Suomen suurin matkablogiyhteisö

Syö ja kahvittele Porvoossa – 13 vinkkiä

Suomen parhaista ravintolakohteista puhuttaessa ei voi sivuttaa Porvoota, jossa on kokoonsa nähden hämmästyttävän paljon mukavia ruokapaikkoja. Kokosin samaan pakettiin kaikki ne ravintolat ja kahvilat, joista minulla on omakohtaista kokemusta.

Päivitys: Rafael’s Steakhouse lisätty 2.9.2021

Porvoo on ollut itselleni aina mieluisa retkikohde, jossa tulee käytyä ainakin pari kertaa vuodessa. Meiltä Keravalta ajaa perille reilussa puolessa tunnissa, eikä matka esimerkiksi Helsingin keskustasta ole juurikaan pidempi. Porvoon vetovoima perustuu vanhaankaupunkiin, jonka mukulakivikatuja reunustavat vanhat puutalot. Matkailijoiden tuoma kysyntä on synnyttänyt Porvooseen erinomaisen ravintola- ja kahvilatarjonnan, minkä lisäksi erilaisia pikku puotejakin on kiitettävä määrä. Tässä omat herkutteluvinkkini joen halkomaan kaksikieliseen kaupunkiin. Välkommen till Borgå!SICAPELLE – KIIREETÖNTÄ FINE DININGIA

Hauskasti nimetty Sicapelle sijaitsee Porvoon kirkon naapurissa boutiquehotelli Onnin yhteydessä. Kausittain vaihtuvasta menusta voi valita joko kuuden tai neljän ruokalajin illalliskokonaisuuden, mutta muita vaihtoehtoja ei ole. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä täällä kaikki tehdään laadukkaasti.


Olen syönyt Sicapellen terassilla kerran täyden kuuden ruokalajin illallisen viinimenuineen. Elokuun 2020 listalta suosikeikseni nousevat punajuuri & vuohenjuusto, kantarellirisotto sekä kuha. Annokset ovat parhaimmillaan yhtä aikaa sekä innovatiivisia että yksinkertaisia. Mieluisimmat ruokalajit maistuvat suorastaan fantastisilta ja heikoimmatkin ovat vähintään kelvollisia. Ateriamme venähtää useamman tunnin mittaiseksi, mutta se ei kauniina kesäiltana haittaa lainkaan.


Tarjoilijat kertovat annoksista ja juomista fine diningiin kuuluvan tavan mukaisesti, mutta ilmapiiri on silti rento. Fine diningilla on tietenkin arvonsa, mutta Sicapellen hinta-laatusuhde on mielestäni varsin kohtuullinen. Tässä on Porvoon ykkösvaihtoehto pitkän kaavan mukaan nautittavalle juhlavalle illalliselle. Illallisten lisäksi tarjolla on myös lauantailounasta ja sunnuntaibrunssia.

Lisätiedot: sicapelle.fiMEAT DISTRICT – LAATUA LIHANSYÖJILLE

Liharuokien ystävät suuntaavat Porvoossa Meat Districtiin, jossa saa nauttia huikean hyvästä ruoasta. Meat Districtissa pyritään tekemään kaikki mahdollinen alusta lähtien itse, sekä käytetään luomua ja muita vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita. Salin katseenvangitsijana toimii suuri raakakypsytyskaappi, jonka lasiovien takana roikkuu ronskeja lihakimpaleita.


Kävimme Meat Districtissa marraskuun 2020 alussa ja maistelimme pieninä jaettavina alkupaloina sienirisottoa sekä burrata-juustoa. Varsinkin talon leipä sekä rasvaa säästämättä kokattu risotto olivat suussa sulavan herkullisia.


Pääruokana syömäni päivän liha oli harvinaisen mureaa entrecote-pihviä, jossa ei ollut mitään valittamista. Lisukeperunat olisivat sen sijaan maistuneet vähemmälläkin suolauksella. Vaikka Meat District onkin ensisijaisesti liharavintola, löytyy sieltä joitakin annoksia myös kasvissyöjille ja esimerkiksi useamman ruokalajin maistelumenusta on saatavilla vegeversio. Lapsille voi tilata listan annoksia pienemmässä koossa. Meat District on viihtyisä ja laadukas ravintola keskellä vanhaa Porvoota. Kodikas tunnelma ja sujuva palvelu täydentävät upean makuelämyksen.

Lisätiedot: meatdistrict.fiRAFAEL’S STEAKHOUSE – MUREAA PIHVIÄ

Toinen hyvä lihansyöjille sopiva vaihtoehto löytyy Porvoon torin ja Runeberginpuiston kulmasta kaupungin uudelta puolelta. Rafael’s Steakhouse on siisti ravintola, joka luottaa laadukkaaseen ruokaan välimerellisellä twistillä, mutta melko perinteiseen tyyliin. Rafael’silla alkaa olla vankka asema paikallisella ravintolakartalla, sillä perheyritys on toiminut Porvoossa jo yli kymmenen vuoden ajan.


Saavumme paikalle sateisena elokuun 2021 iltapäivänä ja istuudumme loosiin avaran ravintolasalin laidalle. Alkupalalistalta löytyy esimerkiksi jättikatkarapuja pil pil -kastikkeessa sekä burrataa, jotka jaamme koko perheen kesken ja toteamme makujen olevan kohdallaan. Parasta on kuitenkin pihvi, omassa tapauksessani beef tagliata, jonka täydellinen mureus tekee siitä parasta syömääni lihaa pitkään aikaan. Lisukkeena tarjotut patatas bravas -perunat olisi ehkä voinut maustaa eri tavalla, mutta mitään muuta valittamista on vaikea keksiä. Pidän esimerkiksi siitä, että aterian voi päättää paikallisen Porvoon Paahtimon kahvilla ja Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan jätskillä. Minulla oli – en tiedä miksi – ennakkoluulo Rafael’sista keskinkertaisena perusravintolana. Ensi käynti nostaa kuitenkin Rafael’sin pisteet korkealle käsittämättömän murean pihvin ja sujuvan palvelun ansiosta.

Lisätiedot: rafaels.fiGABRIEL 1763 – GOURMETPIZZAA

Yksi ehdottomia suosikkiravintoloitani on raatihuoneentorin kulmalla sijaitseva Gabriel 1763. Olen syönyt Gabrielissa muutaman kerran ja palaan sinne mielelläni aina uudelleen. Laadukas ruoka, hyvä palvelu ja kodikas ilmapiiri eivät ole pettäneet kertaakaan. Ensikertalaisen kannattaa maistaa pizzaa, sillä ne ovat tämän ravintolan suurin ylpeydenaihe. Tarjolla on varsin yllättäviäkin täytteitä, mutta Gabrielin makuyhdistelmät toimivat perinteisen pizzan ystävällekin erinomaisesti.


Gabrielissa viehättää myös ruokalistan Italia-henkisyys, joka ei rajoitu pelkästään pizzoihin. Aterian voi aloittaa vaikkapa antipastolautasella. Ravintola on saanut nimensä talon rakennuttajalta Gabriel Hagertilta, joka toimi 1700-luvulla Porvoon pormestarina. Vuosilukua on vaikea muistaa, mutta perille on helppo osata. Tämä on Porvoon paras osoite ainakin silloin, kun tekee mieli hyvää pizzaa.

Lisätiedot: gabriel1763.fiZUM BEISPIEL – MUTKATTOMASTI MAINIO

Kun vanhaankaupunkiin saapuu uuden keskustan puolelta Rihkamatorin kautta, tulee ensimmäisenä vastaan keltainen Simolinin talo, ja sen kulmalla toimiva Zum Beispiel. Tämän ravintolan voi laskea Gabrielin ohella toiseksi kantapaikakseni Porvoossa – jos nyt niin voi jo kolmen tai neljän käynnin perusteella sanoa. Tässä on juuri sellainen ravintola, jossa kaikkien on helppo tuntea olonsa tervetulleeksi.


Zum Beispielissa miellyttää mutkaton tunnelma ja monipuolinen ruokalista, johon on haettu vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tarjolla on ainakin salaatteja, omatekoista luomupastaa, hampurilaisia sekä muutamia pääruokia, joista valitsin viimeksi maukasta luomukukonpojan rintafileetä. Jälkiruokavaihtoehtoja on monenlaisia, mutta Zumin omatekoinen jäätelö on aina varma vaihtoehto.

Lisätiedot: zum.fiSALT. – RAIKASTA KASVISRUOKAA

Tuomiokirkon vieressä sijaitseva Salt otti Porvoon ravintolakartalla perinteikkään Wanhan Laamannin paikan vuoden 2019 alussa. Pääsimme kokeilemaan Saltia aurinkoisena elokuun iltana, jolloin lämpimällä terassilla sai nauttia puiden varjostamasta maisemasta Porvoon kattojen ylle. Ravintola panostaa kausittain vaihtuviin raaka-aineisiin ja tarjolla on runsaasti kasvisruokaa sekä vegaanisia vaihtoehtoja.


Söimme alkupalaksi juustoista salaattia sekä Espanjan-matkoilta tuttuja Pimientos de Padrón -paprikoita. Pääruoaksi tilasimme lohta ja jälkiruoaksi mustikkapiirakkaa. Nämä kaikki maistuivat hyvin, ja uskon myös uusilta ruokalistoilta löytyvän herkullisia vaihtoehtoja. Itselleni jäi yhden käynnin perusteella mielikuva, että kasvispainotteiset alkupalat ovat Saltin tarjontaa parhaimmillaan. Seuraavat kerrat näyttävät, muuttuuko ajatukseni johonkin suuntaan.

Lisätiedot: restaurantsalt.fiFRYYSARINRANTA – JOKIRANNAN KLASSIKKO

Punamultaiset ranta-aitat kuuluvat erottamattomasti porvoolaiseen postikorttimaisemaan. Yhdessä näistä historiallisista rakennuksista toimii ravintola Fryysarinranta, joka tarjoaa mahdollisuuden ateriointiin joko mennyttä aikaa huokuvissa sisätiloissa tai jokivarren terassilla. Söin Fryysarinrannassa viimeksi pari vuotta sitten. Jouduimme tuolloin odottamaan annoksiamme melko kauan, mutta pihvin maku oli kohdallaan.


Fryysarinranta ei yritäkään ratsastaa uusimpien trendien harjalla, vaan keskittyy perinteisempiin pihveihin, burgereihin tai vaikka lohikeittoon. Lisäksi tarjolla on etanoita, joihin liittyen Porvoolla on pitkät perinteet erityisesti nykyisen Meat Districtin paikalla toimineen ravintola Timbaalin ansiosta. Fryysarinranta on avoinna kesäkaudella ja toimii talvella tilausravintolana.

Lisätiedot: fryysarinranta.fiBISTRO SINNE – TOISELLA PUOLELLA JOKEA

Valtaosa Porvoon parhaista ravintoloista löytyy vanhasta keskustasta, mutta välillä kannattaa kurkistaa joen vastarannallakin. Viihtyisä Bistro Sinne toimii Porvoon Taidetehtaan yhteydessä ja sinne on vain vajaan kymmenen minuutin kävelymatka vanhastakaupungista. Lyhyestäkin matkasta saattaa vain harmittavan usein tulla henkisesti pitkä, varsinkin kun vanhankaupungin puolella on hyviä ravintoloita vieri vieressä. Niinpä edellisestä Sinnessä käynnistäni on vierähtänyt jo viitisen vuotta, enkä osaa näin ollen kertoa ravintolan nykytilanteesta. Muistan silti edelleen, kuinka silloin syömäni kala-annos hipoi täydellisyyttä. Seuraavalla Porvoon-reissulla onkin aika palata pitkästä aikaa Bistro Sinneen, sillä luotan laadun olevan edelleen kohdallaan.

Lisätiedot: sinneporvoo.fiPORVOON PAAHTIMO – KAHVILA JA BAARI SAMASSA PAKETISSA

Joen ylittävän sillan kupeessa sijaitsevasta Paahtimosta on moneksi, sillä se taipuu sujuvasti niin kahvilaksi kuin baariksikin. Sekä itse paahdettu laadukas kahvi että Porvoon paras olutvalikoima houkuttelevat asiakkaita aamupäivästä iltaan.


Kauniina kesäpäivinä kokoonnutaan terassina toimivalle jokilaivan kannelle ja hämyisinä talvi-iltoina saadaan nauttia vanhan punatiilisen rakennuksen lämpimästä tunnelmasta. Kävin Paahtimossa viimeksi marraskuussa herkuttelemassa juustokakulla Porvoon-retken päätteeksi. Sisäänpääsy on ikärajallinen klo 18 jälkeen.

Lisätiedot: porvoonpaahtimo.fiPETRI’S CHOCOLATE ROOM – SUUSSA SULAVAA SUKLAATA

Porvoo tunnetaan suklaastaan, ja käynti Brunbergin myymälässä kuuluukin jokaisen kaupunkiin suuntautuvan retken ohjelmaan. Jos kuitenkin haluaa nauttia vielä astetta laadukkaampia herkkuja, kannattaa poiketa Petri’s Chocolate Roomiin Jokikadun varrelle.


Petrin käsintehdyt praliinit suorastaan sulavat suussa, sillä intohimo suklaaseen tulee hyvin esiin aitojen lisäaineettomien makujen kautta. Yksi parhaista tavoista hemmotella itseään Porvoossa onkin käydä Petri’s Chocolate Roomissa kahvilla ja nauttia kupillisen ohessa pala kakkua sekä pari käsintehtyä praliinia.

Lisätiedot: petris.fiTEE- JA KAHVIHUONE HELMI – ROMANTIIKANNÄLKÄISILLE

Porvoon persoonallisin kahvila lienee Välikadun varrelta löytyvä Tee- ja Kahvihuone Helmi. Kahvilassa viehättää erilaisten kakkujen ja muiden leivonnaisten monipuolinen tarjonta. Kesäisin kannattaa istahtaa viihtyisälle terassille, joka on hieman piilossa sisäpihan puolella.


Koristeellinen sisustus lukemattomine tauluineen vie aikamatkalle menneisyyteen, mikä sopiikin hyvin tämän 1700-luvun lopulta peräisin olevan talon arvokkaaseen henkeen. Kahvilan yläkerrasta löytyy Helmen Budoaari, jossa voi yöpyä yhdessä kahden hengen huoneessa.

Lisätiedot: teehelmi.fiCAFÉ FANNY – NAUTISKELUA AURINKOTERASSILLA

Raatihuoneentorin laidalla toimiva Café Fanny taitaa olla itseni eniten käyttämä kahvila Porvoossa. Syinä tähän ovat ennen kaikkea keskeinen sijainti sekä iltapäivän auringossa kylpevä ulkoterassi. Ohikulkijan on näin ollen helppo pysähtyä virkistävälle juomalle sekä herkuttelemaan kahvilan itse leivotuilla tuotteilla. Runebergintorttuja on tarjolla ympäri vuoden, kuten monessa muussakin Porvoon kahvilassa.

Lisätiedot: cafefanny.fiVANHAN PORVOON JÄÄTELÖTEHDAS – KESÄPÄIVÄN PIRISTÄJÄ

Kesäpäivä Porvoossa ei olisi täydellinen ilman Vanhan Porvoon jäätelötehtaan herkkuja. Paikallinen italialaistyyppinen artesaanijäätelö on maultaan ensiluokkaista ja monipuolisessa valikoimassa riittää kokeiltavaa useammaksikin kerraksi. Itse päädyn usein tuttuihin ja turvallisiin pistaasiin sekä sitruunasorbettiin, mutta tarjolla on ollut esimerkiksi basilikajäätelöäkin. Kävin viime kesänä jäätelöllä sekä Raatihuoneen kulmalla Gabriel Hagertin kujalla että Vanhan sillan vieressä Tykkikioskilla. Yritys suunnittelee oman jäätelöbaarin ja tehtaanmyymälän avaamista.

Lisätiedot: vanhanporvoonjaatelotehdas.fi


Porvoon huikea ravintolatarjonta ei rajoitu yllä mainittuun, vaan itselläni on vielä useita kehuttuja paikkoja testaamatta. Vanhankaupungin jokirannassa olisi viime vuonna avattu kesäravintola Ranta-aitta ja Välikadun varrella kotiruokalounaita tarjoava Hanna-Maria. Porvoon uudelta puolelta löytyvät ainakin Bistro Gustaf ja kaveriperheen kovasti hehkuttama Café Cabriole. Vaihtoehtoja olisi lisääkin, mutta näillä pääsee varmasti alkuun. Harvassa näin pienessä kaupungissa on Porvoon kaltaista ravintoloiden runsautta. Toivottavasti valikoima pysyy yhtä laadukkaana jatkossakin, matkailualan kohtaamista suurista haasteista huolimatta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply