Suomen suurin matkablogiyhteisö

Talvista lomailua Mikkelin seudulla

Vietimme vuodenvaihteessa mukavan lomaviikon Suomenniemen rauhallisissa maisemissa. Ihastuimme Mäntyharjun hiihtolatuihin ja tutustuimme hieman myös Suomenniemen sekä Ristiinan tarjontaan.

Varasimme syksyn onnistuneiden ulkomaanmatkojen jälkeen reissun vuodenvaihteeksi Pariisiin. Pandemiatilanne ehti kuitenkin parissa kuukaudessa muuttua niin paljon, että ajatus matkaanlähdöstä alkoi mietityttää. Ranskan lehdistö loi synkkää tilannekuvaa ja vähitellen alkoi tuntua siltä, etteivät Pariisin huvipuistot, nähtävyyksillä tungeksimiset ja ravintolat olleet juuri nyt meidän perhettämme varten. Päätös oli vaikea, koska aiemmista koronan peruuttamista matkoistamme poiketen mikään rajoitus ei estänyt Ranskaan lähtemistä. Osa somekuplastani matkusti samaan aikaan eri puolilla maailmaa, myös Pariisissa, joten houkutus lähtemiseen oli suuri.


Teimme ratkaisun matkan siirtämisestä viisi päivää ennen lähtöä aatonaattona, jolloin kaikki peruutukset onnistuivat ilman euronkaan tappiota. Samalla sain myös omaan mieleeni joulurauhan, eikä meidän tarvinnut odottaa tietoa Ranskaan muutaman päivän kuluttua tiedotettavista uusista rajoituksista. Yritämme Pariisiin myöhemmin uudelleen pidennetyn matkaohjelman merkeissä. Varasimme lopulta Ranskan-matkan tilalle jotain aivan muuta. Selailin majoitussivustoja ajatuksella ”parasta mitä Suomesta tällä varoitusajalla saa” ja löysin onneksemme viime hetken peruutuksen vuoksi vapautuneen Villa Avannon.


Villa Avanto on hulppea huvila Suomenniemellä, joka kuuluu nykyään Mikkelin kaupunkiin. Pariisiin oli tarkoitus matkustaa vain oman perheen voimin, mutta kun myös lasten isovanhemmat innostuivat lähtemään Suomenniemelle, saimme huvilan kaikki kuusi makuupaikkaa hyödynnettyä. Villa Avanto on erittäin siisti ja erinomaisesti varusteltu huvila, jossa kaikki saunasta ja keittiöstä lähtien toimii loistavasti. Tilaa on kuudelle hengelle sopivasti ja lämminhenkinen omistajapariskunta saa tuntemaan olon hyvin tervetulleeksi.


Maisemaikkunoista avautuva järvinäkymä ei ole harmaina talvipäivinä parhaimmillaan, mutta ympäröivä luonto tekee silti suuren vaikutuksen. Käymme pari kertaa jäällä hiihtämässä omatekoisella ladulla ja nauttimassa näkymistä eri suuntiin. Huvilan syrjäinen sijainti keskellä korpea ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta meille se sopii hyvin. Tämä on varmasti yksi parhaista vuokraamistamme majoituksista, mitä matkojemme varrella on tullut vastaan.


Yhtenä vaihtoehtona ollut ajatus äkkilähdöstä Lappiin kaatui muun muassa majoitustilanteeseen, mutta Suomenniemi tuntuu monin tavoin yhtä hyvältä valinnalta. Sinne päästäkseen ei tarvitse maksaa autojunasta tai ajaa valtavaa matkaa pääkaupunkiseudulta pohjoiseen. Olemme käyttäneet Lapin-lomamme lähes yksinomaan hiihtämiseen, joten emme kaipaa laskettelukeskuksia tai muitakaan palveluita. Pienenä haittapuolena täytyy mainita, että Villa Avannosta on kunnon laduille Ristiinaan tai Mäntyharjulle noin puolen tunnin ajomatka. Toisaalta meillä on nyt reilusti aikaa tällaisiin siirtymiin ja pääsemme samalla tutustumaan ympäristöön muutenkin.


Mökkitieksemme osunut Karkauksen maitotie on valittu Etelä-Karjalan kauneimmaksi tieksi, joten sillä kelpaa kurvailla jokaisena lomapäivänä. Arvonimi on tosin hieman vanhentunut, sillä kuntaliitos vei vajaat kymmenen vuotta sitten Suomenniemen osaksi Etelä-Savoa. Kahden valtatien väliin jäävä reilun kolmentoista kilometrin mutkikas pätkä on mukava ajettava, sillä sen varrelle jää lumisia maisemia sekä maalaistalojen pihoja. Voimme vain kuvitella kuinka kaunista täällä on aurinkoisina kesäpäivinä, kun Kuolimojärvi kimmeltää ja maisema on kirkas.


Maitotien vartta koristaa muun muassa sympaattinen Karkauksen sivukirjasto, joka on pystytetty yhdelle alueen monista maitolaitureista. Opasteviitta ohjaa kirjaston kulmalta Irja Hannosen luontopolulle, joka on ainakin Retkipaikan jutun perusteella upea ulkoilureitti. Meiltä jää tämä vajaan neljän kilometrin pituinen lenkki tekemättä, mutta se kuuluu ehdottomasti ohjelmaan, jos palaamme joskus kesäaikaan näille kulmille. Irja Hannonen eli koko pitkän ikänsä Karkauksen kylässä, nautti paikallisesta luonnosta ja testamenttasi omaisuutensa kotikunnalleen. Lähistöltä voi lähteä myös Saarajärven kierrokseksi nimetylle reitille.


Suomenniemellä kierrellessä kannattaa ehdottomasti poiketa Kauriansalmen näkötornissa, jota kutsutaan myös Painalluksenmäen maisematorniksi. Talkoovoimin kohonneesta puutornista voi ihailla laajaa näköalaa yli seudun metsien ja järvien.


Tornin juurelle pystytetyn kyltin mukaan täältä näkee lähes Pariisiin saakka. Se on toki liioittelua, muttei vähennä maiseman upeutta. Tornin vieressä on laavu tulipaikkoineen ja ympäristöstä löytyy eri pituisia retkeilypolkuja.


Suomenniemen keskustaajama näyttää uinuvan pakkasiltana talviunta. Ohitamme apteekin, marketin ja koulun, mutta ihmisiä ei näy missään. Kuntoradalta löytyisi kuulemma haastava latu. Mieleen jää parhaiten lumisen maiseman keskeltä kohoava kirkko, joka on kuin suoraan joulukortista. Maalaisidylliä täällä ainakin riittää ja mainoskyltin mukaan vapaita tonttejakin, joten ei voi kuin toivoa paikkakunnalle entistä vilkkaampaa tulevaisuutta.


Myös Ristiina liittyi Suomenniemen tavoin Mikkeliin vuonna 2013. Ristiinan keskusta on Suomenniemeä suurempi ja siellä on muutamia pieniä nähtävyyksiä. Ihailemme ohimennen useampaakin vanhaa rakennusta, joista yksi on yli kaksisataavuotias Gränna-talo. Sen nimi tuo mieleen vierailumme idyllisessä ruotsalaiskaupungissa Vättern-järven rannalla. Alun perin Mikkelin keskustaan rakennetussa ja sittemmin Ristiinaan siirretyssä talossa toimii kesäkahvila. Lähistöllä voi tutkia myös Brahelinnan raunioita. Seudun merkittävin nähtävyys ovat parinkymmenen kilometrin päässä kirkonkylältä sijaitsevat Astuvansalmen kalliomaalaukset.


Hiihdämme Ristiinassa parissakin eri paikassa. Linnaniemen kärjestä löytyvällä kolmen kilometrin kuntoradalla on mukava sivakoida, sillä reitti kulkee kauniissa metsämaisemassa osittain järven rantaa seuraten. Matkan varrelle jää pienempien kumpareiden lisäksi yksi pitkähkö ylämäki sekä pari melko vauhdikasta laskua. Käymme myös kertaalleen luistelemassa Ristiinan urheilukentän viereen jäädytetyllä jäällä. Tarjolla on kiekkokaukalo, pienehkö mutta riittävä jääalue mailatta luisteleville sekä lämpimät pukukopit. Urheilukentän ympäriltä löytyi myös tasaisen helppo noin kilometrin mittainen hiihtolatu.


Ristiinan Pellosniemen kuntorata on noin kahden kilometrin mittainen. Sitä voi myös ihan kirjaimellisesti pitää kuntoratana, sillä vaikka korkeuserot ovat maltillisia, riittää pieniä mäkiä melkein koko matkalle. Kaksi kilometriä on aika lyhyt kierros pidempikestoista hiihtoa ajatellen, mutta paikallinen partasuu kehuu suksineensa tällä ladulla parhaimmillaan viidenkympin lenkin 80-luvun välineillään.


Suomen mukavimpana mökkipaikkakuntana itseään mainostava Mäntyharju tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet talviliikuntaan. Mäntyharjun urheilupuistossa on latujen lisäksi suurehko luistinkenttä sekä erillinen jääkiekkokaukalo. Lapset viihtyvät parinakin päivänä urheilupuistosta löytyvässä pulkkamäessä, joten täällä saa helposti vietettyä kokonaisen talvisen liikuntapäivän. Lunta on matkamme aikaan riittävästi ja olosuhteet ovat kaikin puolin kiitettävässä kunnossa.


Mäntyharjun urheilupuistosta lähtee kuuden kilometrin mittainen valaistu kuntorata, jossa on hieman isompaakin mäkeä, mutta myös reilusti tasamaata palautumista varten. Alueella voi halutessaan tehdä pienempiäkin kierroksia joko ihan tasamaalla urheilukentän ympäri tai hieman mäkisemmässä maastossa.


Hiihtokokemus vain paranee, kun kokeilen noin 12 kilometrin Uutelan kierrosta ja seuraavalla kerralla vielä reilun 15 kilometrin Sammalisen kierrosta. Juuri huolletut ladut kulkevat miellyttävässä metsämaisemassa, jossa on sopivasti nousua ja laskua, muttei liikaa haasteita. Saan hiihdellä pitkät pätkät aivan yksikseni kevyessä lumisateessa ja nauttia puhtaasta luonnosta.


Mäntyharjun ladut ovat mielestäni aivan mainiot, eikä niissä ole Lapin-kokemuksiinkaan verrattuna valittamista. Napapiirin tuntureita tai karuja suonäkymiä täällä ei tietenkään ole, mutta toisaalta olen monella Lapinkin hiihtoretkellä löytänyt itseni tällaisen samanlaisen metsän keskeltä. Toki Lapissa on sellaista taikaa ja myös maisemia mitä muualta Suomesta ei löydy, mutta ihan vain hiihtämistä ajatellen Mäntyharju täytti kaikki odotukset. Suurempia kilometrimääriä hakeville Mäntyharjunkin latuverkosto voi toki tuntua parin päivän jälkeen suppealta, mutta meille se riitti hyvin.


Mäntyharjun tunnetuin nähtävyys lienee Taidekeskus Salmela. Autiolla pihalla puhaltaa kylmänä talvipäivänä hyinen viima, eikä täällä tarvitse nyt muutenkaan viettää paljoa aikaa, sillä mintunvärisen rakennuksen näyttelyt ovat avoinna vain kesäisin. Luontoelämyksiä etsivien kannattaa muistaa Repoveden kansallispuisto, joka sijaitsee osittain Mäntyharjun alueella.


Loma Suomenniemellä ja sen ympäristössä oli yllättävänkin onnistunut ja todella rentouttava kokonaisuus. Vaikka mieli tekisikin kauemmas, toi tämäkin reissu mukavasti vaihtelua arkeen. Samalla saimme kaivattua lomaa koko pandemiasta, sillä mökillä tai laduilla ei tarvinnut ajatella sen enempää kasvomaskeja kuin käsidesejäkään.


Sää pysytteli paria lyhyttä poikkeusta lukuun ottamatta kovin harmaana, mutta kevyessä pakkassäässä kelpasi ulkoilla mainiosti. Aika kului lastenkin mielestä yllättävän nopeasti. Reippaan liikkumisen vastapainona oli muun muassa syömistä, saunomista, lautapelejä ja totuuden nimessä ruutuaikaakin. Itselleni Villa Avanto tarjosi maistiaisen omakotiasumisesta keskellä savokarjalaista korpea. Noissa maisemissa viihtyy kyllä loistavasti viikon tai pari kerrallaan, mutta pysyvän asumukseni haluan jatkossakin pitää ihmisten ilmoilla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.1.2022 at 22:24

    Enpä ollut jotenkaan ajatellut noita seutuja talvilomalle, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin voisi kieltämättä toimia rauhalliseen lomailuun mainiosta. Oikeastaan olen varma, että varsinkin Marika viihtyisi todella hyvin. Voi olla, että tänä vuonna ei tule lähdettyä, mutta täytyy jatkoa varten pitää mielessä.

    • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2022 at 12:28

      Yllättäenhän tämä alue tuli meillekin vastaan, mutta toimi kyllä nimenomaan tällaiseen rauhalliseen lomailuun oikein hyvin. Kukaan ei voi kieltää esimerkiksi Lapin kauneutta, mutta hienon talviloman voi viettää myös paljon etelämpänä. Meillä oli tällaisessa viime hetken varauksessa tietenkin se etu, että tiesimme millainen lumitilanne perillä tulisi olemaan.

    Leave a Reply