Suomen suurin matkablogiyhteisö

Historiaa huokuva Civitella del Tronto

Civitella del Tronto kuuluu Italian kauneimpiin kyliin ja tarjoaa kävijälleen sekä upeita maisemia että historian havinaa. Kylä sijaitsee Abruzzon alueen pohjoisosassa lähellä Marchen rajaa. Vierailimme Civitella del Trontossa kesäkuussa 2022.

Italian kauneimpia kyliä listaavalle I Borghi più belli d’Italia -sivustolle on päässyt peräti 25 abruzzolaista kylää. Näistä Città Sant’Angelo sijaitsi sopivasti lomatalomme lähistöllä ja julkaisin siitä jo aiemmin oman juttunsa. Halusin käydä myös jossakin toisessa listalle päässeessä kylässä, joka vaikuttaisi aivan erityisesti tutustumisen arvoiselta. Valintani kohdistui Civitella del Trontoon, emmekä joutuneet pettymään.


Lähdemme retkelle kolmestaan vaimon ja hänen veljensä kanssa. Lankomiehen tarkoituksena ei ole tulla Civitella del Trontoon, vaan hän aikoo retkeillä samalla seudulla sijaitsevassa Salinellon rotkossa. Suunnistamme siis aluksi Ripen kylään, jonka laidalta patikointireitti alkaa. Lankomies lähtee kävelemään ja me vaimon kanssa jatkamme ajomatkaa vielä vartin verran. Määränpäämme näkyy hyvin jo Ripestä käsin. Tie nousee lopulta jyrkästi kohti kallion reunalla tasapainoilevaa Civitellaa. Kaupunginportin lähistöltä löytyy melko suuri parkkipaikka.


Astumme helteisessä säässä portista vanhoille mukulakivikujille ja ihastumme heti ensi silmäyksellä Civitella del Tronton keskiaikaiseen ilmeeseen. Kylä ei paistattele väriloistossa vaan kujien muodostamaa labyrinttia reunustavat harmaat kiviseinät. Tuntuu kuin olisimme siirtyneet ajassa monta sataa vuotta taaksepäin.


Kylä on pieni, mutta mäkinen. Saavumme pian aukiolle, jonka laidalta saa ihailla upeaa maisemaa läheisille vuorille, viljaviin laaksoihin tai idässä häämöttävälle Adrianmerelle päin.


Kukkulalla on ollut jonkinlaista asutusta jo kivikaudella, ja muurit ovat suojanneet kylää yli tuhannen vuoden ajan. Civitella del Tronto sijaitsi aikanaan Molempain Sisiliain kuningaskunnan pohjoisosassa ja oli lopulta viimeinen linnoitus, joka antautui Italian yhdistäneille Garibaldin joukoille vuonna 1861.


Civitellan kuuluisinta kujaa La Ruettaa mainostetaan Italian kapeimpana katuna. Kyseessä on käytännössä vain lyhyt portaikko, joka tekee yläosassaan mutkan. Kuten Suomessakin, myös Italiassa maan kapeimman kadun tittelistä on käyty paljon kiistoja. La Ruettan haastajiin kuuluu esimerkiksi Termolin A Rejecelle, johon pääsin tutustumaan tämän saman Italian-matkan aikana.


La Ruettan maine Italian kapeimpana katuna tai ylipäätään pienen portaikon laskeminen kaduksi on lopulta toissijaista. Kyseessä on joka tapauksessa hauska ja pysähtymisen arvoinen yksityiskohta keskellä ikivanhaa kylää. Syy La Ruettan rakentamiseen oli sotilaallinen, sillä vihollisen oli hankala päästä hyökkäämään ahdasta väylää pitkin. La Ruetta on varsin huomaamaton, sillä onnistuimme kävelemään kertaalleen sen ohitse, vaikka vieressä on suuri kylttikin. Pientä kiviseinässä olevaa koloa ei välttämättä heti hoksaa kaduksi.


Seikkailemme pitkin Civitella del Tronton autioita kujia ja kiipeämme samalla vähitellen ylöspäin. Kukkaistutukset tuovat seinustoille väriä ja myös varjoissa viihtyvät kissat kuuluvat idylliin.


Näemme erään talon kyljessä hedelmiä täynnä olevan aprikoosipuun. Helteinen iltapäivä on hyvin hiljainen, ja kohtaamme vain pari ihmistä koiriensa kanssa.


Civitella del Tronton ehdoton päänähtävyys on jyrkänteen reunalle rakennettu noin puolen kilometrin pituinen linnoitus. Se on kokonsa puolesta Italian suurin ja muodostaa samalla olennaisen osan koko kylästä. Maisema vain paranee kiivetessämme kohti muun asutuksen yläpuolella kohoavaa linnoitusta. Sisäänpääsy maksaa kuusi euroa.


Osa linnoituksesta näyttää olevan remontissa, mutta katseltavaa riittää silti runsaasti. Jätämme museon ja suurimman osan muistakin sisätiloista väliin, mutta nautimme alueella kuljeskelusta sekä huikeista maisemista.


Linnoituksen länsipään muureille on rakennettu kaiteiden suojaama näköalareitti, josta maisemat ovat parhaimmillaan. Täältä voi ihailla myös Gran Sasso e Monti della Lagan kansallispuistoon kuuluvia vuoria.


Civitella del Tronton linnoituksessa on vuosisatojen kuluessa koettu monia piirityksiä sekä taisteluita. Nykyisenmuotoinen linnoitus on peräisin 1500-luvulta, minkä jälkeen esimerkiksi espanjalaiset ja ranskalaiset ovat mitelleet alueen herruudesta.


Korkean kukkulan harjanteelle syntynyt Civitella del Tronto sijaitsi joko Napolin kuningaskuntana tai Molempain Sisiliain kuningaskuntana tunnetun alueen pohjoisrajalla, Kirkkovaltion eteläpuolella. Paikka oli siis strategisesti hyvin tärkeä.


Vanha linnoitus menetti merkityksensä Italian yhdistyessä ja vanhojen valtiorajojen kadotessa. Linnoitus hylättiin ja jätettiin rapistumaan. Kylän asukkaat tuhosivat sitä hakiessaan raunioilta materiaalia omiin rakennusprojekteihinsa.


Historiallinen rakennelma päätettiin onneksi yli sadan vuoden rappion jälkeen pelastaa. Laajat korjaustyöt aloitettiin 1970-luvulla ja niiden ansiosta linnoitus on nykyään miellyttävä vierailukohde.


Linnoituksen alueella on mukava kuljeskella muureilla, kurkistaa pariin museoituun huoneeseen ja seikkailla viileillä maanalaisilla käytävillä. Mielenkiintoinen ympäristö saa mielikuvituksen lentämään menneisyyteen, eikä paikalla näy vierailumme aikana kuin pari muuta ihmistä.


Laskeudumme linnoitukselta kylän kujille ja teemme vielä pienen kierroksen, kunnes saavumme samalle portille, josta astuimme kylän sisäpuolelle. Ehdimme viettää Civitella del Trontossa reilut kaksi tuntia, kunnes on aika lähteä hakemaan lankomiestä kyytiin. Patikkareitti Salinellon rotkossa on ollut kuulemma harvinaisen upea. Siinäpä syy palata joskus näille samoille kulmille ja tutustua historian lisäksi paikalliseen luontoon!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.9.2022 at 11:02

    Näyttää kyllä viihtyisältä paikalta tuo Civitella del Tronto. Ja kivalta näyttää myös tuo linnoitus ja mukavaa, että suurempaa ihmisruuhkaa ei paikalla ollut. Ja näkymät tosiaan miellyttävät myös silmää.

    • Reply Mika / Lähtöportti 16.9.2022 at 13:49

      Civitella del Tronto on oikein mukava retkikohde. Ainakin noin kesäkuisena iltapäivänä tosi hiljainen paikka, hieno linnoitus ja upeat maisemat.

    Leave a Reply