Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sipoonkorven uudet rengasreitit

Sipoonkorven kansallispuistoon valmistui tänä vuonna kaksi lyhyttä rengasreittiä, jotka tarjoavat retkeilijöille hieman uusia vaihtoehtoja. Molemmilta reiteiltä kannattaa poiketa Bakunkärrträsketin kalliolle avatulle taukopaikalle.

Sipoonkorpeen valmistui kesäkuun 2021 alussa kahden kilometrin mittainen rengasreitti, jonka lähtöpaikka on Bakunkärrin parkkipaikalla. Samoin Knutersin parkkipaikan suunnasta on nyt käveltävissä yhden merkityn polun sijaan vajaan neljän kilometrin rengasreitti. Kävelin tällä viikolla molemmat kierrokset, jotka tarjoavat tervetullutta vaihtelua Sipoonkorven merkittyyn polkuverkostoon.BAKUNKÄRRIN KIERROS

Bakunkärrin parkkipaikka on arkiaamunakin puolillaan autoja, kun lähden kävelemään uutta sinisellä värillä merkittyä reittiä. Myös vanha oranssinkeltaisillä vinoneliöillä merkitty polku parkkipaikalta kohti kansallispuiston keskiosia on edelleen käytössä.


Ensimmäiset metrit eivät lupaa mitään erityistä, mutta arkipäiväinen metsäpolku johtaa tasamaata pitkin vähitellen syvemmälle metsään. Kosteimmat kohdat on varustettu asianmukaisesti pitkospuilla. Havumetsä tuo ympäristöön runsaasti varjoa, vaikka aurinko paistaakin pilvettömältä taivaalta.


Reitti nousee hieman kalliolle, jonka päälle pysähdyn kuuntelemaan hetkeksi lintujen laulua. En tunnista ääniä, mutta niitä kuulostaa olevan useampia erilaisia. Reitti tulee jo 700 metrin kulkemisen jälkeen risteykseen, josta on 300 metriä Bakunkärrträsketin kallion taukopaikalle. Taukopaikalla kannattaa käydä syömässä eväät tai vähintään kääntymässä, jolloin retkeen saa hieman vaihtelua.


Bakunkärrträsketin kalliolle valmistunut taukopaikka oli vasta rakenteilla, kun kävin täällä edellisen kerran viime vuoden marraskuussa. Nyt kallion päällä on uudenkarhea grillikatos, kolme puista pöytää penkkeineen, halkovaja sekä kuivakäymälä.


Nautin lämpimästä syysauringosta, kuuntelen linnunlaulua ja katselen puiden raosta häämöttävälle lammelle päin. Kauempaa kantautuva moottoritien humina muistuttaa kiireisestä maailmasta, muttei tunnu lainkaan häiritsevältä.


Taukopaikalla on kauniina syyskuisena aamupäivänä hiljaista, mutta tilanne on varmasti viikonloppuisin aivan toinen. Sipoonkorpi on suosittu retkikohde, vaikka kävijämäärät ovatkin hieman laskeneet viime vuoden ennätyslukemista.


Sinisellä merkittyä Bakunkärrin kierrosta jatkaakseen on palattava samat 300 metriä risteykseen, josta on vielä reilu kilometri takaisin parkkipaikalle. Loppumatkan aikana päästään kallioiden päälle ja löytyypä polun vierestä yksi siisti pöytäkin. Tällä osuudella saa nauttia mukavasta metsäkävelystä parhaimmillaan, kunnes polku hieman yllättäen laskeutuu melko jyrkästi parkkipaikan kulmalle.KNUTERSIN KIERROS

Vielä viime syksynä kävelin Knutersin suurelta parkkipaikalta Bakunkärrträsketin kalliolle ja takaisin samaa kahden kilometrin mittaista merkittyä polkua pitkin. Nyt käytössä on 3,8 kilometrin rengasreitti, jota tarjoaa käytännössä kaksi vaihtoehtoista polkua mainittujen paikkojen välille. Knutersin parkkipaikalta on 400 metriä risteykseen, josta uusi rengasreitti haarautuu. Käännyn tästä kuvan nuolien ohjaamaan suuntaan oikealle. Taival on koko ajan pientä mutkittelevaa polkua, jolla pääsee hienosti metsäretkeilyn tunnelmaan.


Reitillä on jonkin verran korkeuseroja, muttei mitään valtavia mäkiä. Aurinkoiselle Brännbergetin kalliolle noustessa tuntuu kuin olisi syvemmälläkin korvessa. Tämä kallioinen alue on itselleni näiden uusien rengasreittien mieleenpainuvin osuus. Jossain kuuluu naputtavan Sipoonkorvessa hyvin viihtyvä tikkakin.


Knutersin kierros johtaa vain sadan metrin päähän Bakunkärrträsketin kallion taukopaikasta, jonne on enää yksi mäki noustavana. Paluumatka Knutersin parkkipaikan suuntaan kulkee sekin osittain sammalen ja jäkälän värittämillä kallioilla, mutta myös metsän siimeksessä.


Tällä osuudella viehättää erityisesti sammaleiden vihreys, joka luo hetkellisesti lähes satumetsämäistä tunnelmaa. Polut ovat ainakin vielä syyskuun lopulla hyvässä kunnossa, eivätkä lainkaan niin kuraisia kuin myöhemmin edellisenä syksynä. Muualla hehkuvan ruskan kannalta nämä reitit eivät tarjoa juurikaan nähtävää, sillä Sipoonkorvessa on paljon havupuita, eivätkä satunnaiset koivut keltaisine lehtineen muodosta mitään värien ilotulitusta.


Uudet rengasreitit eivät tarjoa mitään ikimuistoisen sykähdyttävää, mutta tuovat mukavasti vaihtelua suositun Sipoonkorven reittivalikoimaan. Molemmat reitit sopivat hyvin vaikkapa lapsiperheille, jotka voivat ottaa päämääräksi Bakunkärrträsketin kallion taukopaikan. Reitit yhdistämällä saa aikaan reilun kuuden kilometrin metsälenkin ja pidempää patikointia kaipaavat voivat jatkaa taukopaikan tuntumasta Kalkinpolttajanpolun suuntaan. Vilkkaimpina aikoina suosittelen pysäköintiin Knutersin parkkipaikkaa, koska siellä on tilaa huomattavasti Bakunkärriä enemmän.


Pidän näillä molemmilla rengasreiteillä eniten siitä, että ne kulkevat käytännössä koko ajan pieniä metsäpolkuja pitkin. Minkäänlaista järvenrantaa tai muuta vesistöä ei toisaalta tule vastaan missään vaiheessa. Reitit on merkitty kiitettävän selkeästi puihin naulatuilla vinoneliöillä, joten eksymisen vaaraa ei ole. Risteyksissä on asianmukaiset viitat, joten Sipoonkorvessa ei tarvitse jäädä epäröimään merkittyjen reittien suuntia.


Suosittelen netistä löytyvän kartan lataamista puhelimeen tai vaikka tulostamista mukaan. Koko kansallispuiston karttaa ei ole tätä kirjoittaessani päivitetty, mutta uudet rengasreitit näkyvät erillisessä Bakunkärr-kartassa.


Sipoonkorvessa odotetaan jo 9.10.2021 vietettäviä kansallispuiston kymmenvuotisjuhlia, joiden yhteydessä avataan uusi Korvenportin parkkipaikka. Ravintola Tilan tuntumassa sijaitsevasta Korvenportista on tarkoitus avata myös virallisesti merkitty polku Fiskträskin suuntaan ja alueelle on suunnitteilla erilaisia kansallispuiston kävijöille suunnattuja palveluita.

Lue myös Sipoonkorven reittejä laajemmin esittelevä postaukseni Sipoonkorven kaikki merkityt patikkareitit.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.10.2021 at 00:57

  Luinkin viime kuussa maininnan luontoon.fi-sivustolta, että uusia reittejä on tuolla avattu. Minun puolesta uusia reittejä voisi kyllä avata usammankin ja tarvittaessa samalla lakkauttaa vanhoja. Yllättävän harvoin uusia reittejä tunnutaan avaavan. Koroumassa sellainen tosin tuli juuri hiljattain vastaan.

  Yllättävää, että kävijämäärät ovat Sipoonkorvessa laskeneet, kun käsittääkseni keskimääräiset kävijät kansallispuistoissa ovat nousseet entisestään!

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.10.2021 at 17:56

   Uudet reitit olisivat varmasti tervetulleita kaikkiin kansallispuistoihin, varsinkin vakikävijöitä ajatellen. Budjetti ja työvoima ovat tietysti rajallisia, mutta sopivaa metsää luulisi useimmissa kansallispuistoissa uusillekin reiteille riittäävän.

   Luin uutisen, jonka mukaan Sipoonkorven kävijämäärät laskivat tammi-heinäkuussa aika reilusti viime vuodesta, mutta ovat edelleen korkeammat kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Kenties moni seudun asukas ehti tutustua Sipoonkorven suhteellisen suppeisiin reitteihin jo viime vuonna ja on tänä vuonna suunnannut muihin kansallispuistoihin.

  Leave a Reply