Suomen suurin matkablogiyhteisö

Wienin loistokas Schönbrunn

Schönbrunnin palatsi laajoine puutarhoineen sekä muine nähtävyyksineen on ansainnut paikkansa Wienin suosituimpana vierailukohteena. Alueella saa helposti kulumaan kokonaisen päivän tai miksei useammankin.

Itävallan tunnetuin palatsi tekee vaikutuksen jo mahtavilla mittasuhteillaan. Niin päärakennus kuin puutarhakin ovat jättimäisiä ja korostavat satoja vuosia hallinneen Habsburgin mahtisuvun valtaa. Schönbrunn toimi keisareiden kesäasuntona, kunnes ensimmäinen maailmansota johti sekä Habsburgien dynastian että Itävalta-Unkarin hajoamiseen. Museoitu palatsi sijaitsee muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta lounaaseen. Kätevin tapa perille pääsemiseen on metrolinja U4, jonka asema löytyy palatsin lähistöltä.


Schönbrunniin myydään monenlaisia pääsylippuja sekä yksittäisiin kohteisiin että erilaisina yhdistelminä. Palatsin historiallisiin huoneisiin voi tutustua joko lyhyemmällä tai pidemmällä kierroksella. Päärakennuksesta löytyy myös keisarillinen vaunumuseo sekä Schönbrunnin palatsin lastenmuseo. Puistoalueen nähtävyyksiin kuuluvat Gloriette-paviljonki, eläintarha ja labyrintti. Kaksi puutarhan osaa, Kronprinzengarten ja Orangerie ovat maksullisia. Tämän kaiken lisäksi on vielä kaksi suurta kasvihuonetta, eli palmutalo Palmenhaus sekä aavikon kasveja ja eläimiä esittelevä Wüstenhaus.


Houkuttelevien kohteiden runsaus ja erilaiset yhdistelmäliput saavat pään pyörälle, mutta ostamme lopulta netistä valmiiksi kahdeksaan eri kohteeseen oikeuttavat Classic Pass Plussat. Ne kattavat lastenmuseota ja vaunumuseota lukuun ottamatta kaiken yllä mainitun. Päätämme viettää Schönbrunnissa koko päivän ja uskomme ehtivämme nähdä niin paljon, että hieman tyyriiltä tuntuville lipuille saa kunnolla vastinetta.


Lippujen ennakkoon ostaminen vähentää jonottamista huomattavasti ja varmistaa valitun sisäänpääsyajan palatsiin. Lippuja ostaessa valitaan saapumisaika viidentoista minuutin tarkkuudella. Tuo kellonlyömä koskee palatsin sisäänkäyntiä, mutta muihin kohteisiin voi tutustua vapaaseen tahtiin aukioloaikojen puitteissa. Schönbrunnista voi nauttia myös täysin ilmaiseksi, sillä lähes koko laaja puutarha on maksutonta ulkoilualuetta.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Aloitamme Schönbrunniin tutustumisen palatsikierroksella. Lippuihin painettu kellonaika tarkistetaan ja sisäänkäyntiportin yläpuolella tikittävä digitaalikello viittaa siihen, että asialla lienee oikeasti merkitystä. Reput täytyy jättää aulaan säilytykseen ennen kierroksen alkua. Sisätiloissa valokuvaaminen on kielletty, joten käytän tässä kuvituksena palatsin kuvapankin pressikuvia.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Kierrokselle saa halutessaan mukaan audioguide-laitteen, josta voi kuunnella opastusta omaan tahtiin huone kerrallaan. Emme kaipaa varsinkaan näin lasten kanssa palatsiin tutustuessamme kovin perusteellista opastusta, joten jätämme audioguidet kokeilematta. Avaan sen sijaan puhelimeeni Schönbrunnin nettisivut, joilta löytyy varsin toimiva palatsin virtuaalikierros. Jokaisesta huoneesta on kerrottu parilla lauseella, mikä onkin perheellemme juuri sopiva informaatiomäärä.

Kuva: Schönbrunn Group / Alexander Eugen Koller

Palatsi on todella loistokas ja siinä riittää ihmeteltävää, varsinkin jos kiertää meidän tapaamme kaikki neljäkymmentä yleisölle avointa huonetta. Toinen vaihtoehto on lyhyempi Imperial Tour, joka sisältää reitin parikymmentä ensimmäistä huonetta. Nähtävillä on niin vastaanottotiloja kuin yksityisiäkin kamareita. Kierroksen huippukohtia ovat suuri juhlasali sekä keisarinna Sissin käyttämät huoneet.

Kuva: Schönbrunn Group / Alexander Eugen Koller

Sissi sekä hänen miehensä Frans Joosef I muodostivat maan historian merkittävimmän hallitsijaparin. Frans Joosef I pysyi vallassa lähes 68 vuotta, kunnes menehtyi täällä Schönbrunnissa keuhkokuumeeseen kesken ensimmäisen maailmansodan. Kuolinvuode löytyy keisarin makuuhuoneesta. Minua kiinnostaa myös keisarin biljardipöytä. Tyttäret ihmettelevät hallitsijasuvun lapsista maalattuja muotokuvia, joiden tyyli eroaa huomattavasti nykypäivän koulukuvista. Itse nautin eniten taiteilija Joseph Rosan maalaamista suurista maisematauluista, joiden yksityiskohtiin olisin voinut uppoutua pidemmäksikin aikaa. Mieleen jäävät myös itämaisen teeman mukaan sisustetut huoneet.

Kuva: Schönbrunn Group / Severin Wurnig

Kierros päättyy kunnon turistikohteen tapaan matkamuistomyymälään. Palatsikokemus on miellyttävä, sillä Schönbrunnissa on ainakin meidän vierailumme aikaan riittävän väljää. Sisäänpääsyaikojen säätely auttaa varmasti vierailijamäärien hallitsemisessa. Paria päivää aiemmin käymässämme Hofburgin palatsin Sissi-museossa oli sen sijaan sietämätön tungos.


Tungosta löytyy näin pääsiäisenä palatsin etupihalta, sillä käynnissä ovat Wienin suurimmat teemaan sopivat markkinat. Tarjolla on runsaasti erilaisia käsitöitä, pääsiäiskoristeita sekä tietenkin syötävää ja juotavaa. Schönbrunn on myös yksi Wienin monien joulumarkkinoiden pitopaikoista.


Kierrämme palatsin toiselle puolelle, jonka valtavassa puutarhassa riittää katseltavaa. Schönbrunnin loistokkuudesta saa kiittää keisarinna Maria Teresiaa, joka päätti valtaan päästyään asettua tänne asumaan vuonna 1740. Vanhoja rapistuneita rakennuksia remontoitiin huomattavasti ja samalla tilat myös laajenivat. Palatsin lisäksi mahtipontinen puutarha sai toimia vallan symbolina ja siitä pyrittiin tekemään Versaillesiakin hienompi.


Maria Teresian tarina on mielenkiintoinen. Hänen isänsä Kaarle VI sääti miespuolisten jälkeläisten puuttuessa lain, jonka mukaan nainen sai periä kruunun. Niinpä kauniiksi mainittu 23-vuotias Maria Teresia nousi Itävallan, Unkarin ja Böömin hallitsijaksi ilman minkäänlaista koulutusta. Vaikka hän nimittikin miehensä Frans I:n kanssahallitsijakseen, syttyi ympäri Eurooppaa riehunut Itävallan perimyssota, jossa eri osapuolet vaativat oikeuttaan ilman miespuolista johtajaa jääneestä valtakunnasta. Maria Teresian sanotaan lopulta olleen yksi Habsburgin suvun pätevimmistä hallitsijoista. Hän myös synnytti kuusitoista lasta, joista kuuluisin lienee Ranskan kuningattareksi noussut Marie Antoinette.


Puutarha on varmasti parhaimmillaan kesällä, kun kaikki suihkulähteet ovat toiminnassa ja monet kukat värittävät ympäristöä. Istutustyöt ovat vierailumme aikaan vasta vaatimattomasti alullaan. Puistoalue sopii silti mainiosti aurinkoisen kevätpäivän viettämiseen. Ihmisiä on liikkeellä paljon, mutta onneksi väljää tilaakin on runsaasti.


Käymme seikkailemassa labyrintissä, joka on yksi puutarhan maksullisista huvituksista. Pensassokkelo on ennakko-odotuksiini nähden sekä hauskempi että hankalampi. Löydämme lopulta tiemme katselukorokkeelle ja sen jälkeen muualle puistoon. Vieressä on myös matalampi lapsia varten rakennettu labyrintti sekä leikkipuisto.


Matkamme jatkuu vähitellen kohti korkean mäen päällä sijaitsevaa Gloriette-paviljonkia. Aivan mäen juurella on näyttävä Neptunuksen suihkulähde. Maria Teresian tilaama suihkulähde ehti valmistua juuri ennen keisarinnan kuolemaa.


Kiipeämme kohti kukkulan huippua ja pysähdymme välillä ihailemaan maisemia. Näkymä aukeaa koko ajan enemmän ja taustalla levittäytyy Wienin kaupunki. Merkkihenkilöidenkin on kelvannut ihailla tällaista maisemaa.


Lähestulkoon hikiseksi käyvä kiipeäminen päättyy Gloriette-paviljongille. Gloriette rakennettiin puutarhan korkeimmalle paikalle juhlasaliksi ja näköalapaikaksi. Keisari Frans Joosef I piti sitä aamiaishuoneenaan. Matkaa täältä varsinaiselle palatsille kertyy noin kilometrin verran.


Nykyään Gloriettessa toimii kahvila, jonne on pääsiäissunnuntaina sietämättömän pitkä jono. Nousemme sen sijaan kierreportaita pitkin kattotasanteelle ihailemaan entistä näyttävämpää maisemaa. Näköalatasanteelle on pieni pääsymaksu, joka sisältyy yhdistelmälippujemme hintaan.


Nälkä alkaa jo vaivata, joten suuntaamme alppiravintolaa muistuttavaan Gasthaus Tirolergarteniin, jonne on muutaman minuutin kävelymatka Gloriettelta. Ravintola on saanut netissä paljon huonoakin palautetta, mutta oma kokemuksemme on aivan kelvollinen. Yksinkertaiset perinneruoat maistuvat rustiikkisissa sisätiloissa ja poistumme paikalta tyytyväisinä. Ruoka tai palvelu eivät herätä suuria tunteita puoleen tai toiseen, mutta nälkä lähtee sujuvasti.


Gasthaus sijaitsee Schönbrunnin eläintarhan eteläisellä portilla, josta siirrymme eläintarhan puolelle. Sisäänkäynnin lähistöllä on muutamia maatilan eläimiä. Jatkamme niiden luota kävelysiltaa pitkin metsän halki, kunnes saavumme tiiviimmälle alueelle. Taival on pelkkää alamäkeä. Olen pohtinut eläintarhojen eettisyyttä, ja olemme käyneet niissä viime vuosina melko harvoin. Wieninkin eläintarha olisi jäänyt varmasti käymättä, ellei se olisi sijainnut niin kätevästi Schönbrunnin puistoalueella. Myös eläintarha kuuluu Schönbrunnin maailmanperintökohteeseen, joka pääsi Unescon listalle vuonna 1996.


Tiergarten Schönbrunn on yllättävänkin viihtyisä kokonaisuus ja on helppo ymmärtää, että se on valittu useamman kerran Euroopan parhaaksi eläintarhaksi. Schönbrunnin eläintarha osallistuu erilaisiin villieläinten suojeluohjelmiin ja ainakin useimpien eläinten tilat näyttävät maallikon silmään tarhaolosuhteiksi kelvollisilta. Toisaalta joidenkin aitausten laajentaminen ei varmasti olisi täälläkään pahitteeksi.


Kävijän kannalta Schönbrunnin eläintarha on oikein mukava, eikä aukioloajan kahden viimeisen tunnin aikana ole edes minkäänlaista ruuhkaa. Emme yritäkään käydä katsomassa kaikkia eläintarhan asukkaita, vaan valitsemme sopivimmalta tuntuvan reitin kiinnostavimpien eläinten ohitse. Laajaan lajikirjoon kuuluvat muun muassa koalat, kirahvit, norsut ja jääkarhut. Pienten apinoiden touhuja on hauska seurailla.


Eläintarhan tähtiin kuuluvat pandat Yang Yang ja Yuan Yuan. Yang Yang on synnyttänyt Wienissä olleessaan jo viisi pentua, jotka on tosin kaikki haettu kaksivuotiaina kiinalaisiin eläintarhoihin tai pandakeskuksiin. Pandojen vuokraaminen ulkomaisiin eläintarhoihin on osa politiikkaa, jonka tarkoituksena on luoda positiivisia mielikuvia Kiinasta. Söpöjähän pandat toki ovat, mutta niiden tausta herättää monenlaisia ajatuksia. Täytyy muuten todeta, että Ähtärin eläinpuiston pandoilla on huomattavasti laajemmat ja modernimmat tilat kuin Yang Yangilla ja Yuan Yuanilla.


Eläintarhan ylpeydenaiheisiin kuuluvat myös pitkätöyhtöpingviinit. Pingviinien oloihin on täällä panostettu ja Schönbrunn on ainoa eurooppalainen eläintarha, jossa erittäin uhanalaiset pitkätöyhtöpingviinit ovat onnistuneet lisääntymään joka vuosi. Hautominen näyttäisi olevan meneillään myös vierailumme aikaan. Luonnossa tämä pingviinilaji pesii eteläisten valtamerten saarilla.


Vuonna 1752 avattu Tiergarten Schönbrunn on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva eläintarha. Keisari Frans I:n ideoima tarha suunniteltiin aluksi vain Habsburgin hallitsijaperheen huvitukseksi, mutta vuonna 1778 se avattiin sunnuntaisin myös siististi pukeutuneille kansalaisille. Tästä alkoi kehitys, joka muutti eläintarhan lopulta suosituksi matkailukohteeksi.


Viivymme Schönbrunnin alueella kuutisen tuntia, mikä alkaa olla jaksamisemme ylärajoilla. Esimerkiksi palmutalo sekä aavikkotalo jäävät siis harmillisesti väliin ja näemme ne vain ulkoapäin puistosta poistuessamme. Laajan palatsikierroksen, labyrintin, Glorietten näköalatasanteen ja eläintarhan käyminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että yhdistelmälippu tuli tälläkin tavalla henkeä kohden pari euroa yksittäisiä lippuja halvemmaksi. Jokainen voi toki pohtia, mitkä kohteet tuntuvat omasta mielestä kiinnostavilta. Pelkkä pääsymaksuton puutarhassa kiertelykin on varmasti antoisa kokemus.


Aurinko paistaa poistuessamme jo matalammalta, mutta ilmassa on kevään tuntua. Moni ohikulkija pysähtyy kuvaamaan kukkaan puhjenneita magnolioita. Teemme vielä puistosta poistuttuamme pienen kierroksen viereisessä Hietzingin kaupunginosassa ja nautimme sacher-kakuista Café Dommayerissa. On helppo ymmärtää, miksi Schönbrunn on Wienin suosituin nähtävyys. Siitä voi nauttia monella tavalla ja koettavaa riittäisi useammallekin päivälle.

Lue myös juttuni Monipuolinen pääsiäismatka Wieniin.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.5.2022 at 00:22

  Me käytiin Wienissä käydessämme ainoastaan puutarhassa, ja se todella oli myös antoisa kokemus. Useampi tunti meillä meni pelkästään siihen. Itse asiassa olimme laskeneet, että aikaa menisi vähemmän, mutta emme malttaneet lähteä kuitenkaan pois suunnitellussa aikataulussa, niin hieno paikka oli.
  Seuraavaksi kiinnostaa käydä tutustumassa myös palatsin sisätiloihin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.5.2022 at 20:29

   On kyllä totta, että pelkässä puutarhassa saa helposti kulumaan monta tuntia. Nyt kun Schönbrunnin alueen laajuuden on kerran nähnyt, niin ymmärtää ettei yhtenä päivänä kannata välttämättä yrittää kovin moneen maksulliseen nähtävyyteen. Sisätilat ovat kyllä näkemisen arvoiset!

  Leave a Reply