Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihastuttava eläinten vanhainkoti Wanha Markki

Kesäkuun kotimaanmatkan varrelle mahtui monta itsellemme uutta kohdetta Pohjanmaalla. Reissun sympaattisin pysähdyspaikka oli Ylistarossa sijaitseva Wanha Markki, jossa kohtasimme paljon hellyydenkipeitä eläimiä.

Wanha Markki on taidemaalari Heikki Laaksosen ja keraamikko Liisa-Cristiina Laaksosen taiteilijakoti. Heikin teoksista tulostetut joulukortit ja Liisan Lissu-kortit ovat varmasti monelle tuttuja, vaikkei taiteilijoiden nimiä tunnistaisikaan.


Pieteetillä remontoidut vanhat rakennukset vievät menneiden aikojen pohjalaiseen maalaistunnelmaan, johon pihamaalla vapaina kuljeskelevat lampaat ja kanat sopivat aivan täydellisesti.


Eläimiä on päätynyt tänne vanhainkotiin monista eri syistä, esimerkiksi niiden omistajan kuoleman johdosta. Joitakin eläimiä on kohdeltu aiemmin kaltoin, kun taas osa on saanut hyvää hoitoa koko elämänsä ajan.


Uusia asukkaita riittäisi kuulemma jonoksi asti, mutta tilalle ei valitettavasti voida ottaa juurikaan enempää eläimiä. Ylläpidolla on tietenkin hintansa ja tilaakin on rajoitetusti. Huomiota kiinnitetään myös siihen, että asukkaiden pitäisi tulla toimeen keskenään. On hienoa, että Wanhalle Markille otetuista eläimistä pidetään varmasti todella hyvää huolta ja kokonaisuutta suunnitellaan eläinten hyvinvointia ajatellen. Toiminta on jatkunut jo yli kahden vuosikymmenen ajan.


Käväisemme aluksi sisällä maksamassa pihamaksun ja ostamme samalla pari paperipussillista eläimille tarkoitettuja eväitä. Suuntaamme aluksi pupuaitaukselle, jossa asuvat Täplä, Jussi, Rumpali, Pilvi sekä Suloinen. Jotkut niistä tulevat mielellään maistelemaan herkkuja, joita lapset aidan raosta tarjoavat.


Ostimme pussillisen ruokaa myös lampaille. Pari niistä viihtyy aitauksessakin, mutta enimmäkseen lampaat vaeltavat pitkin pihaa ruohoa syöden. Nämä eläimet ovat tainneet tottua kaikenkokoisiin ihmisiin ja niitä saa silitellä mielin määrin.


Eräs lammas tulee suoraan minua kohti ja suorastaan vaatii rapsutuksia. Ehkä tuo eläin osasi vaistota, että pidän niin lampaista kuin vuohistakin.


Minulla ei ole koskaan ollut omaa lemmikkieläintä, mutta olen ollut paljon tekemisissä varsinkin kissojen kanssa. Niinpä onkin erityisen hauskaa tavata Wanhan Markin kissa-asukkaat Simo ja Pamela. Simo eli Simppu on selvästi sosiaalinen luonne ja tulee mielellään tekemään tuttavuutta. Pian se jo puskeekin meitä vuorotellen ystävyyden osoituksena.


Pamela on kuulemma arempi, mutta nauttii kyllä silminnähden, kun nuorempi tyttäremme rapsuttelee sitä hiljaisessa paikassa kaukana muiden ihmisten hälinästä. Simo ja Pamela saavat taatusti viettää Wanhalla Markilla oikeita kissanpäiviä.


Kaikki eläimet eivät toki jaksa olla koko päivää sosiaalisia. Ainakin possu Ruubertti ottaa omassa aitauksessaan rennosti, eikä paljon vieraille korvaansa lotkauta.


Alueelta löytyy myös hevosia, vuohia sekä alpakoita, ja näkyypä syrjemmällä aasikin. Wanha Markki on todellinen hyvän mielen kohde, jossa kaikki viittaa siihen, että eläimet saavat nauttia eläkepäivinään rakkaudesta ja huolenpidosta.


Pihamaalla vaeltaa lampaiden lisäksi vapaana myös kanoja, kalkkunoita ja muita lintuja. Ne ovat varmasti saaneet tottua monien lasten hätistelyihin. Lisää lintuja on syrjemmällä omissa aitauksissaan.


Päärakennuksessa toimii myymälä, jonka tarjonta painottuu naisten vaatteisiin ja muihin kauniisiin esineisiin. En ole tämän kaupan parasta kohderyhmää, mutta tuotteet on aseteltu eri huoneisiin niin huolellisesti yhtenäisiä väriteemoja noudattaen, että tuntuu kuin historiallinen pohjalaistalo olisi sisustettu jonkinlaiseksi tilataideteokseksi.


Sisätiloista löytyy myös kahvila, jossa syömme korvapuustit ennen matkan jatkamista. Paikalle osuu myös leppoisasti tarinoiva talon isäntä, joka vaihtaa mielellään kuulumisia vieraidensa kanssa.


Pihapiirissä on muutama vanha auto ja traktori sekä moottoripyörä. Kovin laajasta näyttelystä ei ole kysymys, mutta kulkupelit sopivat hyvin historiaa huokuvaan miljööseen.


Pari tuntia vierähtää Wanhalla Markilla nopeasti ja pois voi lähteä hyvillä mielin. Pihapiirissä on kodikkaan lämmin tunnelma ja vieraiden on helppo tuntea itsensä tervetulleiksi. Tänne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen, kunhan vain Ylistaron suunnalla liikumme.

Lue Wanhasta Markista lisää tilan omilta nettisivuilta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna 5.7.2021 at 23:26

  Kiitos virtuaalimatkasta tähän sydämelliseen paikkaan. <3

  Olen tiennyt tästä jo pidempään, mutta ei ole oma tieni suuntautunut vielä noille huudeille.

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.7.2021 at 11:06

   Wanha Markki on todellakin sydämellinen paikka, toivottavasti tiesi johtaa joskus Ylistaroon 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.7.2021 at 21:51

  Onpa kivalta ja erittäin rauhalliselta vaikuttava paikka. Itse en ollut paikasta lainkaan tietoinen, joten oli mukava päästä lukemaan siitä. Kuulostaa paikalta, jossa olisi erittäin mukavaa viettää rentoa kesäpäivää!

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.7.2021 at 14:24

   Kuulin Wanhasta Markista ensi kertaa, kun etsin keväällä netistä tietoa Seinäjoen seudun nähtävyyksistä. Mukava hyvän mielen paikka, jossa eläimistä pidetään varmasti hyvää huolta.

 • Reply Teija 8.7.2021 at 20:08

  Wanhalla markilla käymme lähes joka kesä moikkaamassa elukoita ja varsinkin alpakoita. Ajomatkaa kun on vain puolisen tuntia. Viikonloppunakin ajettiin siitä ohi ja piha oli ihan täynnä autoja. Todella suosittu paikka kaiken ikäisten keskuudessa. Tällä kertaa itse ei pysähdytty ,kun oli muita menoja, mutta varmasti vielä tulevan loman aikana mennään. Naisväkeähän kiinnostaa myös ne kaiken väriset ”rentut”. Muutama vuosi sitten tytär löysi sieltä vitosella aivan upean ranskassa valmistetun pitsimekon yläkoulun gaalaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.7.2021 at 12:37

   Tuo on varmasti mukava paikka käydä aina uudelleen, jos noin lähellä asuu. Itse en noiden vaatteiden hintoja katsonut, mutta sehän on mainiota että voi tehdä noin edullisia löytöjä!

  Leave a Reply