Suomen suurin matkablogiyhteisö

Upea ulkoilupäivä Leivonmäen kansallispuistossa

Joutsassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto lumoaa luonnon kauneudella, monipuolisuudella ja hyvin hoidetuilla reiteillä. Tämä retkeilykohde nousi Mäyränkierroksen ja Kirveslammen kierroksen perusteella ehdottomasti suosikkieni joukkoon.

Aloitamme Leivonmäkeen tutustumisen Selänpohjan parkkipaikalta, josta suuntaamme viiden ja puolen kilometrin mittaiselle Mäyränkierrokselle. Helppokulkuisen rengasreitin mainostetaan esittelevän Leivonmäen luontoa tyypillisimmillään. Opastekyltteihin on panostettu ja ne ovat erinomaisesti paikoillaan heti pysäköintialueelta lähtien.


Muutaman lämpöasteen syyssää tuntuu kirpeältä, mutta ajoittain puiden välistä pilkistävä aurinko lämmittää mieltä. Pääsemme heti ensi askelilla kauniiseen metsään, jossa maisemaa hallitsevat suorat männyt. Pieniä jyrkkiä mäkiä ja muita korkeuseroja on jonkin verran, joskaan pitkiä nousuja ei tule missään vaiheessa vastaan. Polku on enimmäkseen helppokulkuinen, mutta ajoittain kivikkoinenkin. Myös poikki sahatuista pikku puista jääneitä salakavalia kannontynkiä kannattaa varoa, ettei pääse kompastumaan.


Maasto on mukavan monipuolista. Välillä kiivetään harjulle ja toisinaan näkyy soita. Mäyränkierros on sikälikin hauska, että aina uusia lampia tai järviä tulee näkyviin vähän joka puolelta.


Nautimme mäntyjen ja sammaleisen aluskasvillisuuden sävyttämästä metsästä ja poimimme välillä suuhumme kirpeitä puolukoita sekä kesän jäljiltä säästyneitä mustikoita. Maastossa näkyy muutama sienikin.


Metsiköstä laskeudutaan välillä suolle, jonka poikki johtavat pitkospuut. Hiljaisena levittäytyvä suomaisema miellyttää silmää ja rauhoittaa mielen.

Suon jälkeen taivalletaan hetki tien vartta pitkin, kunnes päästään taas pienemmille poluille. Katselemme auringon valaisemaa Pientä Pirttilampea, kunnes saavumme Joutsniemen risteykseen.


Mäyränkierrokselta kannattaa ehdottomasti poiketa Joutsniemeen, jossa voi ihailla upeaa harjumaisemaa. Kapean harjun selkää pitkin kulkiessa voi katsella vettä niin oikealla kuin vasemmallakin puolella.


Muutaman sadan metrin päästä risteyksestä löytyy viihtyisä tulentekopaikka, jonka luona mekin syömme eväämme. Luonnonkauniille rannalle on kerääntynyt jonkin verran retkeilijöitä makkaranpaistoon. Täällä näkyy niin koiria, lapsia, suuria rinkkoja kuin maastopyöriäkin. Harju jatkuu tästä vielä hyvän matkaa kapeaan kärkeensä saakka.


Taivas synkkenee ja iloinen auringonpaiste vaihtuu syksyiseen harmauteen. Tyyni järvi näyttää pian niin hyiseltä kuin suomalainen lokakuu vain voi olla. Lähdemme jatkamaan kierrosta takaisin parkkipaikalle päin.


Reitti koukkaa järven rantaan ja seurailee sitä suurimman osan loppumatkasta. Ohitamme Lintuniemen puolikodan, jonka lähistölle on kokoontunut hyväntuulisia ulkoilijoita. Näemme vielä pari pientä lampea ennen kuin palaamme kierroksen lähtöpaikalle. Muu seurue poistuu jo Himoksen mökille ruoanlaittoon, mutta koska olemme liikkeellä kahdella autolla, saan tilaisuuden jatkaa luontoretkeilyä vielä hetken yksikseni.


Selänpohjasta on noin kymmenen kilometrin ajomatka Kirveslammen parkkipaikalle, joten samaan päivään on helppo yhdistellä useampiakin reittejä. Askeleet johtavat vajaan kahden kilometrin mittaiselle Kirveslammen kierrokselle.


Kirveslammen reitti on lyhyt, mutta häkellyttävän kaunis. Pysähdyn pian männikköön lähdettyäni katselemaan peilityyntä Kirveslampea, jonka rannalta jatkan metsän halki eteenpäin.


Polku johtaa suolle, jonka laajuus pääsee yllättämään. Maaruska on tuonut maisemaan punertavia värejä. Näkymä vain paranee, kun pitkään piilossa pysytellyt aurinko ilmestyy paistamaan tummanpuhuvasta taivaasta huolimatta.


Pitkospuut ovat ilahduttavan pitkät ja johtavat edellistä pienemmälle lammelle, jonka rannalle on pystytetty puinen näkötorni. Maisema tuo mieleen muut soiden hallitsemat kansallispuistot, kuten Valkmusan tai Torronsuon.


Muita ulkoilijoita näkyy yllättävän vähän, joten näkötornista saa katsella maisemia kaikessa rauhassa. Hennossa tuulenvireessä on syksyistä viileyttä, mutta sää on onneksi lähes tyyni.


Ympärillä levittäytyy laaja suoalue ja viereinen lampikin on kaunis. Tällaiset hetket jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Tornin alle rakennetulle penkille saapuu perhe syömään eväitään. Lyhyt rengasreitti soveltuukin hienosti pienten lasten kanssa tehtäväksi, kunhan kaikki kulkijat vain pysyvät pitkospuilla.


Paluumatka johtaa suon pitkospuiden kautta metsään ja takaisin Kirveslammelle. Pysähdyn hetkeksi katselemaan lampea tältäkin rannalta, kunnes palaan takaisin parkkipaikalle.


Leivonmäestä tuli ehdottomasti yksi suosikeistani suomalaisten kansallispuistojen joukossa. Sekä Mäyränkierros että Kirveslammen kierros tekivät omilla tavoillaan suuren vaikutuksen, ja uskon muidenkin reittien olevan näkemisen arvoisia.


Upeat ja monipuoliset maisemat sekä hienosti ylläpidetty reitistö ovat tämän kansallispuiston valttikortteja. Tutkittavaa riittää siis useammaksi kerraksi.


Leivonmäen kansallispuisto levittäytyy 31 neliökilometrin alueelle ja maastoon voi jalkautua eri paikoista. Selänpohjan pysäköintialueelta voi tehdä myös Mäyränkierroksen lyhennetyn version Harjunkierroksen. Kirveslammelta lähtiessä on tarjolla myös reilun parin kilometrin mittainen Luupään lenkki ja samalta suunnalta löytyy lisäksi pyörätuoleillekin sopiva Harjujärven esteetön reitti. Rutalahdesta voi puolestaan lähteä Koskikaran kierrokselle, josta löytyy postaus FiftyFifty-blogista.


Edellä mainittujen reittien lisäksi kansallispuistossa on merkittyjä yhdyspolkuja niin Harjunlahden kuin Rutalahdenkin puolella. Leivonmäestä löytyy kattava juttu Kohteena maailma -blogista ja lisätietoa voi lukea myös Luontoon.fi -sivustolta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jenni / Out in the Nature 24.10.2020 at 20:18

  Hienoja kuvia! Taivaan sini vaihtui upeisiin tummiin pilviin. Harju ja suo ovat kauniit. Tällä reitillä pitää joskus poiketa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.10.2020 at 12:59

   Kiitos Jenni! Suosittelen kyllä Leivonmäkeä, paljon kaunista luontoa ja hyviä vaihtelevia reittejä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 25.10.2020 at 17:23

  Leivonmäen kansallispuisto on hieno ja tosiaan varsin monipuolinen. Löytyy niin metsä-, suo- järvi- ja harjumaisemaa. Suo-osuudet ovat yleensä suosikkejani. Koskikaran kierros on kuitenkin Leivonmäellä oma suosikkini, vaikka tykkään kyllä muistakin reiteistä siellä.

  Nuo synkät pilvet muuten näyttävät kuvissa hienoilta!

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.10.2020 at 09:44

   Leivonmäki on niin monipuolinen, että sinne olisi mukava palata tilaisuuden tullen toistekin. Silloin haluaisin tehdä ainakin Koskikaran kierroksen ja käydä ehkä lisäksi jollain muullakin reitillä. Kansallispuiston sijainti nelostien vieressähän on varsin hyvä, joten se saattaa tulevaisuudessa osua jonkin kotimaanmatkan varrelle.

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna 31.10.2020 at 20:23

  Piti tulla ihan uudelleen läppärin kautta kommentoimaan tätä. Tuo Kirveslammen kierros on tosi kiva, ja sen voi tehdä vaikka automatkapäivän välipalana, kuten minä Jäämereltä alas palatessa.

  Tuolta Kirveslammen kierrokselta on muuten Facebookin ”Päiväpatikoimassa Suomessa” -ryhmämme kansikuva. Sen voisi jo vaihtaa, mutta tykkään kuvasta (ja rengasreitistä!) niin paljon, että olkoon vielä vähän aikaa 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2020 at 10:39

   Kirveslammen kierros on tosiaan niin lyhyt, että sopii vaikka pieneen jaloitteluun pidemmän automatkan varrella. Harvassa paikassa pääsee vaan kävelemään noin upeassa ympäristössä!

   Tunnistin kansikuvan kuvauspaikan sen jälkeen, kun olin tuolla itsekin käynyt. Mitäpä sitä hyvää kuvaa turhaan vaihtamaan 🙂

  Leave a Reply