Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kööpenhaminan katuruokakeidas Reffen

Katuruokatori Reffen on suosikkipaikkojani Kööpenhaminassa. Refshaleøenin saarella pääsee makumatkalle maailman ympäri ja saa nauttia leppoisasta tunnelmasta rosoisessa ympäristössä. Kävimme paikalla viime syksynä. Nyt Reffen on juuri avattu kaudelle 2022.

Epäusko hiipii bussipysäkillä puseroon. Linja-auto 2A on tuonut keskustan ulkopuolelle, ja syrjäisen päätepysäkin ympärillä ei näy mitään houkuttelevaa. Syyskuinen iltapäivä tuntuu viileältä ja harmaalta taivaalta vihmoo vettä. Uskoa oikeaan osoitteeseen pääsyyn tuovat onneksi muut samalla kyydillä saapuneet matkustajat.


Paikalliset tietävät selvästi, minne ovat matkalla. Huput nostetaan päähän, sateenvarjot avataan ja määrätietoiset askeleet suunnataan rohkeasti epämääräisiltä näyttävien teollisuusrakennusten väliin. Noin puolen kilometrin päässä odottaa kymmenien katuruokakojujen muodostama herkuttelukeidas Reffen.


Kööpenhaminan katuruokatarjonta ponnahti uudelle tasolle keväällä 2014, kun Copenhagen Street Food avautui Papirøenin saarelle. Paperisaaren katuruokahallista ulkoilma-alueineen tuli erittäin suosittu, ja pääsin nauttimaan siitä kertaalleen itsekin. Alueen vuokrasopimus kuitenkin päättyi vuonna 2017 ja paikka jouduttiin sulkemaan. Kööpenhaminassa ei onneksi jääty toimettomiksi, vaan sama konsepti siirtyi Refshaleøenin saarelle.


Vuonna 2018 avattu Reffen on aiempaan Papirøenin paikkaan verrattuna laajempi ja entistä rosoisempi. Ruokakojut ovat sisähallin sijasta ulkoilmassa ja niitä on yli kolmekymmentä erilaista. Keskustasta on jonkin verran matkaa, mutta Reffeniin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan.


Katuruokatorilla on niin paljon erilaisia houkutuksia, että valinta on vaikeaa. Burgerit, pizzat, pastat tai fish & chipsit toimisivat tietenkin aina, mutta nyt tekisi mieli jotain eksoottisempaa. Kenties makumatka Afganistaniin, Marokkoon, Filippiineille tai New Orleansiin? Sittenkin tutumpia kreikkalaisia gyroksia, espanjalaista paellaa tai ranskalaisen bistron herkkuja? Ei, päädymme lopulta japanilaiseen ramen-keittoon, koska se lämmittää tällä säällä parhaiten. Mausteinen maku on muutenkin mukava.


Reffen on pitkälti sään armoilla, sillä valtaosa istumapaikoista on taivasalla. Olemme onneksi liikkeellä sen verran aikaisin, että katoksen alta löytyy vielä joitakin kuivina säilyneitä penkkejä. Sääkin onneksi selkenee ja pysyy koleudesta huolimatta poutaisena koko loppuillan ajan.


Ramen täyttää vatsan yllättävän tehokkaasti, mutta ympärillä leijuvia eri ruokien tuoksuja ei voi vastustaa. Käyn hakemassa argentiinalaiselta grilliltä empanada-piiraan, minkä jälkeen suuntaamme ranskalaiselle crêpekojulle hankkimaan jälkiruokaa. Ohukaisen jälkeen ei enää jaksakaan syödä muuta, mutta istahdamme penkille nauttimaan iloisen baarinpitäjän sekoittamat Irish coffeet ja katselemaan ohikulkijoiden virtaa.


Pohjoismaiden suurin katuruokatori ei ole pelkästään nuorten temmellyskenttä, vaan se näyttää vetävän puoleensa kaikenlaista kansaa. Ikähaitari on melko laaja ja perjantain alkuillasta joukkoon mahtuu esimerkiksi siististi pukeutuneita työporukoita. Lapsiperheitäkin on muutamia, mutta heitä lienee enemmän jonain muuna ajankohtana.


Reffenin konseptihan on siitä mainio, että jokainen voi valita mieleistään syötävää eri kojuista, eikä koko seurueen ole pakko syödä saman keittiön antimia. Juomat ostetaan erillisiltä baaritiskeiltä. Maksaminen käy Reffenissä vain kortilla, eikä käteistä oteta vastaan.


Puitteet menevät paikoitellen rehellisesti rähjäisen puolelle, mutta asialla on toinenkin puolensa. Reffenissä painotetaan ekologisuutta ja alueen rakennusmateriaalit ovat kierrätystavaraa vanhoista laivojen konteista lähtien. Myös esimerkiksi ruokien raaka-aineiden, hävikin ja energiankulutuksen osalta pyritään toimimaan vastuullisesti.


Hämärtyvä syysilta on omalla karulla tavallaan kuvauksellinen. Aurinkotuoleihin ei ole tungosta, mutta tynnyreihin sytytetyt nuotiot lämmittävät kulkijoita. Tuntuu kuin olisimme eksyneet jonkinlaisen post-apokalyptisen elokuvan kulisseihin.


Syksyinen sadepäivä ei tietenkään anna Reffenistä parasta mahdollista kuvaa. Voin vain kuvitella millaista täällä on kauniilla kesäsäällä, kun aurinko paistaa ja musiikki soi. Varjopaikkoja saattaa olla vaikea löytää, mutta pahimman paahteen hellittäessä on varmasti mukavaa nauttia lämpöisistä illoista. Onneksi tunnelma lämmittää mieltä myös näin viileämmällä ilmalla. Reffen on täynnä hyväntuulisia ihmisiä ja herkullista ruokaa.


Ohitamme paluumatkalla alueen baareja, joissa pääsisi myös sisätilojen lämpöön. Olutbaari Mikkeller Baghaven on suosittu paikka, kuten myös urbaani tapahtumatila Werkstatt 167. Werkstattissa järjestetään muun muassa taidetapahtumia sekä diskoiltoja, ja myös muutama katuruokakoju toimii talvikaudella sen suojissa.


Nykypäivän luovaa Kööpenhaminaa edustava Reffen tuo hyvän mielen. Ruokaelämyksissä riittää valinnanvaraa, minkä lisäksi Reffen sykkii kansainvälisyyttä ja positiivista henkeä. Katuruokatori on avoinna vuosittain suurin piirtein huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Lisätietoa: reffen.dk. Tutustu myös postaukseeni 30 nähtävyysvinkkiä Kööpenhaminaan.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Raija / Kohti avaraa maailmaa 2.4.2022 at 10:24

  Tuo oli varmasti kiva paikka! Näyttää hyvin paljon samanlaiselta kuin Tallinnan Telliskivi, jossa oli järjestetty pari vuotta sitten muistaakseni yhden viikonlopun katuruokatapahtuma ja satuimme olemaan silloin juuri Tallinnassa. Siellä oli kyllä niin paljon väkeä, että joutui vähän odottelemaan ja jonottamaan nälkäisenä 🙂 Mainio idea, onkohan Helsingissä koskaan tuollaista…

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.4.2022 at 12:48

   Olet oikeassa, Reffenissä ja Telliskivessä on paljon samaa, niin alueen ulkonäön kuin ilmapiirinkin osalta. Tuollainen Tallinnan katuruokatapahtuma kuulostaa mukavalta, ja onhan niillä kulmilla onneksi Balti Jaama Turgin ruokakojut pysyvästikin. Olisi kyllä mahtavaa jos Helsinkiin saataisiin Reffenin kaltainen suuri katuruokakeskittymä, uskon että sellainen menestyisi täälläkin. Myös Amsterdamin Foodhallenin kaltainen ruokakojujen täyttämä laaja sisätila voisi toimia Suomessa, jolloin toiminta voisi jatkua ympäri vuoden.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 3.4.2022 at 10:12

  Vaikuttaa houkuttelevalta! Tosin väkisin miettii, että ehkä noilla leveysasteilla olisi kuitenkin järkevää olla enemmän katoksia ja mielellään myös niitä sisätiloja. Tykkäsin Paperisaarella siitä, ettei tarvinnut värjötellä pihalla, jos oli sateinen tai kylmä sää. Toisaalta ulkona olevat kojut ovat kyllä jotenkin tunnelmallisempi ratkaisu. Tulee ehkä enemmän markkinameininki, kun ollaan ulkona.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.4.2022 at 11:47

   Ulkoilmassa oleminen sopii hyvin Reffenin henkeen, mutta säällä on tosiaan iso vaikutus vierailun onnistumiseen. On siellä toki joitakin katoksia ja joku ihan sisätilakin, mutta ne täyttyvät sadesäällä nopeasti. Toivotaan hyviä säitä Kööpenhaminaan, sillä Reffen on joka tapauksessa todella kiva paikka, tykkäisit varmasti!

 • Reply Helena Arvio 4.4.2022 at 23:00

  Kuuma keitto lämmittää ihanasti kylmässä ja sateessa!

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 23.4.2022 at 16:21

  Reffenistä tuli mieleen Suomessa kiertävät kansainväliset suurmarkkinat, mutta Reffen vaikuttaa vielä monin verroin kiinnostavammalta. Ja vielä kun ruokakojut ovat pysyvästi alueella, eikä kyseessä ole mikään yksittäinen tapahtuma. Täytyypä vain muistaa pukeutua lämpimästi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.4.2022 at 16:17

   Kyllä Reffenissä on jotain samaa kuin kansainvälisissä suurmarkkinoissa, joka on tuttu tapahtuma meillekin. Reffenin ilmapiirissä, sijainnissa, puitteissa ja ehkä myös useimpien ruokien laadussa on kuitenkin jotain sellaista, mikä tekee siitä kiertäviä markkinoita houkuttelevamman kokemuksen. Pukeutuminen sään mukaisesti on tosiaan tärkeää, sillä enimmäkseen ollaan ulkona aivan meren äärellä.

  Leave a Reply