Suomen suurin matkablogiyhteisö

Melontaretki Hämeen luontoon ja historiaan

Kävin muutama päivä sitten tarinallisella melontaretkellä Janakkalassa. Leppoisa retki esitteli mukavalla tavalla hämäläistä luontoa ja valotti alueen historiaa, joka on hämmästyttävän värikäs.

Kaupallisessa yhteistyössä Doerz

Löysin Janakkalan Räikälänjoelle sijoittuvan tarinallisen melontaretken Doerzin nettisivujen elämysvalikoimasta. Melontamahdollisuudet kiinnostavat aina, ja kun samaan pakettiin saa annoksen elävästi kerrottua historiaa, on kokonaisuus omaan makuuni todella houkutteleva. Hämeenlinnan kupeessa sijaitsevaan Janakkalaan ajaa esimerkiksi Helsingistä tai Tampereelta reilussa tunnissa, joten sijainti on autoilevan ihmisen päiväretkelle varsin sopiva.


Saavun Räikälänjoen melontalaiturille Keravalta yhdessä kaverini Teron kanssa. Luontoisa-yritystä pyörittävät Erja ja Pasi ovatkin meitä jo hyvissä ajoin vastassa. Molemmat ovat mukavia luontoihmisiä, joiden seurassa on luontevaa lähteä vesille. Odotettavissa on kiireetöntä luonnossa liikkumista sekä asiantuntevaa opastusta niin melontaan kuin paikalliseen historiaankin.


Käymme aluksi läpi melontakokemuksemme, josta ei ole paljoa kerrottavaa. Niin Tero kuin minäkin olemme kokeilleet kanootilla liikkumista pari kertaa, joten on parempi käydä perusteet huolellisesti läpi. Kulkuvälineen pystyssä pysymisen kannalta kannattaa olla erityisen tarkkana kanoottiin astuessa sekä siitä poistuessa. Saamme opastusta myös oikeaan melontatekniikkaan, jonka lisäksi avokanootissa tarvitaan sujuvaa yhteistyötä. Retkeläisille on tarjolla vesitiiviitä pusseja mukaan otettavia tavaroita varten sekä tietenkin kelluntaliivit.


Avokanootti liikkuu tyynellä joella todella kevyesti ja lähes äänettömästi. Oikeassa kurssissa pysyminen ei ole aloittelijoille mikään itsestäänselvyys, joten tutkimme pariin otteeseen rantakaislikkoa hyvinkin tarkasti. Heinikossa käyminen ei kuitenkaan ole vaarallista ja kanootti pysyy tukevasti pystyssä koko parituntisen melontaretken ajan. Maltti on valttia ja kanootti yllättävänkin vakaa, kunhan välttää äkkinäisiä liikkeitä tai turhaa kurottelua laidan ylitse.


Melonta on harvinaisen leppoisa tapa luonnossa liikkumiseen. Ympäristön näkee tällä lailla aivan uudenlaisesta kulmasta ja kanootilla pääsee etenemään helposti myös kapeissa ja matalissa vesistöissä. Yli kolmenkymmenen asteen helle tarjoaa suorastaan trooppiset olosuhteet, mutta ukkospilvet kiertävät onneksi Räikälänjoen kaukaa. Muutama taivaalta pudonnut vesipisara vilvoittaa oloa hieman, ja melonta sujuu hyvin kuumanakin päivänä. Jokea ympäröivä kaislikko ja muutamat lähes mangroverämeikköä muistuttavat puut vievät ajatukset mielikuvituksen siivin jopa Amazonin viidakkoon saakka.


Viidakon apinoiden ja papukaijojen sijaan näemme ruskosuohaukan, jota saamme katsella myös Pasin lainaamilla kiikareilla. Komea lintu tasapainoilee hetken ehkä turhankin hennolla puun oksalla. Sitten se levittää siipensä ja nousee lentoon uhkarohkean pienemmän linnun hätistämänä. Haukka kuulemma asuu täällä, joten sen näkeminen ei ole oppaille yllätys.


Räikälänjoki mutkittelee vajaan kilometrin verran Kuotolanjärvelle. Pysähdymme kuuntelemaan Erjan tarinoita seudun historiasta, joka on huomattavasti värikkäämpi kuin ennalta saattaisi aavistaakaan.
Hämeen eteläosat olivat tuhat vuotta sitten rikkaita niin turkisten kuin viljankin osalta, joten nykyisen Janakkalan alue herätti kiinnostusta monilla tahoilla. Viikingit saapuivat tänne sotaretkillään jo 1000-luvulla, ja alueen maine kiiri myös itään, josta novgorodilaiset tulivat tekemään omia valloituksiaan.


Oma lukunsa seudun historiassa on Janakkalan mystinen miekkamies. Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät -nimisen yhdistyksen metallinpaljastin piippasi syksyllä 2013 paikallisella pellolla, ja pian paikalle hälytettiin myös Museovirasto. Löytö paljastui noin seitsemänsataa vuotta sitten eläneen miehen haudaksi, jossa oli luurangon lisäksi kaksi eri aikakausilta peräisin ollutta miekkaa. DNA-tutkimusten perusteella on arveltu kookkaan miehen olleen paikallinen sotapäällikkö, joka sai surmansa puolustaessaan kotikyläänsä ulkopuolista vihollista vastaan. Tuntuu uskomattomalta ja samalla kiehtovalta, kuinka vanhoihin arvoituksiin nykypäivän tiede voi löytää vastauksia.


Pysähdymme paluumatkalla ihailemaan joelta ylös kohoavia Hangastenmäen kalliojyrkänteitä. Tämän epäillään olleen aikoinaan linnavuori, joka toimi varuskuntana kilometrin päässä sijainneelle Hakoisten linnalle. Tuntuu jännittävältä katsoa joelta kalliota ja ajatella, kuinka sen päällä kengitettiin sotahevosia ja valmistauduttiin taisteluihin. Seudun historiasta ei ole täyttä selvyyttä, mutta Hakoisten linnavuori oli joka tapauksessa vielä 1300-luvun alussa hyvinkin merkittävä paikka. Se saattoi olla kronikoissa mainittu alkuperäinen Hämeen linna, joka joutui novgorodilaisten tuhoisan hyökkäyksen kohteeksi. Nykyään Hämeenlinnassa kohoava Hämeen linna valmistui sitä myöhemmin.


Kanootit lipuvat takaisin lähtölaiturin luokse. Tarkka retkiohjelma muotoutuu aina osallistujien ja sään mukaan, joten meiltäkin kysytään kiinnostusta retken jatkamisesta. Haluamme totta kai meloa vielä myös Kernaalanjärvelle, jonne on hiukan pidempi matka kuin Kuotolanjärvelle. Vaihdamme vain Teron kanssa paikkoja, jotta saamme kokeilla erilaisia melontarooleja. Edessä istuva määrää aina etenemisen tahdin ja taaempi on vastuussa ohjaamisesta.


Joki on myös tänne suuntaan mennessä kaunis. Ohitamme kaislikon lisäksi muutamia mökkejä. Läheisen laitumen lehmät kurkkivat menoamme hieman ujosti puiden takaa.


Saavumme helteiselle Kernaalanjärvelle, joka näyttää lumpeineen ja kaislikkoineen melko rehevöityneeltä. Järven tila on onneksi viime aikoina parantunut. Kerrotaan, että Suomen viimeinen monni kalastettiin näistä vesistä vuonna 1866. Monnit eivät ole mitä tahansa sinttejä, vaan ne voivat kasvaa reilusti yli sadan kilon painoisiksi. Moinen peto säikäytti joskus kalastajansa, mistä saattaa juontaa juurensa myös tunnettu sanonta pirusta merrassa. Monnien palauttamisesta Hämeen vesistöihin on keskusteltu, mutta toimenpiteisiin ei ole toistaiseksi ryhdytty. Asian kannalta olisi tärkeää selvittää, kuinka hyvin järvien nykyiset olosuhteet soveltuisivat kyseiselle kalalajille.


Viimeinen osuus Kernaalanjärveltä lähtölaiturille sujuu jo rutiinilla. Parin tunnin melonta alkaa tuntua lievästi aloittelijan lihaksissa, mutta mitenkään raskaasta retkestä ei missään tapauksessa ole kysymys. Rantaudumme melontalaiturille yhtä hienoa elämystä rikkaampina. Seudun menneisyyteen liittyvät tarinat ovat kiehtovia ja avautuvat hienolla tavalla paikan päällä kuultuina. Erja kertoi myös yksittäisiä tarinoita alueella eläneistä ihmisistä sekä esimerkiksi siitä, kuinka pakana-aikaiset palvontapaikat olivat täällä käytössä vielä pitkään kristinuskon saapumisen jälkeenkin.


Käväisemme vielä lopuksi omatoimisesti Janakkalan Pyhän Laurin Kirkolla, joka sijaitsee näköetäisyydellä melontalaiturilta. Seudulla olisi vielä muutakin tutkittavaa, kuten Laurinmäen torpparimuseo ja luontopolku sekä vuoden 1918 taistelujen juoksuhautoja. Janakkala on selvästi paljon muutakin, kuin moottoritien varrelle jääviä peltoja tai Tervakosken Puuhamaa.


Luontoisan järjestämä retki sopii hyvin niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin melojille. Tarinallinen melontaretki Räikälänjoella löytyy siis Doerzin nettisivuilta, joilla on satoja uniikkeja elämyksiä moneen makuun. Olen nyt käynyt Doerzin kautta sekä melomassa että Turussa toteutetulla valokuvauskävelyllä. Molemmat ovat olleet todella mieluisia kokemuksia, joita yhdistävät erinomaiset paikallisoppaat.


Nyt on sinun vuorosi! Arvon yhden 50 euron arvoisen Doerzin lahjakortin, jonka voi käyttää haluamaansa elämykseen jossakin päin Suomea tai ulkomailla. Voit lähteä melomaan Räikälänjoelle tai valita jotain ihan muuta. Elämyksiä selaillessa huomioni on kiinnittynyt esimerkiksi näihin:

• Vanhan Rauman kummituskierros
Kävely vuohien kanssa Sauvossa
Kirveenheittoa ja bissee Turussa
Karjalanpiirakkapaja Lappeenrannassa
Maista Helsinki -ruokakierros
Jewish Ghetto food tour Roomassa
Katutaidetta Berliinissä
Christiania’s past and present Kööpenhaminassa

Tutustu koko Doerzin valikoimaan yrityksen omilla nettisivuilla ja osallistu arvontaan kommentoimalla alle mikä elämys kiinnostaisi sinua eniten. Osallistuminen onnistuu myös Lähtöportin Facebook-sivulla. Voit tuplata voittomahdollisuutesi kommentoimalla molempiin. Voittaja arvotaan lauantaina 7.8.2021 klo 19 ja ilmoitetaan Lähtöportin Facebook-sivulla. Voittajalle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Huom! Myös Doerzin omilla nettisivuilla on käynnissä arvonta, jossa on jaossa 3 kpl 50 euron lahjakortteja. Osallistu Doerzin omaan arvontaan tästä linkistä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20.7.2021 at 23:23

  Ai vitsit, varsinkin Marika tykkäisi tuosta valtavasti. Ja kyllä tuo itsellenikin kelpaisi, kuulosti todella kivalta kesäretkeltä! Tuonne ei olisi edes mikään mahdoton matka…

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:22

   Suosittelen lämpimästi! Leppoisa kanoottiretki, hyvä opastus ja kaunis luonto on hyvä yhdistelmä, ja Janakkalan sijainti on tosiaan aika kätevä monestakin suunnasta.

 • Reply Jannna 21.7.2021 at 02:54

  Kaikki vaikuttaa mielenkiintoiselle, mutta ykköspaikan vie ” Maista Helsinki -ruokakierros”.

  Hyvää kesää!

 • Reply Marja-Liisa 21.7.2021 at 21:28

  Paljon kaikkea kivaa, Karjalanpiirakkapaja ois jännä kokea.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 22.7.2021 at 17:33

  Janakkalasta löytyy vaikka mitä kivaa! Olin itsekin yllättynyt, kun alkuun pidin sitä sellaisena ”tylsänä peltopitäjänä” 😀

  Ja onpa kiva arvonta! Melontareissun lisäksi kummitukset ovat tietenkin aina mielenkiintoisia 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:25

   Joo, Janakkala näyttää ohimennen tylsältä pellolta, mutta kannattaa tosiaan pysähtyä ja tutustua 😀

   Kummituksiinkin kannattaa tutustua, tiedän kierroksella käymättäkin että Rauman kummituskierros on taatusti kokemisen arvoinen 🙂

 • Reply Minna 23.7.2021 at 20:24

  Upeita elämyksiä näytti löytyvän! olisi ehkäpä suppailua tai jokin upea illallis kokemus 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:26

   Valikoima on tosiaan laaja. Suppailua en olekaan vielä itse koskaan kokeillut 🙂

 • Reply saya 24.7.2021 at 00:17

  Joku elämys Jyväskylästä, esim. Tourujoki bat night kuulostaa jännittävältä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:28

   Tuo olisi kyllä tosi kiinnostava! Lepakot ovat mielenkiintoisia eläimiä, niitä on joskus saanut seurailla Suomessa ja ulkomailla.

 • Reply Luontoisa 24.7.2021 at 13:23

  Hienoa, kun keksit tulla meille Janakkalaan kylään! 🙂 Lintukuvassa näyttää olevan kaksi haukkaa, olisiko pienempi varpushaukka, en ole ihan varma. Huomasin sen jo paikanpäällä, mutta en ehtinyt ottamaan kiikaria ajoissa esille.

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:29

   Hyvä kun keksin, oli aivan upea retki! 🙂 Niin, voi olla varpushaukka. Itse en lintuja kovin hyvin tunne, vaikka niistä pidänkin.

 • Reply Hannnnnna 24.7.2021 at 15:46

  Karjalanpiirakkapaja kuulosti ihan mahtavalta 🙂

 • Reply Satu 24.7.2021 at 17:23

  Ehkä toi vuohikävely kiinnostais eniten. Kivoja kyllä kaikki 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:32

   Tuota Sauvon vuohikävelyä olen harkinnut itsekin. Pari vuotta sitten Slovenian-matkalla saimme tilaisuuden tehdä metsälenkin vuokratalon omistajan vuohien kanssa ja se oli aivan mahtava kokemus! 🙂

 • Reply Heinik 25.7.2021 at 18:15

  Pihlajan Vaellus islanninhevosilla olis tosi kiva! 😊

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.7.2021 at 20:34

   Kuulostaa kyllä hyvältä! Olen kerran kokeillut ratsastusta islanninhevosella Islannissa, mutta onhan niitä Suomessakin 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti 7.8.2021 at 19:14

  DOERZIN 50 EURON LAHJAKORTTI ON NYT ARVOTTU.

  Palkinnon voitti nimimerkki Hannnnnna. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille.

 • Leave a Reply