Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuoden 2021 matka-aakkoset

Joulukuun viimeisessä julkaisussa käydään tuttuun tapaan läpi mennyttä matkailuvuotta. Eri kirjainten kohdalle löytyi sekä ikimuistoisia elämyksiä että myös ihan sattumalta valikoituneita kohteita.

Matkailuvuoteeni mahtui monta kotimaanreissua sekä kaksi ulkomaanmatkaa. Pandemia rajoitti alkuvuoden suunnitelmia, mutta Suomessakin riittää onneksi paljon nähtävää. Ehdimme pohjoisen lumille sekä Rukalle että Sallaan, kiertelimme kesällä niin Länsi- kuin Itä-Suomessakin ja vierailimme pari kertaa Tampereella. Rokotukset ja rajojen aukeaminen käänsivät tietenkin katseet vahvasti ulkomaille. Ensimmäinen tauon jälkeinen ulkomaanmatka suuntautui vaimon kanssa Kööpenhaminaan, ja syyslomaksi lähdimme kolmen sukupolven voimin Espanjaan. Pandemiatilanne näyttää juuri nyt joulukuussa taas huonommalta, mutta toivon silti vuodesta 2022 edellistä parempaa matkailuvuotta.


A
Ahveniston luontopolku kuului pääsiäisen ohjelmaan Hämeenlinnassa. Muistelin Ahveniston olympiahistoriaa ja sain katsella uteliasta metsäkaurista lähietäisyydeltä.


BBalcón de Europa on Nerjan kaupungista merelle kurkottava näköalatasanne Etelä-Espanjassa. Siellä kelpasi ihailla maisemia sekä nauttia auringosta ja jäätelöstä.


C Cómpeta oli yksi Espanjan-matkamme retkikohteista. Hieman syrjäinen kylä on kaunis paikka vuoristoisella rinteellä parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta.


D – Di Trevi oli mukava lounaspaikka Turun-reissulla. Kunnon tapas-valikoima maistui erinomaisesti ja lievitti matkakuumetta heinäkuussa, jolloin Espanjan-matka tuntui vielä kaukaiselta haaveelta.


E – Evo on herättänyt julkista keskustelua niin kansallispuistohakemuksen kuin hakkuidenkin vuoksi. Me retkeilimme Evolla pitkäperjantaina, jolloin muuten mukavalla reitillä oli vielä reilusti lunta.


F – Frigiliana oli erinomainen valinta syysloman tukikohdaksi. Valkoinen kylä on huikean kaunis, kuten myös vuokratalon pihalta auennut maisema Frigilianan laaksoon.


G – Glyptoteket on yksi Tanskan tunnetuimmista taidemuseoista. Kävimme siellä Kööpenhaminan-matkallamme ja nautimme rakennuksen arkkitehtuurista enemmän kuin varsinaisista näyttelyistä.


HHiljainen kansa ihmetyttää ohikulkijoita viitostien varrella Suomussalmella. Yksilöllisesti puettuja turvepäisiä hahmoja on noin tuhat kappaletta. Niiden asut vaihdetaan aina joka kesäksi ja talveksi.


I – Ilves on yksi kissakahvila Purnauskiksen asukkaista Tampereella. Ehdimme tänä vuonna kissakahvilaan myös Kuopiossa.


J – Janakkala kuuluu vuoden yllättäjiin. Kävin Erjan ja Pasin opastamalla elämyksellisellä melontaretkellä, jonka aikana opin paljon myös paikkakunnan värikkäästä historiasta.


K – Kuusamo kutsui viime vuodenvaihteessa, jolloin vietimme reilun viikon Rukalla. Ohjelmaan kuului lähinnä hiihtoa, josta saimme nauttia komeissa maisemissa.


L – Lappi on hieno matkakohde, jonne olemme palanneet viime vuosina useamman kerran. Tällä kerralla nautimme hiihtolomasta Sallan mukavissa maisemissa.


M – Málaga on Aurinkorannikon monipuolinen pääkaupunki, joka sykkii aitoa espanjalaista elämää. Ehdimme päiväretkellä Gibralfaron linnoitukselle, katutaidekierrokselle sekä sataman alueelle.


NNightwish Story on suositulle rockyhtyeelle omistettu näyttelytila Kiteellä. Tyylikkäästi toteutettu näyttely on täynnä tietoa Nightwishin matkasta Kiteeltä maailmanmaineeseen.


O – Órgivan laakso jäi matkan varrelle, kun ajoimme Frigilianasta kohti Pampaneiraa. Pysähdyin valokuvaamaan Guadalfeo-jokea, joka virtaa Rulesin tekojärven.


PPampaneira oli lokakuisen Andalusian-matkan todellinen löytö. Ihastuin pienen valkoisen vuoristokylän rosoiseen kauneuteen, josta saimme nauttia verkkaiseen tahtiin.


Q Queen Louise Bridge vie Kööpenhaminan keskustasta mielenkiintoiseen Nørrebron kaupunginosaan. Jo sillan pyöräilijävirtaa katsellessa voi aistia, kuinka saavutaan monikulttuuriselle ja eläväiselle, mutta myös ongelmistaan tunnetulle alueelle.


R – Ruuhitunturi jäi mieleen Sallan-matkan kauneimpana paikkana. Hiihtelin tunturin huipulle yksikseni ja sain nähdä aivan käsittämättömän hienon auringonlaskun. Myös pitkä lasku alas tunturilta oli elämys.


SSvedjehamn on kaunis kalastussatama Merenkurkun saaristossa Vaasan edustalla. Sain nauttia siellä Ruuhitunturin tapaan todella ikimuistoisesta auringonlaskusta sekä hiljaisesta idyllistä.


T – Tankar kuuluu Svedjehamnin ohella kesän upeimpiin kohteisiin. Teimme Kokkolan lähistöllä sijaitsevalle majakkasaarelle päiväretken, jolla riitti auringonpaistetta ja meritunnelmaa.


U – Urban Pasta valikoitui lounaspaikaksi, kun pysähdyimme hetkeksi Vaasaan. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.


V Valamon luostari osui sopivasti matkan varrelle heinäkuisella itäisen Suomen kierroksella. Viihdyimme muutaman tunnin ortodoksiluostarin rauhallisissa tunnelmissa.


W – Wanha Markki on sympaattinen eläinten vanhainkoti Ylistarossa Pohjanmaalla. Täällä saa tavata lampaita, kissoja ja monia muita eläimiä, jotka selvästi nauttivat saamastaan huomiosta.


X – X-Brgr
on yksi Särkänniemen huvipuiston pikaruokaravintoloista Tampereella. Nälkä siirtyi näilläkin eväillä, vaikkei ruokailukokemus muuten kovin mieleenpainuva ollutkaan.


Y – Ykspihlaja on omakotitalojen muodostama kaupunginosa Kokkolan sataman tuntumassa. Nautimme siellä kesäillasta persoonallisen Kahvila Sahan terassilla.


Z – Zapatos Rojos -installaatio tuli yllättäen vastaan Kööpenhaminan Raatihuoneentorilla. Punaiset kengät ovat meksikolaistaiteilija Elina Chauvetin kannanotto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.


Å – Åbo eli Turku oli hyvä kohde pienelle vaimon kanssa tehdylle kesäreissulle. Söimme hyvin, tutustuimme Turun linnaan ja osallistuin myös Jessen järjestämälle valokuvauskävelylle.

Kuva: Kimmo Palosaari, Wikimedia Commons

Ä – Ähtävänjoki ylitettiin kesäkuussa ajomatkalla Kokkolasta Vaasaan. Päivä oli harmaa ja sateinen, mutta internetistä löytyi vähän kirkkaammalla säällä otettu valokuva.


Ö – Öresundsbron eli Juutinrauman silta erottuu hyvin Kööpenhaminan näköalapaikoilta. Me saimme nauttia näkymistä Rundetårnin huipulta.

Voit lukea matka-aakkoset myös vuosilta 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.12.2021 at 21:17

  Todella monipuolinen matkailuvuosi teillä, koronasta huolimatta. Tuo kuva Ruuhitunturilta on erityisen hieno. Me oltiin Sallassa syksyllä, mutta tämän Norjan / Lapin matkaan Salla ei mahtunut. Kiva olisi päästä käymään siellä myös talviaikaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2021 at 19:40

   Vuoteen mahtui tosiaan hyviä matkakokemuksia, vaikka korona estikin monta reissua. Ruuhitunturin auringonlasku on varmasti yksi vuoden hienoimmista hetkistä. Uskon että Sallan luonnossa on jotain hienoa kaikkina vuodenaikoina.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 22.12.2021 at 20:27

  Komppaan Mikkoa, että Ruuhitunturin kuva on huippuhieno! Mukava ja monipuolinen matkailuvuosi sinulla takana. Ajattelin itsekin riipaista tässä vielä vuoden loppuun omat matka-aakkoset. Näitä on mukava lukea ja myöskin tehdä.

  PS. Hyvää joulua koko perheelle!

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.12.2021 at 12:39

   Kiva kuulla että Ruuhitunturin kuva miellyttää, tuo paikka ja hetki oli ehdottomasti vuoden sykähdyttävimpiä. Matka-aakkosia on aina kiva lukea, joten toivottavasti saat omasi tehtyä.

   Kiitos ja oikein hyvää joulua myös teidän perheelle!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 4.1.2022 at 14:43

  Vihdoin sain minäkin oman listani tehtyä. Meidän listoilla yhteisiä ovat oikeastaan vain Lappi ja Kokkola, vaikka niissäkin ollaan taidettu pyöriä aika eri nurkilla. Ja Särkänniemen X-brgr, jonka mieleenpainuvuudesta olen täsmälleen samaa mieltä 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.1.2022 at 21:33

   Hienoa että sait aakkoset tehtyä! Meidän listoilla ei nyt tosiaan montaa samaa kohdetta ollut, vaikka sulla olikin useita mulle aiemmilta vuosilta tuttuja paikkoja. X-brgr pääsi listalle puhtaasti alkukirjaimensa ansiosta, tällaisten listojen tekemistä helpottaisi jos tulisi useammin vastaan myös vaikka Q-, Z- tai Å-kirjaimilla alkavia ravintoloita 😀

  Leave a Reply