Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 matkasuunnitelmaa Italiaan

Blogiani aiemmin lukeneet tietävät jo varmasti innostukseni Italiaan sekä ainaisen kaipuuni tuohon kiehtovaan maahan. Kokosin nyt listan niistä Italian-matkoista, joista haaveilen tällä hetkellä eniten. Toivottavasti tästä löytyy matkaideoita muillekin.

Listani jakautuu tavallaan kahteen osaan, sillä kuusi ensimmäistä matkaa suuntautuisivat itselleni uusiin kohteisiin. Näiden matkojen jälkeen olisin saavuttanut haaveeni yöpyä kaikilla Italian kahdellakymmenellä hallintoalueella. Samalla olisin myös viipynyt vähintään viikon viidellätoista näistä alueista. Listan loput valinnat edustavat puolestaan seutuja, joihin palaisin kaikista mieluiten takaisin. Näilläkin matkoilla tulisi toki vastaan paljon sellaisia kyliä ja kaupunkeja, joita en ole vielä nähnyt.


Kuva Gran Sasson kansallispuistosta: Heli / Näkymiä vihreältä kukkulalta-blogi

1. ABRUZZO JA MOLISE

Listan ykkösenä on itseoikeutetusti matka, jonka piti toteutua jo viime kesänä. Varaukset siirrettiin pandemian vuoksi tälle vuodelle ja jälleen uusien muutosten jälkeen kesäkuulle 2022. Varauksista tärkein on Abruzzossa sijaitseva vuokratalo, jolta käsin on tarkoitus vierailla useissa kylissä ja kaupungeissa. Ohjelmassa on myös luontokohteita, kuten Gran Sasson kansallispuisto. Abruzzosta on tarkoitus jatkaa pariksi päiväksi Molisen rannikolle Termolin kaupunkiin. Matkan alkuun ja loppuun sisältyy yöpymisiä myös Rooman seudulla Ostiassa ja Castel Gandolfossa, joten kasassa alkaa olla pienimuotoinen Italian kiertomatka – ei tosin niihin kaikkein tunnetuimpiin kohteisiin.

Yksi suurimmista innoittajistani Abruzzon-matkalle on ollut Kukkulalta-blogin postaus Gran Sasson kansallispuiston maisemista.


Kuva Tre Cime di Lavaredon huipuista: Heidi / Maailman äärellä -blogi

2. DOLOMIITIT JA GARDAJÄRVI

Pohjois-Italiassa on paljon upeita vuoria, mutta Dolomiitit ovat jääneet minulta vielä kokematta. Alueella olisi hauska viettää patikoinnintäyteinen viikko ja nähdä sekä enemmän että vähemmän tunnettuja paikkoja. Seudun must-kohteisiin taitavat kuulua ainakin Tre Cime di Lavaredon huiput, Secedan rinteet, Funesin laakso sekä Braies-järvi. Samaan reissuun olisi helppo yhdistää vaikkapa Itävalta ja Etelä-Saksa, mutta toki myös muuta Italiaa. Olen käynyt Gardajärvellä kauan sitten ja sinnekin palaaminen on alkanut houkutella. Gardan rannoilta voisi nousta pitkästä aikaa ainakin Monte Baldolle ja toisaalta tutustua myös lähistön muihin järviin, kuten Lago di Ledroon.

Dolomiiteista löytyy houkuttelevia juttuja useammastakin blogista, kuten Maailman äärellä, Vaihda vapaalle ja Hätälasku.


Kuva Scillasta: Inka / Archie gone Lebanon -blogi

3. CALABRIA, BASILICATA JA PUGLIA

Yksi suurimmista Italiaan liittyvistä matkahaaveistani on kiireetön loma maan eteläisimmässä osassa. Puglian alue vei sydämeni heti ensimmäisellä kerralla ja toisella vierailulla haluaisin tutustua vaikkapa Leccen barokkikaupunkiin. Ehdimme tuolla edellisellä reissulla myös Basilicatan puolelle Materaan, jossa haluaisin tällä kertaa viipyä pari yötäkin. Matkan pääkohde olisi kuitenkin itselleni toistaiseksi tuntematon Calabria. Olen jutellut parin calabrialaisen kanssa ja saanut käsityksen syrjäisestä mutta kauniista alueesta, jossa on hiljaisia rantoja sekä kuvauksellisia pikkukaupunkeja. Ainakin Scilla ja Tropea ovat paikkoja, joiden nimet olen kirjoittanut valmiiksi muistiin.

Tutustu Calabria-vinkkeihin Archie gone Lebanon -blogissa.


Kuva Cinque Terren Vernazzasta: Outi / Nattura-blogi

4. CINQUE TERRE JA MUU LIGURIA

Italian suosituista klassikkokohteista Cinque Terre on edelleen sellainen, jossa en ole vielä päässyt käymään. Viiden pittoreskin merenrantakylän välillä olisi mukava patikoida ja pysähtyä välillä aistimaan tunnelmia värikkäiden talojen varjoon. Cinque Terre oli ainakin ennen pandemiaa erittäin vilkas turistikohde, joten matka kannattanee ajoittaa johonkin hiljaiseen vuodenaikaan. Viettäisin Ligurian alueella mielelläni myös muutaman päivän Genovassa sekä vierailisin muutamissa muissakin rannikon kaupungeissa. Ainakin La Spezian ja kuvauksellisen Portofinon haluaisin nähdä edes kerran, mutta seudulla on varmasti myös monia vähemmän tunnettuja viehättäviä kohteita.

Cinque Terrestä löytyy hyviä juttuja monestakin matkablogista. Paikan päällä ovat käyneet esimerkiksi Kaukokaipuu, Tasty Travelissimo, Nattura ja Kohteena maailma.


Kuva Urbinosta: Annika / Travellover-blogi

5. MARCHE

Keski-Italian Marchesta on sanottu, että siellä voi kokea koko Italian yhdellä alueella. Seudulla on paljon vuoristoa, pitkä rantaviiva, hiljaisia pikkukyliä ja vain vähän ulkomaisia matkailijoita. Marchen maaseutu kuulostaakin juuri täydelliseltä paikalta vuokrata talo pariksi viikoksi ja tehdä sieltä käsin retkiä ympäristöön. Marchen eteläosassa houkuttelevat varsinkin Maceratan, Urbisaglian ja Ascoli Picenon kaupungit sekä vuoristoinen Monti Sibillinin kansallispuisto. Vierailisin mielelläni myös eräällä viinitilalla, jonka tuotteita olen tilannut jo vuosien ajan. Pohjois-Marchen tunnetuimpia kaupunkeja ovat Urbino ja Pesaro, joiden lisäksi voisi käydä naapurissa sijaitsevassa San Marinossa.

Lue houkutteleva juttu Urbinon kaupungista Travellover-blogista.


Kuva Aostanlaaksosta: Kristine / Matkaunelmia-blogi

6. TORINO JA AOSTANLAAKSO

Minulla on vielä näkemättä muutamia Italian suuria kaupunkeja, kuten Piemonten pääkaupunki Torino. En ole miettinyt kovin tarkkaan mitä Torinossa tekisin, mutta ainakin Mole Antonelliana -torni lienee pakollinen vierailukohde. Tornissa voi nauttia sekä maisemista että elokuvamuseon tarjonnasta. Lisäksi haluaisin vierailla lento-onnettomuudessa menehtyneen Torinon jalkapallojoukkueen muistomerkillä Supergan kukkulalla. Torinosta voisi jatkaa reilun tunnin ajomatkan päähän pohjoiseen, jossa Aostanlaakso muodostaa oman autonomisen alueensa. Siellä pääsisi nauttimaan jylhistä vuoristomaisemista, patikkapoluista sekä ranskalaisvaikutteisesta tunnelmasta. Alueen tunnetuimpiin kohteisiin kuuluvat Aostan kaupunki sekä Cervinian laskettelukeskus.

Aostanlaaksosta löytyy kokemuksia Matkaunelmia-blogista.7. SISILIA

On mahdotonta nimetä vain yhtä suosikkia Italian alueista. Pidän todella paljon esimerkiksi Umbriasta ja Pugliasta, mutta tällä hetkellä palaisin kaikista mieluiten Sisiliaan. Välimeren suurimmalla saarella voisi kierrellä viikkokausia ja toisaalta Sisiliasta nauttiminen onnistuu ilman erityisempää kiertomatkaakaan. Ihastuin viime kerralla aivan erityisesti saaren kaakkoisosan maalaismaisemiin sekä barokkikaupunkeihin. Niihin palaamisen lisäksi Sisiliassa houkuttaisivat itselleni tuntematon saaren länsiosa sekä pohjoisrannikko. Haluaisin tutustua ainakin vilkkaaseen Palermoon sekä käydä pakettimatkakohteenakin tunnetussa Cefalùssa. Sisilia on poikkeuksellisen kiehtova saari, josta puhuttaessa ei voi unohtaa paikallisia ihmisiä sekä ruokaa.

Olen julkaissut useita Sisilia-aiheisia juttuja, kuten Sisilian parhaat palat.8. NAPOLI, PROCIDA JA AMALFIN RANNIKKO

Vesuviuksen juurella kuhiseva Napoli on kuin oma maailmansa. Kaoottisessa kaupungissa on jotain kaunista, rumaa ja hyvin kiehtovaa yhtä aikaa. Edelliset vierailuni kaupunkiin ovat olleet kovin lyhyitä, joten haluaisin viipyä seuraavalla kerralla useampia päiviä ja saada Napolista paremman käsityksen. Napolin kiihkeän sykkeen jälkeen voisi sulatella pizzoja muutaman päivän Procidan ja Ischian saarilla, minkä jälkeen palaisin mielelläni Sorrentoon. Aikaa pitäisi varata myös Amalfin rannikolle, jossa jäi edellisellä kerralla monta kylää näkemättä. Ainakin Minori sekä Maiori kuuluisivat seuraavan reissun ohjelmaan ja myös Sentiero degli Dei -vaellusreitille pitäisi päästä.

Kirjoitin edelliseltä Italian-matkalta monta juttua, kuten Nähdä Napoli ja elää.9. POHJOIS-ITALIAN KAUPUNGIT

Lombardiassa ja Venetossa on monta kaupunkia, jotka voisi yhdistää samalle reissulle. Näen jo mielessäni, kuinka matkustaisimme junalla kuulaina syyspäivinä ja katselisimme ikkunan takana vaihtuvia maisemia. Milano on minulle tuttu kaupunki, jonne palaan varmasti vielä monta kertaa. Kauniissa Bresciassa olen käynyt kertaalleen, mutta sen kehuttu naapuri Bergamo on vielä kokematta. Veronassakin olen piipahtanut vain ohikulkumatkalla, joten Romeon ja Julian kaupunkiin voisi pysähtyä pariksi päiväksi. Oma lukunsa on Venetsia, jossa olen käynyt aikuisiällä vain Donna Leonin dekkareiden sivuilla. Liikaturismi on vaivannut kanavien kaupunkia, mutta kyllä minä sinnekin joskus vilkkaimman sesongin ulkopuolella haluaisin.

Julkaisin muutama vuosi sitten postauksen 10 x Milano.10. MAGGIORE- JA COMOJÄRVET

Italian pohjoisosassa on Gardan lisäksi monta muutakin upeaa järveä. Oma suosikkini on Lago Maggiore, jonka rannan tuntumasta vuokratussa talossa vietimme pari viikkoa. Reissu oli monin tavoin antoisa, mutta pienten nuhaisten lasten kanssa tehtynä myös melko raskas. Palaisin mielelläni jo pelkästään maisemien vuoksi, mutta haluaisin tutustua entistä paremmin ainakin Stresaan ja Borromeon saariin sekä vierailla Villa Taranton puutarhassa. Comojärveä olen nähnyt lyhyesti kahdella matkalla, mutta senkin rannoille voisi pysähtyä pidemmäksi aikaa. Kokemus on opettanut, että autoilu on molempien järvien seudulla mutkikkaiden teiden vuoksi hidasta, eikä matkaohjelmaa kannata täyttää liian kunnianhimoisilla retkillä.

Voit lukea lisää postauksestani Lago Maggiore – järvi vuorten sylissä.Näillä suunnitelmilla pääsee varmasti hyvin alkuun, vaikka jotain jäi mainitsemattakin. Ensimmäisenä listan ulkopuolelle jäi viihtyisä Umbrian alue, jota olen kutsunut jopa italialaiseksi sielunmaisemakseni. Totta kai haluan taas joskus sinnekin, ja mieluiten pidemmäksi aikaa. Huhtikuussa julkaisemani juttu käsitteli puolestaan Sardiniaa, ja toivon palaavani tuollekin upealle saarelle. Olen myös aina valmis lähtemään Roomaan, joka onkin yhdistettävissä muutamien yllä mainittujen reissujen ohjelmaan. Italiasta eivät kiinnostavat matkakohteet kovin helposti lopu. Toivotaan, että turvallinen matkailu onnistuisi taas pian!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.5.2021 at 02:04

  Oho, enpä ollut tajunnut, että et ole vielä Dolomiiteilla ehtinyt käymään. Se seutu on kyllä upea, tuohon listaan paikoista, joissa siellä kannattaa käydä, kannattaa lisätä ainakin Lago di Sorapis, vaikka reitti vähän hurja aika-ajoin onkin.

  Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä uusista paikoista eniten Sisilia sekä Napoli ja Amalfin rannikko. Italia on tosin niin monipuolinen maa, että nämäkin muuttuvat aika-ajoin! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.5.2021 at 18:07

   Joo, Dolomiiteilla en ole käynyt, vaikka Pohjois-Italiassa ja Itävallassa onkin tullut pyörittyä. Kiitos vinkistä, löysin nyt netistä joitakin kuvauksia Lago di Sorapisin reitistä, ja vaikuttaa kyllä todella hienolta paikalta!

   Italia on tosiaan niin monipuolinen, että houkuttelevia ideoita riittää hyvinkin erilaisille matkoille. Napoli on ihan oma maailmansa, jota voi rakastaa tai vihata. Amalfin rannikko voi olla varsinkin sesonkiaikaan ruuhkainen ja kallis, mutta hyvästä syystä, sillä maisemat ovat huikeat. Sisilia on upea saari, jossa on omat erityispiirteensä mantereeseen verrattuna. Isolla saarella pääsee halutessaan helposti myös suosituimpien alueiden ulkopuolelle. Voisin kuvitella teidät patikoimaan ainakin Etnan rinteille 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 17.5.2021 at 20:55

  Kiitos maininnasta ja kivasta kommentista! Abruzzo on kyllä ihan suosikkipaikkojani koko Italiassa. Muissa mainitsemissasi olen käynyt, osassa vain läpiajomatkalla, osassa pitempään. Ja Sisilia on kyllä noloa kyllä vielä käymättä. Marche ja Calabria kiinnostaa tällä hetkellä eniten, ovat minulle tuntemattomimmat! Ja mietin myös Venetsiassa ja Cinque Terressä käyntiä nyt, kun niissä ei ole juuri muita kävijöitä. On tämä Italia vaan uskomaton maa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.5.2021 at 10:51

   Abruzzo kuuluu Italian vähiten tunnettuihin alueisiin, mutta vaikuttaa blogisi ja muidenkin lähteiden perusteella tosi mielenkiintoiselta. Toivottavasti matkailu onnistuu vuoden päästä ilman ongelmia, niin sekin reissu vihdoin toteutuisi. Italia on kyllä uskomaton, löytyy tosi monipuolisesti kaikkea, ja alueet ovat historiasta, maisemista ja ruokakulttuurista lähtien niin erilaisia keskenään. Venetsia ja Cinque Terre kuulostavat tosi hyviltä ideoilta nyt, jos pääsette siellä maan sisällä liikkumaan. Kuvasi autiosta Roomasta ovat jääneet mieleen ja olisi varmasti hienoa nähdä muitakin suosittuja kohteita ennen turistien paluuta.

 • Reply FinInTirol 18.5.2021 at 19:39

  Italia on upea 🙂 Tuolla Abruzzon alueella emme ole käyneet ja muutenkin keskinen ja eteläinen Italia on käymättä. Kerran nopealla reissulla oltiin vuosia sitten Salermossa.

  Sitäkin enemmän on tullut kierrettyä pohjoisessa ja Etelä-Tirolissa. Varsinkin nyt on helppo kulkea siellä, kun asutaan tässä Itävallan Tirolissa 🙂 Toiveissa olisikin ajaa täältä Sisiliaan ihan randomina, pysähtyä siellä missä hyvältä tuntuu ja valita tiet päivän fiiliksen mukaan. Vapauden road trip 😀

  Tuota Lago di Sorapista on muutaman kehuneet. Itse en ole siellä käynyt. Monia muita järviä on tullut käytyä ihastelemassa. Kirjoitin joku aika sitten Etelä-Tirolin kohteista blogiini. Tässä linkki mikäli haluat löytää Dolomiiteiltä helpommin lähestyttäviä järviä esim. Lago di Braies tai Carazza

  https://finintirol.fi/elamani-paras-lomamatka-etela-tiroli-italia/

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.5.2021 at 09:18

   Keski-Euroopassa asumisessa on varmasti monia hyviä puolia ja vaikkapa sieltä Itävallasta käsin pääsee näppärästi niin Italiaan kuin moneen muuhunkin naapurimaahan 🙂

   Toivottavasti teidän vapauden road trip toteutuu, kuulostaa mainiolta idealta! Italia on tosi monipuolinen maa ja jos sen pääsee ajamaan kerralla pohjoisrajalta Sisiliaan, saa varmasti kokea vaikka mitä.

   Kiitos linkistä, hieno postaus jossa sekä vinkkejä että taustaa teidän Tiroliin päätymiseen 🙂

 • Reply Peter 23.5.2021 at 15:58

  On erittäin todennäköistä, että me matkustamme vaimoni kanssa Italiaan heti kun koronatilanne ja lomat se sallivat. Se ei kuitenkaan ole varmaan tänä vuonna. Meiltä on Sisilia käymättä ja sinne täytyy päästä joskus jollain syyslomalla. Piemonteen haluaisin mennä maisema- ja ruokamatkalle.. Milanosssa olen käynyt vain kerran ja pohjoisen järvistä olen ollut vain pari kertaa Gardalla. Ihan listamme kärkipäässä nuo järviseudut eivät kuitenkaan edelleenkään ole. Dolomiiteille olemme joskus suunnitelleet kesäistä patikointireissua, mutta muut paikat ovat vieneet voiton.
  Voin sanoa olleeni Abruzzossa, mutta en ihan kuitenkaan. Olen siellä muutaman kerran ajanut, mutta en pysähtynyt. Lähin kosketukseni Moliseen on moliselaista ruokaa Vatikaanin lähellä tarjoava ravintola, jossa olen ollut 2 kertaa. Basilicatassa olen ollut vanhassa Materassa pari yötä ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla kuvauspiipahduksella. Matera oli huikea kokemus, yövyimme luolaan tehdyssä B&B:ssa, upea paikka. Edellinen matkamme Italiaan oli autoilureissu Pugliaan syksyllä 2019. Odotukset olivat kovat, mutta meistä ei tullut Puglia-faneja vaikka reissu ihan onnistunut olikin.
  Olemme parilla reissulla viettäneet Etelä-Marchessa pari viikkoa. Ascoli Picenon Piazza del Popolo on yksi Italian lempi-piazzoistani. Samalle listalle pääsee saman seudun pienen Offidan kaupungin Piazza del Popolo. Me olimme viikon majoittuneena Offidassa. Majapaikassamme oli kiva terassi kattojen tasalla. Me halusimme kerrankin viettää kunnolla aikaa jossain ”pikkukaupunkimiljöössä”, koska me olemme yleensä olleet agriturismoissa maaseutumaisemissa. Me kävimme läpi pienen paikan nähtävyydet läpi normaalia perusteellisemmin ja jo muutaman päivän jälkeen kadulla vastaantulleet ravintoloiden tarjoilijat tervehtivät meitä iloisesti ja huusivat tervehdyksen aukion toiseltakin puolelta. Offidan lähiseudun viineistä tuli hyvin miellyttäviä kokemuksia. Miltäkähän tuottajalta olet mahtanut viinisi tilata? Meille tuli hyviä kokemuksia pariltakin tuottajalta. Teimme retkiä naapurikyliin/-kaupunkeihin. Matkalla Ripatransonesta Offidaan silmiemme eteen avautui maisema, jonka talletin aivoihini ”Italian kauneimpana maisemana”. No siitä voi olla monta mieltä, mutta upeita maisemia oli ihan joka puolella. Grottamaressa kävimme kävelemässä rannalla ja korkeammalle vuoristoisempaan ympäristöön ajoimme oikeastaan Umbrian puolelle Castellucio di Norciaan (erittäin kuvaukselliset kukkkapellot sopivana vuodenaikana). Kyllä, suosittelen eteläistä Marchea. Maceratassa vietimme yhden iltapäivän ja se riitti meille. Urbinoon me haluamme päästä joskus.
  Amalfissa olemme viettäneet muutaman päivän. Minulle tulee siltä seudulta jatkuvasti mieleen sitruunat ja olen suuri sitruunoiden ystävä. En kuitenkaan kaipaa sinne uudelleen. Pompeijissa emme ole ikinä olleet ja joku kertaa pitää tehdä matka ihan erikseen Napoliin ja Pompeijiin.
  Tällä hetkellä minä ehkä unelmoin uusista kävelyistä Firenzen kaduilla ja kujilla ja Arno-joen rannoilla, uudesta reissusta aivan upeaan Bolognaan ja oikeastaan mihin vaan Umbriaan tai Toscananaan (tai Offidaan!).
  Tänä kesänä palaamme kuitenkin aivan upeaan Kuusamoon, Posiolle ja varmaan Sallaankin. Italia saa vielä odottaa parempia aikoja.

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.5.2021 at 11:44

   Sisiliaa suosittelen lämpimästi ja Langhen kukkulakaupungit Piemontessa ovat loistava kohde niin maisemien kuin ruoankin puolesta. Materassa haluaisin yöpyä juuri jossakin tuollaisessa luolaan tehdyssä majoituksessa. Päiväretkellä sai kyllä käsityksen vanhasta Materasta, mutta haluaisin viipyä siellä pari päivää ja kokea tuon ihmeellisen kaupungin eri vuorokaudenaikoina. Itselleni jäi Amalfista tunne, ettemme ehtineet nähdä tarpeeksi, kun taas jotkut muut viehättävät paikat on tullut nähtyä perusteellisemmin. Pompeiji oli vaikuttavampi kuin etukäteen kuvittelin, alue on valtava ja sinne lähtiessä kannattaa tehdä hieman taustatyötä etukäteen. Bolognassa olen pysähtynyt kerran vain muutamaksi tunniksi. Pakko myöntää, että Emilia-Romagna on hieno alue, vaikkei se tälle listalleni mahtunutkaan.

   Kiitos Marche-vinkeistä! Offida kuulostaa mukavalta ja nyt löytämieni kuvien perusteella esimerkiksi Grottamaren pieni vanhakaupunki näyttää viehättävältä. Täytyypä lisätä mainitsemasi paikat listalle Marchen-matkaa ajatellen! Olen tilannut viinit Tenuta Seghetti Panichilta. Kaverini tuntee paikan omistajan, joten nuo viinit ovat tulleet tutuiksi sitä kautta.

   Italiassa riittäisi loputtomasti nähtävää, mutta hyvältä kuulostavat tähän väliin myös nuo Pohjois-Suomen kohteet!

  Leave a Reply