Suomen suurin matkablogiyhteisö

Calanchi di Atri – luontoretki Abruzzon maisemissa

Italiaan mahtuu paljon erilaisia luontokohteita. Calanchi di Atrin kalliomuodostelmien sävyttämä maisema on mielenkiintoinen nähtävyys ja aluetta kiertävä luontopolku tarjoaa hyvän mahdollisuuden reippaaseen lenkkiin.

Italiankielinen sana calanco, monikossa calanchi, tarkoittaa pehmeästä sedimenttikivestä ja savipitoisesta maasta koostuvaa kuivaa maaperää, jota eroosio on kuluttanut voimakkaasti. Teräväpiirteisiksi uurtuneet kalliot näyttävät hyvin erikoisilta. Atrin kunnassa sijaitsevista kalliomuodostelmista on käytetty jopa mahtipontista lempinimeä Italian Grand Canyon, joka on tosin melkoista liioittelua. Maisemat ovat silti ehdottomasti näkemisen arvoisia.


Lähdemme tutustumaan alueeseen Atrista vuokraamaltamme lomatalolta käsin. Teemme tämän kierroksen lankomiehen kanssa kahdestaan. Calanchi di Atrin luontopolku sijaitsee vain reilun kilometrin päässä Atrin kylän keskustasta (katso lähtöpaikka kartalta). Jätämme auton pysäköintiin tarkoitetulle tasaiselle kentälle, josta on lyhyt kävelymatka vierailukeskukselle. Calanchi di Atrin luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1995. Noin 380 hehtaarin kokonaisuutta hallinnoi nykyään ympäristöjärjestö WWF. Vierailukeskus on käyntimme aikaan suljettu, mutta alueeseen voi tutustua vapaasti omaan tahtiin.


Vierailukeskuksen vieressä olevalta näköalapaikalta kelpaa ihailla upeaa laaksomaisemaa. Kukkulat kumpuilevat vehreinä ja Abruzzon utuiset vuoret häämöttävät jossain kaukaisuudessa. Eroosion kuluttamat kalliot tuovat näkymään oman persoonallisen säväyksensä.


Vesisateiden ja auringonpaahteen muotoilema calanchi-maisema on mielenkiintoista nähtävää. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen rotko, vaan eri kokoisia kalliomuodostelmia näkyy ympäri Atrin muuten viljavaa maaseutua. Näyttää melkein siltä, kuin itse paholainen olisi kynsinyt vehreään maisemaan sattumanvaraisia koloja sinne tänne.


Näköalapaikalta lähtee luonnonsuojelualuetta kiertävä noin kuuden kilometrin mittainen rengasreitti. Osa siitä on päällystettyä pikkutietä, jolla joku paikallinen saattaa ajaa autollakin. Liikennettä on kuitenkin hyvin vähän ja osa reitistä kulkee myös kapeampaa polkua pitkin. Reitin kulkemisajaksi on arvioitu opasteviitoissa yksi tunti ja neljäkymmentä minuuttia.


Matka alkaa päällystettyä tietä pitkin jyrkkään alamäkeen. Kierroksen varrella on runsaasti infotauluja, joista osa on suunnattu aikuisille ja osa myös lapsille. Lähes kaikki taulut on sijoitettu kierroksen ensimmäiselle kolmannekselle, minkä jälkeen niitä ei enää juuri näykään. Reitti on hyvin selkeä, joten eksymisen vaaraa ei ole.


Saavumme noin vartin kävelyn jälkeen näköalapaikalle, josta on kierroksen paras mahdollisuus ihailla kalliomuodostelmia. Aivan kallioiden lähelle ei pääse lainkaan, mutta täältäkin saa hyvän käsityksen karun maan savipitoisuudesta. Maisema on muutenkin vaikuttava ja tuntuu jatkuvan kaukaisuuteen.


Calanchi-muodostelmia löytyy Atrin lisäksi muutamilta muiltakin alueilta eri puolilta Italiaa. Niistä käytetään englannin kielessä nimitystä badlands, joka kuvaa hyvin maiseman karua luonnetta. Vastaavia eroosion muodostamia kallioita on myös muutamissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Etelä-Dakotassa sijaitsee jopa Badlandsin kansallispuisto.


Päällyste loppuu, joten jatkamme eteenpäin soratietä pitkin. Kalliomuodostelmat jäävät sivummalle, mutta tuntuu hauskalta kävellä keskellä maalaismaisemaa.


Pysähdymme ihmettelemään pientä kappelia, jonka sisällä on valkea kivi. Opastetaulusta selviää, että uskomuksen mukaan Pyhä Paavali mestattiin juuri tämän kiven päällä. Toisaalta kivi on saattanut olla esikristillinen uhrialttari ja sitä on käytetty myöhemmin myös lasten parantamiseen liittyvissä rituaaleissa. Emme jaksa perehtyä uskomuksiin tai historiaan sen tarkemmin, vaan jatkamme matkaa.


Alamäki vie lopulta entistä kapeammalle tielle, jossa autoilukin on kielletty. Pääsemme näin entistä paremmin luonnon keskelle.


Kallioita ympäröivän luonnonsuojelualueen kasvillisuus on yllättävän runsasta, sillä erilaisia kukkia ja muita kasvilajeja on paljon. Eräs tunnetuimmista on Abruzzon ”mustaa kultaa” tuottava lakritsikasvi, josta valmistetaan paikallisten suosimaa Liquirizia-likööriä. Jään kuvaamaan useampiakin erilaisia kasveja, vaikka en tiedäkään mitä ne ovat.


Myös alueen eläimistö on runsasta. Täällä pesii paljon erilaisia lintuja, nisäkkäitä sekä matelijoita. Ketut, piikkisiat, siilit, myyrät ja onneksi myös käärmeet jäävät meiltä näkemättä. Bongaamme vain muutaman pienessä lammikossa viihtyvän sammakon sekä joitakin perhosia.


Saavumme paikkaan, jossa kalliomuodostelmat näkyvät suoraan edessämme. Samalla mieleen hiipii ajatus siitä, että joudumme vielä kiipeämään takaisin lähtöpaikkaamme.


Tasamaa alkaakin pian muuttua ylämäeksi. Pitkältä näyttävän nousupätkän jälkeen tulee aina mutka, jonka jälkeen kiipeäminen vain jatkuu ja jatkuu. Onneksi lähdimme matkaan vasta myöhään iltapäivällä, emmekä keskipäivän helteisimmillä hetkillä. Ohitamme jossain vaiheessa maatilan, jonka portilla päivystää pari häijynnäköistä vahtikoiraa.


Nousu alkaa ottaa voimille, mutta puuskutan parin juomatauon jälkeen kunnialla perille. Nuorempi lankomies hengittää huomattavasti kevyemmin, vaikka jaloissa ehkä jo hieman tuntuukin. Selvitämme reitin lopulta alle puolessatoista tunnissa, vaikka pysähtelenkin valokuvaamaan kerta toisensa jälkeen.


Viimein ympyrä sulkeutuu ja pysähdymme vielä lopuksi tutulle näköalapaikalle. Katsomme maisemaa nyt kierroksen jälkeen hieman eri silmin ja erotamme lähes koko kulkureittimme, joka kiemurtelee täältä laakson pohjalle ja takaisin. Ensimmäiset noin kaksi kilometriä ovat alamäkeä, sen jälkeen jatketaan suhteellisen tasaisella maalla ja viimeiset pari kilometriä kavutaan ylös kohti lähtöpaikkaa.


Kävelykierros Calanchi di Atrin maisemissa on mukava kokemus. Itse kalliomuodostelmiin ei siis pääse käsiksi, mutta reitti kiertää niiden ympäri helppokulkuisia teitä pitkin. Pelkästään näiden kallioiden vuoksi tuskin kannattaa matkustaa paikalle satojen kilometrien päästä, mutta Calanchi di Atri on erinomainen lisä elämykselliseen lomaan Abruzzossa.


Calanchi di Atri on yksi matkamme mieleenpainuvista kohteista esimerkiksi Campo Imperatoren maisemien sekä Atrin ja Città Sant’Angelon kauniiden kylien lisäksi. Abruzzo on luonteikas alue, jonne tämä persoonallinen maisema sopii täydellisesti.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.7.2022 at 09:01

    Luontokohteet ovat ilman muuta omia suosikeitani. Tuollakin olisi todella mukavaa päästä käymään. Yhdysvaltojen Badlands ei tosin itselleni ensimmäisenä tule mieleen, koska paikka on niin paljon karumpi. Tuolla näyttää mukavan vehreältä.

    • Reply Mika / Lähtöportti 18.7.2022 at 22:11

      Joo, kuvien perusteella Yhdysvaltojen Badlands on aivan erilainen paikka. Tämä Italian kohde on aika jännä yhdistelmä vehreyttä ja tuota karua maata. Näyttää siltä kuin sinne tänne ympäri vehreyttä olisi vain ilmestynyt eri kokoisia badlandseja rikkomaan maiseman harmoniaa.

    Leave a Reply