Kööpenhaminan kuninkaallinen Christiansborg

Kööpenhaminassa on muutamia kuninkaallisia palatseja, joista tutustuimme syyskuun matkallamme Christiansborgiin. Näimme vierailullamme kuninkaalliset vastaanottohuoneet, hevostallit ja keittiön sekä muinaisen Absalonin linnan rauniot.

Christiansborgia ja sen edeltäjiä voi pitää jopa Kööpenhaminan historian tärkeimpinä rakennuksina, koska kaupunki kehittyi vuosisatoja sitten juuri tämän paikan ympärille. Tuntuu oudolta, ettemme ole aiemmilla matkoillamme käyneet Christiansborgissa, vaikka monet muut Tanskan linnoista ovat tulleet tutuiksi. Kenties syynä on samassa rakennuksessa toimiva Tanskan parlamentti, sillä kuvittelin joskus, ettei Christiansborgissa nykyään muuta olisikaan. Nyt asiasta paremmin tietävänä voin todeta, että Christiansborg on aivan ehdoton vierailukohde historiallisten palatsien ystäville.


Christiansborgin palatsissa on useita erillisiä vierailukohteita, joista tutustumme kuninkaallisiin vastaanottohuoneisiin, hevostalleihin, keittiöön ja linnan alla oleviin raunioihin. Näihin voi ostaa yksittäisiä lippuja tai edullisemmaksi tulevan yhteislipun. Itse suosittelen Copenhagen Cardia, joka kelpaa kaupungin useimpien nähtävyyksien lisäksi myös julkisessa liikenteessä. Christiansborgin torniin nouseminen jää meiltä huonon sään vuoksi väliin, vaikka sinne pääsisi ilmaiseksi hissillä. Myös linnan kappeliin olisi vapaa pääsy, mutta se on käyntimme aikaan suljettu. Kappeli on heinäkuun laajempaa aukioloa lukuun ottamatta avoinna ainoastaan sunnuntaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Tanskan parlamentti Folketinget toimii siis samassa rakennuksessa. Yleisöllä on mahdollisuus käydä kuuntelemassa istuntoja ja parlamentissa järjestetään opastettuja kierroksia. Christiansborgin pihapiiristä löytyy myös Teatterimuseo (suljettu joulukuuhun 2022 saakka) sekä Thorvaldsenin taidemuseo.


Christiansborg sijaitsee kanavan ympäröimällä Slotsholmenin saarella Kööpenhaminan keskustassa. Koko kaupungin historian voi laskea alkaneen vuonna 1167, jolloin piispa Absalon rakennutti tälle paikalle ensimmäisen linnan. Rakennelma suojasi Havnin kalastajakylää merirosvoilta ja muiltakin vihollisilta. Kylä alkoi linnan rakentamisen myötä kasvaa kaupungiksi ja pelkästä satamasta tuli kauppiaansatama, Købmandshavn, jonka nimi muokkautui lopulta Københavniksi eli Kööpenhaminaksi.


Absalonin linna pysyi pystyssä vajaat kaksisataa vuotta, kunnes Hansaliitto valloitti ja tuhosi rakennuksen lähes viimeistä kiveä myöten. Jotain jäi kuitenkin jäljelle, sillä nykyisen Christiansborgin kellaritasolta löytyy muinaisia raunioita Absalonin ajoilta. Rauniot ovatkin looginen paikka aloittaa Christiansborgiin tutustuminen, sillä ne valottavat mukavasti niin linnan kuin kaupunginkin historiaa. Esillä on raunioiden lisäksi erilaisia infotauluja sekä paikalla sijainneiden linnojen pienoismalleja.


Absalonin linnan paikalle rakennettiin Kööpenhaminan linna, josta tuli 1400-luvulla Tanskan kuninkaiden koti. Rakennus ei miellyttänyt kuningas Fredrik IV:tä, joka laittoi koko pytingin uusiksi. Tämän linnan perustukset eivät kuitenkaan kestäneet, vaan seuraava monarkki Kristian VI määräsi koko palatsin purettavaksi jälleen maan tasalle. Alkoi ensimmäisen Christiansborgin linnan rakentaminen. Barokkipalatsi ehti olla pystyssä muutamia kymmeniä vuosia, kunnes se tuhoutui tulipalossa 1700-luvun lopulla. Liekit nielivät myös empiretyyliin rakennetun toisen Christiansborgin. Nykyinen kolmas Christiansborg nousi feenikslinnun lailla tuhkasta ja valmistui vuonna 1928.


Kellarikerroksen näyttelyistä jää mieleen tarina Kristian IV:n tyttärestä Leonora Kristinasta, joka vangittiin 1600-luvulla linnan torniin 22 vuodeksi. Syynä oli väitetty osallisuus hänen miehensä kreivi UIfeldtin maanpetturuuteen. Leonora Kristina kirjoitti vankeutensa aikana omaelämäkerrallisen Jammers Minde -teoksen, jota pidetään yhtenä Tanskan historian merkittävimmistä kirjoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Christiansborgin ehdottomasti näyttävin osa ovat kuninkaalliset vastaanottohuoneet, joista parikymmentä on avoinna yleisölle. Palatsi on Tanskan kuningattaren Margareeta II:n edustuskäytössä ja siellä järjestetään erilaisia tapaamisia, illallisia, gaalajuhlia ja muita seremonioita. Jo kierroksen alkuvaiheessa vastaan tuleva Kuninkaan portaikko tekee vaikutuksen.


Yksi palatsin tärkeimmistä huoneista on valtaistuinsali, jossa kuningatar ottaa vastaan ulkomaisia suurlähettiläitä. Perinteen mukaan Tanskan uusi hallitsija julistetaan vallan vaihtuessa Christiansborgin valtaistuinsalin parvekkeelta.


Samettihuone erottuu upeiden punaisten seiniensä ansiosta. Mieleeni jäävät myös oviin kaiverretut eri ammattikuntien tunnukset. Kuninkaallisten juhlien vieraat esitellään kuningasperheelle tässä tilassa.


Suuren salin nimi kertookin jo oleellisen, eli tämä on palatsin tilavin juhlahuone. Huomio kiinnittyy värikkäisiin seinävaatteisiin, jotka ovat taiteilija Bjørn Nørgaardin lahja kuningattarelle. Seinävaatteiden sisältö hätkähdyttää, sillä kuvattuna on esimerkiksi karikatyyrisesti esitetty kuningatar tarjoamassa puun alla omenaa puolisolleen.


Suuret taideteokset pursuavat värejä ja lukemattomia yksityiskohtia. Töiden aiheena on Tanskan historia, josta poiketaan hieman myös muualle maailmaan. Eräässä teoksessa näkyy kymmeniä maailmanhistorian merkkihenkilöitä laidasta laitaan.


Kaikissa parissakymmenessä huoneessa on näkemisen arvoisia yksityiskohtia ja kierros pysyy ainakin omaan makuuni kiinnostavana alusta loppuun. Tilat huokuvat kuninkaallista loistokkuutta, joka on toteutettu hyvällä maulla. Esimerkiksi kuningattaren kirjastohuone on upea.


Erillisen sisäänkäynnin takaa löytyvä kuninkaallinen keittiö on pieni nähtävyys, joka vie Christiansborgin kohteista vähiten aikaa. Täällä voi ikään kuin kurkistaa kuninkaallisten kulissien taakse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Valtavalla kupariesineiden kokoelmalla koristeltu keittiö vie aikamatkalle 1930-luvulle. Tietyt esineet vieraslistasta lähtien viittaavat suuren juhlaillallisen valmisteluihin ja saavat miettimään, millainen ponnistus virheettömän ateriakokonaisuuden loihtiminen mahtaa kokeille olla.


Christiansborgissa kannattaa vierailla myös kuninkaallisilla hevostalleilla, vaikkei heppaharrastaja olisikaan. Talleilla on nykyisin parikymmentä hevosta, joiden nimet on merkitty koristeellisiin kyltteihin karsinoiden yläpuolelle. En tiedä hevosista paljoakaan, mutta nämä valkoiset eläimet tuntuvat huokuvan arvokkuutta ja näyttävät paljon ylväämmiltä kuin lähitallin ratsut koti-Suomessa.


Vuonna 1740 perustetuilla talleilla on nähty vilkkaampiakin aikoja, sillä hevosia oli parhaimmillaan yli kaksisataa. Silloin hevosia tarvittiin niin sotajoukoissa kuin kärryjen vetojuhtinakin, kun kuninkaalliset matkustivat ympäri valtakuntaansa.


Tallien näyttävin osasto onkin kuninkaallisten hevoskärryjen kokoelma. Vanhin kulkupeleistä on säilynyt 1700-luvulta ja osaa käytetään edelleen juhlatilaisuuksissa, kuten kuninkaallisissa häissä tai valtiovierailujen yhteydessä. Kuninkaallisten tallien kärryjä saattaa nähdä Kööpenhaminan kaduilla muutenkin, sillä hevoset pitävät taitojaan yllä harjoittelemalla kaupungin liikenteen seassa kulkemista säännöllisesti.


Vaikka kaikki muutkin kärryt ovat juhlallisia, erottuu 24 karaatin kullalla päällystetty vaunu joukosta. Kuningatar käyttää tätä historiallista kulkuvälinettä uudenvuodenvastaanottonsa yhteydessä, jolloin hän kulkee sillä talviasunnostaan Amalienborgista juhlapaikalle Christiansborgiin.


Vierailu Christiansborgissa on antoisa kokemus, jonka aikana saa aistia kuninkaallista loistoa ja ylellisyyttä. Kierroksen jakautuminen erilaisiin kohteisiin takaa sen, että nähtävää on monipuolisesti raunioista kristallikruunuihin. Jos Kööpenhaminassa haluaa vierailla vain yhdessä kuninkaallisessa palatsissa, on Christiansborg siihen erinomainen vaihtoehto, mitenkään aiemmilla matkoilla näkemiäni Amalienborgia ja Rosenborgia väheksymättä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Christiansborgista löytyy lisätietoa palatsin virallisilta nettisivuilta. Lue myös aiemmin julkaisemani juttu Kahdeksan linnaa Tanskanmaalla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.10.2021 at 00:44

    Tämä on itseltäni vielä kokematta, kuten on myös kyllä muutkin Kööpenhaminan kuninkaallisista linnoista. Varsin kiinnostavalta näyttävä kohde, jossa näyttää olevan valtavasti erilaisia yksityiskohtia. Tuolla kiertelemällä saisi varmaan kulumaan hieman pidemmänkin hetken helposti. Täytyypä laittaa Christiansborg mieleen.

    • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2021 at 13:55

      Christiansborgissa on kyllä monipuolisesti nähtävää. Suosittelen, jos kuninkaalliset linnat yhtään kiinnostavat.

    Leave a Reply