Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkojeni upeimmat auringonnousut

Kirjoitin viime vuonna koosteen matkojeni upeimmista auringonlaskuista. Ajattelin että nyt olisi hyvä hetki muistella myös auringonnousuja, jotka ovat parhaimmillaan aivan yhtä mieleenpainuvia kuin auringonlaskutkin.

Kaikki alla olevat kuvat eivät välttämättä hehku taivaan upeimmissa väreissä, mutta nämä aamuiset hetket ovat jääneet tarkasti mieleen eri reissujen varrelta. Tässä postauksessa onkin enemmän kyse tunnelmista kuin varsinaisen sarastuksen ikuistamisesta. Joskus on käynyt niinkin, että upea auringonnousu on jäänyt kuvaamatta kokonaan. Yksi sellainen oli esimerkiksi koneenvaihdon yhteydessä Dubain lentokentällä, kun terminaalibussin ikkunan lävitse näkyi minareettien takaa häämöttänyt suuri tulipunainen pallo. Onneksi on ollut myös monta auringonnousua, joita on voinut tunnelmoida kaikessa rauhassa ja niistä on tallessa jonkinlainen kuvakin.1. PICO DO ARIEIRO, MADEIRA

Miten upealta näyttääkään auringonnousu vuoren huipulla, pilvien yläpuolella. Seison yksin Madeiran kolmanneksi korkeimmalla huipulla Pico do Arieirolla ja seuraan, kuinka kirkas aurinko ilmestyy esiin sankan pilvilautan takaa. Pian hämäryys haihtuu ja säteet valaisevat yhä kirkkaammin jylhiä kallioseinämiä. Ympärillä on pelkkää hiljaisuutta ja tuntuu, kuin hetkessä olisi taikaa. Pico do Arieirolle pääsee autolla, joten se on kaikkien saavutettavissa. Itse jatkoin matkaani patikoiden kohti saaren korkeinta huippua Pico Ruivoa ja sain kokea yhden elämäni unohtumattomimmista retkistä.

Lue lisää kohteesta: Madeiran patikkaretket: Pico do Arieiro – Pico Ruivo2. PRAHA, TŠEKKI

Kello näyttää vasta puolta seitsemää, on pitkäperjantai ja sormia palelee. Vaikka sänky olikin mukavan lämmin, ei varhainen herääminen kaduta. Prahan kuuluisalla ja yleensä kovin ruuhkaisella Kaarlensillalla on tähän aikaan miellyttävän rauhallista ja taivaan värit täydentävät kokemuksen. Auringon ensi säteet pilkistävät esiin vanhojen kattojen takaa. Ilmassa on violettia, vaaleanpunaista ja oranssia. Kävelen siltaa hitaasti edestakaisin ja pysähtelen ihailemaan kaupungin kauneutta. Kaarlensillan varhaisaamun seesteistä tunnelmaa voi lämpimästi suositella kaikille Prahan-kävijöille.

Lue lisää kohteesta: Monien tunnelmien Kaarlensilta3. GRANADA, ESPANJA

Olen kiivennyt pimeänä syysaamuna vanhan maurilaiskaupunginosan Albayzínin kujien halki ja päätynyt kuuluisalle San Nicolásin näköalapaikalle, jossa on nyt aivan hiljaista. Istun kylmälle muurille ja katselen kaukana alhaalla välkehtiviä Granadan kaupungin valoja. Vastapäisellä kukkulalla kohoaa tarunhohtoinen Alhambran palatsi, ja kauempana häämöttävät Sierra Nevadan lumiset huiput. Niiden takaa ilmestyy vähitellen myös aurinko, joka värjää taivaan punertavin sävyin. Haluan jakaa hetken jonkun kanssa ja soitan isälleni Suomeen. Tämä jääkin viimeiseksi matkaksi, kun se on vielä mahdollista.

Lue lisää kohteesta: Aamutunnelmia Granadassa4. RUKA, SUOMI

Talvinen viikko Rukalla on ollut pilvinen, eikä aurinkoa ole näkynyt moneen päivään. Taivas alkaa kuitenkin punertua lupaavasti, kun hiihtelen eräänä aamuna Rukatunturin ympäri kiertävällä ladulla. Löydän ladun varrelta hyvän näköalapaikan, johon kelpaa pysähtyä ihailemaan taivaan värejä. Hengitys huuruaa pakkasessa ja pakkaslumi narisee suksien alla. Maisema Konttaisen suuntaan on tässä vaaleanpunaisessa valaistuksessa häkellyttävän hieno. Pohjois-Suomen talviaamut ovat toisinaan kylmiä, mutta myös henkeäsalpaavan kauniita.

Lue Lisää kohteesta: Hiihtokokemuksia Rukalla5. FRIGILIANA, ESPANJA

Nyt kun pandemia on tehnyt matkustamisesta harvinaisempaa, tuntuu jokainen reissu entistä erityisemmältä. Vuokrasimme edellisellä ulkomaanmatkallamme talon Frigilianan laaksosta Andalusiasta. Pihalta sai ihailla sekä komeaa maisemaa että toinen toistaan häikäisevämpiä auringonnousuja. On hauskaa seurailla, kuinka valo täyttää laajan laakson sekä kuunnella samalla kukkojen kiekumista ja koirien haukkumista. Taivaan värien tasaannuttua tulee aika kattaa aamiaista ulkopöytään ja viritellä auringonvarjoja paikoilleen.

Lue lisää kohteesta: Syysloma aurinkoisessa Andalusiassa6. SORRENTO, ITALIA

Napolinlahden aamu tuntuu viileältä, kunnes aurinko ilmestyy taustalla kohoavien kukkuloiden takaa näkyviin. Tämä auringonnousu ei vetoa kirkkailla väreillä, vaan tunnelmallaan. Olen saapunut Sorrenton idylliseen Marina Grandeen ja jään pitkäksi aikaa seurailemaan vanhan kalastussataman verkkaista elämää. Kissat torkkuvat suosikkipaikoillaan, leskimummo kulkee mustissaan, kirkonkellot soivat ja paikalliset ukot kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia. Merellä veneet keinuvat kevyessä aallokossa, kun aurinko kohoaa yhä korkeammalle ja uusi päivä on valmis alkamaan.

Lue lisää kohteesta: Sorrento – Napolinlahden kaunotar7. PORTO, PORTUGALI

Majoitusvalintamme Portossa osuu kohdalleen, sillä onnistumme saamaan ylimmän kerroksen hotellihuoneen kuvauksellisen Batalhan aukion laidalta. Aamuisin kannattaa avata ikkunaverhot riittävän varhain, sillä aina noin kahdeksan maissa syksyinen taivas täyttyy upeista oranssinkeltaisista sävyistä. Aukion takana näkyy kaupungin kattoja ja jossain Douro-joen toisella puolella häämöttävät lähiseudun kukkulat. Porto on muutenkin kaunis paikka ja varmasti yksi Euroopan viehättävimmistä kaupungeista.8. SALUZZO, ITALIA

Juhlistamme kymmenvuotishääpäiväämme Italian Piemontessa. Majoitumme pitkäksi viikonlopuksi Saluzzon pikkukaupunkiin, josta löydämme mukavan entiseen luostariin perustetun hotellin. Majapaikkaan saa kiivetä keskikaupungilta hiki hatussa, mutta maisema Saluzzon ympäristöön levittäytyvälle tasangolle miellyttää silmää. Herään yhtenä aamuna sattumalta hyvin varhain ja näen ikkunasta kurkistaessani suorastaan dramaattisen auringonnousun, joka saa taivaan hehkumaan vahvoissa sävyissä. Auringonnousun jälkeen ehtii vielä hyvin torkahtaa ennen aamun cappuccinoa.

Lue lisää kohteesta: Suloinen Saluzzo – kaupunki Piemonten kukkuloilla9. TORONTO, KANADA

Aikaero saa joskus heräämään varhain, vaikkei kovin aamuvirkku olisikaan. Näin käy esimerkiksi Torontossa, josta aloitamme vaimon kanssa ensimmäisen matkamme Pohjois-Amerikassa. Ensimmäinen aamunkoittomme Kanadassa jää hyvin mieleen, vaikka se valkeneekin ilman suurta väriloistoa. Hotellihuoneen ikkunasta kelpaa katsella CN Toweria sekä muita Toronton rakennuksia ja mutustella samalla aamupalaa. Kiirettä ei ole, sillä nousimme jo kuudelta ja paikalliset tuttavamme tulevat hakemaan meitä Niagaran putouksille vasta paljon myöhemmin.10. PYHÄTUNTURI, SUOMI

Hiihtoretket pohjoisen lumilla ovat hyviä mahdollisuuksia auringonnousujen ihailemiseen. Aurinko nousee talvella sen verran myöhään, ettei ennen sarastusta liikkeelle lähteminen vaadi välttämättä erityisen varhaista heräämistä. Muistan hetken Pyhäjärven rannalla, rikkumattoman hiljaisuuden ja poskia purevan pakkasen. Muistan Pyhätunturin takana punertuvan taivaan, ilman raikkauden ja sauvojen äänen kiteisenä kiiltävällä lumella. Nämä ovat niitä hetkiä, joiden takia kannattaa matkustaa välillä pohjoiseen ja kokea talvisen Lapin lumo.

Lue lisää kohteesta: Pakkasviikko Pyhätunturilla


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 22.1.2022 at 17:49

  Harvoin on tullut keskityttyä auringonnousuihin, useammin mielessä on auringonlaskut. Auringonnousuista tulee nyt ensimmäisenä mieleen Rukan Konttaisella ja Valtavaaralla, Saariselän Iisakkipäällä sekä Ylläksen Kuertunturilla koetut upeat talviset auringonnnousut. Talvella kun on aina pakko olla aikaisin liikkeellä, kun valoa riittää niin pieneksi aikaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2022 at 19:43

   Monesti käy tosiaan niin, että on ennemminkin liikkellä auringonlaskun kuin -nousun aikaan. Suomen talviset auringonnousut ovat poikkeus, kun aurinko nousee myöhään jos ollenkaan 😀

  • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 22.1.2022 at 20:00

   Upeita auringonnousuja!
   Täällä yksi romantikko, joka rakastaa auringonnousuja ja – laskuja. Harvoin vaan nousuja jaksaa herätä ihailemaan. Omalta kannalta upein auringonnousu on koettu Kolilla. Silloin herätyskello herätti sitä ihastelemaan🌅

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.1.2022 at 19:47

   Kiitos Sari! Auringonnousu Kolilla on varmasti upea elämys, kun maisema on keskellä päivääkin niin hieno! Aina ei jaksa herätä, mutta olen huomannut ettei matkojen aikaisia aamuherätyksiä ole tarvinnut koskaan katua 🙂

 • Reply Martta / Martan matkassa 25.1.2022 at 22:31

  Aivan ihania tunnelmia! En todellakaan ole mikään aamuvirkku, joten nuo auringonnousut ovat minulle harvinaista herkkua.

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.1.2022 at 20:19

   Kiitos Martta! Jokaisena aamuna ei tarvitse (eikä kannata) herätä aikaisin, mutta joskus kannattaa yrittää jos paikka ja sääennuste ovat sopivia 🙂

  Leave a Reply