Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hiihtolomalla Ukkohallassa

Vietimme viime viikolla mukavan hiihtoloman Kainuun lumilla Ukkohallassa. Ladut olivat loistokunnossa ja saimme nauttia myös kauniista luonnosta sekä pienen hiihtokeskuksen rauhallisesta tunnelmasta.

* Sisältää mainoslinkin

Kainuun korvesta ei kuulu kuiskaustakaan, eikä edes oksilta roikkuva kellertävä naava värähdä umpityynessä säässä. Pysähdyn kuuntelemaan täysin rikkumatonta hiljaisuutta, kunnes jostain kantautuu tikan rummuttamisesta syntyvä ääni.


Pian esiin ilmestyykin kaksi käpytikkaa, jotka säntäilevät levottomasti harmaasta kelopuusta toiseen. Seurailen lintujen touhuja hetken, kunnes ne katoavat syvemmälle metsään. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja olen onnellinen siitä, että löysimme tiemme tänne Ukkohallaan.


Päätymisemme Ukkohallaan oli sattumien summa. Helmikuun hiihtolomaviikot ovat suosittua matkailuaikaa, joten huomasimme olevamme jo hieman myöhässä, kun aloimme viime syyskuussa miettiä tulevaa talvea. Ainakin sopivimpien yöjunien autopaikat näyttivät loppuunmyydyiltä, minkä lisäksi moni houkuttelevimmista vuokramökeistäkin oli jo varattu.


Lumille teki mieli, mutta koska meillä ei ollut mielessä mitään tiettyä kohdetta, katselin vaihtoehtoja myös Lapin eteläpuolelta. Huomasin Oulun korkeudella ryppään vapaana olleita vuokramökkejä ja pian selvisi, että niitä yhdisti hauskalta kuulostava nimi – Ukkohalla.


Ukkohallaa voi pitää yllättävänä kohdevalintana, sillä en tiennyt koko paikasta etukäteen yhtään mitään. Vuonna 1988 perustettu pieni hiihtokeskus on kokenut taloudellisesti vaikeitakin aikoja, mutta lähtenyt viime aikoina lupaavaan nousuun. Syväjärven rannalle syntyneen Ukkohallan valtteihin kuuluvat kodikas tunnelma, lumivarmuus sekä sijainti.


Ukkohalla sijaitsee Hyrynsalmen kunnassa Kainuussa, vajaat sata kilometriä Vuokatin pohjoispuolella. Pääkaupunkiseudulta kertyy ajomatkaa reilun seitsemän tunnin verran, mikä on varsin siedettävä määrä ainakin moniin Lapin kohteisiin verrattuna. Majoittuminen matkan varrella tekee taipaleesta jo varsin leppoisan. Pääkaupunkiseudulta katsottuna Kuopio osuu aika hyvin matkan puolivälin paikkeille.


Ukkohalla sopii rauhaa etsiville matkailijoille, jotka arvostavat puhdasta luontoa. Meille tärkeitä ovat myös hiihtoladut, jotka olivatkin erinomaisessa kunnossa niiltä osin, kuin niitä oli avattu. Suurin osa laduista on melko tasaisia, joten Ukkohalla soveltuu erityisen hyvin leppoisia hiihtokokemuksia hakeville luonnosta nautiskelijoille.


Laskettelijoille on tarjolla 15 rinnettä sekä kolme parkkia. Korkeuseroa on 170 metriä ja pisimmällä rinteellä mittaa 1,4 kilometriä. En vielä tänäkään talvena kokeillut laskettelua itse, mutta rinteillä tuntui riittävän kohtalaisen paljon laskijoita. Pitkiä hissijonoja ei kuitenkaan näyttänyt syntyvän. Rinteiden huipulle pääsee myös autotietä pitkin ja perillä odottivat tykkylumipuiden sävyttämät upeat maisemat.


Ukkohallan virallinen pulkkamäki on melko loiva ja lyhyt, eikä vedä vertoja useimpien muiden hiihtokeskusten pulkkamäille. Omat alakouluikäiset lapset saivat tästä pulkkamäestä tarpeekseen jo vartissa, mutta paikka soveltuu varmasti paremmin heitä pienemmille pulkkailijoille. Mäen vieressä on lämmittelyyn sopiva kota. Meidänkin pulkillemme löytyi lopulta runsaasti käyttöä, kun tytöt laskivat vuokramökkimme pihan jyrkällä rinteellä riemukkaita laskuja.


Ukkohalla on yleisilmeeltään sympaattinen hiihtokeskus, joka häviää palvelujen määrässä monille kuuluisammille kilpailijoilleen. Toisaalta kaikki on lähellä ja tekemistä riittää moneen makuun. Ukkohallan palveluihin kuuluu pari ravintolaa, pieni kauppa, keilahalli ja kylpylä. Yksi keskuksen erityisistä ylpeydenaiheista on yhdeksästä erilaisesta saunasta muodostuva saunamaailma, jonka reunalta pääsee halutessaan myös avantoon.


Ukkohallan ympäristössä pääsee talvisin liikkumaan suksien lisäksi vaikkapa lumikengillä, fatbikella tai moottorikelkalla. Halutessaan voi varata porotilavierailun tai huskysafarin. Syväjärven jäällä näkyi myös innokkaita pilkkijöitä. Me halusimme lomailla samoin kuin monesti ennenkin, joten keskityimme lähinnä vain murtomaahiihtoon ja mökin lämmöstä nauttimiseen. Kirjoitin alle lyhyet esittelyt Ukkohallan laduista.AKAN KIERROS

Noin yhdeksän kilometrin mittainen Akan kierros tarjoaa todellista hiihtonautintoa upean luonnon keskellä. Matkan varrella voi ihailla useampaan otteeseen avaraa suomaisemaa, joka muistuttaa Lapissa koetuista hiihtoretkistä. Välillä sukelletaan lumisten puiden keskelle metsään, joka on aurinkoisina päivinä suorastaan häikäisevän kaunis. Reitillä on joitakin mäkiä, mutta suurin osa matkasta taitetaan hyvinkin tasaisilla mailla.


Akan kierros on mainio reitti rauhalliseen hiihtelyyn ja talvisesta luonnosta nauttimiseen. Hiihdän tällä ladulla useamman kerran ja jotenkin osun tänne aina tavallista kirkkaammalla säällä. Tyttären kanssa kahdestaan hiihdetty Akan kierros jää mieleen yhtenä iloisimmista koskaan tekemistäni hiihtolenkeistä.TUOMIVAARAN KIERROS

Vajaan neljäntoista kilometrin Tuomivaaran kierros kulkee osittain samaa reittiä Akan kierroksen kanssa ja siitä voi soveltaa pidemmänkin lenkin. Hiihdin kierroksen molempiin suuntiin ja nautin lenkistä enemmän myötäpäivään. Näin reitin pitkistä suorista koostuva tylsin osuus tulee suoritettua jo kierroksen alkupuolella, minkä jälkeen voi nauttia suomaisemista, kauniimmista metsistä sekä hetken myös hauskannäköisestä jokivarresta. Matkan varrella tulee vastaan Vorlokin vuokratupa, jossa toimi parina hiihtolomapäivänä latukahvila. Tuomivaaran kierros kiertää laskettelukeskuksena toimivan Pienen Tuomivaaran ympäri. Reitti ei kuitenkaan nouse rinteille vaan on varsin helppo hiihdettävä.MYLLYNLATU KOMULANKÖNKÄÄLLE

Myllynlatu on Akan kierrokselta poikkeava yhdyslatu Komulankönkään vesiputouksille. Edestakaiselle reitille kertyy mittaa hiihtokeskuksesta käsin noin neljä kilometriä suuntaansa eli yhteensä kahdeksan kilometriä, minkä lisäksi matkaa voi jatkaa Akan kierroksen ympäri. Reitti ei ole kovin haastava, mutta sen varrella on tasaiselta Akan kierrokselta poikkeamisen jälkeen hieman mäkiä. Komulanköngäs on kaksihaarainen vesiputous, jonka molemmat osat ovat näin helmikuussa jääneet lumen ja jään alle. Seesteinen näkymä on kaunis, vaikkei taida vetääkään vertoja kevättulvien kohinalle. Ladun päätepisteessä on laavu nuotiopaikkoineen. Komulanköngäs on saavutettavissa myös autotietä pitkin.NYBERGIN LENKKI

Noin kuuden kilometrin mittainen Nybergin lenkki kiertää Syväjärven ympäri sekä nousee hiihtokeskuksen vastarannalla korkealle Alppikylän mökkien yläpuolelle. Ladulla on selvästi kolmea edellä mainittua reittiä enemmän korkeuseroja, joten se käy hyvästä kuntoilusta. Huonona puolena täytyy mainita muutama autotien ylitys, jotka osuvat vastapäivään kierrettäessä alamäkiin. Lenkin voi tehdä kumpaankin suuntaan ja pidinkin myötäpäivään kiertämisestä enemmän. Latu valitettavasti katkeaa laskettelukeskuksen kohdalla, jossa täytyy hiihtää pieni osuus parkkipaikan ja autotien reunassa tai ottaa sukset kokonaan pois jalasta.MUUT HIIHTOREITIT

Pidempiä hiihtoretkiä kaipaavat voivat sivakoida Ukkohallan hiihtokeskuksesta Hyrynsalmen keskustaan saakka, jolloin matkaa kertyy vähintään 16 kilometriä yhteen suuntaan. Reitti haarautuu Tuomivaaran kierroksen varrelta. Hyrynsalmen yhdyslatu oli lomamme aikaan avoinna, mutta toiselle pitkälle reitille eli Nousevan auringon ladulle ei ollut tehty hiihtouraa. Samoin Akan kierroksen lyhennetty versio Ukon kierros näytti pelkältä umpihangelta. Latuja oli omille viidelle hiihtopäivälleni riittävästi, mutta reitistön laajuudessa Ukkohalla toki häviää Ylläksen tai Saariselän kaltaisille hiihtäjän paratiiseille.


Hiihtoloma-aikaan on jo mukavan valoisaa, joten luonnonvalossa ehtii varmasti ulkoilemaan tarpeeksi. Valaistuja latuja on Ukkohallassa todella vähän, mikä voi muodostua pimeimpään vuodenaikaan liikuttaessa ongelmaksi. Latukahviloita ei ole rinnekahvilan lisäksi lainkaan, ellei joku reipas yrittäjä avaa tilapäistä kahvilaa esimerkiksi Vorlokin tuvalle. Muutamia laavuja kuitenkin löytyy, joten omista eväistä pääsee nauttimaan miellyttävässä ympäristössä.RETKI HEPOKÖNKÄÄLLE

Seudun tunnetuin luonnonnähtävyys Hepoköngäs sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä naapurikunta Puolangan puolella. Käymme paikalla lähestulkoon lumimyrskyisenä päivänä, jolloin jo autoilussakin on seikkailun makua. Perillä odottaa yksi Suomen korkeimmista luonnonvaraisista vesiputouksista, joka on aiemmin näkemämme Komulankönkään tavoin lumen peitossa. Hepokönkään jylhässä luonnossa on jotain koskettavaa ja saamme nauttia kokemuksesta täysin keskenämme. Ihmisiä riittänee paremmissa olosuhteissa huomattavasti enemmän, sillä Hepoköngäs valittiin äskettäin Retkipaikan äänestyksessä Vuoden retkipaikaksi 2022.MAJOITUS

Ukkohallasta löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Suurimpana yksittäisenä majoittajana toimii Huoneistohotelli Ukkohalla, kun taas persoonallisimpina yöpaikkoina toimivat Pienen Tuomivaaran huipulle rakennetut Sky Cabin Glass Suite -pikkumökit. Alueella on myös runsaasti huviloita ja mökkejä, joista mekin löysimme mieleisemme.


Villa Ukkohalla on siisti ja viihtyisä rinnehuvila Syväjärven rannalla. Yläkerran suurista ikkunoista voi ihailla vastapäisiä laskettelurinteitä, joskaan maisema ei ole puiden vuoksi täysin avoin. Hiihtokeskukseen on järven ylittävän Ukko Nooa -sillan kautta vajaan puolen kilometrin kävelymatka. Ladulle on matkaa saman verran joko hiihtokeskukseen päin tai ylämäkeen Nybergin lenkin varrelle lähdettäessä. Kompaktissa Villa Ukkohallassa on riittävästi tilaa kuudelle hengelle ja kokonaisuus keittiöineen sekä saunoineen toimii hyvin. Näissä puitteissa olisi viihtynyt helposti kauemminkin.

* Voit varata Villa Ukkohallan Lomarenkaan sivuilta, joista löytyy tuhansia muitakin vuokramökkejä eri puolilta Suomea.

Lue lisää Ukkohallasta hiihtokeskuksen viralliselta sivustolta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 4.3.2022 at 14:56

    Voin hyvin uskoa osan hiihtoihmisistä viihtyvän paremmin Ukkohallan rauhassa kuin pohjoisen suurissa hiihto- ja laskettelukeskuksissa. Toki pidempään samassa paikassa oleskellessa haluaa hiihtää eri reittejä. Me emme Mikon kanssa kaipaa runsaita palveluja vaan nautimme juurikin luonnon rauhasta. Olisi kiva nähdä Hepoköngäs ja Komulanköngäs jäätyneenä. Kesällä molemmat olivat upeat.

    • Reply Mika / Lähtöportti 8.3.2022 at 10:24

      Pienissä ja suurissa hiihtokeskuksissa on tosiaan omat hyvät ja huonot puolensa, mutta me viihdyimme Ukkohallassa mainiosti. Itse haluaisin nähdä nuo könkäät sulina, varmasti hyvin erilainen kokemus kuin talven keskellä.

    Leave a Reply