Omalla matkallamme koettujen lisäksi Pariisissa on monta muutakin hyvää paikkaa maisemista nauttimiseen. Tuileries’n puiston maailmanpyörä tarjoaa varmasti upeat näkymät kaupunkiin. Saint-Jacquesin eli Pyhän Jaakobin torni kohoaa reilun viidenkymmenen metrin korkeuteen Seinen oikealla rannalla lähellä Île de la Citén saarta. Panthéonin kupolista on taatusti hienot maisemat joka suuntaan ja myös pilvenpiirtäjäkaupunginosa La Défensen moderni riemukaari Grande Arche toimii näköalapaikkana. Pariisissa on myös lukuisia kattobaareja ja -ravintoloita, joihin kuuluu esimerkiksi Pompidou-keskuksen Georges. Vaihtoehtoja siis riittää runsaasti eri puolilla kaupunkia.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tellu/Parimatkaa 4.10.2022 at 09:32

  Taas tuli lisättyä rasteja Pariisin karttaan, Kiitos näistä vinkeistä!

 • Reply Ailajajuha 4.10.2022 at 21:09

  Erittäin hyviä vinkkejä Pariisiin. Olen Bellevilleä lukuun ottamatta kokenut nuo kaikki ja olen ihan samaa mieltä kanssasi. Ylhäältä näkee paljon, eikä ruuhkainen Eiffel ole ollenkaan se ykkönen. Varsinkin Montparnasse on paljon parempi, koska Eiffel näkyy sieltä ja paljon muutakin. Voisin vielä lisätäkin listaasi pari kohdetta. Parc des Buttes Chaumont on rauhallinen puisto ja sieltä on näköalapaikalta hienot näkymät Sacré-Cœurin kirkolle. Toinen ehdotukseni on La Defense, josta ylhäältä mäeltä voi nauttia näkymistä Riemukaaren suuntaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.10.2022 at 11:51

   Kiitos! Otan nämä vinkit talteen seuraavaa Pariisin-matkaa varten. Parc des Buttes Chaumont kävi kesällä mielessä Pariisin karttaa katsellessa, mutta emme lopulta sinne ehtineet. La Defensessakaan en ole koskaan käynyt, kiinnostaisi muutenkin nähdä joskus tuo moderni kaupunginosa.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.10.2022 at 00:40

  Joitain vuosia sitten en josatain syystä ollut kovin kiinnostunut näköalapaikoista, mutta nykyään ne kyllä kiinnostavat. Jos mahdollista, mielellään niissä kävisi niin, että näkisi paikan sekä valoisaan aikaan että pimeällä. Eiffel-torni kuuluu kyllä itselläni varmasti käyntikohteisiin, vaikka uskon, että en välttämättä kokemuksesta pidäkään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2022 at 11:08

   Kyllähän Eiffel-tornissa käyminen on tietyllä tavalla ”pakollinen” kokemus Pariisissa, vaikka siellä melkoinen hässäkkä yleensä onkin. Montmartren torniin voi ostaa kahden käyntikerran pääsylipun, jolloin toinen kerta tulee halvaksi ja voi käydä katsomassa maisemia eri aikoihin vuorokaudesta.

  Leave a Reply