Suomen suurin matkablogiyhteisö

A Nightwish Story – kiteeläinen sielunmaisema

Kesällä 2020 Kiteen keskustaan avattu A Nightwish Story -näyttely esittelee maailmanmaineeseen nousseen yhtyeen tarinan mukaansatempaavalla tavalla. Visuaalisesti upea näyttelykokonaisuus sopii hyvin yhteen Nightwishin musiikin kanssa.

Tuuli puhaltaa pitkin Kiteentietä, pohjoiskarjalaisen pikkukaupungin itseoikeutettua pääkatua. Sen varrella sijaitseva A Nightwish Story -näyttelytila ei erotu katukuvasta, vaan tuntuu pikemminkin piiloutuvan viereisen R-kioskin kainaloon. Saman oven takaa löytyy A Nightwish Storyn lisäksi myös paikallinen turisti-info.


Näyttely on tietysti ehdoton pyhiinvaelluskohde Nightwishin faneille, mutta puhuttelee myös yhtyeen satunnaisia kuuntelijoita ja saattaa olla mielenkiintoinen kenelle hyvänsä. Tilat eivät ole valtavan suuret, mutta huoneet on täytetty erittäin informatiivisella kokonaisuudella.

Esillä on kattava kokoelma esineistöä lapsuuskuvista ja ensimmäisestä demonauhasta lähtien. Niistä siirrytään nuorten kiteeläisten seikkailuun kohti maailmanmainetta, josta todistavat monet palkinnot sekä ympäri maailmaa kerääntyneet keikkapassit. Näyttely muodostaa visuaalisesti yhtenäisen kokonaisuuden, jonka taustalla kuuluu hieman musiikkia. Bändin tarinaan voi tutustua myös muutamien tablettitietokoneiden kautta. Karaokekopit jätämme suosiolla väliin.


Kitee on itselleni melkein kotikaupunki, vaikken ole siellä koskaan asunutkaan. Vanhempani ja lukemattomat heitä edeltäneet sukupolvet ovat kiteeläisiä, joten veri vetää vahvasti Pohjois-Karjalaan ainakin kerran kesässä. Vaikka juuret, luonto ja pesäpallo ovatkin tärkeimpiä itseni Kiteeseen yhdistäviä asioita, voi samaan luetteloon lisätä myös metalliyhtye Nightwishin.


Vuonna 1996 perustettu Nightwish on pitänyt ylpeästi Kiteen lippua korkealla jo kauan. Pidän yhteen musiikista muutenkin, mutta siinä kiehtovat erityisesti useassa kappaleessa soivat kelttiläiset vivahteet. Kiteen lisäksi myös Irlannilla on pysyvä paikka sydämessäni, joten nautin esimerkiksi sellaisista kappaleista kuin Élan, My Walden, The Islander, Last of the Wilds tai I Want My Tears Back.


Voin hyvin kuvitella kuinka kiteeläinen luonto on toiminut inspiraationa bändin johtohahmolle Tuomas Holopaiselle. Holopainen asuu Kiteellä edelleen ja on haastatteluissa kertonut kotiseuturakkaudesta sekä suomalaisen luonnon merkityksestä itselleen. Nightwish on paitsi musiikkia, myös eräänlainen oma fantasiamaailmansa ja jopa mielentilansa.


En tunne Tuomasta, mutta luulisin ymmärtäväni edes hiukan mystistä sielunmaisemaa, jota hän tuo esille Nightwishin musiikin kautta. Synnyimme molemmat samana vuonna, opimme lukemaan ennen kouluun menoa Aku Ankkojen avulla, lumouduimme kouluiässä Tolkienin kirjoista ja viihdymme edelleen Kiteen Rantakentän katsomossa. Taidamme molemmat olla myös matkailuihmisiä, vaikkemme ole muuttaneet pois syntymäkaupungeistamme.


Tuomas ei ole hylännyt Aku Ankkaa vieläkään, sillä tässäkin näyttelyssä esitellään Nightwishin lisäksi hänen sooloalbuminsa Music Inspired by the Life and Times of Scrooge. Roope Ankan inspiroiman levyn kansikuva on itsensä Don Rosan käsialaa.


Näyttely jatkuu katutason kiertämisen jälkeen vielä kellarikerroksessa, jonne kuljetaan ulkokautta. Opas tulee avaamaan meille oven kellariin, josta löytyy pieni mutta vaikuttava kokoelma bändin käyttämiä soittimia.


Oppaat vastaavat mielellään kysymyksiin niin Nightwishiin kuin Kiteeseenkin liittyen. Kävijöitä on riittänyt tänä toisena koronakesänä varsin mukavasti, vaikka pandemia onkin estänyt monien Nightwishin ulkomaisten fanien saapumisen Kiteelle. Kävijäjoukko kuuluu tästä huolimatta olevan oman vierailummekin aikaan kansainvälinen. Täällä kelpaa fiilistellä sitä, kuinka Nightwish on soittanut Kiteen maailmankartalle. Kiitos Tuomas Holopaisen ja kumppaneiden, paikkakunta tunnetaan pontikan ja pesäpallon lisäksi myös melodisesta metallimusiikista.


Käännän näyttelyvierailun jälkeen auton nokan kohti kiteeläisiä sorateitä ja vanhempieni nuoruuden kyliä. Taustalla soivat Nightwishin kappaleet heijastelevat hienosti tuulilasin takana vilahtelevia metsiä ja järviä. Tunnesiteeni näihin vaaramaisemiin on vahva, ja musiikin mahtipontisuus sopii tilanteeseen täydellisesti.


A Nightwish Story on kesäisin avoinna joka päivä, mutta muulloin satunnaisemmin. Näyttelyesineitä vaihdetaan aika ajoin, joten paikalle kannattaa ehkä tulla useammankin kerran. Tarkat aukioloajat ja muut lisätiedot kannattaa tarkistaa näyttelyn virallisilta internet-sivuilta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.8.2021 at 20:35

    Kuulostaa kiinnostavasti toteutetulta näyttelyltä. Tuskin itse tulee varsinaisesti Kiteelle matkustettua, mutta sen ohi tulee silloin tällöin ajettua. Tuo näyttely voisi olla mukava pysähdyspaikka.

    • Reply Mika / Lähtöportti 22.8.2021 at 11:08

      Näyttely on hyvin toteutettu, visuaalisesti tyylikäs ja informatiivinen. Käy joskus ohi kulkiessasi Nightwish-näyttelyssä ja kurkkaa samalla vaikka vanhaa kivikirkkoa, joka on siinä lähistöllä.

    Leave a Reply