Suomen suurin matkablogiyhteisö

20 kokemusta Tampereella

Perheemme on reissannut tänä kesänä melko ahkerasti ympäri Suomea, ja tie on vienyt jo kahteen otteeseen Tampereelle. Pirkanmaan pääkaupunki on näyttäytynyt meille aurinkoisena ja monipuolisena matkakohteena, jossa riittää runsaasti koettavaa.

Kesän ensimmäinen Tampereen-vierailumme osui kesäkuun puoliväliin, jolloin palailimme Pohjanmaan kierrokselta Särkänniemen kautta kotia kohti. Saavuimme kaupunkiin uudelleen vajaata kuukautta myöhemmin, kun ystäväperhe kutsui meidät mökilleen Teiskoon. Yhdistimme mökkivierailuun myös hieman kaupunkilomaa, sillä Tampereella on paljon koettavaa koko perheelle. Alla on kaksikymmentä tämän kesän kokemusta Tampereelta sekä lopuksi vielä pieni muistilista seuraavia reissuja varten.HISTORIALLINEN HAULITORNI

Pispalan kaupunginosan silmiinpistävin maamerkki on punainen Haulitorni, joka kohoaa 55 metrin korkeuteen. Kummalliselta näyttävä rakennelma oli Pispalan haulitehtaan käytössä 1970-luvun alkuun saakka. Hauleja valmistettiin pudottamalla sulaa lyijyä tornin keskellä näkyvän putken lävitse. Lyijystä muodostui pudotuksen aikana pieniä pallomaisia hauleja, jotka jäähdytettiin alhaalla vesiastiassa. Komea torni kunnostettiin viime vuonna ja se sopii historiallisena maamerkkinä hienosti seudun maisemaan.PISPALAN PUUTALOIDYLLI

Jätämme auton Haulitornin viereen parkkipaikalle ja lähdemme ihailemaan Pispalan puutaloja. Vanhasta työläiskaupunginosasta on muotoutunut julkisuuden henkilöidenkin suosima arvostettu asuinalue, jonka viehätykseen kuuluvat jyrkiltä rinteiltä avautuvat maisemat. Korkeuserot antavat kierrokselle pientä fyysistä haastetta, mutta kauniit rakennukset ovat näkemisen arvoisia. Pispalassa on oma persoonallinen tunnelmansa ja rinteille rakennettuja taloja katsellessa tuntee hetkittäin olevansa melkein ulkomailla. Ensi kerralla voisimme varata pöydän kehutusta Café Pispalasta, jonka lisäksi paikallisten rakastamiin kohteisiin kuuluu myös perinteinen Rajaportin sauna.TUHANSIEN HIKIPISAROIDEN PORTAAT

Pispala on kuuluisa myös portaistaan, jotka tunnetaan koko Tampereella ja onpa niiden maine kiirinyt muuallekin Suomeen. Pitkät puuportaat ovat kuntoilijoiden suosiossa ja niissä käyvät treenaamassa myös paikalliset urheilujoukkueet. Satunnainen turistikin saa hien pintaan, sillä kavuttavaa riittää Pispalanharjun molemmin puolin. Vaikka Pispalan portaissakin treenataan ahkerasti, niitä ei pidä sekoittaa Tapparan valmentajavelhon Rauno Korven lanseeraamiin alkuperäisiin Tahdon portaisiin, jotka löytyvät naapurikaupunginosasta Pyynikiltä.MAISEMAT PYYKKIMETTÄN PUISTOSTA

Pispalan ylivoimaisesti paras näköalapaikka löytyy Pyykkimettän puistosta, joka sijaitsee sopivasti harjun laella. Täällä oli aikoinaan vesisäiliö, jonne pumpatulla vedellä paikalliset asukkaat pesivät pyykkejään. Alkuillan aurinko lämmittää kasvoja, kun ihailemme kauniita puutaloja sekä komeaa maisemaa Pyhäjärvelle päin. Perheen pienimpien viihdykkeeksi puistosta löytyy myös leikkipaikka.PYYNIKIN KUULUISAT MUNKIT

Yhdistämme Pispalan-kierrokseemme myös Pyynikin metsäistä maisemaa, sillä lenkin puoliväliin osuva Pyynikin munkkikahvila toimii erityisesti lapsille täydellisenä kävelymotivaation kohottajana. Pyynikin näkötornin juurella toimiva kahvila on syystäkin suosittu, sillä tuoreet munkit suorastaan sulavat suussa. Torniin emme tällä kerralla kiipeä, sillä olemme käyneet siellä aiemmilla Tampereen-reissuillamme. Paluumatka Haulitornin juurelle sujuu munkkien voimalla mukavasti.IKONINEN TAMMERKOSKI

Tampereen keskustassa päätyy miltei väkisin Tammerkosken rannalle. Vesielementti, vanhat teollisuusrakennukset ja kukkien koristamat puistot muodostavat kuvauksellisen kokonaisuuden, joka on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Historialliset rakennukset ovat saaneet uuden elämän esimerkiksi museo- tai ravintolakäytössä, joten Tampereen ydinkeskustassa kelpaa kierrellä erilaisia elämyksiä etsien.SUOSITTU PIKKU KAKKOSEN LEIKKIPUISTO

Tammerkoskea reunustavasta Koskipuistosta löytyvä Pikku Kakkosen leikkipuisto lienee Tampereen tunnetuin leikkipaikka. Tänne mekin suunnistimme pari kertaa silloin, kun lapset olivat vielä pienempiä. Oman perheemme vilkkain leikkipuistoaika taitaa olla jo takanapäin, joten ohitamme paikan tällä kerralla melko nopeasti. Suuri ja keskeisellä paikalla sijaitseva Pikku Kakkosen leikkipuisto on joka tapauksessa suositeltava kohde kaikille pienille kotimaanmatkailijoille.KOMEA TUOMIOKIRKKO

Yksi Tampereen näyttävimmistä rakennuksista on Lars Sonckin suunnittelema tuomiokirkko, joka edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Kirkko on yksi Sonckin monista mestariteoksista, joista itselleni tutuimpia ovat Kallion kirkko Helsingissä sekä Sibeliuksien Ainola Järvenpäässä. Suuri harmaakivinen kirkko on vaikuttava ja melko mahtipontinen kokonaisuus, johon kannattaa tutustua myös sisältä. Kirkon tunnetuimmat taideteokset ovat Hugo Simbergin maalaukset Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha.TUNNELMALLINEN KAUPPAHALLI

Tampereen rakastetuimpiin rakennuksiin kuuluva kauppahalli on toiminut jo yli sadan vuoden ajan kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tampereen kauppahalli on meille kokonaan uusi tuttavuus, mutta se täytyy ottaa ohjelmaan myös mahdollisimman monella tulevalla reissulla. Vanhoilla käytävillä on sopivasti historian havinaa ja tarjonta on ilahduttavan monipuolinen. Omat hankintamme jäävät tällä kerralla saaristolaisleipään, mutta valikoimaa riittäisi kyllä paljon suurempiinkin ostoksiin. Oma lukunsa on runsas ravintola- ja kahvilatarjonta. Houkutuksiin kuuluu vaikkapa sushibaari Umami, mutta meillä on lounaspaikka jo etukäteen valittuna.TAMPEREEN PARAS LOUNAS

Kauppahallissa toimivan 4 vuodenaikaa -ravintolan lounas on äänestetty useampaankin kertaan kaupungin parhaaksi, ja samaa on myötäillyt myös useampi tuntemani tamperelainen. Saavumme paikalle sopivasti lounasajan loppupuolella, jolloin saamme ongelmitta vapaan pöydän. Ranskalaishenkinen bistro on kaikin puolin juuri sellainen ravintola, jollaisista pidän todella paljon. Sisustus vie mielen Marseilleen, palvelu sujuu ja kalalautasen maut ovat kohdallaan. Seuraavalla kerralla voisin tilata bouillabaissea.THAIRUOKAA TAMMELANTORILLA

Olemme Tampereella useampanakin päivänä lounasaikaan, joten ehdimme kokeilla erilaisia ruokailuvaihtoehtoja. Suunnistamme Tammelantorille nauttimaan perinteisestä toritunnelmasta ja käymme samalla syömässäkin. Mustamakkaran ystävät ovat muodostaneet pitkän jonon Tapolan kojulle, mutta mielemme tekee jotain kevyempää. Valitsemme Amin Herkun thaimaalaiset ruoat, jotka maistuvatkin oikein hyvin. Kahvit ja munkit kuuluvat samaan hintaan, joten heti perään ei tarvitse lähteä etsimään jälkiruokaa muualta. Tammelantori on oiva paikka seurailla tamperelaista elämänmenoa ja syödä samalla itsensä kylläiseksi.BOHEEMI TELAKKA

Tullikamarin aukiolla sijaitseva Ravintola Telakka osuu sopivasti matkamme varrelle. Värikkäällä terassilla on rosoisen taiteellinen ilmapiiri, sillä ollaanhan täällä kulttuuritalon sydämessä. Vanhat tiiliseinät kätkevät sisäänsä ravintolan lisäksi teatterin, keikkapaikan sekä gallerian. Minkäänlaista hienostelua tai kovin romanttista ilmapiiriä Telakalta ei kannata lähteä hakemaan, mutta kreetalainen kana-annos on saapuessaan erinomaisen maukas. Tänne voisi joskus palata vaikkapa kaveriporukalla, kun haussa on pari lasillista juotavaa sekä mutkatonta ruokaa.UPEA ILLALLINEN TAMPELLASSA

Edellä sivuttua romanttista illallista tai vaikka laadukasta perheateriaa voi lähteä etsimään Tampellasta. Vanhassa tehdasrakennuksessa aivan Tammerkosken rannalla sijaitseva ravintola on sisustettu hyvällä maulla kiinteistön historiaa kunnioittaen. Sekä eri kala-annokset että jälkiruoat maistuvat meille mainiosti ja myös palvelu jää mieleen harvinaisen sujuvana. Olen kyllä yleensä tyytyväinen syömääni ruokaan, mutta toisaalta täydellisyyttä hipovia aterioita osuu kohdalle korkeintaan muutama vuodessa. Ensivisiittimme Tampellaan kuuluu tuohon harvinaiseen täysosumaluokkaan.KISSAKAHVILA PURNAUSKIS

Eräs lasten eniten odottamista kohteista Tampereella oli kissakahvila Purnauskis. Olimme käyneet aiemmin Purnauskiksen sisarkahvilassa Helkatissa Helsingissä, joten konsepti oli tuttu jo etukäteen. Purnauskis on mukava paikka, jossa saa nauttia kissojen seurasta ja erilaisista herkuista. Kahvihetki venähtää helposti tavallista pidemmäksi, kun saa välillä rapsutella kissakahvilan kehrääviä asukkaita.SÖPÖJÄ KAVEREITA PUPUKAHVILASSA

Tampereen eläinkahvilat eivät rajoitu pelkästään kissoihin, sillä kaupungista löytyy myös Suomen ensimmäinen pupukahvila. Keskustan ulkopuolella Peltolammilla sijaitseva 3D Crush Café on osa lemmikkiliikettä, jonka tiloissa on pieni kahvila sekä vierailijoille avoimia kaniaitauksia. Kanien kanssa saa viettää ennalta varatun ajan pelkästään oman porukan kesken, joten vierailun rauhallisuus on taattu. Pitkäkorvaisten kavereiden kanssa on helppo viihtyä, ja ne tulevat mielellään lähelle viimeistään talon tarjoamien herkkupalojen houkuttelemina.SÄRKÄNNIEMEÄ EI VOI OHITTAA

Särkänniemi kuului tänäkin kesänä perheemme suosikkikohteisiin ja siellä vierähti mukavasti koko päivä. Lapset nauttivat eri laitteista sydämensä kyllyydestä, kun taas itse keskityin muutamiin Tornadon kaltaisiin klassikoihin. Koiramäen eläinpuisto tarjoaa aina sopivasti rauhoittavaa vaihtelua Särkänniemen laitteissa kieppumisen väliin.TEISKON AUNESSILTA

Kuten alussa mainitsin, jälkimmäisen Tampereen-reissun tärkein kohde oli ystäväperheen mökki Teiskossa. Teisko liitettiin Tampereeseen jo 1970-luvulla ja sinne on keskustasta noin puolen tunnin ajomatka. Näemme ohimennen muutamia nähtävyyksiä, kuten vuonna 1899 valmistuneen Aunessillan. Komea holvisilta tuo mieleeni itselleni kovin tutun Keravan kivisillan. Aunessilta kuuluu Kämmenniemen kaupunginosaan, jonka toinen maamerkki on legendaarinen Kessan baari.JÄRVIMAISEMIA MAISANSALOSSA

Toinen vierailukohteemme Teiskossa on Maisansalo, jonka venesataman tuntumasta voi ihailla upeaa maisemaa Näsijärvelle. Myös alueella toimiva Country Bistro Maisa näyttää todella viihtyisältä. Ravintola tunnetaan erityisesti kesäsunnuntaisin tarjottavasta saaristobrunssista.HOTELLIKLASSIKKO TAMMER

Majoituimme kesän ensimmäisellä Tampereen-visiitillämme Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa, jossa houkutteli vanhan klassikkohotellin pitkä historia. Huoneemme oli siisti ja toimiva, mutta varsin tavanomainen. Yli 90-vuotiaan hotellin yleiset tilat huokuvat kuitenkin arvokasta historiaa ja näyttävässä salissa tarjottava aamiainen on varsin erinomainen. Pidän myös hotellin keskeisestä sijainnista Tammerkosken kupeessa, joten täällä voisi yöpyä toistekin.NAUTISKELUA SCANDICISSA

Jälkimmäisen reissun majoitukseksi valikoitui Scandic Tampere Station osittain siksi, että monen muun hotellin perhehuoneet oli myyty kuumimmalla kesäsesongilla loppuun. Ainoana jäljellä ollut Superior Plus -huone tarjosi luksusta oman saunan ja tilavan näköalaparvekkeen muodossa, joten sitä voi pitää hintansa väärtinä. Laatuun panostamiselle oli oivallinen hetki, sillä täällä kelpasi juhlia sekä vaimon synttäreitä että Italian voittoa jalkapallon EM-finaalissa.Nämä kaksi lyhyttä Tampereen-matkaa herättivät entistä suuremman kiinnostuksen Pirkanmaan pääkaupunkia kohtaan. Olen kyllä käynyt Tampereella silloin tällöin, mutta tutustunut vuosien varrella lähinnä Särkänniemeen, Ratinan stadioniin sekä Hakametsän jäähalliin. Innostuin jo niin paljon, että poimin itselleni valmiiksi kymmenen ideaa seuraavia matkoja silmällä pitäen.

Museokeskus Vapriikissa houkuttelevat Suomen Pelimuseo ja Suomen Jääkiekkomuseo
Lenin-museo kiinnostaa, sillä olen viihtynyt vastaavissa nähtävyyksissä ulkomaillakin
Vakoilumuseo vaikuttaa jännittävältä paikalta koko perheelle
Muumimuseo sopisi luontevasti perhematkan ohjelmaan
Finlaysonin kattokävely tarjoaisi varmasti uudenlaisen näkökulman kaupunkiin
Tallipiha kuulostaa sympaattiselta vierailukohteelta
Laukontorilla olen käynyt ennenkin, mutta siitä on jo aikaa
Viikinsaari on useammankin tamperelaisen suosittelema kesäinen retkikohde
Ilveksen jalkapallo-ottelu tai joku muu urheilutapahtuma olisi aina mukava kokea
O´Connell´s ja Tuulensuu taitaisivat olla todennäköisiä kohteita, jos kiertäisin kaupunkia Kohteena maailma -blogin Ramin kanssa

Mikä sinun mielestäsi on parasta Tampereella?


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28.7.2021 at 22:07

  Vaikka olen käynyt Tampereella lukuisia kertoja, mutta jotenkin on tullut kierrettyä aika vähän Tampereen eri paikkoja, mutta erityisesti minua kiinnostaisi nyt käydä tutustumassa Pispalaan ja Pyynikinharjuun. Myös tuomiokirkon sisällä olisi mukava päästä käymään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:13

   Samaa ajattelin ennen tätä kesää itsekin, että vaikka Tampereella on tullut käytyä monta kertaa, niin aika huonosti on tullut kaupunkia nähtyä. Pispala ja Pyynikki ovat kyllä hienoja paikkoja molemmat, ja mukavasti yhdistettävissä vaikka samaan kävelykierrokseen.

 • Reply Tanja for Takeoff 30.7.2021 at 03:48

  Olipa hauska fiilistellä synnyinkaupunkiaan postauksestasi! Tuli jopa vähän ikävä, kun ei olla päästy käymään lähes kahteen vuoteen. Hyvin olitte löytäneet tamperelaisten suosikkipaikkoja!

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:16

   Mukava kuulla! Tampere teki kyllä tänä kesänä suuren vaikutuksen, niin paljon erilaisia hienoja paikkoja 🙂

  Leave a Reply