Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sipoonkorven kaikki merkityt patikkareitit

Kotiamme lähimpänä sijaitseva kansallispuisto Sipoonkorpi tuli minulle syksyn 2020 aikana entistä tutummaksi. Kiersin kaikki Metsähallituksen julkaiseman kartan patikointireitit läpi ja kokosin retkieni annin yhteen pakettiin.

Juttu päivitetty 1.10.2021, lisätty uudet Bakunkärrin ja Knutersin kierrokset

Tällä hetkellä Sipoonkorvessa on reilun 25 kilometrin verran virallisia merkittyjä retkeilyreittejä. Kävelin nuo kaikki polut vähintään kertaalleen, kun kävin syys- ja marraskuun 2020 välillä Sipoonkorvessa useamman kerran niin perheen kesken kuin yksiksenikin. Osa poluista on muuttunut syksyn mittaan varsin mutaisiksi, mutta se ei ole retkeilyinnostusta haitannut.


Osa reiteistä oli tuttuja jo entuudestaan, mutta kiersin nyt vauhtiin päästyäni nekin uudempaan kertaan ympäri. Alla luetellut kahdeksan reittiä kattavat merkityn polkuverkoston muutaman kilometrin kokonaisuuksiin jaoteltuna. Sipoonkorven polkuja voi toki yhdistellä mielensä mukaan lukemattomiksi erilaisiksi kokonaisuuksiksi, jolloin voi halutessaan tehdä myös pitkiä päiväpatikoita. Reitistön opasteet ovat kiitettävässä kunnossa, joten eksymistä ei tarvitse pelätä. Edistyneemmille retkeilijöille löytyy myös runsaasti merkitsemättömiä polkuja.KALKINPOLTTAJANPOLKU

Sipoonkorven tunnetuin reitti lienee Kalkinpolttajanpolku. Voit lukea siitä lisää edellisestä jutustani, joten en esittele Kalkinpolttajanpolkua tässä yhteydessä tarkemmin. Kyseessä on eräänlainen Sipoonkorven patikointireittien sydän, jota voi saapua kiertämään kolmesta eri suunnasta ja kaikkiaan neljältä retkeilykarttaan merkityltä parkkipaikalta. Kalkinpolttajanpolku on monipuolinen kierros, jonka varrella on muita reittejä enemmän korkeuseroja. Itse yhdistin lenkkiin myös poikkeamisen Bisajärvellä, jolloin Tasakalliolta lähteneen kierroksen pituudeksi tuli 11,6 kilometriä. Näin tällä lailla myös Kalkinpolttajanpolulta Bisajärvelle erkanevan polun, joka ei kuulu mihinkään alla ehdotetuista reittivaihtoehdoista.

Kalkinpolttajanpolku
Lähtöpaikka:
Tasakallion parkkipaikka
Reitin pituus: 7,2 km (rengasreitti 4,8 km + edestakaiset siirtymät yhteensä 2,4 km)STORTRÄSK JA GUMBÖLE TRÄSK

Kalkinpolttajanpolkua lähinnä olevalta Tasakallion parkkipaikalta lähtee reitti myös Storträskin suuntaan. Kilometrin mittainen sorapohjainen väylä on esteetön ja melko leveä, joten se soveltuu mainiosti myös lastenrattaille sekä pyörätuoleille. Loivia mäkiä on kuitenkin sen verran, että pyörätuolilla liikkuville suositellaan avustajan mukaan ottamista.


Saavumme esteettömän reitin päätepisteeseen eli Storträskin rantaan aurinkoisena syyskuun lauantaina, jolloin paikalla on runsaasti ihmisiä. Nuotiopaikalla on ruuhkaa ja kaikki penkit ovat täynnä, joten katsomme parhaaksi jatkaa matkaa saman tien eteenpäin.


Storträskiltä on vajaan kilometrin kävelymatka toiselle samantyyppiselle lammelle eli Gumböle träskille. Juurakkoista metsäpolkua pitkin pääsee rannalle, jossa vallitsee suositusta Storträskistä poiketen hiljaisuus.


Täällä ei ole toisaalta penkkejäkään, joten syömme eväämme kaatuneen puunrungon päällä istuen. Nautimme hiljaisuudesta ja syysauringossa kimaltelevan Gumböle träskin kauneudesta. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin todella ymmärtää miksi luontoon kannattaa lähteä.


Palaamme samaa polkua takaisin Storträskille ja kierrämme sen ympäri. Järven rantamilla on paikoitellen hyvinkin kosteaa, mutta suurin osa reitistä sujuu mukavasti pitkospuita pitkin.

Storträsk on nimestään huolimatta pieni järvi. Se tunnetaan suosittuna kalastuspaikkana, josta voi saada istutettujen kirjolohien lisäksi esimerkiksi haukia ja ahvenia. Järvelle tarvitaan erillinen kalastuslupa, josta löytyy lisätietoa Storträskin omilta nettisivuilta. Kalojen lisäksi eläimistöön kuuluvat rantakäärmeet, joita emme kuitenkaan tällä kerralla kohtaa. Paluu parkkipaikalle sujuu samaa esteetöntä reittiä pitkin kuin tullessakin. Storträsk on hyvä vaihtoehto kevyelle ja esteettömälle luontoretkelle, jonka kohokohtana on kaunis järven ranta.

Storträsk ja Gumböle träsk
Lähtöpaikka:
Tasakallion parkkipaikka
Reitin pituus:
4,4 km (kierros Storträskin ympäri 1,2 km, muuten edestakainen)KUUSIJÄRVELTÄ BISAJÄRVELLE

Vantaan Kuusijärvi on monien tuntema ulkoilukohde, joka sijaitsee aivan kansallispuiston tuntumassa. Se houkuttelee kesäisin auringonottajia ja talvisin avantouimareita. Tarjolla on myös Sipoonkorven reitistön suurin parkkipaikka sekä ympäri vuoden avoinna olevat kahvilapalvelut. Reitti Kuusijärveltä kohti Sipoonkorpea on opastettu keltaisilla vinoneliöillä heti parkkipaikan reunalta lähtien. Alkumatkalla ohitetaan rannalla sijaitseva nuotiopaikka, minkä kohdalta reitti kääntyy Kuusijärvestä poispäin.


Seudun uusi ylpeydenaihe on Sipoonkorven silta eli Sudentassu, joka yhdistää Kuusijärven ulkoilualueen Sipoonkorpeen. Joulukuussa 2019 avattu silta ylittää Vanhan Porvoontien komeasti 20 metrin korkeudella. Silta on koristeltu sudenkorentoja, huuhkajia, hirviä ja saniaisia esittävillä kuvioilla.


Reitin alkuosa taitetaan leveää ja hyväkuntoista hiihtolatujen pohjaa pitkin. Jonkin matkaa sillan jälkeen saavutaan risteykseen, jossa pienempänä polkuna jatkuva retkeilyreitti erkaantuu Bisajärven suuntaan. Pian risteyksen jälkeen saavutaan kansallispuiston rajalle, jossa on myös yksi eväiden syömiseen sopiva penkki. Oranssinkeltaisia vinoneliöitä on ripoteltu matkan varrelle niin paljon, että reitillä pysyminen on suunnattoman helppoa.


Kansallispuiston puolella päästään hetkeksi varsin kivikkoiselle alueelle, joka on marraskuun alussa myös melkoisen mutainen. Etenemisen helpottamiseksi on syntynyt pieniä kiertopolkuja, joita pitkin selviää kuivin jaloin. Pian Bisajärvi jo häämöttääkin polun päässä.


Bisajärven rantaa seuraava metsäpolku on aamuauringossa häikäisevän kaunis. Polku johtaa kohti Bisajärven keittokatokselle vieviä portaita. Kallion päällä kelpaa syödä eväitä ja katsella maisemaa pienelle järvelle päin.


Kuusijärveltä on kuvassa näkyvälle Bisajärvelle kolmen kilometrin matka yhteen suuntaan. Takaisin palatessa voi vielä vaihtelun vuoksi kiertää Kuusijärven ympäri, mistä ei tule kovin pitkää lisäystä retkeen. Kuusijärveltä käsin voi toki tehdä laajempiakin retkiä Sipoonkorpeen. Jos haluaa kiertää Kalkinpolttajanpolun Kuusijärveltä käsin, kertyy kokonaismatkaa edestakaisine siirtymineen 15,2 kilometriä.

Kuusijärveltä Bisajärvelle
Lähtöpaikka:
Kuusijärven parkkipaikka
Reitin pituus:
6 km (3 km suuntaansa edestakaisin)FISKTRÄSK

Bakunkärrin parkkipaikalta lähtevä Fiskträskin kierros on suurimmaksi osaksi mukava rengasreitti. Alkumatka tosin taivalletaan sorapohjaista kävelytietä pitkin, joten retken parhaita paloja joutuu odottelemaan jonkin aikaa.


Matkanteko pääsee parhaimmilleen kauniilla metsäalueella, jossa on myös muutamia pitkospuita. Maistelemme täällä lokakuulle säästyneitä mustikoita sekä puolukoita.


Aurinko paistaa iloisesti oksien raoista, kun kuuntelen puiden huminaa ja katselen putoilevia lehtiä. Ilmassa on syksyn tuoksua ja pysähdyn miettimään, kuinka nopeasti kirkkaatkin päivät himmenevät tähän aikaan vuodesta pilkkopimeiksi öiksi.


Taivallamme juurakkoisia polkuja pitkin Fiskträskille. Järven tuntumassa on kolme eväiden syömiseen sopivaa pöytää. Näemme poutaisesta lauantaista huolimatta vain muutamia ihmisiä ja tunnelma on todella seesteinen vaikkapa Storträskin kokemukseemme verrattuna. Fiskträskin loivilta rantakallioilta löytyy lapsille metsäleikkeihin sopivia paikkoja ja alamme jo suunnitella uutta retkeä samalle paikalle.


Fiskträskin rengasreitti mahdollistaa paluun uutta polkua pitkin metsätien risteykseen saakka. Nautimme luonnon keskellä kulkemisesta ja keltaisten lehtien kahinasta kenkien alla. Näemme myös viitoitetun oikopolun Ravintola Tilalle, joka tarjoaa mutkattomaksi mainostettua ruokaa kauniissa maalaisympäristössä.


Suosikkireittien valinta on makuasia, mutta meille Fiskträsk tarjosi erinomaisesti onnistuneen perheretken ja suosittelen näitä polkuja lämpimästi muillekin. Metsätietä pitkin kulkevat siirtymätaipaleet retken alussa ja lopussa saattavat toki tuntua hieman tylsiltä, mutta kapeat polut ja Fiskträskin ranta ovat mielestäni Sipoonkorpea aivan parhaimmillaan.

Fiskträsk
Lähtöpaikka:
Bakunkärrin parkkipaikka
Reitin pituus: 4,4 km (rengasreitti 2,8 km + edestakaiset siirtymät 1,6 km)BAKUNKÄRRISTÄ KALKKIRUUKIN LAAVULLE

Bakunkärrin parkkipaikalta voi lähteä Fiskträskin lisäksi myös Kalkinpolttajanpolun suuntaan. Tässä retkiversioissa kävellään Kalkkiruukin laavulle ja palataan samaa reittiä takaisin. Alkumatka sujuu metsäpolkuja pitkin. Välillä päästään kalliolle, jonka päällä pysähdyn katselemaan kuivuneessa puussa naputtelevaa käpytikkaa. Nautin rauhoittavasta metsämaisemasta sekä lintujen laulusta, jonka taustalla tosin kuuluu moottoritien tasainen humina.


Kilometrin kohdalla saavutaan risteykseen, josta voi halutessaan poiketa läheiselle Bakunkärrträsketin kallion päällä sijaitsevalle taukopaikalle. Risteyksen jälkeen matka kohti Kalkkiruukkia jatkuu hetken hyväkuntoisella sorastetulla alustalla, minkä jälkeen edetään myös mutaista polkua ja vanhaa metsäautotien pohjaa pitkin. Kumpuilevassa metsämaisemassa on jonkin verran korkeuseroja, mutta mitään valtavia yksittäisiä mäkiä ei silti tule vastaan. Ohitan sammalmättäitä ja pari yksittäistä penkkiä sekä ylitän muutaman purojen kohdille tehdyn pikku sillan sekä satunnaisia pitkospuita.


Polku johtaa Kalkinpolttajanpolulle, jonka risteyksestä on puoli kilometriä kääntöpaikkana toimivalle laavulle. Laavun ympäriltä löytyy tulipaikka, kolme penkkiä, yöpymiseen sopiva pieni makuusoppi, halkoliiteri sekä kuivakäymälä. Bakunkärristä käsin voi tietenkin käydä kiertämässä myös koko Kalkinpolttajanpolun, jolloin patikalle tulee mittaa 10,4 kilometriä.

Bakunkärristä Kalkkiruukin laavulle
Lähtöpaikka:
Bakunkärrin parkkipaikka
Reitin pituus: 6,6 km (3,3 km suuntaansa edestakaisin)BAKUNKÄRRIN KIERROS

Kesäkuun 2021 alussa auennut kahden kilometrin rengasreitti tuo Sipoonkorpeen uuden vaihtoehdon esimerkiksi pienten lasten kanssa retkeileville. Bakunkärrin kierros ei tarjoa erityisiä maisemapaikkoja, mutta kulkee koko matkan mukavasti metsäpolkuja pitkin ja loppuvaiheessa noustaan kalliollekin.


Bakunkärrin kierrokseen puoliväliin kannattaa ehdottomasti liittää käynti Bakunkärrträsketin kalliolle tänä vuonna valmistuneelle taukopaikalle, jossa on grillikatos, pöytiä, penkkejä, halkovaja ja kuivakäymälä. Kalliolta voi tähystellä puiden raosta häämöttävälle lammelle päin. Retkeä voi halutessaan jatkaa taukopaikan tuntumasta joko Knutersin kierrokselle tai Kalkinpolttajanpolun suuntaan. Lue Bakunkärristä lisää jutustani Sipoonkorven uudet rengasreitit. Uusi rengasreitti näkyy Metsähallituksen julkaisemassa Bakunkärr-kartassa.

Bakunkärrin kierros
Lähtöpaikka: Bakunkärrin parkkipaikka
Reitin pituus: 2 km + käynti Brännbergetin taukopaikalla 0,6 kmKNUTERSIN KIERROS

Sipoonkorven reitistön toiseksi suurin parkkipaikka löytyy Knutersista, jossa on tilaa 160 autolle. Arkiaamuna on hiljaista ja paikalla näkyy vain sähköpylvästä tarmokkaasti takova tikka. Knutersiin avattiin vuonna 2021 uusi entisen yhdyspolun korvaava rengasreitti, jolla on mittaa 3,8 kilometriä.


Knutersin kierroksella on jonkin verran korkeuseroja, muttei valtavia mäkiä. Koko matka kuljetaan pienillä poluilla joko metsän siimeksessä tai kallioiden päällä, joten tarjolla on aitoa luontoretkeilyn tunnelmaa. Reittiä voi pitää hyvänä johdatuksena eteläsuomalaiseen metsämaisemaan.


Rengasreitin puolivälissä voi pitää tauon edellä mainitulla Bakunkärrträsketin kallion taukopaikalla ja halutessaan jatkaa siitä myös kansallispuiston muihin osiin. Vaihtoehtona on esimerkiksi tehdä samalla myös Bakunkärrin kierros (kokonaismatka Knutersin parkkipaikalta 6,4 km), käydä kääntymässä Kalkkiruukin laavulla (8,4 km), kiertää Fiskträskin rengasreitti (10,2 km) tai Kalkinpolttajanpolku (12,2 km).

Lue Knutersista lisää jutustani Sipoonkorven uudet rengasreitit. Uusi rengasreitti näkyy Metsähallituksen julkaisemassa Bakunkärr-kartassa.

Knutersin reitti
Lähtöpaikka:
Knutersin parkkipaikka
Reitin pituus: 3,8 kmBYABÄCKENIN LUONTOPOLKU

Tutustumiseni Sipoonkorpeen alkoi Byabäckenin luontopolulta, jossa kävimme perheretkellä ensi kertaa kolme ja puoli vuotta sitten. Kumpikaan lapsista ei ollut tuolloin vielä kouluiässä, joten lyhyt helppokulkuinen reitti kuulosti sopivalta. Olemme sittemmin käyneet Byabäckenissä pari kertaa uudelleen ja kiersin reitin viimeksi nyt marraskuussa 2020. Byabäcken on tässä jutussa mainituista poluista ainoa, joka ei ole mitenkään yhteydessä muihin Sipoonkorven merkittyihin reitteihin.


Sorastettu kävelyreitti on huippukunnossa. Taival alkaa reippaalla ylämäellä, minkä jälkeen kiipeämistä ei enää juuri olekaan. Luontopolun varrella on ollut hauskoja postilaatikoita, joista on löytynyt eläinten kirjoittamia kirjeitä lasten luettavaksi. Tällä hetkellä postilaatikot sisältöineen ovat kuitenkin huollossa.


Polulta voi jo puolen kilometrin kävelyn jälkeen poiketa siistille Ängesbölen nuotiopaikalle, jossa kelpaa nauttia eväitä metsän siimeksessä. Kesäviikonloppuisin on ollut vilkasta, mutta marraskuussa on niin hiljaista, että seurakseni uskaltautuu utelias lumikko. Lähistöllä sijaitsevan historiallisen Bergströmin torpan käyttömahdollisuudesta voi kysellä Sipoonkorven luontoyrittäjiltä.


Sorapohjainen luontopolku jatkuu nuotiopaikan jälkeen hieman aiempaa kapeampana ja mutkikkaampana, kunnes saavutaan Länsitien varteen. Rengasreitin viimeinen vajaa kilometri kuljetaan hiljaisen maantien reunaa pitkin. Autotielläkin on maaseudun tunnelmaa ja sen varrella laiduntaa kesäisin lehmiä, mutta olisi toki mukavampaa, jos koko kierroksen voisi tehdä metsäpolkuja pitkin. Byabäckenin luontopolku on joka tapauksessa toimiva vaihtoehto, mikäli suunnitelmissa on lähteä perheen pienimpien kanssa lyhyelle eväsretkelle metsään.

Byabäckenin luontopolku
Lähtöpaikka:
Byabäckenin parkkipaikka
Reitin pituus: 2,3 km (rengasreitti 2,1 km + siirtymät nuotiopaikalle)Kaikki yllä mainitut etäisyydet on laskettu Metsähallituksen julkaiseman Sipoonkorven kartan mukaan. Reittiehdotukseni perustuvat oletukseen, että lähtö- ja paluupiste ovat esimerkiksi auton pysäköinnin vuoksi samat. Parkkipaikan löytäminen saattaa olla varsinkin kauniina viikonloppupäivinä hankalaa, sillä Sipoonkorvesta on tullut koko ajan suositumpi retkikohde. Pysäköintialueet ovat Kuusijärveä ja Knutersia lukuun ottamatta pieniä. Perille pääsee toki myös julkisen liikenteen avulla. Alueen bussipysäkit on merkitty yllä mainittuun karttaan ja niitä löytyy esimerkiksi Kuusijärveltä ja Knutersista. Lue lisää Sipoonkorvesta Luontoon.fi -sivustolta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna 23.11.2020 at 00:04

  Vau mikä kuva lumikosta! Tuo reitti houkuttaa noista Sipoonkorven reiteistä kuvauksesi perusteella melkein muutenkin eniten.

  Aiemmin olen karsastanut sorastettuja reittejä, mutta tämän syksyn runsaiden sateiden vuoksi tavalliset metsäpolut ovat muuttunut monin paikoin epämukavaksi mutavelliksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.11.2020 at 12:15

   Lumikko innostui poseeraamaan, oli aika veikeä kaveri. Välillä luikahti karkuun ja sitten taas kurkisti uudelleen 😀

   Mutavelliä löytyy kyllä sateiden jälkeen paljon Sipoonkorvestakin. Byabäcken on alustansa puolesta näistä varmin lenkki. Sen lähistöllä on myös merkitsemättömiä polkuja, joihin ajattelin tutustua seuraavaksi.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28.11.2020 at 15:02

  Joo, ihan huippukuva lumikosta! Mielestäni en ole nähnyt lumikkoa lapsuuden jälkeen, vaikka metsässä tuleekin paljon liikuttua. Ja hieno ja yksityiskohtainen kuvaus Sipoonkorvesta, eihän Luontoon.fi-sivustokaan kuvaa noita reittejä noin yksityiskohtaisesti.

  Mikä noista om oma suosikkisi, jos olisit yksin matkassa ja oletetaan, että sääkin olisi ihan kiva?

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.11.2020 at 10:31

   En muista nähneeni lumikkoa koskaan aikaisemmin, mutta oli hauska sattuma että sellainen tuli nyt vastaan. Se samalla todisti, että Sipoonkorvessakin voi tulla yllättäviä eläimiä vastaan.

   Jos lähtisin Sipoonkorpeen itsekseni, niin voisin aloittaa Knutersin parkkipaikalta ja kiertää Fiskträskin lenkin, jolloin matkaa tulisi reilut kymmenen kilometriä. Pidän Fiskträskistä ja matkan varrella on mukavia metsäpolkuja. Toinen hyvä vaihtoehto olisi aloittaa Kuusijärveltä ja kiertää Kalkinpolttajanpolku, jolloin matkaa tulisi reilut 15 kilometriä. Mukavaa maastoa tälläkin matkalla ja lopuksi voisi mennä Kuusijärvellä saunaan.

  Leave a Reply