Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 herkuttelukohdetta Amsterdamissa

Vietin viime vuoden maaliskuussa pitkän viikonlopun Amsterdamissa vaimoni kanssa. Maistelimme muutamia Hollannille tyypillisiä makuja paikoissa, jotka kuuluvat kaupungin parhaisiin omalla alallaan.

Kaupallisessa yhteistyössä Digitaalinen matka-assistentti Tim

Hollannissa on yllättävän monta paikallista makua, joita tunnollisen turistin kuuluisi maistaa. Yhden pitkän viikonlopun aikana ei ehdi kokeilla kaikkea haluamaansa, mutta ehdimme silti selvittää mitä ovat pannenkoek, poffertjes, stroopwafel, appeltaart ja bitterballen. Teimme hollantilaisten makujen ääreltä myös pienen syrjähypyn argentiinalaiseen ravintolaan, sillä sellaisia riittää Amsterdamissa kymmenittäin. Tässä viisi hyväksi koettua osoitetta matkamme varrelta.TÄYDELLINEN PANNUKAKKU – THE PANCAKE BAKERY

Pannukakku eli pannenkoek kuuluu Hollannin kansallisruokiin ja lähdemme tutustumaan tähän herkkuun The Pancake Bakeryssa, joka on yksi Amsterdamin tunnetuimpia alan ravintoloita. Avokeittiöstä kantautuvat liekkien välähdykset valaisevat muuten hämärää alakertaa, jonne on kerääntynyt paljon pannukakkujen ystäviä. Saavumme paikalle lounasaikaan, joten päädyn vaihtoehtoon, jossa on täytteenä kinkkua, juustoa ja sipulia. Ohut mutta suuri pannukakku on maukas ja samalla hyvin täyttävä. Tuntuu kuin olisi syönyt rasvaisen pizzan ilman kunnollista pohjaa.


Alkuperäisenä ajatuksenamme oli nauttia The Pancake Bakeryssa samalla kertaa sekä pää- että jälkiruoka. Annoskoko on kuitenkin sitä luokkaa, ettei suolaisen pannukakun jälkeen tee mieli maistaa enää yhtään mitään. Niinpä palaamme seuraavana iltana takaisin samaan osoitteeseen ja jatkamme siitä mihin jäimme.


Haluamme ehdottomasti maistaa poffertjes-nimellä tunnettuja minikokoisia pannukakkuja. Lautasellinen pehmeitä ja pyöreitä herkkuja tarjotaan tyypillisesti voin ja tomusokerin kera. Haluaisin oikeastaan kokeilla perinteistä versiota, mutten silti malta olla tilaamatta hieman toisenlaista vaihtoehtoa. Löydän lopulta poffertjesini kermavaahdosta, mandariininpaloista sekä hunajasta muodostuvan keon alta ja totean ne todella herkullisiksi. Huomaan myös pian syöneeni itseni uudemman kerran aivan liian täyteen.

Lisätiedot: pancake.nl
Osoite: Prinsengracht 191SANO STROOPWAFEL, KUN HALUAT HYVÄÄ – LANSKROON

Jos Hollannista pitäisi valita vain yksi makea herkku, osuisi valinta luultavasti stroopwafeliin. Kirjaimellisesti siirappivohvelia tarkoittava stroopwafel on ikään kuin suuri litteä täytekeksi, jossa kaksi rapeaa vohvelia on sidottu siirapilla toisiinsa. Vaihtoehdoiksi on toki kehitetty paljon muitakin makuvaihtoehtoja, mutta haluamme löytää nyt nimenomaan hyviä perinteisiä stroopwafeleita.


Singel-kanavan varrella sijaitseva Lanskroon-kahvila on sukupolvelta toiselle siirtynyt perheyritys, jolla on jo yli sata vuotta jatkuneet perinteet. Yksinkertaisesti sisustettu kulmakuppila vaikuttaa yllättävän arkiselta, eikä sitä heti tunnista paikalliseksi instituutioksi. Istumapaikkoja on vain vähän, mutta saamme tällä kerralla helposti vapaan pöydän. Ruuhkan sattuessa stroopwafelit voi toki myös hakea mukaan. Valikoimasta löytyy paljon muutakin, muttei ole epäilystä mistä tuotteesta tämä paikka tunnetaan.


Lanskroonin suurikokoiset stroopwafelit kuuluvat Amsterdamin arvostetuimpiin. Perinteisen tavan mukaan niitä lämmitetään hetki kahvikupin päällä, mutta emme malta jäädä odottelemaan. Rapea kuori kätkee sisälleen siirappisen täytteen, jota voisi luonnehtia melko imeläksi. Siirappivohveli on varsin herkullinen, mutta kerralla ei tee mieli syödä yhtä useampaa.

Lisätiedot: lanskroon.nl
Osoite: Singel 385KAUPUNGIN PARAS OMENAPIIRAKKA – WINKEL 43

Astumme sisään hieman hämyiseen ravintolaan, jossa meidät otetaan hyväntuulisesti vastaan ja ohjataan vapaaseen pöytään. Meluisa opiskelijaporukka on kerääntynyt lasillisten äärelle, matkailijapariskunta pyörittelee karttaa ja yksinäinen baaritiskin ääreen istahtava nainen tilaa palan omenapiirakkaa.


Viihtyisällä Jordaanin alueella sijaitseva Winkel 43 tunnetaan erityisesti omenapiirakastaan, joka mainitaan useassa lähteessä Amsterdamin parhaaksi. Ravintolan tarjonta kattaa paljon muutakin, sillä Winkelissä voi nauttia aamiaista, lounasta tai päivällistä. Lisäksi moni saapuu paikalle ihan vaan oluen ja bitterballeneiden vuoksi. Juoman oheen voi tilata myös vaikkapa erilaisia juustoja tai makkaroita.


Päätämme keskittyä kahviin ja kuuluisaan piirakkaan, joka tuo hieman mieleen Itävallasta tutut omenastruudelit. Mehevä appeltaart tarjotaan reilunkokoisina paloina ja kermavaahdon kera. Täyte sisältää runsaan omenamäärän lisäksi muun muassa rusinoita. Vaikka pilviin nousseita odotuksia on vaikea saavuttaa, vastaa Winkel 43:n kuuluisin tuote hyvin toiveisiimme. Tänne täytyy palata seuraavallakin kerralla, kun liikumme Jordaanin suunnalla.

Lisätiedot: winkel43.nl
Osoite: Noordermarkt 43SUUSSA SULAVAT BITTERBALLENIT – DE BALLENBAR

Keskustan laidalta Oud-Westin alueen entiseltä raitiovaunuvarikolta löytyvä Foodhallen tarjoaa loistavan mahdollisuuden maistella monipuolisia makuja. Suuresta hallista löytyy parikymmentä katuruokakojua sekä baaritiskejä, joilta voi hakea juotavaa ruoka-annosten kyytipojaksi. Paikka tuo elävästi mieleen Copenhagen Street Food -kokonaisuuden, johon ihastuin Kööpenhaminan-matkallamme.


Foodhallenin paikallisruokaa tarjoavat kojut keskittyvät lihapulliin. Bitterballen tarkoittaa eräänlaisia friteerattuja lihapullia, joita on tapana napostella erityisesti baarijuomien kera. Yhdet Amsterdamin kuuluisimmista bitterballeneista löytyvät De Ballenbarin kojusta, jonka suosion taustalla on Michelin-kokki Peter Gast. Päältä rapeat ja sisältä pehmeät bitterballenit suorastaan sulavat suussa. Syödessä kannattaa muistaa varoa täytteen kuumuutta ja käyttää dippailuun vahvaa sinappia. Saman hallin toiselta laidalta löytyy sisaryritys Dutch Meatball Company, jonka lihapullat muistuttavat jo melko lailla suomalaisia serkkujaan.


Foodhalleniin olisi hauska palata joskus isommallakin porukalla. Viihdymme toki hyvin kahdestaankin, mutta vaimon täytyy jäädä kerta toisensa jälkeen varaamaan yksin paikkoja, kun käyn etsimässä pöytään uusia herkkupaloja. Valinta on vaikeaa, sillä bitterballeneiden jälkeen tekisi mieli maistaa ainakin sushia, dim sumeja, curryja, tacoja, pitoja, mezejä, pintxoja, burgereita ja hot dogeja…

Lisätiedot: deballenbar.com, foodhallen.nl
Osoite: Bellamyplein 51HYVÄÄ ARGENTIINALAISTA PIHVIÄ METSÄSTÄMÄSSÄ – LUNA

Etnisistä ravintoloista puhuttaessa Amsterdamissa mainitaan yleensä ensimmäisinä indonesialainen ja surinamilainen keittiö, sillä molemmilla on historiallinen yhteys Alankomaihin. Kaupungista löytyy kuitenkin silmiinpistävän paljon myös argentiinalaisia ravintoloita. Osa niistä on käsittääkseni melko kehnoja, mutta onnistumme löytämään pienellä taustatyöllä ja hyvällä onnella todellisen helmen.


Ravintola Luna miellyttää silmää heti ensi silmäyksellä. Punainen väri luo pieneen saliin lämmintä tunnelmaa ja seiniä sekä kattoa koristaa koko joukko tangoon liittyviä julisteita. Tunnen pientä ylpeyttä tunnistaessani joukosta laulajalegenda Carlos Gardelin. Toki myös jalkapallo on esillä ja Diego Maradonasta vuoden 1982 Belgia-ottelussa otettu kuuluisa valokuva löytyy vessan seinältä.


Ennen kuin unohdun kertomaan kyseisen otoksen taustasta, lienee paras palata itse aiheeseen eli ruokaan. Pääsemme mukavasti alkuun talon tarjoamalla leivällä ja oliiveilla. Tilaamme tietenkin argentiinalaiset pihvit, joiden lisukkeeksi valitsemme chimichurri-kastiketta sekä uuniperunat. Olen viime aikoina pyrkinyt vähentämään lihansyöntiä, mutta panostamaan tilaisuuden tullen laatuun. Lunassa tämä onnistuu erinomaisesti, sillä pihvi tuntuu joka puraisulla murealta ja eteläamerikkalaisella luomuviinillä alas huuhdeltu ateria täyttää toiveet muutenkin loistavasti. Palvelu on erittäin ystävällistä ja taustalla soivat latinosävelet. Välillä Lunassa pääsee nauttimaan myös elävästä espanjankielisestä musiikista.

Lisätiedot: restaurantluna.nl
Osoite: Lindengracht 152


Makumatka oli varsin onnistunut, mutta teimme Amsterdamissa toki syömisen lisäksi muutakin. Kirjoitin kokemuksistamme äskettäin avatuille digitaalisen matka-assistentti Timin sivuille. Tim kokoaa yhteen erilaisten reissaajien matkakuumetta kohottavia lomamuistoja. Sivustolta voi myös varata matkoja. Tim etsii mielellään juuri sinulle sopivia reissuja, ja voit halutessasi lähteä vaikka juuri sellaiselle matkalle, jollaisesta olet lukenut houkuttelevan lomamuiston. Käy Timin sivuilla lukemassa lomamuistojani, joita olen toistaiseksi kirjoittanut Amsterdamin lisäksi Sorrentosta:

Tim-lomamuisto: Viikonloppu keväisessä Amsterdamissa
Tim-lomamuisto: Maisemia ja meriahventa Sorrentossa


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.9.2021 at 22:53

  Ei ole harmikseni tullut Suomessa vastaan argentiinalaisia ravintoloita. Niistä on jäänyt kyllä Buenos Airesista hyvät muistot. Enkä ole tainnut sen koommin törmätä chimichurri-kastikkeeseen, vaikka sitä kyllä voisi tietysti tehdä itsekin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.9.2021 at 13:16

   Suomessa ei tosiaan taida argentiinalaisia ravintoloita olla, ei ainakaan kovin montaa. Amsterdamissa niitä on sen sijaan vähän joka kulmalla. Jos nyt olen oikein käsittänyt, niin niiden määrä Amsterdamissa perustuu yksinkertaisesti siihen, että pihvejä on helppo myydä hyvällä katteella. Näin ollen useimmat Amsterdamin ”argentiinalaiset” ovat heikkotasoisia turistisyöttölöitä, mutta muutamat, kuten tämä Luna oikeasti laadukas ravintola.

 • Reply TARJA Fogelholm 9.7.2022 at 22:34

  Kiitos argentiinalaisen ravintolan vinkistä. La Luna oli tosi hyvä vaikka vähän aluksi epäilytti matka hotellilta. Saatiin jopa lauantai-iltana heinäkuussa pöytänni lman varausta. Hyvä tunnelma ja selvästi espanjankielisten suosiossa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.7.2022 at 12:39

   Kiitos paljon viestistäsi, tosi mukava kuulla että vinkeistä on ollut iloa ja että ravintola miellytti!

  Leave a Reply