Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotimaan parhaat ravintolakokemukset 2021

Muistelin näin joulukuussa kuluneen vuoden kotimaanmatkoja, ja mieleeni tulivat monet reissujen varrelle osuneet ruokailut. Kokosin kymmenen parasta ravintolakokemusta alta löytyvälle listalle.

Tämä ei yritäkään olla maan parhaiden ravintoloiden esittely, vaan luettelo sellaisista käymistäni paikoista, joita voin lämpimästi suositella muillekin. Joukossa ei ole yhtään varsinaista fine dining -ravintolaa, vaan paremminkin laadukkaita perheystävällisiä paikkoja, joista saa alku-, pää- ja jälkiruokia. Turussa kävimme vaimon kanssa kahdestaan, mutta alakouluikäiset lapset olivat kaikissa muissa mainituissa ravintoloissa mukana. Paria alla mainittua poikkeusta lukuun ottamatta olen käynyt näissä ravintoloissa vain kerran. Näin ollen sattumilla, kuten ruokavalinnalla, työvuorossa olleella tarjoilijalla ja kokilla tai omalla mielialalla on siis saattanut olla vaikutusta kokemukseen.1. LOCAL BISTRO, JOENSUU

Ihastuimme Local Bistroon viime vuonna niin paljon, että sinne täytyi päästä kuluneena kesänä uudelleen. Ravintola ehti tällä välin muuttaa saman kadun varrella uusiin tiloihin, mutta niin maut kuin mutkaton tunnelmakin ovat entisellään ja uusintavierailu ylitti korkeat odotukset. Lähiraaka-aineista valmistetut annokset on viimeistelty modernilla twistillä sekä fine dining -tason huolellisuudella, ja niin alku-, pää- kuin jälkiruoatkin tuntuivat aidosti suussa sulavilta. Tämänvuotinen Joensuun-vierailumme oli lyhyt, mutta kun ehdimme Local Bistroon, nukuimme Suomen kodikkaimmassa hotellissa Lietsussa sekä herkuttelimme Marttakahvion karjalanpiirakoilla, oli kaupunkikokemus aivan loistava.

Lisätiedot: localbistro.fi
Lue myös viimevuotinen juttuni Mukava kesäpäivä Joensuussa.2. TAMPELLA, TAMPERE

Tampella valikoitui kesän ensimmäisen Tampereen-matkamme päivällisravintolaksi lähinnä sijaintinsa ansiosta, sillä se löytyy vain kivenheiton päässä silloisesta majapaikastamme Tammerista. Tampella toimii entisessä tehdasrakennuksessa Tammerkosken rannalla. Avara ravintolasali on onnistuttu sisustamaan sekä viihtyisästi että talon arvokasta historiaa kunnioittaen. Tampellan listalta löytyy lihaa ja kalaa sekä ainakin yksi kasvisvaihtoehto. Nautimme suuresti niin laadukkaista kala-annoksista kuin jälkiruoistakin. Myös palvelu jäi mieleen poikkeuksellisen sujuvana, joten palaisin Tampellaan mielelläni vaikka heti seuraavalla Tampereen-reissulla.

Lisätiedot: ravintolatampella.fi
Lue myös juttuni 20 kokemusta Tampereella.3. SCANDINAVIAN STEAKHOUSE NERA, KOKKOLA

Kokkolan viehättävässä vanhassakaupungissa Neristanissa sijaitseva Nera jäi mieleen toissa vuoden parhaana suomalaisena ravintolakokemuksena. Palasimme siis heti toisen Kokkolan-vierailumme alkajaisiksi suorinta tietä Neraan, jonka pihalle oli edellisen käynnin jälkeen avautunut myös tunnelmallinen hirsirakennus pizzauuneineen. Rentoa skandinaavista bistroa ja perinteistä pihviravintolaa yhdistelevä Nera oli jälleen onnistunut kokemus, eikä ole mikään ihme, että ravintola vaikuttaa suositulta myös paikallisten keskuudessa. Pihvi oli mureaa, tarjoilu ystävällistä ja sisäpihan tunnelma kodikkaan viihtyisä. Ihan ensimmäisen kerran täydellisyyteen tämä kokemus ei yltänyt, mutta arvosana on ehdottomasti kiitettävä.

Lisätiedot: steakhouse.neras.fi
Lue myös juttuni Meren, puutalojen ja kahviloiden Kokkola.4. 4 VUODENAIKAA, TAMPERE

Kauppahallissa toimivan 4 vuodenaikaa -ravintolan lounas on äänestetty Tampereen parhaaksi, eikä palkintoa voi oman kokemuksemme perusteella kyseenalaistaa. Tunnelmallinen kauppahalli on jo kokemus sinänsä, minkä lisäksi 4 vuodenaikaa vie pienelle Ranskan-matkalle. Suomesta tuskin löytyy toista yhtä autenttista ranskalaista bistroa, joka saisi ajatukset niin sisustuksen kuin makujenkin osalta Marseillen kujille tai jonkun provencelaisen torin laidalle. Meille järjestyy lounasajan loppupuolella helposti tilaa ja kalalautaselta löytyvät maut ovat kohdallaan. Seuraavalla kerralla tilaan klassisen bouillabaissen, jos se ei vain ole päässyt loppumaan. Tässä on sen tyylinen ravintola, jollaisista pidän todella paljon.

Lisätiedot: 4vuodenaikaa.fi5. SALTERIET, SVEDJEHAMN

Vuoden idyllisin matkakohde Svedjehamn ansaitsee paikkansa myös tällä listalla. Kuvauksellisessa Merenkurkun saariston kalastussatamassa on paljon punaisia venevajoja, mutta vain muutamia palveluita. Onneksi paikalta löytyy entiseen kalasuolaamoon perustettu Salteriet, joka toimii kylän kahvilana, ravintolana ja baarina. Päivän kala-annokset ovat täällä taatusti tuoreita ja oma ateriani kuuluu varmasti vuoden parhaisiin. Moni on kehunut myös Salterietin lohikeittoa. Tällainen konstailematon rantaravintola on aivan parasta, mitä aurinkoiselta kesäpäivältä voi toivoa. Terassilla syödessään voi katsella kimmeltävää merta, vesilintujen touhuja sekä muutamien veneiden paluuta hiljaiseen satamaan.

Lisätiedot: salteriet.fi
Lue myös juttuni Svedjehamn – maailmanperintökohteen saaristoidylli.6. SERGIO’S, TURKU

Heinäkuinen Turun-reissu sai mielen vaeltamaan Aurajoen rannalta syvälle Italiaan. Italialainen ruoka kiinnostaa aina ja Sergio’s on tämän kokemuksen perusteella kelpo paikka nauttia saapasmaan mauista. Kunhan vain ensin pääsimme parin mutkan kautta varaamaamme pöytään, oli kolmen ruokalajin viini-illallinen erinomainen kokemus. Sergio’sissa kuului toisinaan myös italian kieltä ja paikalla näytti olevan satunnaisten matkailijoiden lisäksi myös monta kanta-asiakasta. Kehutut pastat ja pizzat jäivät tällä kerralla kokeilematta, mutta siinähän on jo kaksi hyvää syytä palata takaisin. Ateria osui hyvin kohdalleen sellaisena kesäpäivänä, jona kaipasin tavallistakin enemmän Italiaan.

Lisätiedot: sergio.fi7. RAFAEL’S STEAKHOUSE, PORVOO

Vuosi kului sikäli nopeasti, että ehdin vain kertaalleen Porvooseen. Kaupungissa on ilahduttavan paljon hyväksi todettuja ravintoloita, mutta halusimme kokeilla tällä kerralla jotain itsellemme uutta. Päädyimme Rafael’s Steakhouseen, joka on palvellut torin laidalla jo yli vuosikymmenen ajan. Ravintolan tyylissä on jotain perinteistä, eikä se ratsasta trendien harjalla samaan tyyliin kuin esimerkiksi vanhankaupungin mainio Meat District. Tämäkin liharavintola on silti erinomainen kokemus. Alkuruokalistalta löytyy miellyttäviä välimerellisiä makuja ja pääruoaksi tilaamani liha on mureinta maistamaani pitkään aikaan. Rafael yllätti positiivisesti ja kuuluu niihin moniin Porvoon ravintoloihin, joihin palaisin mielelläni uudelleen.

Lisätiedot: rafaels.fi
Lue myös juttuni Syö ja kahvittele Porvoossa – 13 vinkkiä.8. DI TREVI, TURKU

Siinä missä Sergio’s vei makumatkalle Italiaan, johdatteli Di Trevi nimestään huolimatta paremminkin Espanjaan. Runsas tapas-lounas sopi täydellisesti päivämme ohjelmaan. Pöytään kannettiin kaikkiaan seitsemän annosta, joihin kuului muun muassa mustekalaa, katkarapuja, arancineja, pimientos de padrón -paprikoita sekä tartaria. Totesimme kaikki maut erinomaisiksi, vaikka henkilökohtaisissa suosikeissa olikin vaihtelua. Tarjolla olisi myös pääruokia ja pizzaa, mutta tässä ravintolassa houkuttelee nimenomaan kunnon tapas-valikoima. Di Trevi tuntui harvinaisen rennolta paikalta, jonne voisi tulla isommallakin porukalla nauttimaan maailman mauista ja raikkaista juomista.

Lisätiedot: ditrevi.fi9. SAANA, KUOPIO

Vietimme mukavan kesäpäivän Kuopiossa ja päädyimme illaksi keskustan ulkopuolelle Bellanpuistoon. Pelasimme kierroksen kekseliäällä minigolfradalla, minkä jälkeen lähdimme etsimään syötävää viereisestä Kuopion Saanasta, jonka nimi viittaa tietenkin saunaa tarkoittavaan savonkieliseen sanaan. Kehuttu saunamaailma jäi meiltä kokeilematta, mutta ravintolan annokset maistuivat hyvin. Savolaista lähiruokaa suosivalta listalta löytyy muun muassa lihaa, kalaa, risottoa, pizzaa ja burgereita. Kuvassa näkyvät Saanan mezet sekä pääruokana syömäni Kallaveen kuha olivat onnistuneita valintoja. Nautimme viilenneestä kesäillasta lasitetulla terassilla, jonka laidalla kimmelsi kaunis Kallavesi saarineen ja salmineen.

Lisätiedot: kuopionsaana.fi
Lue myös juttuni 10 kohteen kesäpäivä Kuopiossa.10. MANKELI, TUUSULA

Krapihovin kesäravintolaa Mankelia tuntui vaikealta sijoittaa tälle listalle, koska edellä mainituista ravintoloista poiketen kyseessä on tuttu kantapaikka Tuusulan Rantatien varrelta. Kuluneena kesänä kävin Mankelissa ainakin kolmesti, kuten monena muunakin vuonna. Mankeli on mielestäni Tuusulan paras paikka ulkoilmassa syömiseen, sillä idyllinen pihapiiri vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen. Ruoatkaan eivät ole koskaan pettäneet, vaan ovat vähintään hyviä ja toisinaan aivan erinomaisia. Krapi ja Mankeli kuuluvat joka kesään!

Lisätiedot: krapi.fi
Lue myös juttuni Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 15.12.2021 at 19:06

  Kiitos tästä, tämä on hyvä lista laittaa muistiin! Monta hyvältä kuulostavaa paikkaa. Tampella onkin jo kokeilulistalla parin päivän päästä aiemman vinkkisi perusteella. 🙂 Ihmettelen, miksen muista koskaan kuulleeni Rafael’sista, vaikka Porvoo on meilläkin jonkinlainen vakiokohde. Testiin menee!

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.12.2021 at 12:00

   Toivotaan että Tampella on teillekin hyvä kokemus, meidän käynnillä tuntui tosiaan kaikki olevan kohdallaan. Mielestäni mainio paikka kolmen ruokalajin illalliselle.

   Rafael’s oli jäänyt mullakin aiemmin huomaamatta, mutta hyvä kun tuli nyt kokeiltua. Porvoon ravintolatarjonta on uskomattoman laaja ja laadukas, joten vanhankaupungin ulkopuolella olevat paikat saattavat jäädä helposti sivuun – vaikka esimerkiksi Rafaelilta on vain parisataa metriä vanhankaupungin puolelle. Rafael’s ei toki ole ihan yhtä kodikas ja idyllinen kuin vanhoissa puutaloissa toimivat ravintolat, mutta ruoat olivat ainakin meidän käynnillä erinomaiset.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.12.2021 at 21:20

  Kivalta kuulostavia paikkoja. Itse olen käynyt vain Sergiossa ja Saanassa, joista itsekin pidän. Viikonloppuna mennään todennäköisesti Porvoossa käymään, niin täytyy laittaa Rafael mieleen. Sitä olen muutenkin kuullut kehuttavan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.12.2021 at 12:18

   Nämä olivat kyllä kivoja ravintolakokemuksia, pari hyvää sekä kaikki keskinkertaiset jäivät listan ulkopuolelle. Mukavaa Porvoon-retkeä, se on kyllä idyllinen kaupunki kaikkina vuodenaikoina!

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 16.12.2021 at 20:32

  Olipa kiva postaus tämä! Ei yhden kaupungin ravintolavinkkejä, vaan ihan ympäri Suomea. Kävin viikonloppuna Tampereella ja en oo siellä hirveästi aiemmin pyörinyt, niin meinattiin pyörtyä kun katottiin montako ravintolavaihtoehtoa siellä on, haha. Päädyttiin sitten Saunaravintola Kuumaan, joka oli kyllä tosi viihtyisä paikka hienolla paikalla ja hyvää ruokaa! Tuota Neraa on Kokkolalaiset tutut suositellu, en oo sielläkään käynyt mut täytyy kyllä joskus testata. Salteriet on kyllä idyllinen paikka! Ja Kvarkenin oluet sopii niin mainiosti Merenkurkun maisemiin. Innostuttiin siitä jopa niin paljon, että alettiin aktiivisesti etsimään tuolta suunnalta meille mökkiä (ei oo vielä löytynyt).

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.12.2021 at 12:02

   Kiitos Elina! Tampereella riittää tosiaan paljon vaihtoehtoja, mielessä on jo monta ravintolaa mitä tekisi joskus mieli kokeilla. Nera on kyllä hyvä ravintola, joka kannattaa ilman muuta Kokkolassa testata. Samat omistajat pyörittävät myös ravintola Rojaa, jonne ajattelin mennä seuraavalla kerralla Kokkolassa. Merenkurkun saartisto on tosi kaunista ja mukavaa aluetta, toivottavasti mökki löytyy!

  Leave a Reply