Suomen suurin matkablogiyhteisö

10+1 sykähdyttävää kirkkoa Suomessa

Kirkot kuuluvat monen paikkakunnan tärkeimpiin nähtävyyksiin, ja useat niistä ovatkin vierailun arvoisia. Nostan nyt näin pääsiäisen aikaan esiin ne kotimaiset kirkot, jotka ovat tehneet minuun suurimman vaikutuksen.

Minua kiehtoo kirkoissa erityisesti niiden arkkitehtuuri, joka heijastelee usein tavalla tai toisella myös paikallista historiaa. Varsinkin ulkomailla tapanani on myös sytyttää sopivan tilaisuuden tullen kynttilä pois nukkuneita läheisiä muistellen. En halua mitenkään automaattisesti pysähtyä kaikkiin mahdollisiin kirkkoihin, mutta kiinnostavilta näyttävissä kohteissa on kiva käydä, silloin kun se on kiireettömästi mahdollista.

Ulrika Eleonoran kirkko, Kristiinankaupunki

Suomen kirkot häviävät näyttävyydessä katolisen Euroopan arkkitehtonisille mestariteoksille. Siitä huolimatta maassamme riittää monia hyvinkin kauniita kirkkoja, joiden vaatimattomuus heijastelee omalla tavallaan kansanluonnettamme. Kirkkojen kaltaisten kohteiden laittaminen paremmuusjärjestykseen ei tunnu mielekkäältä, joten tämä lista kuvaakin lähinnä sitä, mitkä rakennukset ovat puhutelleet itseäni eniten. Kauneushan on aina katsojan silmässä, mutta kenties listalta löytyy vierailemisen arvoisia kohteita muillekin kotimaanmatkailijoille.1. KERIMÄEN KIRKKO

Kerimäen arkipäiväisessä kirkonkylässä kohoava puukirkko tekee vaikutuksen mahtavalla koollaan. Keltainen rakennus hallitsee majesteettisella tavalla ympäristöään ja on upea esimerkki suomalaisesta puurakentamisesta. Se on sekä maailman suurin puukirkko että myös maamme kookkain kirkkorakennus. Kerimäen kirkon sisustus on harmaasävyinen ja melko yksinkertainen, mutta tämä taideteos ei mielestäni kaipaakaan ylitsepursuavaa koristelua. Käymme vuosittain Kiteellä, josta käsin retkeilemme lähes joka kesä myös Savonlinnaan päin. Olen näin ollen pysähtynyt muutaman kerran Kerimäelläkin, jonka suuri kirkko tekee aina yhtä suuren vaikutuksen.2. TURUN TUOMIOKIRKKO

Suomen Turussa virtaa Aurajoki, ja sen rannalla kohoaa jykevä kivikirkko. Tämä Suomen kansallispyhäkkö vihittiin tuomiokirkoksi jo vuonna 1300. Rakennusta on jouduttu vuosisatojen kuluessa korjaamaan useaan otteeseen, minkä vuoksi sen tyylissä on piirteitä muun muassa romaanisesta, goottilaisesta ja uusgoottilaisesta arkkitehtuurista. Kirkkovierailu tarjoaa hienon aikamatkan keskiajalle, sillä suuren rakennuksen sisällä on paljon nähtävää vanhoista haudoista lähtien. Tämä on Suomen kirkoista oikeastaan ainoa, jossa olen aistinut jotain hyvin samanlaista kuin Keski-Euroopan mahtavissa kivikirkoissa.3. PETÄJÄVEDEN VANHA KIRKKO

Suomen ainoa Unescon maailmanperintölistalle päässyt yksittäinen kirkko löytyy Petäjävedeltä. Unesco-status hämmentää ensikertalaista, sillä rakennus ei ainakaan sadepäivänä tunnu aluksi erityisen sykähdyttävältä. Vuonna 1765 valmistuneen kirkon viehätys perustuukin siihen, että se on eräänlainen kansanrakentamisen muistomerkki. Paikallisten kirvesmiesten pystyttämä rustiikkinen rakennus tuoksuu puulta ja henkii historiaa. Se on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan ja sisätiloja hallitsevat maalaamattomat puupinnat. Ihastun kirkkoon katseltuani sitä hetken kaikessa rauhassa. Täällä voi ihailla vanhaa puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamista parhaimmillaan.4. PAATERIN KIRKKO, LIEKSA

Moni kirkko tekee vaikutuksen mahtavuudellaan, mutta myös pieni voi olla kaunista. Lieksan Vuonisjärvellä asunut kuvanveistäjä Eva Ryynänen pystytti pihamaalleen kirkon, joka on kaikkien vierailijoiden nähtävillä. Taiteilijan temppelinäkin tunnettua rakennusta käytetään esimerkiksi vihkikirkkona sekä konserttisalina. Kyseessä on hätkähdyttävä tilataideteos, jossa on sekä pelkistettyjä että taidokkaasti viimeisteltyjä elementtejä. Eva Ryynänen oli puun työstämisen mestari, joka muokkasi kirkkonsa komean alttarin jättimäisen kuusen juurakosta. Eva ja Paavo Ryynäsen kotitila Paateri on muutenkin suosittelemisen arvoinen nähtävyys.

Lue lisää Paaterista postauksestani Eva Ryynäsen Paateri – puutaidetta parhaimmillaan.5. TEMPPELIAUKION KIRKKO, HELSINKI

Yksi Helsingin tunnetuimmista nähtävyyksistä löytyy töölöläisen kallion sisältä. Temppeliaukion kirkkoa jouduttiin odottamaan kauan, sillä ensimmäisestä arkkitehtuurikilpailusta ei löytynyt Töölön seurakunnalle kelvollista ehdokasta ja toisen jälkeen syttyi sota. Viimein vuonna 1961 päättyneestä kolmannesta kilpailusta löytyi Timo ja Tuomo Suomalaisen neronleimaus, eli maan alle rakennettava kirkko. Temppeliaukion kirkossa viehättää erilaisuus ja ainutlaatuisuus. Rakennuksen symmetrisen pyöreä muoto luo ilmavan tilan, jonne tulvii valoa kattoikkunoista. Luonnonkivi on varsin toimiva seinämateriaali kokonaisuudelle, joka vie ajatukset helposti pois kaupungin vilskeestä.6. ULRIKA ELEONORAN KIRKKO, KRISTIINANKAUPUNKI

Kristiinankaupungissa sijaitseva Ulrika Eleonoran kirkko ei kuulu maamme tunnetuimpiin nähtävyyksiin, mutta minulle se jää tekemämme kaupunkikierroksen aikana lähtemättömästi mieleen. Lämmin kesätuuli heiluttaa puiden lehtiä ja pihamaalla tuoksuu vasta tervattu paanukatto, kun katselemme vanhoja hautakiviä ja astumme sitten punaiseen puukirkkoon. Vuonna 1700 valmistunut kirkko huokuu historiaa ja hiljaisuutta, kun kävelemme sen narisevalla lattialla ja pysähdymme katselemaan yksityiskohtia. Rakennus on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan ja se on syystäkin suosittu hääkirkko. Säännöllisiä jumalanpalveluksia siellä ei kuitenkaan järjestetä.

Lue lisää Kristiinankaupungista postauksestani Hidasta elämää Kristiinankaupungissa.7. KITEEN KIRKKO

Sukujuureni ovat vahvasti Kiteellä, joten paikkakunnan kirkkokin on tullut vuosien varrella tutuksi. Tunnen rakennuksen ennen kaikkea ulkopuolelta ja varsinkin kuvista, sillä harmaakivinen korkeatorninen kirkko on aina näkynyt sukulaisten olohuoneiden seinillä. Kiteen kirkosta on näin ollen muodostunut minulle jonkinlainen suomalaisten kirkkojen mallikappale. Toisaalta rakennus näyttää mielestäni komealta myös, kun yritän katsoa sitä objektiivisin silmin. Olen käynyt kirkossa muutaman kerran myös sisäpuolella. Italian ystävänä minua ilahduttaa erityisesti alttaritaulu, joka on Berndt Lagerstamin maalaama kopio Leonardo da Vincin Pyhästä ehtoollisesta.8. PORVOON TUOMIOKIRKKO

Porvoolaista postikorttimaisemaa hallitsevat punaiset ranta-aitat sekä vankka kivikirkko. Olen kierrellyt monesti Vanhan Porvoon kuvauksellisilla kaduilla ja kiivennyt myös kirkonmäelle katselemaan kaupunkia. Tuomiokirkon sisätiloista on jäänyt hauskana yksityiskohtana mieleen seinälle maalattu yksisarvinen, jota pidettiin keskiajalla Kristuksen syntymän ja kuoleman vertauskuvana. Sodat ja tuhopoltot ovat kohdelleet kirkkoa vuosisatojen saatossa kaltoin, joten sitä on korjattu ja uudelleenrakennettu moneen otteeseen. Viimeisin katon tuhonnut palo sattui vuonna 2006, mutta Porvoon tuomiokirkko on kohonnut aina feenikslinnun tavoin uuteen kukoistukseen.9. RAUMAN PYHÄN RISTIN KIRKKO

Porvoon tavoin myös Rauma kuuluu Suomen kauneimpien puutalokaupunkien joukkoon. Täällä kirkko jää kuitenkin helposti vähemmälle huomiolle, sillä se sijaitsee tasamaalla vanhankaupungin reunalla. Kivikirkko kuuluu joka tapauksessa osana Vanhan Rauman maailmanperintökohteeseen. Se pystytettiin alun perin katolista fransiskaaniluostaria varten ja on Rauman ainoa keskiajalta säilynyt rakennus. Sisätiloissa esimerkiksi kuoriosan koristemaalaukset ovat mielenkiintoisia. Parhaiten jää silti mieleen eräältä penkiltä löytyvä sympaattinen naishahmo virsikirjoineen. Se on taiteilija Kerttu Horilan luoma veistos, viralliselta nimeltään On riemu, kun saan tulla herra sun temppeliis.10. TUUSULAN KIRKKO

Haluan nostaa listalle vielä Tuusulan kirkon, joka sijaitsee kauniilla paikalla Tuusulanjärven rannalla. Puukirkko valmistui 1700-luvulla ja se kuuluu maamme vanhimpiin säilyneisiin ristikirkkoihin. Itselleni Tuusulan kirkolla on suurta tunnearvoa, sillä olen mennyt siellä naimisiin. Kirkon vieressä on Suomen kauneimmaksikin ylistetty pieni sankarihautausmaa sekä jonkin verran vanhoja hautoja. Tunnetuimmat Tuusulan kirkkomaahan haudatut henkilöt ovat kirjailija Aleksis Kivi ja taidemaalari Pekka Halonen. Tarinan mukaan Halonen teki luonnoksen uudesta alttaritaulusta, mutta se hylättiin, koska itämaan tietäjillä oli paikallisten taiteilijoiden, eli Kiven, Eero Järnefeltin ja Juhani Ahon kasvot.

Lue myös alueesta laajemmin kertova postaukseni Paikallisvinkit Tuusulanjärvelle.+ USPENSKIN KATEDRAALI, HELSINKI

Lisään listan päälle vielä yhden ylimääräisen kohteen, nimittäin Helsingin Katajanokalla kohoavan Uspenskin katedraalin. Ortodoksikirkko tuntuu sen verran erilaiselta luterilaisiin verrattuna, että mainittakoon se tässä erikseen. Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen muistolle pystytetty katedraali tunnetaan Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurimpana ortodoksikirkkona. Olen aina pitänyt siitä, kuinka ortodoksikirkot suitsukkeineen sekä kullattuine ikoneineen tuovat oman vivahteensa suomalaiseen kristillisyyteen ja vievät omalla tavallaan ulkomaanmatkojen tunnelmiin. Suomessa on paljon muitakin ortodoksikirkkoja, mutta Uspenskin katedraali on niistä itselleni tutuin.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Mari 1.4.2021 at 13:01

  Kiva kirjoitus. Itse olen todellinen kirkkofani ja nyt talvellakin olen koittanut kiertää kirkkoja edes ulkopuolelta. Oma listani voisi olla vaikka seuraava:
  Pyhämaan uhrikirkko, Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, Keuruun vanha kirkko, Nakkilan kirkko, Turun Mikaelin kirkko, Tampreen tuomiokirkko, Hattulan keskiaikainen kirkko, Sipoon vanha kirkko, Taivassalon kirkko, Petäjäveden vanha kirkko. Toki upeita ovat kaikki nuo omatkin listauksesi. Kirkot ovat kyllä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.4.2021 at 16:17

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Mainitsemistasi kirkoista ainakin Tampere ja Hattula oli jo valmiiksi sellaisia, joissa olen ajatellut tilaisuuden tullen käväistä. Hyvä muistutus myös tuo Sipoon vanha kirkko, täytyisi käydä pitkästä aikaa. Ajan siitä ohi monta kertaa vuodessa, mutta olen käynyt sisällä vain kerran häissä. Olen päässyt häävieraaksi moneen muuhunkin vaikuttavaan kirkkoon, jotka eivät nyt kuitenkaan ihan listalleni mahtuneet, kuten Lohjan Pyhän Laurin kirkko, Vantaan Pyhän Laurin kirkko, Kallion kirkko, Helsingin tuomiokirkko…

   • Reply Teija 1.4.2021 at 19:01

    Ja kotikunnassani Soinissa on Suomen ainut vaivaisakka. Nähtävyys sekin 😊

   • Reply Mika / Lähtöportti 3.4.2021 at 15:57

    Kiitos vinkistä! Täytyypä käydä vaivaisakkaa tapaamassa, jos Soinin kirkon suunnalla tulee liikuttua 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.4.2021 at 09:15

  Kirkkoja tulee tosiaan usein pysähdyttyä ihailemaan, kun niitä reitille sattuu. Suurinta osaa noista onkin tullut itsekin kuvailtua, mutta Kiteen ja Tuusulan kirkot taitavat olla näkemättä. Joskus on ollut mielessä, että yritettäisiin itsekin listata omat suosikkikirkkomme Suomesta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.4.2021 at 16:02

   Kirkot ovat helppoja käyntikohteita, yleensä helppoja löytää ja melko nopeita vierailla. Kitee ja Tuusula lienevätkin näistä vähiten tunnetut ja toisaalta juuri ne, joita valitessani vedin vähän kotiinpäin 😀 Listatkaahan tekin suosikkinne!

 • Reply Kohteena maailma / Rami 3.4.2021 at 09:54

  Tampereen Tuomiokirkko on ykkönen ja Jomalan kirkko Ahvenanmaalta kakkonen. Hyvä idea, taidanpa kirjoittaa aiheesta oman postauksen js julkaisen lopun listan siellä. Paljon samoja tulee olemaan, noin puolet. Rauhallista pääsiäistä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.4.2021 at 16:10

   Kirkot eivät ole olleet Tampereella käydessä ensimmäisenä mielessä, mutta jospa seuraavalla kerralla kävisin katsomassa myös Tuomiokirkkoa. Jomalan kirkon voisin lisätä seuraavan Ahvenanmaan-matkan ohjelmaan, näyttää olevan ihan Maarianhaminan lähellä. Tee ihmeessä oma kirkkolistasi, varmasti mielenkiintoinen postaus. Hyvää pääsiäistä sinnekin!

 • Reply InnaVaara 3.4.2021 at 12:22

  Kiitos vinkeistä. Sain taas uusia vinkkejä kirkkoluuhailuilleni ensi kesäksi. Etenkin Kristiinankaupungin kirkko jäi kiinnostamaan, kun Länsi-Suomen mökiltämme teen kirkkoreissuja 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.4.2021 at 16:13

   Minuun tuo Kristiinankaupungin Ulrika Eleonoran kirkko teki suuren vaikutuksen historiallisella tunnelmallaan, pieni ja hyvin kaunis kirkko. Mukava kuulla että löysit vinkkejä 🙂

 • Reply Satu Rajala 5.5.2021 at 23:31

  Kannattaa länsirannikolla käydä tutustumassa Merikarvian kirkkoon, joka on Suomen suurin ympärivuotisessa käytössä oleva kirkko. On iso, mutta ei kolkko, kuten mielestäni on Kerimäen kirkko. Porissa on upea Keski-Porin kirkko, joka on upea ulkoakin.
  Hattulan Pyhän Ristin kirkon lisäksi kannattaa samalla käydä Rengon Pyhän Jaakon kirkossa, Janakkalassa Pyhän Laurin ja Lammin kirkossa. Upeita kaikki!
  Pohjanmaalla kannattaa käydä Alahärmän kirkossa, joka on valitti Suomen kauneimmaksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.5.2021 at 14:37

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Pari vuotta sitten kiirehdittiin Merikarvian kirkon ohitse, mutta ensi kerralla täytyy ehdottomasti varata aikaa kirkkoon tutustumiseen. Nämä kaikki ovat varmasti hienoja kirkkoja, mutta erityisesti Alahärmän kirkko näyttää kuvien perusteella todella upealta!

  Leave a Reply