Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 matkailufaktaa minusta

Pandemian pakottamalla reissutauolla voi pysähtyä muistelemaan menneitä. Olen paketoinut matkailuhistoriani sen verran tarkasti, että kerron nyt itsestäni matkailijana tilastotietojen valossa.

Olen jo pidemmän aikaa halunnut osallistua Unelmatripin Jennin aloittamaan blogihaasteeseen, jossa kirjoittaja saa kertoa itsestään matkailijana. Minusta on kuitenkin tuntunut, että kerroin jo riittävästi kolme vuotta sitten julkaisemassani Tällainen matkailija olen -postauksessa, joten kunnollista ideaa uudelle jutulle ei tahtonut löytyä. Nyt mieleeni lopulta tuli, että voisinkin ottaa faktat kirjaimellisesti faktoina eli numerot numeroina.


Yksi erikoisimmista itseeni liittyvistä matkailufaktoista lienee, että minulla on tallella jokaisen ulkomaanmatkani kohteet ja reitit tarkkoine päivämäärineen. Kaikki ulkomailla vietetyt päivät ovat tuntuneet niin arvokkailta, että olen halunnut taltioida kokemukseni mahdollisimman hyvin. En siis mielestäni ole pitänyt matkoja koskaan itsestäänselvyytenä, vaikka reissuja erityisesti koronaa edeltävinä vuosina olikin paljon ja vuosittainen elämänrytmini on määrittynyt ensisijaisesti matkojen mukaan.


Tunnen olevani rennon leppoisa, mutta tietyissä asioissa myös hyvin järjestelmällinen ihminen. Keräsin matkailuhistoriani yhteen pakettiin parikymmentä vuotta sitten, jolloin tehtyjä reissuja oli vain murto-osa nykyisestä. Päivämäärien tarkistaminen onnistui vielä silloin passin leimojen, säästyneiden matkalippujen, valokuva-albumeihin kirjoitettujen päivämäärien ja matkakertomusten avulla. Innokkaana tilastonikkarina olen pitänyt matkalistan ajan tasalla ja pystyn sen avulla kaivamaan esiin monenlaista turhaa tietoa matkailuhistoriastani. Tässä siis kymmenen matkailufaktaa sekä taustoja niiden takana.1. ENSIMMÄINEN ULKOMAANMATKA

Ensimmäinen ulkomaanmatkani suuntautui äidin ja isän kanssa Tukholmaan kesällä 1983, kun olin täyttänyt seitsemän vuotta. Tästä eteenpäin teimme yleensä yhden ulkomaanmatkan vuodessa, mutta ensimmäinen ulkomaanlento ajoittui vasta kesäkuuhun 1988. Yhden ja toistaiseksi elämäni ainoan kotimaanlennon olin kuitenkin kokenut sitä aiemmin. Matkailun suhteen omat lapseni ovat itseäni huomattavasti edellä. Täyttäessään seitsemän vuotta molemmat olivat käyneet jo melkein kahdessakymmenessä maassa, ja sen jälkeen on tullut muutamia lisää.

Lue lisää: Elämäni ensimmäiset ulkomaanmatkat2. PITKÄKESTOISIN ULKOMAANMATKA

Toistaiseksi pitkäkestoisin ulkomaanmatkani on ollut kuukauden mittainen interrail, jonka tein kesällä 1997. Se oli upea kokemus ja tarjosi hyvän irtioton arkisista rutiineista. Erilaiset velvollisuudet ja ehkä liiallinenkin vastuuntunto ovat saaneet aikaan sen, etten ole tuon jälkeen irrottautunut juuri paria viikkoa pidemmille matkoille. Toisaalta en ole koskaan lähtenyt Euroopan ulkopuolelle alle kahdeksi viikoksi. Toivon korona-ajan toimivan jonkinlaisena vedenjakajana, jonka jälkeen lähtisin toteuttamaan myös niitä matkahaaveita, joihin koen tarvittavan reilusti aikaa. Listalla ovat erityisesti Uusi-Seelanti, Chile ja Australia, joiden lisäksi esimerkiksi Kuuba, Kalifornia ja Kanadan Kalliovuoret ovat siirtyneet aina vain tulevaisuuteen. Varsinaisesta maailmanympärimatkasta en kuitenkaan haaveile.

Lue lisää: Interrail-muistoja: Saksa, Itävalta, Italia ja Sveitsi sekä toinen osa Ranska, Englanti, Belgia ja Hollanti3. KAUKAISIN KÄYMÄNI PAIKKA

Kaukaisin käymäni paikka on distance.to-sivustolla tekemieni mittausten perusteella Mauritiuksen etelärannikko, joka on samalla myös eteläisin käymäni paikka. Toiseksi kauimpana Keravalta olen ollut Indonesiaan kuuluvalla Bintanin saarella, mutta kaikista itäisin matkakohteeni on toistaiseksi Tokio, läntisin Toronto ja pohjoisin Inari. Nämä tiedot kertovat, etten ole käynyt mitenkään äärimmäisen kaukana eri ilmansuunnissa. Pidän itseäni Eurooppa-keskeisenä matkailijana, jolle suurin osa muusta maailmasta on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi.4. KAUPUNKI, JOSSA OLEN NUKKUNUT ENITEN ÖITÄ

Kolme Madeiran-matkaa on tehnyt tehtävänsä ja saaren pääkaupunki Funchal pitää kärkisijaa 35 yöllä. Yli kahden viikon verran yöpymisiä on kertynyt myös Lissabonissa, Singaporessa, Hongkongissa sekä Tukholmassa. Tämä tilasto on itselleni ennen kaikkea muistutus siitä, että suurten unelmien suhteen täytyisi tarttua tuumasta toimeen. Haaveilen asuvani joskus ulkomailla vähintään puoli vuotta ja mieluummin kauemminkin. Pidempi oleskelu ulkomailla olisi varmasti monella tavalla opettavainen kokemus. Haluaisin oppia kunnolla vierasta kieltä, tutustua paikalliseen elämänmenoon sekä nähdä esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelun erilaisessa ilmastossa. Samalla oppisin varmasti jotain uutta myös sekä itsestäni että rakkaasta Suomen maasta.5. KAUPUNKI, JOSSA OLEN YÖPYNYT USEIMMALLA MATKALLA

Tämän tilaston ykkönen on Tukholma, jossa olen yöpynyt seitsemällä eri matkalla. Milanossa ja Tallinnassa olen yöpynyt viiteen otteeseen, kun taas Dublinissa ja Kööpenhaminassa neljästi. Tukholma ja Tallinna eivät yllätä, sillä molempiin pääsee helposti laivalla. Tukholmassa kävimme erityisen ahkerasti lasten ollessa aivan pieniä, mutta Tallinnassa olen käynyt moniin muihin suomalaisiin verrattuna melko harvoin. Milanoon minua houkuttelee jalkapalloseura Inter, Dublin toimii porttina muualle Irlantiin ja Kööpenhamina on mainio koko perheen matkakohde. Minusta olisi mahtavaa tutustua johonkin ulkomaiseen kaupunkiin niin hyvin, että voisin pitää itseäni sen asiantuntijana.6. YÖPYMISET ERI KAUPUNGEISSA

Olen nukkunut yhteensä 741 yötä kaikkiaan 137 ulkomaisessa kaupungissa tai kylässä. Ulkomailla on siis kulunut yhteensä reilut kaksi vuotta, mikä tuntuu tässä iässä melko lyhyeltä ajalta. Mukaan ei ole laskettu laivalla tai lentokoneessa vietettyjä öitä, ja matkapäiviä saisi laskettua toki lisää, jos ynnätään mukaan sekä lähtö- että saapumispäivät. En ole koskaan matkustanut työn vuoksi ulkomaille, joskin pari blogiin liittyvää reissua voi laskea työmatkaksikin. Tilaston oleellisin tieto lienee keskimääräinen yhdessä paikassa vietetty aika, eli 5,4 yötä. Tutustun mielelläni yhteen kohteeseen hieman perusteellisemmin ja teen sieltä käsin retkiä ympäristöön. Inhoan kiirettä ja viihdyn siis hyvin paikoillanikin, joten en koe tarvetta vaihtaa majapaikkaa nopeaan tahtiin.7. MAA, JOSSA OLEN NUKKUNUT ENITEN ÖITÄ

Tässä kategoriassa Italia on ylivoimainen ykkönen 121 yöllä. Haluan tutustua suosikkimaahani monipuolisesti, joten olen yöpynyt siellä jo 19 eri paikkakunnalla, mutta tämä on toivottavasti vasta alkua. Seuraavina maalistalla tulevat Portugali (69 yötä), Espanja (60), Kreikka (42), Ranska (41) ja Irlanti (40). Euroopan ulkopuolisista maista ykkösenä on Japani 26 yöllä. Tämän tilaston kärkipää kertoo selvästi siitä, kuinka Välimeren kulttuuri, lämpö ja ruoka vetävät minua yhä uudelleen puoleensa. Olen nauttinut tuolla suunnalla myös Kroatiassa, Montenegrossa ja aivan erityisesti Sloveniassa viettämästäni ajasta.8. MAA, JOSSA OLEN KÄYNYT USEIMMALLA MATKALLA

Tässä tilastossa ykkössija menee naapurimaalle Ruotsille, jossa olen käynyt 24 kertaa. Näistä matkoista 11 on sisältänyt yöpymisen ja loput olleet risteilyjä Tukholmaan tai Visbyhyn. Italia pääsee kakkoseksi 18 käyntikerralla ja Viro kolmanneksi 13:lla. Ranskassa olen käynyt kahdeksan kertaa ja kuudesti Espanjassa, Portugalissa sekä Itävallassa. Tilasto on sikäli valheellinen, että olen käynyt manner-Portugalissa vain kahdesti ja puolet Itävallan-vierailuista on ollut naapurimaista käsin tehtyjä pikavisiittejä. Tilasto kertoo kuitenkin selkeästi sen, että palaan mielelläni tuttuihin maihin ja haluan tutustua niihin entistä paremmin. En välttämättä palaa samoihin kaupunkeihin, mutta kierrän mielelläni maita mahdollisimman laajasti.9. KÄYTYJEN MAIDEN LUKUMÄÄRÄ

Olen käynyt Suomen ulkopuolella 44 itsenäisessä valtiossa, joista 31 sijaitsee Euroopassa. En koe olevani maabongari, sillä palaan mieluusti kiinnostaviksi kokemiini paikkoihin ja välillä kuluu useita vuosia ilman yhtään uutta käytyä maata. Olen viipynyt käymissäni maissa keskimäärin 16,8 yötä ja saman tilaston mediaani on 10 yötä. Minustakin on silti hauskaa päästä tutustumaan uusiin valtioihin ja lisään niitä matkaohjelmiin aina silloin, kun se sujuvasti onnistuu. Olen yöpynyt Vatikaania lukuun ottamatta kaikissa käymissäni valtioissa. Yhden yön valtioitakin ovat ainoastaan Monaco, San Marino ja Andorra, mutta joihinkin maihin tutustuminen on jäänyt kieltämättä varsin pintapuoliseksi. Esimerkiksi pelkästään Pietarissa käymällä voi tuskin sanoa nähneensä paljoakaan koko Venäjästä.10. PÄIVÄMÄÄRÄ, JOLLOIN OLEN OLLUT USEIMMIN ULKOMAILLA

Tämä lienee koko blogin historian turhin tieto, mutta olen ollut vuoden päivistä useimmin ulkomailla heinäkuun seitsemäntenä, yhteensä yhdeksän kertaa. Lapsuusvuosieni ulkomaanmatkat ajoittuivat usein keskikesään, reissasin tuona päivänä pari kertaa myös kavereiden seurassa ja vaimon kanssa 7.7. tehtyjen matkojen kohteina ovat olleet Tukholma, Vilna, Karpathos ja Irlanti. Matkailurytmimme on kuitenkin tuon jälkeen muuttunut niin, että vietämme heinäkuun usein Suomessa ja ulkomaille suunnataan yleensä keväällä, alkukesällä, syksyllä sekä vuodenvaihteessa. Niinpä en ole ollut 7.7. ulkomailla yli kymmeneen vuoteen. Huhti-, touko- ja heinäkuu ovat ainoat, joiden jokaisena päivänä olen ollut joskus ulkomailla. En ole viettänyt koskaan joulua poissa Suomesta, ja joulukuu on muutenkin se kuukausi, jolloin olen matkustanut kaikkein vähiten.


Osallistu 10 matkailufaktaa minusta -blogihaasteeseen!

Tee näin ja kopioi nämä ohjeet mukaan omaan postaukseesi:
• Kirjoita 10 matkailufaktaa minusta -blogipostaus, jossa kerrot otsikon mukaisesti 10 matkailuun liittyvää faktaa itsestäsi.
• Linkitä jutussasi alkuperäiseen, Unelmatrippi-blogin liikkeelle laittamaan 10 matkailufaktaa minusta -postaukseen.
• Haasta mukaan haluamasi määrä muita bloggaajia.
• Haasteeseen voi halutessaan tarttua kuka tahansa bloggaaja myös ilman haastetta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

10 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 5.4.2021 at 18:42

  Jes, sinäkin tartuit tähän! Juttuasi oli kiva lukea, kuten aina.

  Olen aiemmissakin yhteyksissä ihastellut tuota tilannetta, että kaikki matkat ovat päivämääriä myöten tiedossa. Itse yritin samaa tilastointia jokunen vuosi sitten, mutta kaikkein varhaisimmista matkoista en päässyt enää täysin jyvälle. Valitettavasti niiden tarkat ajankohdat ja reitit ovat todennäköisesti ikuisesti hämärän peitossa, sillä mitään dokumentaatiota ei tunnu löytyvän. Reissasimme autolla Euroopassa ollessani lapsi, joten niitä reissuja on vaikeampi selvitellä kuin esim. viikon lomamatkoja lentokoneella yksittäiseen kohteeseen. Olin silloin vielä niin pieni, että en pitänyt omaa matkapäiväkirjaa, ja valitettavasti perheeseen ei ole osunut muita excelöijiä ja arkistoijia kuin minä. 😀 Mutta kaikki matkat teini-iästä ja varsinkin parikymppisestä eteenpäin on dokumentoitu, koska olen pitänyt siitä huolen itse.

  Neloskohtaan pitää kommentoida, että minäkin haluaisin asua joskus ulkomailla. Tarkemmin sanottuna Saksassa tai Espanjassa. (Nämä ovat muuten myös maita, joissa olen nukkunut eniten öitä elämäni aikana.) Eteläinen Saksa olisi kuitenkin ihan ykköskohde niin seudun matkailu- ja harrastusmahdollisuuksien kuin kielen ja kulttuurin puolesta. Saas nähdä, miten tämän haaveen kanssa lopulta käy.

  Kymppikohdasta: veikkaan, että minulla tuon useimmiten ulkomailla -päivämäärän täytyy osua kesäkuulle. Tavallisesti pidämme Hemmon kanssa kesäloman juuri kesäkuussa ja olemme sen takia olleet myös lukuisia juhannuksia ulkomailla. Myös aikanaan perheen kanssa muistelen reissujen osuneen useimmiten juuri kesäkuulle. Varmuutta päivästä minulla ei kuitenkaan ole enkä ole ihan varma, jaksaisinko alkaa selvittää tätä, vaikka tavallaan asia kiinnostaakin. 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2021 at 16:49

   Tämä oli hyvä haaste, täytyi vain keksiä mistä kulmasta lähden sitä lähestymään 🙂

   Oli kyllä onnekasta, että tuli mieleen koota matkatilasto jo silloin kun tehtyjä matkoja oli vähän. Enää kaikkia päivämääriä ei pystyisi jäljittämään. Iso vaikutus oli tietysti myös sillä, etten ollut lapsena omatoimimatkoilla, vaan vähäisiltä reissuilta jäi talteen matkanjärjestäjien jakamia papereita. Sulla varmasti ihan eri tilanne, eihän tuollaisten pitkien autoreissujen reittejä saa enää mitenkään selville. Mutta voit toki pitää yllä tilastoa aikuisiän matkoista, sekin on hienoa jos tilastoista tykkää 🙂

   Eteläinen Saksa kuulostaa kieltämättä monellakin tavalla houkuttelevalta paikalta asua. Kaiken muun hyvän lisäksi sieltä pääsisi moneen muuhunkin maahan tosi kätevästi. Toivottavasti tuo haave toteutuu!

   Meillä ainakin kesäkuun alku ja koulujen lokakuinen syyslomaviikko on vahvassa nousussa matkapäivämäärien listalla. Oma kiinnostavuutensa kai tuollaisillakin on, vaikkei ehkä niin oleellinen asia olekaan 😀

 • Reply Peter Sebastian 5.4.2021 at 19:35

  Kiiitos kivasta postauksesta 🙂 Kaikkee hyvää kevääseen ja toivottavasti taas lähitulevaisuudessa matkailukin helpottuu…

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5.4.2021 at 20:15

  Tämä olikin hauska näkökulma aiheeseen. En koe itseänikään missään tapauksessa maabongarina, samoihin maihin tulee usein palattua. Jäin miettimään tuota yöpymisten lukumäärää. Itselläni on Vatikaanin lisäksi kolme maata, joissa en ole yöpynyt. Liechtenstein, sekä lisäksi Etelä-Amerikan Paraguay (päiväretki Brasiliasta) ja Uruguay (päiväretki Argentiinasta. Näistä Uruguay on oikeastaan ainoa, jota kiinnostaisi nähdä enemmän. Yhden yöpymisen kohteita minulla ei sitten olekaan lainkaan, vaan kaikissa on tullut oltua pidempään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2021 at 20:59

   Minusta tuntuu, että Liechtensteinista voi tulla itselleni joskus sellainen maa, jossa käyn yöpymättä. Se on jäänyt toistaiseksi käymättä, vaikka onkin keskellä Eurooppaa. Kiva kuulla että Uruguay vaikutti kiinnostavalta, koska mieleni tekisi käydä joskus Buenos Airesissa ja yhdistää samaan reissuun myös ainakin Montevideo. Muutama päivä Uruguayssa voisi siis olla paikallaan.

 • Reply Annika / Life is a journey 6.4.2021 at 18:02

  Tosiaan mielenkiintoinen näkökulma osallistua tähän blogihaasteeseen tällä tavalla! Itsellänikin on kaikki matkat päivämäärineen tarkasti merkitty Excel-tiedostoon 🙂 ja minä myös haaveilen joskus asuvani ulkomailla – nähtäväksi jää, että toteutuuko joskus.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.4.2021 at 21:00

   Kiitos, kiva kuulla. Ja mainiota, että joku muukin on tilastoinut matkansa yhtä tarkasti! Toivotaan että haaveet ulkomailla asumisesta toteutuvat itse kullakin 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 8.4.2021 at 17:18

  Hauska versio! Ja 18 kertaa ja 121 yötä Italiassa! Pääsenköhän samaan, jos ei kotona oloa lasketa? Tosin mun reissut Italiassa on usein päivämatkoja tai 1 – 3 yön reissuja.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.4.2021 at 12:15

   Kiitos Heli! Ehkei tässä kannata alkaa vertailemaan, kun olet kuitenkin asunut vuosia Italiassa. Mutta varaa tilaisuuden tullen yli 3 yötä ja lähde Sisiliaan 🙂

  Leave a Reply