Suomen suurin matkablogiyhteisö

Luolien ja merimaisemien Nerja

Rantakaupunki Nerja on miellyttävä yhdistelmä rentoa lomatunnelmaa ja espanjalaista elämänmenoa. Tutustuimme suuriin tippukiviluoliin ja vanhankaupungin kujiin sekä ihailimme maisemia Balcón de Europan näköalatasanteelta.

Aloitamme päiväretkemme Nerjan tippukiviluolilta, jotka sijaitsevat muutaman kilometrin päässä keskustasta. Nähtävyydestä saa kiittää viittä paikallista koulupoikaa, jotka löysivät luolat jahdatessaan lepakoita tammikuussa 1959. Luolat ovat suosittu vierailukohde ja niiden yhteydessä toimii esimerkiksi ravintola sekä matkamuistomyymälä.


Pääsemme sujuvasti sisään, sillä ostimme pääsyliput ennakkoon luolan virallisilta nettisivuilta. Koronapandemia näkyy sen verran, että ovella suoritetaan pikainen kuumemittaus ja kasvomaskin käyttäminen on pakollista.


Kierroksen alkuvaiheessa kuljetaan melko matalissa luolissa, joissa voi ihailla luonnon luomia mielikuvituksellisia muotoja. Matkailijoita varten tehty kävelyreitti on selkeä ja hyväkuntoinen, mutta mukavat kengät ovat monien portaiden vuoksi hyödylliset. Tilaa on koko ajan runsaasti, joten ahtaan paikan kammon iskemistä ei tarvitse pelätä.


Nerjan luolien suosion salaisuus paljastuu hieman myöhemmin, kun saavumme todella korkeaan saliin. Tuntuu kuin edessä avautuisi maanalainen satumaailma. Tähän ympäristöön voisi helposti kuvitella vaikkapa Tolkienin kertomuksista tuttuja Morian kääpiöitä. Valaistus on toteutettu tyylikkäästi. Kirkkautta on riittävästi, mutta luolan hämyinen tunnelma on silti säilynyt.


Valokuvat eivät tee oikeutta Nerjan luolien mahtavuudelle. Luolastosta löytyy jopa maailman suurimmaksi mainittu stalagmiitin ja stalaktiitin muodostama pylväs. Paksulla muodostelmalla on korkeutta noin 32 metriä. Sitä ja montaa muutakin ihmettä tekee mieli jäädä ihailemaan hetkeksi kaikessa rauhassa.


Meiltä kuluu luolassa noin kolme varttia. Tuossa ajassa ehtii kävellä koko kierroksen ilman kiirehtimistä ja pysähtyä välillä ihmettelemään tippukivien yksityiskohtia. Nerjan luolat ovat hieno nähtävyys, jossa kannattaa Aurinkorannikolla liikkuessa poiketa. Ne eivät yllä aiemmin Sloveniassa näkemiemme Postojnan tai Škocjanin luolien tasolle, mutta kutsuvat silti elämykselliselle kierrokselle maanalaiseen maailmaan.


Nerjan luolien hyviin puoliin kuuluu, että niissä saa ainakin näin korona-aikaan liikkua täysin omaan tahtiin. Valokuvaus on sallittua ilman salamavaloa. Käyntimme aikana on myös miellyttävän väljää, vaikka käytävillä kulkeekin jonkin verran ihmisiä. Luolissa on yllättävän lämmin ja sisällä pärjää samoissa kesävaatteissa kuin ulkonakin.


Palaamme auringonpaisteeseen ja jatkamme matkaa kohti Nerjan keskustaa. N340-tien sillalla täytyy pysähtyä katsomaan suurta akveduktia, Acueducto del Águilaa. Näyttävä rakennelma pystytettiin 1800-luvulla kuljettamaan vettä lähistöllä toimineen sokeritehtaan myllylle. Tehtaasta on jäljellä rauniot, joita uteliaat rappioromantikot voivat käydä tutkimassa.


Suunnistan navigaattorin avustamana Plaza de Españan alle rakennettuun parkkihalliin. Sijainti on vanhaankaupunkiin tutustumisen kannalta mainio, sillä maan pinnalle noustessa ollaan heti keskellä Nerjan kiinnostavinta osaa. Meillä alkaa olla jo hieman nälkä, joten syömme Plaza de Españan laidalla muutamia tapaksia. Ravintola Hermeksen terassi on miellyttävän väljä sekä varjoisa. Ravut ja muut merenelävät maistuvat koko perheelle, vaikka toisaalta esimerkiksi mustekalarenkaat eivät juuri eroa siitä mitä kotikaupan pakastealtaasta löytyy.


Heti kulman takaa löytyy Nerjan tunnetuin aukio Plaza Balcón de Europa. Palmut, valkeat rakennukset ja kirkas auringonpaiste sopivat täydellisesti lomatunnelmaan. Ihmiset istuvat penkeillä nauttimassa päivästä ja kuuntelemassa puissa majailevien vihreiden papukaijojen mölyämistä.


Balcón de Europa on tyylikäs näköalatasanne, joka työntyy vanhastakaupungista merelle. Koska se pistää täältä mantereen laidalta kohti Afrikkaa, sai se aikoinaan nimen Euroopan parveke.


Nimen keksijä on ainakin tarinan mukaan kuningas Alfonso XII, joka kävi Nerjassa tuhoisan maanjäristyksen jälkeen vuonna 1885. Monarkin pronssipatsas nojailee vierailun muistoksi edelleen Balcón de Europan kaiteeseen. Lähistöllä on myös Nerjan luolat löytäneiden poikien kunniaksi pystytetty pieni muistomerkki.


Balcón de Europalla on helppo viipyä pitkään nautiskelemassa lämpimästä syyspäivästä ja leppoisasta tunnelmasta. Mekin ostamme monen muun maisemien ihailijan tapaan jäätelöt. Valinnanvaraa riittää, sillä näköalapaikan takana on kolmen vierekkäisen jäätelöbaarin houkutteleva rivistö.


Meri kimaltaa kauniin värisenä ja läheisillä uimarannoilla riittää auringonpalvojia. Nerjassa on yhden pitkän hiekkarannan sijasta monta pientä poukamaa. Aivan Balcón de Europan vieressä on kuvassa näkyvä Playa Calahonda sekä vastakkaisella puolella Playa el Salón. Suosittu Playa de Burriana löytyy hieman syrjempää.


Nerjan vanhakaupunki tulee parhaiten tutuksi kävelemällä. Kiertelemme hieman eri suuntiin ja näemme monta kaunista kujaa, joissa riittää tutkittavaa joksikin aikaa. Ravintoloita näkyy paljon ja niiden tason voisi kuvitella melko vaihtelevaksi, sillä turistivetoisten kuppiloiden lisäksi on varmasti myös laatupaikkoja.


Rannan lähistöllä on turistista tunnelmaa rihkamapuoteineen ja kiertävine kaupustelijoineen. Matkamuistoja on myynnissä paljon, mutta kujilta löytyy myös esimerkiksi vaatteita, kenkiä ja laukkuja tarjoavia liikkeitä. Ilmapiiri on leppoisa ja kaunis katukuva miellyttää silmää. Sisämaan puolelta löytyy arkisempia kortteleita, joissa sielläkin on vallalla perinteinen andalusialainen arkkitehtuuri.


Päivän teemaksi on kovaa vauhtia muodostumassa herkuttelu, sillä pysähdymme vielä Balcón de Europan vieressä toimivaan Anahi-kahvilaan. Tarjolla on tietenkin perinteisiä espanjalaisia churroja eli uppopaistettuja munkkien sukulaisia. Niillä kelpaa herkutella pienellä näköalaterassilla, josta onnistumme saamaan vapaan pöydän.


Kahvilan kaiteen takana näkyy Playa Calahonda sekä kirkkaana kimmeltävä Välimeri. Suklaakastikkeeseen upotetut churrot sulavat suussa, mutta kovin usein näitä herkkuja ei kannattane syödä. Onneksi vain kokki tietää käytetyn rasvan määrän.


Käymme Nerjassa matkamme aikana vielä toistekin, kiertelemme kujilla, ihailemme merta ja syömme meksikolaisessa ravintolassa. Nerja onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä suosittu lomakohde että viihtyisä espanjalainen kaupunki. Andalusian kaupungit muistuttavat enemmän tai vähemmän toisiaan ja itselleni Nerja tuo mieleen lähinnä Marbellan, josta pidin viisi vuotta sitten tekemällämme matkalla.


Nerja sijaitsee Espanjan Aurinkorannikon itäreunalla reilun viidenkymmenen kilometrin päässä Málagasta. Nerjan-vierailuun kannattaa yhdistää myös lähistöltä löytyvä Frigiliana, josta kirjoitin jo aiemmin postauksen Häikäisevän kaunis Frigiliana.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26.11.2021 at 22:02

  Tuo luola kuulosti erittäin kivalta kohteelta! Muutenkin tykkään paljon luolista ja olisinkin kysynyt, että miten tuo vertautui noihin Slevenian luoliin, Postojnaan tai Škocjaniin, mutta ei siis aivan pärjännyt niille. Ne olivat kuitenkin niin upeita, että vaikka ei aivan niiden upeuteen yllä, on kyse silti varmasti ns. aivan pakollisesta nähtävyydestä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.11.2021 at 14:23

   Nerjan luolissa kannattaa ilman muuta käydä, jos Aurinkorannikolla liikkuu! Postojna ja Škocjan ovat silti jääneet mieleen vielä suurempina ja ihmeellisempinä kokonaisuuksina. Nerja oli siis noihin Slovenian luoliin verrattuna sillä lailla erilainen vierailukokemus, että sai liikkua omaan tahtiin, ottaa valokuvia (Škocjanissa kielletty) ja sisällä oli myös lämpimämpää.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 28.11.2021 at 15:13

  Nerjan tippukiviluolat ovat ehdottomasti listalla sitten, kun joskus Nerjaan päädymme. Aika isolta kokonaisuudelta tuo luolasto näyttää valokuviesi perusteella. Postojna tuntui niin valtavalta, että siihen verrattuna tietysti moni paikka on pienempi. Hienon näköistä näyttää silti olevan myös Nerjan luolissa! Tästä kirjoituksesta tuli jälleen piirun verran kovempi ikävä Espanjaan. Edellisestä käynnistä on jo ihan liian kauan. 🙁

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.11.2021 at 13:23

   Nerjan luolissa riittää kyllä ihmeteltävää, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! Ei ole oikeastaan yhtään reilua verrata Slovenian luoliin, sillä vaikka on Postojnaa vaatimattomampi, voi luola olla silti todella upea 😀 Toivottavasti pääsette pian Espanjaan! 🙂

  Leave a Reply