Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onnistunut kesälomakierros Pohjanmaalla

Teimme kesäkuun alkupuolella reilun viikon mittaisen kotimaanmatkan, joka suuntautui Pohjanmaan lakeuksille sekä rannikon merellisiin tunnelmiin. Kokosin tähän postaukseen monipuolisen koko perheen reissun parhaat palat.

Omalla Suomen kartallani on niin tuttuja kuin hieman oudompiakin ilmansuuntia. Koti on etelässä ja juuret tukevasti idässä. Monella hiihtolomalla on kutsunut pohjoinen, kun taas länsi on jäänyt huomattavasti vieraammaksi. Varsinkin Pohjanmaa tuntuu mielessäni miltei ulkomaalta, ja juuri siksi sitä onkin hauska lähteä tutkimaan.


Ajoimme toissa kesänä koko länsirannikon Naantalista Ouluun, mistä kirjoitin paljon lukijoita tavoittaneen jutun Elämyksiä Suomen länsirannikolla. Tällä kerralla palasimme esimerkiksi Kokkolaan, mutta löysimme uutta nähtävää sekä sisämaan lakeuksilta että Merenkurkun saaristosta. Yöpaikoiksi valikoituivat Tuuri (2 yötä), Seinäjoki (1), Kokkola (2), Svedjehamn (2) sekä paluumatkalla Tampere (1). Käyn nyt koko reissun läpi alusta loppuun, mutta jätän matkan pääkohteiden yksityiskohdat omiin erillisiin postauksiinsa.HEVOSENKENKIEN JA YKSISARVISTEN TUURI

Matkan ensimmäinen yöpaikka löytyy Vesa Keskisen imperiumista Tuurista. Hotelli OnnenTähti on tuttu jo viime kesältä, ja muu perhe halusi ehdottomasti palata sinne myös tänä vuonna. Itse en ole ollut tästä matkakohteesta erityisen innoissani, mutta uskon vanhaan amerikkalaiseen viisauteen if you can’t beat them, join them. Jos vaimo ja lapset haluavat joka tapauksessa vuosittain Tuuriin, niin otetaan kohteesta sitten ilo irti. Keskisen kyläkauppa ympäristöineen on kaikessa kitch-henkisessä mahtipontisuudessaan todella kummallinen nähtävyys, mutta näin kolmannella kerralla huomio alkaa kääntyä kultauksista käytännöllisyyteen.


En erityisemmin pidä shoppailusta, mutta löysin nyt Tavarapuodista niin paljon vaatteita, ettei uusille hankinnoille liene tarvetta pitkään aikaan. Valtavasta kaupasta löytyy laadukkaitakin merkkejä ja eri osastojen valikoimista voi tehdä löytöjä niin kotiin kuin puutarhaankin. Saman katon alta löytyy myös useampi ravintola sekä kahvila, joten ulos ei tarvitse poistua välttämättä lainkaan. Esimerkiksi Vesa’s Steakhousessa istuessa tunnelma alkaakin helposti muistuttaa ruotsinlaivaa, mikä ei näin ulkomaanmatkoja kaivatessa ole välttämättä huono asia.

Lapsiperheen kannalta Tuurin parhaisiin puoliin kuuluu tietenkin Miljoona Tivoli, joka toimii tänä vuonna Tuurissa läpi koko kesän 15.8.2021 saakka. Tivoli Sariolan laitteet ovat alle 13-vuotiaille ilmaisia, joten tarjous on tenavia ajatellen varsin houkutteleva. Nyt kesäkuun alkupuolella ei ollut juuri jonojakaan, mutta tilanne saattaa olla heinäkuun vilkkaimmilla lomaviikoilla erilainen. Lapset viihtyvät Tivolin lisäksi myös Tuurin haastavalla minigolfradalla, joka löytyy kauppa- ja hotellirakennuksen vierestä.

Lue Tuurista lisää viime vuonna julkaisemastani jutusta Tuurin Kyläkauppa – Suomen omituisin matkakohde.ALVAR AALLON SEINÄJOKI

Tuurista on noin kolmen vartin ajomatka Seinäjoelle, jossa majoitumme vanhaan rautatieläisten taloon perustettuun Hotelli Almaan. Aikamme lakeuden pääkaupungissa on rajallinen, joten pyrimme käyttämään sen tehokkaasti. Pysähdymme jo tulomatkalla katselemaan Törnävän museoaluetta, jonka rakennukset on tämän vuoden osalta suljettu uudistusten vuoksi. Hotellille päästyämme kävelemme suorinta tietä ihailemaan Alvar Aallon arkkitehtuuria. Seinäjoesta saa mukavan yleiskäsityksen nousemalla Lakeuden Risti -kirkon torniin, minkä lisäksi tutustumme Aalto-keskuksen kirjastoihin.


Helteinen päivä jatkuu kahvila Valkoisen puun terassilla, jossa mietimme illan ohjelmaa. Aurinko paistaa niin houkuttelevasti, että päätämme ottaa vielä auton alle ja suunnata Kyrkösjärvelle uimaan. Suosittu ranta on syystäkin suosittu kesänviettopaikka, ja lapset saavat polskia niin paljon kuin haluavat. Ehdimme vielä nauttia Alman illallisesta ennen unia ja seuraavien päivien seikkailuja.

Lue lisää jutustani Kesäpäivä Seinäjoella.ELÄINKOHTAAMISIA WANHALLA MARKILLA

Suuntaamme Seinäjoelta pohjoiseen ja saavumme noin puolessa tunnissa Ylistaroon. Täältä löytyy ihastuttava eläinten vanhainkoti Wanha Markki, jonne Laaksosen taiteilijapariskunta on ottanut hoidettavakseen koko joukon hellyydenkipeitä eläimiä. Saamme rapsutella esimerkiksi pitkin pihaa kulkevia lampaita ja syöttää söpöjä pupuja.


Itselleni jäävät parhaiten mieleen Simppu ja kuvassa näkyvä Pamela, jotka saavat viettää Wanhalla Markilla todellisia kissanpäiviä. Meillä vierähtää sympaattisessa maalaismiljöössä helposti pari tuntia ja palaamme tänne toivottavasti joskus toistekin.

Lue lisää jutustani Ihastuttava eläinten vanhainkoti Wanha MarkkiKOMIOITA RAKENNUKSIA LAPUALLA

Wanhalta Markilta hurauttaa hetkessä Lapualle, jossa ehdimme tosin pitää vain pienen tauon. Katselemme Lapuanjoen rannalla kohoavaa historiallista Kosolan taloa, jonka tunnetuin asukas oli Lapuan liikkeen johtohahmo Vihtori Kosola. Punaista puutaloa kunnostetaan parhaillaan eteläpohjalaisen kulttuuriperinnön vierailukeskukseksi. Rakennuksella on harvinaisen monivaiheinen ja osin kyseenalainenkin historia, josta riittää varmasti paljon ammennettavaa.

Joen etelärannalla, vastapäätä Kosolan taloa voi tutustua Carl Ludwig Engelin suunnittelemaan Lapuan tuomiokirkkoon. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös vaikkapa kulttuurikeskus Vanha Paukku, joka toimii entisen patruunatehtaan rakennuksissa. Se jää kuitenkin tällä kerralla väliin, sillä joudumme kiiruhtamaan kohti pohjoista. Lapset katselevat hieman kaihoisasti Alahärmässä häämöttävää Huvivaltio PowerParkia, mutta se jää nyt väliin, sillä huvipuistopäiviä riittää niin matkan alkuun kuin loppuunkin.MERELLINEN KOKKOLA

Saavumme illaksi Kokkolaan, jossa majoitumme hotellikoira Ranen isännöimään Hotel Kokkolaan. Pääsyy Kokkolaan palaamiseemme on Tankarin majakkasaari, mutta ehdimme tutustua myös kahviloihin. Museokorttelin sisäpihalla toimiva Vohvelikahvila vaikuttaa kesäisen kaupungin keitaalta, kun taas viidentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Öjan kylän Café Bryggan vie aitoon saaristolaisidylliin meren äärelle. Aivan oma lukunsa on Ykspihlajan kaupunginosasta löytyvä Kahvila Saha, jonka boheemia ilmapiiriä on vaikea tiivistää pariin lauseeseen. Merellisestä kesäillasta nauttiminen onnistuu hyvin sielläkin.


Toki ehdimme Kokkolassa myös historialliseen puutalokaupunginosaan Neristaniin, jota halkovat suorat ja hiljaiset kadut. Söimme edellisellä matkallamme Scandinavian Steakhouse Neran sisäpihalla lähes täydellisen aterian, eikä ravintola petä tälläkään kertaa. Nerassa voi nauttia ruoan lisäksi Neristanin viihtyisästä tunnelmasta.

Lue lisää jutustani Meren, puutalojen ja kahviloiden Kokkola.IHASTUTTAVA TANKARIN MAJAKKASAARI

Majakkasaarissa on jotain poikkeuksellisen kiinnostavaa, ja useat niistä ovat myös sujuvia retkikohteita. Nousemme Kokkolan Meripuistossa M/S Jennyn kyytiin ja saavumme puolentoista tunnin aurinkoisen merimatkan päätteeksi Tankarin saaren laituriin. Tankar tunnetaan vuonna 1889 valmistuneesta majakastaan ja sen nimi on tullut tutuksi radion merisäätiedotuksista.


Viivymme pienellä saarella vain Jennyn päiväristeilyyn kuuluvat kaksi tuntia. Siinäkin ajassa ehtii nähdä kaiken oleellisen ilman suurempaa kiirettä, mutta saaren todellisesta hengestä pääsisi varmasti nauttimaan aivan eri tasolla viipymällä yön yli. Majoitus olisi mahdollista joko Tankar Inn -hostellissa tai vierasmajassa. Nautimme Café Tankarin kuuluisasta lohikeitosta, kierrämme pienen luontopolun sekä ihailemme tuulen pieksämän saaren karuja näkymiä. Nämä kaksi tuntia kuuluvat varmasti kesän parhaisiin, sillä Tankarissa on heti ensi silmäyksestä lähtien taianomaista lumoa.

Lue lisää jutustani Päiväretki Tankarin majakkasaarelle.LOUNASTAUKO VAASASSA

Pohjanmaan pääkaupunki Vaasa toimi pari vuotta sitten tehdyllä matkalla lounaspaikkana ja niin käy tälläkin kerralla. Jätämme auton Toriparkkiin ja suuntaamme lähistöllä sijaitsevaan Urban Pastaan, koska italialaishenkinen ruoka kuulostaa aina houkuttelevalta. Pienessä ravintolassa on trendikästä henkeä ja pasta-annokset maistuvat oikein hyvin. Jossain vaiheessa olisi mukava tutustua Vaasan keskustaan laajemminkin, mutta jätämme nyt tihkusateisen kaupungin taaksemme ja suunnistamme Raippaluodon sillan ylitse kohti saariston maisemia.MERENKURKUN SAARISTON IDYLLIÄ SVEDJEHAMNISSA

Merenkurkun saaristo on yksi Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta ja ainoa luontonsa ansiosta listalle päässyt kohde. Jatkuvasti kohoava maanpinta muodostaa erikoislaatuisen maiseman, josta saa hyvän käsityksen Saltkaretin näkötornista. Majoitumme kahdeksi yöksi Björkön Kotkanpesän mökkiin näkötornin lähistölle Svedjehamnin kylään.


Ihastumme Svedjehamnin punaisten venevajojen sävyttämään hiljaiseen saaristolaisidylliin, jossa saamme nauttia esimerkiksi ravintola Salterietin herkuista sekä Merenkurkun huikeista auringonlaskuista. Matkan varrella on ollut ohjelmantäyteisiä päiviä, joten tuntuu oikein mukavalta pysähtyä vain tuijottamaan merta sekä seurailemaan monien erilaisten lintujen touhuja.

Lue lisää jutustani Svedjehamn – maailmanperintökohteen saaristoidylliAURINGONPAISTETTA STRÖMSÖSSÄ

Palaamme tuulisen ja sateisen Raippaluodon sillan ylitse mantereelle. Mieli tekisi aurinkoisempiin maisemiin, ja taivas kirkastuukin kuin taikaiskusta, kun saavumme televisiosta tutulle Strömsön huvilalle. Vaikka kaikki sujuukin sään puolesta kuin Strömsössä, on päärakennuksen julkisivu kuitenkin remontissa. Vierailu huvilan sisällä on mahdollista tiettyinä Vaasan matkailusivuilla mainittuina päivinä tai ennakkovarauksella ryhmille.

Strömsö sijaitsee Västervikissä, noin kymmenen kilometriä Vaasasta pohjoiseen. Piha-alueella voi kierrellä vapaasti ja ihailla kaunista puutarhaa. Vieressä on myös mukavalta näyttävä uimaranta, joten alue lienee paikallisten keskuudessa suosittu retkikohde.SUOMEN AMERIKKAILAISIN KAUPPA

Ajamme viinatehtaastaan tunnetun Koskenkorvan ohitse ja huomaamme houkuttelevan mainosviitan. Kolmostien varrelta löytyvä Jari Mäki Oy on kuuluisa amerikkalaisista tuotteistaan, ja sisään astuessa alkaakin tuntua siltä, kuin olisimme eksyneet johonkin Route 66:n pikkukylään.


Hyllyt pursuavat stetsoneita, bootseja ja muita lännenelokuvista tuttuja asusteita, joista kuka hyvänsä punaniska olisi innoissaan. Esillä on myös runsaasti Chevroletin, Coca Colan ja Jack Danielsin kaltaisia brändejä. Oman perheemme ostokset jäävät tällä kerralla naisväen löytämiin huiveihin, mutta arvostan kaupan asialleen omistautunutta tyyliä. Jenkkilippuja riittää ja oven edessä komeilee tietenkin Vapaudenpatsaan pienoismalli.JUHA MIEDON PATSAS KURIKASSA

Jari Mäeltä ajaa vain kymmenessä minuutissa Kurikkaan. Kurvaamme keskustaan, jossa näemme hiihtäjäsankari Juha Miedon viime syksynä paljastetun näköispatsaan. Hahmo on nostettu hieman kummalliselle vihreälle jalustalle, jonka päällä Mietaa sivakoi komeaan tyyliinsä. Patsaan esikuvana sanotaan olleen epäonnistunut vuoden 1978 MM-hiihto, mutta numerolappu täsmää kuuluisan Lake Placidin sadasosakilpailun kanssa. Patsas on nopeasti nähty, minkä jälkeen suuntaamme lähimpään kahvilaan hakemaan energiaa ajomatkan jatkamista varten.PIIPAHDUS TAMPEREELLE

Pohjanmaa jää taakse ja saavumme pitkähkön autoilupäivän päätteeksi illansuussa Tampereelle. Majoitumme yhdeksi yöksi perinteikkääseen Tammeriin, josta on ikkunanäkymä kuvassa näkyvälle jugendtyyliselle paloasemalle. Syömme erinomaisen aterian viereisessä Ravintola Tampellassa. Aikaa sen suurempaan kaupunkiin tutustumiseen ei tällä kerralla ole, mutta paluu Tampereelle ja vaikka samaan hyväksi havaittuun hotelliin houkuttaisi jo tänä kesänä. Tekemisen puutetta ei ainakaan olisi, sillä hyviä ideoita löytyy monesta matkablogista, kuten Mutkia matkassa, Kaukokaipuu, Kohteena maailma sekä Maapalloilija.SÄRKÄNNIEMEEN, SÄRKÄNNIEMEEN

Koko matkan viimeinen päivä varataan lasten kovasti odottamaan Särkänniemeen. Edellisestä vierailusta tässä huvipuistossa on kulunut jo kolme vuotta, joten tyttöjä kiinnostavat nyt entistä hurjemmat laitteet. Kahdeksanvuotiaamme pitää esimerkiksi Tyrskystä ja Motogeestä. Isosiskon pituus riittää jo kaikkiin mahdollisiin laitteisiin, joten esimerkiksi Takeoff ja High Voltage tulevat testatuiksi ensi kertaa.


Itse käyn tälläkin kerralla Tornadon kyydissä. Suomen kenties toiseksi tunnetuin vuoristorata täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja on omaan makuuni juuri sopivan vauhdikas. Käymme myös Koiramäen puolella katselemassa maatilan eläimiä. Kesäkuun puolivälin arkipäivä on siellä hiljainen, eikä huvipuistonkaan suosituimpiin laitteisiin ole pitkiä jonoja. Särkänniemi rajoittaa tänä kesänä kävijämääriä, joten sekä liput että vierailupäivä kannattaa varata etukäteen netistä. Vaikkei pandemiaa vielä olekaan lopullisesti nujerrettu, tuntui koko käsidesien ja kasvomaskien kanssa tehty kotimaanmatka varsin turvalliselta kokonaisuudelta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 24.6.2021 at 14:49

  Onpas tosi kiva nähdä postauksia itselle tutuista maisemista. Erityisesti tälläistä paljasjalkaista pohojalaasta sävähdytti lause Pohjanmaa tuntuu miltei kuin tulisi ulkomaille 😀
  Mielenkiinnolla jään odottamaan postauksiasi täältä meiltä päin. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.6.2021 at 11:59

   Täällä Suomessakin riittää itse kullekin tuttuja ja tuntemattomia alueita, ja minusta on tosi mielenkiintoista tutkia esimerkiksi Pohjanmaata, mikä on jäänyt toistaiseksi aika vieraaksi. Todella hyvin viihdyttiin 🙂

   Varmasti kiinnostavaa lukea omasta kotiseudusta näin turistin näkökulmasta kirjoitettuna, joten pysyhän kuulolla 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24.6.2021 at 22:35

  Pohjanmaa on itsellenikin jäänyt hieman vieraaksi, vaikka länsirannikolla olenkin yli 25-vuotta asunutkin. Olen tainnut käydä vain kerran niin Kokkolassa, Kurikassa, Seinäjoella ja Vaasassa kussakin. Mielenkiinnolla luen kokemuksistasi Pohjanmaalta. Tankar on harkinnassa vielä tämän kesän aikana, saa nähdä ehditäänkö sinne.

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.6.2021 at 12:02

   Saattaa olla, etteivät nämä Pohjanmaan paikat kuulu vilkkaimpiin kotimaan matkakohteisiin. Kiinnostavaa nähtävää kuitenkin löytyy, kunhan lähtee vain avoimin mielin kiertelemään. Uskon että tykkäisitte Tankarista ja teille suosittelen ilman muuta myös viipymistä yön yli.

  Leave a Reply