Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 suunnitelmaa Suomen kesään

Matkailu vaikuttaa tänäkin vuonna painottuvan vahvasti kotimaahan. Tutkin Suomen tarjontaa ja valitsin kymmenen kohdetta, jotka voisivat kuulua perheemme kesäohjelmaan.

Koska ulkomaille matkustaminen on edelleen epävarmaa, tuntuu hyvältä tehdä ainakin alustavia suunnitelmia Suomen kesään. Ideani sijoittuvat eri puolille maata ja pari niistä voi toteuttaa myös päiväretkinä kotoa käsin. Olemme näillä näkymin suuntaamassa ainakin tuttuun Itä-Suomeen ja ehkä länteenkin, mutta varaudumme nopeisiin ratkaisuihin tilanteen mukaan. Kaikkia alla olevia ei ole tarkoitus toteuttaa yhtenä kesänä. Olisin iloinen, jos muutamat näistä suunnitelmista onnistuivat seuraavina kuukausina, mutta loput voisivat jäädä talteen tuleviksi vuosiksi. Listan kokoaminen ja eri matkablogien lukeminen kohotti omaa Suomeen kohdistuvaa matkakuumetta huomattavasti. Kenties tästä löytyy ideoita myös muille kotimaassa matkaaville.


Kuva Svedjehamnista: Rami / Kohteena Maailma

1. MERENKURKUN SAARISTO

Unescon maailmanperintölistalle päässyt Merenkurkun saaristo on houkutellut minua jo kauan, mutta tämä Suomen ainoa luonnonperintökohde on jäänyt toistaiseksi näkemättä. Odotan löytäväni kaunista luontoa, aistivani meritunnelmaa Svedjehamnin satamassa, kiipeäväni Saltkaretin näkötorniin sekä käveleväni ainakin Bodvattnetin luontopolun ympäri. Saaristosta löytyy mökkimajoitusta tai sinne voi tehdä päiväretken Vaasasta käsin.

Lue lisää Merenkurkun saaristosta ja Vaasasta Kohteena maailma -blogista.2. VEIKKAUSLIIGAA VALKEAKOSKELLA, KOTKASSA TAI LAHDESSA

Nyt kun jalkapalloa ei ole päässyt katsomaan ulkomaille, täytyy toivoa edes kotimaan katsomoiden avautumista. Olen toistaiseksi nähnyt Veikkausliigaa vain Helsingissä ja Espoossa, vaikka helpon päiväretkimatkan päässä olisi useampiakin kiinnostavia vaihtoehtoja. Valkeakosken Tehtaan kentällä on legendaarinen asema kotimaisessa futiskulttuurissa ja samasta kaupungista löytyy myös Suomen Jalkapallomuseo. Samoin Kotka on perinteinen palloilukaupunki ja nyt kun kuvassa näkyvällä Arto Tolsa Areenalla pelataan taas Veikkausliigaa, olisi tässä varmasti oiva retkikohde. Kolmas hyvä vaihtoehto on Lahti, jossa voisi bongata ennen peliä montakin urheiluaiheista nähtävyyttä.


Kuva Petkeljärveltä: Pilvi / Suunnaton

3. PETKELJÄRVEN JA KOLOVEDEN KANSALLISPUISTOT

Luontoretkeilystä on tullut minulle jonkinlainen matkailun korvike, kuten ilmeisesti monelle muullekin. Erityisesti kansallispuistot ovat houkutelleet ihmisiä entistä enemmän, ja miksipä ei, sillä tarjoavathan ne hyvin merkittyjä reittejä harvinaisen kauniissa ympäristössä. Minulla ei ole mitään erityistä tavoitetta kaikkien kansallispuistojen kiertämisestä, vaikka toisaalta uusien kohteiden näkeminen kiinnostaakin. Karttaa katsomalla selvisi, että Petkeljärven ja Koloveden kansallispuistot olisivat helposti yhdistettävissä Itä-Suomen-reissun varrelle. Molemmat näyttävät kuvien perusteella houkuttelevilta, joten otan ne ilomielin matkaohjelmaan.

Lue lisää Petkeljärvestä Suunnaton-blogista.


Kuva Tankarin majakasta: Emma / Mutkia Matkassa

4. KOKKOLA JA TANKARIN MAJAKKASAARI

Kävimme pari vuotta sitten Kylmäpihlajan majakkasaarella Raumalta käsin, ja nyt houkuttaisi tehdä toinen samantyyppinen retki. Kokkolan edustalla sijaitseva Tankar on karu saari, jossa kohoaa punavalkoinen majakka. Käsittääkseni Tankarilta löytyy myös rantakallioita, pieniä puisia mökkejä, eristyneen yhteisön historiaa sekä aitoa meritunnelmaa. Saarella voisi myös yöpyä, mutta omalle perheellemme todennäköisempi vaihtoehto on vain päiväretki M/S Jennyn kyydissä. Samalla tulisi tietysti käytyä uudelleen myös Kokkolassa, josta on jäänyt mieleen erityisesti Nerassa syöty erinomainen ateria.

Lue lisää Tankarista Mutkia Matkassa -blogista.


Kuva Puijon tornista: Kuopio-Tahko kuvapankki

5. KESÄPÄIVÄ KUOPIOSSA

Vietimme viime kesänä mukavat kesäpäivät sekä Jyväskylässä että Joensuussa, ja samalla konseptilla voisi lähteä seuraavaksi Kuopioon. Pohjois-Savon maakuntakeskus on jäänyt itselleni melko tuntemattomaksi. Lapsuuden vierailun jälkeen olen pysähtynyt Kuopiossa kahdesti hiihtolomilta palatessa, mutta pikavisiittien jälkeen tekisi mieli tutustua kalakukkojen kaupunkiin myös paremmalla ajalla. Tarkemmasta matkaohjelmasta ehtii päättää myöhemminkin, mutta ainakin Puijon torniin ja mualiman navaksi kutsutulle Kuopion torille pitäisi päästä, ja saattaisihan järviristeilykin sopia hellepäivään. Tähän kun lisätään vielä joku hyvä kahvila sekä ravintola, ei muuta enää tarvitakaan.


Kuva Taidetalo Pilvilinnasta: Saana / Live now – dream later

6. UUSIKAUPUNKI JA ISOKARIN MAJAKKA

Teimme pari vuotta sitten viikon mittaisen automatkan Suomen länsirannikkoa pitkin, mutta reissun varrelta jäi monta mielenkiintoista kohdetta näkemättä. Yksi sellainen on Uusikaupunki, jossa en ole vielä koskaan käynyt. Siellä houkuttaisivat erityisesti vanha puutaloalue, mielikuvituksellinen Bonk-museo sekä värikylläinen Taidetalo Pilvilinna. Uudestakaupungista käsin voisi tehdä myös meriretken Isokarin majakkasaarelle.

Lue lisää Uudestakaupungista Live now – dream later -blogista.7. VIIKONLOPPU LOVIISASSA

Pidimme vaimon kanssa viime kesänä sadetta Café Saltbodanin terassilla Loviisan Laivasillalla ja tuumasimme, että tässähän voisi olla sopiva kohde parin päivän pikku matkalle. Olen käynyt Loviisassa muutaman kerran, mutten ole vielä koskaan viipynyt yön yli. Ensimmäinen visiitti oli luokkaretki ydinvoimalaan, minkä jälkeen olen päässyt keskittymään huomattavasti viihtyisämpiin kohteisiin. Loviisasta löytyy tunnelmallisia puutalokortteleita, kivoja ravintoloita ja kahviloita sekä muutakin mukavaa nähtävää. Parissa päivässä ehtisi koluta Loviisan varmasti melko tarkkaan ja vierailla myös Svartholman linnoitussaarella, jonne on säännöllinen lauttayhteys kesäaikaan.

Lue lisää Loviisasta Fifty Fifty -blogista.


Kuva Turun linnasta: Noora / Kerran poistuin kotoa

8. TURUN LINNA

Pidän linnoista ja käyn niissä mielelläni niin ulkomailla kuin Suomessakin. Tästä huolimatta Suomen kenties merkittävin linna eli Turun linna on jäänyt minulle tuntemattomaksi. Kyseessä ei sentään ole itselleni kokonaan uusi kohde, sillä kävinhän siellä ala-asteen päättäneellä luokkaretkellä. Aurajoessa on kuitenkin virrannut tuon jälkeen niin paljon vettä, ettei ole häpeä tunnustaa unohtaneensa vierailusta oikeastaan kaiken. Linna täytyykin nyt ehdottomasti ottaa seuraavan Turun-matkan ohjelmaan. Lähes kaikissa muissa Suomen linnoissa olenkin aikuisiällä käynyt, joskin myös Raaseporin linna on toistaiseksi näkemättä.

Lue lisää Turun linnasta Kerran poistuin kotoa -blogista.


Kuva Pentalasta: Alex / Matkoillablogi

9. RETKI PENTALAN SAARELLE

Lisätään listalle vielä yksi merellinen kohde, nimittäin Espoosta löytyvä Pentalan saari. Olemme käyneet useana kesänä jollakin Helsingin saarista, mutta nyt voisi siirtyä naapurikaupungin puolelle. Espoon kaupunginmuseo avasi kesällä 2018 Saaristomuseo Pentalan, minkä lisäksi saarella voi nauttia merellisestä luonnosta. Pentalassa kiehtoo myös Gurli Nyholmin tarina, jonka voi lukea Ylen sivuilta. Topakka Gurli oli kalastajan leski, joka tunnettiin yhtenä Pentalan viimeisistä ympärivuotisista asukkaista. Gurlin talo on säilytetty entisessä asussaan ja siihen voi tutustua opastetulla kierroksella.

Lue lisää Pentalasta Matkoillablogista.


Kuva A Nightwish Story -näyttelystä: Annemaria / Samppanjaa muovimukista

10. A NIGHTWISH STORY

Kitee tunnetaan erityisesti kolmesta asiasta, nimittäin pontikasta, pesäpallosta sekä metalliyhtye Nightwishista. Näistä jälkimmäinen näkyy kotikaupungissaan entistä paremmin, kun yhtyeelle omistettu A Nightwish Story -näyttely avattiin viime kesänä. Missasimme tuolloin täpärästi avajaiset, sillä kävimme Kiteen keskustassa yhtä päivää liian aikaisin. Bongasimme kuitenkin parkkipaikalla yhtyeen jäseniä ja päätimme tulla katsomaan näyttelyä seuraavana kesänä. Juureni ovat Kiteellä, joten käyn paikkakunnalla joka tapauksessa vuosittain. Nightwishin musiikki on lähellä sydäntäni paitsi kiteeläisyyden myös monissa kappaleissa kuuluvien irlantilaisten vivahteiden vuoksi.

Lue lisää Tohmajärvestä, Kiteestä ja Nightwish Storysta Samppanjaa muovimukista -blogista.Edellä mainittujen lisäksi erinomaisia ideoita olisivat varmasti myös Saariston rengastie, Ahvenanmaa sekä Lappi. Jätin ne kuitenkin pois listalta, koska mikään niistä ei vaikuta omalla kohdallamme juuri nyt ajankohtaiselta. Saariston rengastie olisi parhaimmillaan pyöräillen, vaikka autollakin toki pääsee. Ahvenanmaan suhteen itseäni kiinnostaisi tutustua paremmin nimenomaan saaristoon ja seikkailla mantereelta perille omalla autolla lauttayhteyksiä hyödyntäen. Ahvenanmaan pääsaarilla olen kyllä käynyt, mutta Saaristomeren alue on jäänyt itselleni muuten tuntemattomaksi. Lapin suhteen kesä olisi minulle uutta, vaikka talvireissuja onkin tullut tehtyä jo useamman kerran.


Paljon nähtävää olisi toki etelämpänäkin. Vaikkapa Fiskarsin ja Fagervikin ruukit, monipuolinen Tampere, Tammisaaren puutalokorttelit, Teijon kansallispuisto, Hämeenlinnan Aulanko ja Verlan tehdasmuseo ovat esimerkkejä paikoista, jotka ovat edellä mainittujen lisäksi mielessä kesäretkiä suunnitellessa. Muistan toki myös sen, että perheemme odotetuimmat ja varmimmin toteutuvat retkikohteet ovat edelleen Linnanmäki ja Särkänniemi. Kotimaan matkasuunnitelmia on tehty kevään mittaan monessa muussakin blogissa. Esimerkiksi Lähtöselvitetyn lista on varsin houkutteleva, vaikka sen kohteet ovatkin omaani verrattuna suurimmaksi osaksi erilaisia.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 5.5.2021 at 21:52

  Huippuhyviä kohteita!

  Itse asiassa juuri eilen katselin kartalta Pentalaa, että koskahan lähtisi piipahtamaan. Arto Tolsa -areenan vanhoilta puupenkeiltä taas luultavasti löytyy vielä mun takamuksen painauma – sen verran monta tuntia siellä on tullut istuskeltua. Jos päädyt Kotkaan katsomaan jalkapalloa, niin multa löytyy vinkkejä. Tosin erinomaisena matkaoppaana sulla on luultavasti nykyään jopa paremmat tiedot. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.5.2021 at 15:50

   Olen kuullut Pentalasta useampia hyviä kokemuksia, joten uskon sen olevan erinomainen retkikohde. Kotkassa on tullut käväistyä muutaman kerran, mutta seuraavalla kerralla KTP:n peli voisi olla se pääohjelmanumero. En ole fani, mutta jotain sympaattista KTP:ssä mun mielestä on, ehkä se lähtee vihreävalkoisista väreistä ja satamakaupungin pitkästä futiskulttuurista. Otan kyllä mielelläni kaikki Kotka-vinkit vastaan 🙂

 • Reply Reissu-Jani 6.5.2021 at 07:11

  Jos käy Petkeljärvellä, joka on muuten kiva kohde ihan päiväreissuna, niin kannattaa ehkäpä myös ajaa Ilomantsista kohti Hattuvaaraa ja edelleen Suomen itäisimpään pisteeseen Virmajärvelle, ja mikäli on sotahistoriasta kiinnostunut löytyy sieltä Taistelijan talo ja sotahistoriallinen polku hyvine ja tarkkoine karttoineen ja selostuksineen. Sieltä edelleen jos jatkaa niin pääsee Lieksan suuntaan ja vaikkapa Ruunaankoskille – jossa itse törmäsin todella tuoreisiin karhun jälkiin. Niitähän siellä voi myös bongailla.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.5.2021 at 18:44

   Kiitos vinkeistä! Tuo kulma Suomesta on jäänyt harmillisen vieraaksi, sillä vaikka käydäänkin Kiteellä vuosittain, ei siitä vähän pohjoisemmaksi tule juurikaan lähdettyä. Lieksassa sentään käytiin ohimennen viime kesänä, mutta ei Ruunaankoskilla. Eva Ryynäsen taitelijakoti Paateri oli hieno elämys. Täytyypä pitää mainitsemasi paikat mielessä!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.5.2021 at 07:43

  Tässä oli useita tuttuja ja hyväksi todettuja kohteita. Isokarissa oltiin viime kesänä, mutta hylkeet jäi tuulen vuoksi bongaamatta. Jos tuonne saaristoon lähtee pyöräilemään, niin kannattaa harkita ympärireittiä tuon rengastien sijaan. Vaikuttaa paljon kiinnostavammalta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.5.2021 at 11:56

   Kiitos näistä vinkeistä! Googlailin nyt tarkemmin sekä Sandbäckin hyljeretkiä että saariston ympärireittiä ja molemmat vaikuttavat houkuttelevilta. Kyllä Suomessakin on paljon mielenkiintoista nähtävää!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 8.5.2021 at 13:52

  Houkutteleva lista (paitsi veikkausliigan osalta en todellakaan kuulu kohderyhmään 😀 ). Näistä paikoista Loviisa on minulla kiikarissa tälle kesälle. Kävimme tosin huvin vuoksi jo pyörähtämässä siellä yhtenä kauniina viikonloppuna vähän aikaa sitten, mutta haluaisin mennä kesällä uudelleen. Haaveena olisi tehdä retki Svartholman merilinnoitukselle ja viettää mukava ilta Loviisan kauniissa kortteleissa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.5.2021 at 12:03

   Loviisa on kiva kesäkaupunki, joka usein unohtuu Porvoon tai muiden rannikon kohteiden varjoon. Helppo päiväretkikohde, mutta viipyisin tosiaan mielelläni vaikka koko viikonlopun. Loviisassahan on vuosittain myös tapahtumapäiviä (Avoimet puutarhat ja Wanhat talot), joiden aikana pääsisi tutustumaan paikalliseen elämään tavallista paremmin.

 • Reply alex 9.5.2021 at 21:40

  Kiitti linkkauksesta ja vinkkilistasta, Mika!
  Pentalan saari tarjoaa sopivan pituisen venematkan päässä kivan päiväretkikohteen, jossa pääsee saaristotunnelmaan helposti.

  • Reply alex 9.5.2021 at 21:45

   …karkasi käsistä…
   Listan kohteista itselle erityisen lähellä sydäntä on Loviisa, joka jää turhankin usein Porvoon varjoon: nykyään, moottoritietä pitkin Loviisaan ei ole kuin reilut 25 minuuttia pidempi matka.
   Loviisaan kannattaa ehdottomasti suunnata Loviisan Wanhat Talot (LWT) -tapahtuman aikana; siitä useiltakin vuosilta tunnelmia omassa blogissa: https://www.rantapallo.fi/matkoilla/tag/lwt/

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.5.2021 at 14:39

   Pentala kuulostaa erinomaiselta retkikohteelta meidän perheelle ja on varmasti vaihtelua esimerkiksi Vallisaarelle, Mustasaarelle tai Suomenlinnalle.

   Loviisa on tosiaan lähellä ja kaupunki on ihastuttanut minuakin niillä parilla kerralla kun olen siellä käynyt. Kiitos linkeistä, olet näemmä todellinen LWT-asiantuntija. Täytyy pitää tapahtuma mielessä, jos Loviisaan elokuun lopulla ehtisi.

  Leave a Reply