Suomen suurin matkablogiyhteisö

Comojärven kaunis Villa Carlotta

Yksi Comojärven ja koko Italian upeimmista puutarhoista löytyy Villa Carlottan ympäriltä. Kauneus ei rajoitu pelkästään värikkäisiin kukkiin, sillä täällä voi nauttia myös komeista maisemista, taiteesta sekä historian havinasta.

Olen ollut äitienpäivänä ulkomailla vain kerran. Löysimme kahdeksan vuotta sitten tehdyllä Italian-matkalla harvinaisen kauniin paikan juhlapäivän viettoon, kun lähdimme retkelle Villa Carlottan puutarhaan. Oma äitini ei ollut matkalla mukana, mutta niin vaimo kuin anoppikin saivat viettää Comojärven rannalla ikimuistoista äitienpäivää.


Vietämme parin viikon lomaa Maggiorejärven rannalta vuokratussa talossa, jolta käsin teemme päivittäin retkiä eri suuntiin. Comojärvikään ei ole kartalla kaukana, ja matkaa sen rannalla Tremezzon kunnassa sijaitsevaan Villa Carlottaan on vain reilut kuusikymmentä kilometriä. Tiet ovat kuitenkin hitaita ja reitin varrella ylitetään myös Sveitsin raja pariin otteeseen. Niinpä ajomatkaan saa helposti kulumaan yli puolitoista tuntia. Vapaan parkkipaikan löytäminenkään ei ole aivan helppoa, mutta saamme lopulta jätettyä auton tien varteen. Pääsylippuja jonottaessa on aikaa googlata huvilan historiaa.


Villa Carlotta valmistui pitkien rakennustöiden päätteeksi vuonna 1745 vaikutusvaltaisen Clericin suvun maille Comojärven rannalle. Suvun rahat hupenivat Milanoon nousseen Palazzo Clericin rakennustöihin ja Villa Carlotta myytiin 1800-luvun alussa varakkaalle poliitikolle Giovanni Battista Sommarivalle. Sommariva muokkasi rakennusta mieleisekseen lisäämällä esimerkiksi parvekkeita ja täytti sisätilat taideaarteilla. Alankomaiden prinsessa Marianna osti tilan Sommarivan perillisiltä vuonna 1843 ja antoi sen häälahjaksi tyttärelleen Charlottalle.


Charlotta kuoli jo nuorena synnyttäessään neljättä lastaan, mutta Villa Carlottan italialaistettu nimi jäi elämään hänen kunniakseen. Charlottan mies, Saksi-Meiningenin herttua Georg, piti huvilan kesäasuntonaan ja kehitti puutarhaa lisäten sinne eri puolilta maailmaa tuotuja kasveja. Maineikas säveltäjä Johannes Brahms kuului herttuan ystäviin ja vieraili huvilalla useita kertoja. Villa Carlotta päätyi ensimmäisen maailmansodan melskeessä ulkomaalaisomistuksesta Italian valtion haltuun. Vuodesta 1927 lähtien se on ollut Ente Villa Carlotta -järjestön omistuksessa.


Äitienpäivän sää on iloisen aurinkoinen. Saamme pääsyliput ostettua ja pääsemme ihailemaan hienoja kukkaistutuksia ja muita kasveja, joita riittää yltäkylläisesti. Atsaleat kukkivat ja palmut tuovat tunnelmaan oman eksoottisen vivahteensa.


Näemme alppiruusuja, hortensioita sekä lukemattomia sellaisia kukkia, joiden nimistä minulla ei ole minkäänlaista aavistusta. Puutarha on täällä selkeä päänähtävyys, vaikka huvilakin on komea.


Kahdeksan hehtaarin laajuinen kasvitieteellinen puutarha jakautuu muutamiin erilaisiin alueisiin. Täällä voisi helposti viettää useampiakin tunteja. Mieleen jää parhaiten mäen päältä löytyvä itämainen puutarha, johon kuuluu myös tiheää bambumetsää.


Puutarhan maasto on pienten lasten kanssa liikuttaessa hieman haastava, sillä portaita on useammassa paikassa. Niinpä joudumme kantamaan välillä niin vauvaa kuin rattaitakin. Kaksivuotias kävelee onneksi omin jaloin suurin piirtein oikeaan suuntaan.


Sitrushedelmien kasvatukseen käytetty kasvihuone on nykyisin pieni museo, jossa esitellään entisajan maataloustyökaluja. Haaveilin pikkupoikana maanviljelijän ammatista, ja vaikka ne unelmat ovatkin jo kaikonneet aikoja sitten, voisi viljelyhommissa olla jonkinlaista hohtoa täällä Italian maaperällä.


Myös huvilan sisällä riittää nähtävää. Yleisölle avoimissa kerroksissa on runsaasti maalauksia ja patsaita, joista monet ovat Sommarivan aikoinaan hankkimia. Yksi näyttävimmistä on kuvassa näkyvä Luigi Acquistin veistämä Mars ja Venus.


Parasta huvilassa on mielestäni silti maisema. Parvekkeelta kelpaa tähystellä puutarhaan, järvelle ja vastarannalla häämöttävään Bellagioon saakka. Muodoltaan y-kirjainta muistuttavaa kapeaa Comojärveä reunustavat vihreät kukkulat sekä jylhät vuoret. Villa Carlottan takana kohoava Monte di Tremezzo yltää jopa 1700 metriin.


Olen käynyt Comojärvellä kahdella matkalla. Aikoinaan interraililla pysähdyimme kahdeksi yöksi Comon kaupunkiin, ja tällä toisella reissulla teimme pari päiväretkeä Comojärven rantakyliin. Alueella riittäisi tutkittavaa pidemmäksikin aikaa. Muita kauniita huviloita puutarhoineen ovat esimerkiksi Villa del Balbianello, Villa Melzi ja Villa Monastero.


Seudun tunnetuin kylä lienee lasvegasilaiselle kasinollekin nimensä lainannut Bellagio, mutta myös Menaggio ja Varenna ovat suosittuja vierailukohteita. Suurin asutuskeskus on etelärannalle rakennettu Como. Liikkuminen onnistuu vaivattomimmin lautoilla, jotka liikennöivät järvellä ympäri vuoden. Kapeat autotiet ovat ajoittain ruuhkaisia, minkä lisäksi parkkipaikan löytäminen voi olla haastavaa. Seudun luonnossa on paljon hienoja patikointimahdollisuuksia. Olisi myös hauskaa kävellä joskus rantakylien välinen Greenway-reitti, jossa ohitetaan kymmenen kilometrin matkalla monia kulttuurinähtävyyksiä huikeissa maisemissa. Comojärvi kuuluukin varmasti niihin paikkoihin, joihin haluaisin vielä joskus Italiassa palata.

Lisätietoja Villa Carlottasta löytyy huvilan virallisilta nettisivuilta.


Comojärven nähtävyyksistä kannattaa lukea myös muista blogeista, kuten:

Elämää ja matkoja: Maisemaonnellisen markiisin Villa Carlotta
Elämää ja matkoja: Lecco & Malgrate – mainio tukikohta Comojärven matkalle
Maisemaonnellinen: Comojärven komeimpia maisemia metsästämässä
Maisemaonnellinen: Villa Melzi, Comojärven kaunein?
Matkaunelmia: Comojärven upeimmat villat
Matkaunelmia: Comojärvi – postikorttimaisemia ja idyllisiä pikkukyliä
Vagabonda: Comojärven kaunis Carlotta ja Menaggio
Vagabonda: Bellagio ja Varenna, Comojärven helmet
Matkalla lähelle tai kauas: Comojärven upeat villat: Villa Carlotta ja Villa del Balbianello
Matkalla lähelle tai kauas: Comojärven kolme kaunista: Menaggio, Bellagio ja Varenna


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 9.5.2021 at 21:25

  Näyttääpä tuo Villa Carlotten puutarha erittäin upealta! Joskus Comojärveä onkin tullut matkakohteeksi pohdittua, mutta tuosta Villa Carlottasta en ollut kuullutkaan. Taidankin tehdä niin, että en kerro paikasta Marikalle etukäteen, vaan yllätän hänet. Tykkää paikasta varmasti!

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.5.2021 at 15:55

   Hyvä idea! Tuo on kaunista seutua jo järven ja vuorten ansiosta, ja lisäksi on näitä upeita puutarhoja, kuten Villa Carlotta tai Villa del Balbianello. Ja onhan Comojärvellä muutenkin tietynlaista luksuskohteen charmia, sillä seudun huviloissa asuu monia eri alojen julkkiksia.

 • Reply alex 9.5.2021 at 21:32

  Ehdottomasti samaa mieltä Villa Carlottan kauneudesta Mika! Me kävimme Villa Carlottassa alkusyksystä, jolloin puutarhassa kukoistivat hieman eri kasvit – yhtälailla värikäs ja upea puutarha oli silloinkin!

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.5.2021 at 16:47

   Upea paikka todellakin! Tällaiset puutarhat ovat siinäkin mielessä kiinnostavia, että ne näyttävät eri aikaan vuodesta erilaisilta. Hyvin suunnitellussa puutarhassa kukkii aina jotakin, ja siksipä olisi hauska käydä tuolla uudelleen vaikka syksyllä.

  Leave a Reply