Suomen suurin matkablogiyhteisö

Virtuaaliseikkailuja Protossa

Lokakuussa 2019 avattu keksintötehdas Proto on yksi Tallinnan kiinnostavimmista nähtävyyksistä erityisesti kouluikäisten kanssa matkustaville. Proto sijaitsee uudistuvassa Noblessnerin kaupunginosassa, jossa on muitakin vetonauloja.

Lennän kuumailmapallolla kapeassa solassa väistellen kallioseinämiä ja puiden latvoja. Kovin korkealle ei saisi nousta, sillä ilmaa halkovia valonheittäjien säteitä täytyy varoa. Alapuolella virtaa kuohuva joki, jonka rannalla kulkee viktoriaaniseen tapaan pukeutuneita ihmisiä. Muodista päätellen eletään kenties sadan vuoden takaisessa maailmassa. Siirrän tasapainoa puolelta toiselle ja onnistun väistämään esteet, kunnes pääsen vihdoin väljemmille vesille. Jännittävä seikkailu saa sydämen hakkaamaan, koska se tuntuu ainakin melkein aidolta.


Vierailimme entiseen sukellusvenetehtaaseen perustetussa virtuaalihuvipuistossa heinäkuussa 2020. Proto tarjoaa piristävällä tavalla jotakin uutta ja erilaista, sillä se perustuu lähes kokonaan virtuaalilasien avulla pelattaviin peleihin. En ollut perehtynyt Protoon kovin tarkasti etukäteen ja odotin jonkinlaista Vantaan Heurekan tai Tarton Ahhaan kaltaista paikkaa, mutta yhtäläisyydet ovat lopulta melko vähäisiä. Muutamia ilman lasejakin toteutettavia tieteeseen viittaavia aktiviteetteja kyllä löytyy, mutta pääosassa ovat virtuaaliset elämykset, joiden avulla pääsee kokeilemaan erilaisten keksintöjen prototyyppejä.


Suhtaudun Protoon etukäteen melko skeptisesti. Olen kokeillut virtuaalilaseja pari kertaa aiemmin, eivätkä ne ole tehneet suurta vaikutusta. Hämmästys onkin suuri, kun saan Proton virtuaalilasit ensi kertaa päähäni. Kokemus on yllättävän aidon tuntuinen, kun pelin tapahtumat etenevät omien liikkeiden ja kädessä olevan ohjaimen mukaisesti. Todellisuus unohtuu hetkessä, kun ympärillä on 360 astetta mukaansa tempaavaa pelimaailmaa.


Proto houkuttelee ensisijaisesti alakouluikäisiä ja teinejä, mutta soveltuu myös kaikille muille. Virtuaalilasit tuskin pysyvät aivan pienimpien seikkailijoiden päässä, mutta arvelen että pelit onnistuvat hyvin suurin piirtein eskari-ikäisistä alkaen. Yläikärajaa ei ole, joten myös aikuisten kannattaa rohkeasti heittäytyä virtuaalisten pelien maailmaan. Ainakin itse nautin kokemuksista suuresti ja Protossa jää paljosta paitsi, jos jättäytyy pelkäksi sivustakatsojaksi.


Monet Proton parhaista peleistä liittyvät lentämiseen. Edellä mainittu kuumailmapallolento kuuluu suosikkeihini ja myös postin jakaminen lentävällä polkupyörällä on hauska kokemus. Kuvassa näkyvän liitokoneen avulla pääsee lentämään omaa painoaan siirtelemällä kuin lintu, mutta pelinä tämä ei ole aivan yhtä jännittävä kuin kaksi edellä mainittua.

Lentokokemukset tuovat mieleen japanilaismestari Hayao Miyazakin piirretyt elokuvat, joissa riittää eriskummallisia keksintöjä ja monenlaisia lentäviä laitteita. Tuntuu hauskalta päästä näin elävällä tavalla keskelle kiehtovaa mielikuvitusmaailmaa. Jonnekin 1800-luvun lopulle tai 1900-luvun alkupuoliskolle sijoittuvat tunnelmat on toteutettu aidossa steampunk-hengessä. Höyryvoimalla toimivia koneita, ruostetta ja viktoriaanisen tyylin mukaisia vaatteita siis riittää.


Omiin lempilaitteisiini kuuluu myös höyrymoottorilla toimiva kilpa-auto, jolla saa kaahailla maanalaisissa tunneleissa. Teollistunut ympäristö yhdistyy tällä virtuaalimatkalla lumen ja jään peittämään luontoon. Muut voivat seurata tapahtumia kuvaruudun välityksellä.


Näin korona-aikana tulee väistämättä mieleen, ettei virtuaalilaseihin perustuva sisähuvipuisto ole hygieenisin mahdollinen vierailukohde. Proto on vastannut haasteeseen parhaan taitonsa mukaan tarjoamalla kaikille kävijöille silmänympärykset peittävät maskit, joiden ansiosta virtuaalilasit eivät ole suoraan kosketuksissa kasvoihin. Myös käsidesiä on tarjolla runsaasti. Turvaväleistä muistutetaan kylteillä, mutta niiden noudattaminen jää kävijöiden omalle vastuulle. Epidemiatilanne oli vierailumme aikaan heinäkuussa 2020 melko rauhallinen, joten nautimme Protosta turvallisin mielin. Nyt vuotta myöhemmin Proton turvallisuus- ja hygieniaohjeissa kerrotaan, että käytössä on myös suojakäsineitä sekä voimassa maskipakko.


Kokeilemme lähes kaikkia Proton virtuaalielämyksiä, mutta vuoristoratamainen ajelu maan uumeniin jää väliin. Kyytiin otetaan vain 15 matkustajaa kerrallaan ja koska laite käynnistetään vain kerran tunnissa, emme jää sitä odottelemaan. Kokemus on varmaankin hauska, joten se täytyy ottaa ohjelmaan seuraavalla kerralla.


Vanha teollisuushalli on sisustettu upealla tavalla seikkailuntäyteiseksi keksintötehtaaksi. Moni kävijä huokaisee varmasti hämmästyksestä, kun näkee hämyisen pääsalin ensi kertaa rakennuksen ylätasolta käsin. Visuaalinen kokemus pysyy yhtenäisenä niin hallin ulkoasun kuin virtuaalipelien sisällönkin osalta. Aito teollinen ympäristö ja rakennuksen historia tuo Protolle reilusti lisäarvoa ja uskottavuutta. Entisestä salaisesta sukellusvenetehtaasta on muotoutunut sujuvasti melkein salaiselta näyttävä elämystehdas.


Proto ei lopulta ole valtavan suurikokoinen, sillä virtuaalielämyksiä on noin kymmenen erilaista. Niiden lisäksi löytyy jonkin verran muuta puuhaa. Tekemistä on kuitenkin aivan riittävästi, sillä meillä kuluu Protossa helposti kolmisen tuntia. Osa ajasta menee luonnollisesti jonottamiseen, minkä kannalta jonkin epätyypillisen vierailuajan valinta saattaa olla hyvä idea. Laitteissa ilmenee melko usein pieniä teknisiä ongelmia, mutta ystävällinen henkilökunta auttaa ja opastaa mielellään. Teemanmukaisiin pitkiin takkeihin pukeutunut henkilökunta puhuu sujuvaa englantia ja jokaisen laitteen infoteksti löytyy myös suomen kielellä.


Protossa toimii kahvila, jonne pääsee halutessaan myös virtuaalihuvipuiston ulkopuolelta ilman sisäänpääsymaksua. Kahvila jää meiltä testaamatta, vaikka olisikin helppo vaihtoehto nälän siirtämiseen Protossa vierailun aikana.


Proto on oma satumaailmansa, jonne kannattaa sukeltaa ennakkoluulottomin mielin. Se vie mielikuvitusmatkalle ihmeellisten keksintöjen äärelle ja tarjoaa huvia uudenlaisella tavalla. Tänne voisi tulla toisenkin kerran!


Protoon on niin vanhastakaupungista kuin satamastakin reilun kahden kilometrin kävelymatka. Perille pääsee myös bussilla numero 73. Aikuisten pääsylippu maksaa tällä hetkellä 14 euroa ja esimerkiksi perhelippu 32 euroa. Tallinn Cardilla saa 50 % ja Tallink Siljan Club One -kortilla 10 % alennusta.


Noblessnerin korttelin nimi juontuu Emanuel Nobelista ja Arthur Lessneristä, jotka perustivat tänne sukellusvenetehtaan. Emanuel tunnetaan myös Nobel-palkintojen isän Alfred Nobelin veljenpoikana. Sukellusveneiden rakentaminen päättyi jo yli sata vuotta sitten, mutta muu telakkatoiminta jatkui aina vuoteen 2018 saakka. Noblessneria on tämän jälkeen uudistettu nopeaan tahtiin trendikkääksi alueeksi, josta löytyy kulttuuritoimintaa, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Huvivenesataman vieressä sijaitsee esimerkiksi Taidekeskus Kai ja myös suosittu merimuseo Lentosatama toimii lähistöllä.


Houkuttelevia ravintoloita riittää Noblessnerissa useampiakin. Olisimme halunneet syödä kehutussa Lore Bistroossa, mutta koska emme mahdu sisään, lounastamme viereisessä Kampaissa. Aidot japanilaiset maut lämmittävät sateisena kesäpäivänä mukavasti.


Pidän siitä, että Noblessnerin vanhoille rakennuksille on saatu aivan uudenlaista käyttöä. Historialle löytyy myös vastapainoa värikkäiden uudisrakennusten muodossa. Noblessnerin vetonauloihin kuuluvat Proton lisäksi esimerkiksi Põhjalan panimoravintola sekä sisustusliike Shishi. Noblessner edustaa tällä hetkellä kiivaimmin uudistuvaa Tallinnaa, jossa muutoksen tuulet puhaltavat nopeasti. Olisi siis hauska palata jonkin ajan kuluttua takaisin ja käydä siinä samalla myös lentämässä vähän virtuaalisella kuumailmapallolla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.8.2021 at 21:36

    Tämä oli itselleni ihan uusi kohde, josta en ollut kuullutkaan. Kohde vaikuttaa kuitenkin sellaiselta, josta tykkäisin itsekin kovasti! Täytyypä pitää paikka mielessä, vaikka Marikaa joutuisin todennäköisesti houkuttelemaan mukaan kerran jos toisenkin…

    • Reply Mika / Lähtöportti 6.8.2021 at 11:30

      Proto on hauska paikka heittäytyä virtuaalipelien maailmaan. Voittehan tutustua samalla Noblessnerin muihinkin nähtävyyksiin, ja saattavathan nuo Proton pelit yllättää skeptisemmänkin vierailijan 😀

    Leave a Reply