Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tuurin Kyläkauppa – Suomen omituisin matkakohde

Kun eteläpohjalaisten peltojen laidalla häämöttää valtava keltainen linnoitus, voi näkyä pitää vähintäänkin kummallisena. Vesa Keskisen valtakunta kuuluu maamme erikoisimpiin paikkoihin, joten täytyyhän siihen tutustua paikan päällä.

Kyläkauppa sijaitsee Tuurin kylässä, joka kuuluu eteläpohjalaiseen Alavuden kaupunkiin. Se mainostaa olevansa Suomen suosituin matkakohde, mikä saattaa sopivalla kävijöiden laskutavalla pitääkin paikkansa. Ainakin perusmarketteihin verrattuna kyseessä tosiaan on nähtävyys, vaikka moni lähiseudun asukas toisaalta käykin täällä vain tekemässä päivittäiset ostoksensa.


Rakennuksen ulkopuolella kohoaa jättimäinen OnnenKenkä ja alueella kiertää kesäisin ilmainen minijuna. Täällä rakastetaan superlatiiveja, joten Suomen suurimman tavaratalon sloganiksi on valikoitunut myös maailman ainutlaatuisin tavaratalo.


Haluamme tutustua tähän maailman ihmeeseen tällä kerralla perusteellisesti, joten majoitumme Hotelli OnnenTähteen, joka sijaitsee suoraan kaupan yläpuolella. Torni Deluxe -huoneessa on yllin kyllin tilaa koko perheelle. Kristallikruunuissa ja televisioissa on kokoa, tekstiilit on kudottu Venetsiassa ja seiniä koristavat Versacen tapetit. Puitteet ovat siis hulppealla tavalla kunnossa, mutten tunne oloani kovin kodikkaaksi. Huonona puolena jää mieleen loputtoman pitkällä käytävällä leijaileva outo kemikaalimainen haju.


Hotellin buffetaamiaisella riittää monipuolisesti syötävää. Mainoksissa luvattu ylellisyys on ehkä liioittelua, mutta laatu on kyllä hyvin kunnossa.


Kyläkaupan lähistöllä voi yöpyä myös karavaanialue Onnelassa. Toinen vaihtoehto löytyy Tuurin asemalta, jossa majoittuminen onnistuu vanhoissa junanvaunuissa. Käymme uteliaisuuttamme katsomassa vanhaa höyryveturia ja saamme pian seuraksemme omistajan ystävällisen Timmy-koiran. Junamajoitus on mahdollista seuraavan kerran touko–syyskuussa kesällä 2021.


Kyläkauppa henkilöityy vahvasti Vesa Keskisen ristiriitaiseen hahmoon, jolle on helppo naureskellakin. Takavuosien viinanhuuruisten sekoilujen kuulemiselta on ollut vaikea välttyä, vaikkei julkkisten toilailuja suuremmin seuraisikaan. Monet pitävät Vesaa myös varsin mystisenä hahmona, jonka todellisesta luonteesta on vaikea ottaa selkoa. Julkisuushakuinen tyyli jakaa mielipiteitä, mutta fakta kuitenkin on, että Keskinen on saanut paljon aikaan.


Arvostan Vesan tapaa kulkea ennakkoluulottomasti omaa tietään ja toteuttaa ideoitaan muiden mielipiteistä välittämättä. Suomen kaltaisessa maassa kaivattaisiin enemmänkin erilaisuutta ja luovaa hulluutta. Tuurin Kyläkauppaa katsellessa tulee mieleen, että tuskin kukaan muu olisi uskaltanut rakennuttaa keskelle peltoa tällaista järjettömältä näyttävää massiivista kokonaisuutta. Vesa kuitenkin otti riskin ja nyt väkeä riittää jonoiksi asti.


Tuurin Kyläkauppa on arkkitehtonisesti ajateltuna varsinainen tyylien sekamelska. Hotellin puoli muistuttaa ulkoa päin keltaista linnaa ja kaupan yksi sisäänkäynti näyttää perinteiseltä pohjalaistalolta. Eräällä kulmalla pääväri on sininen, osa on uutta, osa vanhaa ja taloon mahtuu taatusti myös jotain lainattuakin.


Kyläkaupan kuuluisa Tavarapuoti on sisältä nähtynä melko tavallinen kauppa, jonka koko vain sattuu olemaan valtava. Kaikkea mahdollista sisustustyynyistä virveleihin ja leluista kesämekkoihin kyllä löytyy, kunhan vain jaksaa kävellä tarpeeksi pitkälle. Kyläkaupalla on maine huokeana ostospaikkana, mutta shoppailen itse niin harvoin, etten osaa verrata edullisuutta muihin ostoskeskuksiin. Tarjolla on myös Kyläkaupan omalla merkillä myytäviä tuotteita suklaasta alushousuihin.


Tavarapuoti on suhteellisen avara ja väljä, mutta toisinaan ihmispaljous saattaa silti ahdistaa. OnnenTähteen majoittumisen hyvä puoli on mahdollisuus käydä ostoksilla vaikkapa illan viimeisinä tunteina, jolloin ruuhkasta ei ole pelkoa. Kesäaikaan tavarapuoti on avoinna iltayhteentoista saakka, muulloin yhdeksään. Kävipä jättimäisessä kaupassa mihin aikaan tahansa, kannattaa ostoksiin varata täällä runsaasti aikaa.


Lapset pääsevät hengähtämään Tavarapuodin sisällä sijaitsevassa Aku Parkissa, josta löytyy pieni hoplopmainen sisäleikkipuisto sekä ilmaiseksi käytössä olevia peliautomaatteja. Myönnän viihtyneeni itsekin mukavasti rallipelin äärellä. Keskisen sympaattinen puoli tulee esille hänen rakkaudestaan Aku Ankkaa kohtaan. Tavarapuodista löytyy hyvä valikoima käytettyjä sarjakuvalehtiä pilkkahintaan.


Saman katon alta löytyy jättimäisen Tavarapuodin lisäksi myös suuri Ruokapuoti, jonkin verran erikoisliikkeitä sekä muutamia ravintoloita ja kahviloita. Syömme varsin onnistuneen aterian Vesa’s Steakhousessa. Omistajan nimi tulee selväksi myös Vesa’s Burgerissa ja Vesa’s Caféssa, minkä lisäksi valikoimaan kuuluu muun muassa kotiruokaan keskittyvä OnnenKivi sekä rento Miljoona Rock -ravintola.


Kyläkaupan ympäristöstä löytyy erilaisia huvituksia. Pienimpiä lapsia ilahduttaa Suomen suurin Muumi-leikkipuisto, mutta itse suuntaamme koko perheen voimin minigolfradalle. Yhdeksän väylän kokonaisuus on varsin haastava. Korkeuseroihin perustuvat väylät tuovat mieleen enemmänkin oikeat golfviheriöt kuin perinteisen minigolfin, ja palloja saa välillä kalastella ylös vesiesteistä.


Vesa teki tänä vuonna Suomen historian suurimman kädenojennuksen ja tarjosi maailman suurimman ilmaisen tivolin eli Miljoona Tivolin maksutta kaikille kävijöille. Tivoli Sariola parkkeerasi Kyläkaupan pihalle lähes kahdeksi kuukaudeksi. Miljoona Tivolin perinne on jatkunut Tuurissa jo vuodesta 2007 lähtien, mutta nyt kaikki oli ensi kertaa ilmaista lasten lisäksi myös aikuisille. Miljoona Tivoli saapunee Tuuriin myös tulevina kesinä.


Miljoona Tivolin laitevalikoima on varsin mukava ja alueella saa helposti kulumaan tunnin jos toisenkin. Ilmaiset laitteet takaavat suosion, mikä johtaa välillä noin puoleen tuntiin venyviin jonotusaikoihin. Näin korona-aikaan osa istuimista jätetään tyhjiksi, mikä vaikuttaa omalta osaltaan jonotuksen pituuteen. Tivoli on joka tapauksessa lasten mieleen ja kärsivällinen odotus palkitaan monella riemastuttavalla huvipuistolaitteella.


Tuurin Kyläkauppa on sekä mittasuhteiltaan että mauttomalta tyyliltään niin yliampuva, että siinä on jotain kiehtovaa. Täällä voisi kuvitella olevansa melkein Dubaissa tai Las Vegasissa. Kauppakeskuksen käytävät tuovat mieleen myös Tanskan Legolandin naapurissa sijaitsevan Lalandian. Mahtipontisuuden ihannointi ei kuuluu suomalaiseen kulttuuriin, mutta Keskisen häpeämättömät aikaansaannokset ovat ehkä enemmän joidenkin ulkomaisten matkailijoiden mieleen.


Markkinoinnissa tarvitaan tarinoita ja täällä otetaan Tuurin onneen viittaavasta nimestä kaikki irti. Esimerkiksi käy vaikkapa OnnenEnkeli, joka pitelee käsissään yksisarvisen OnnenKenkää ja ottaa kaikki vieraat siipiensä suojaan.


Talosta löytyy monenlaisia pieniä nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Suomen suurin esillä oleva kokoelma Suomen käyttörahoista, Vesan keräilemiä autoja, hämmästyttävä maitokannukokoelma sekä maailman suurin legoista tehty Kyläkauppa.


Kyläkauppa on saanut mainetta myös siellä kuvattujen tv-sarjojen kautta, jotka ovat tuoneet julkisuuteen siivooja Tuulan ja tarjoushaukka Jorman kaltaisia hahmoja. Jatkoa on tulossa, sillä kuvausryhmä oli työn touhussa myös vierailumme aikana.


Tuuri sijaitsee kolmenkymmenen kilometrin päässä toisesta tunnetusta matkakohteesta Ähtärin eläinpuistosta. Kohteet tekevätkin aktiivista yhteistyötä houkutellakseen matkailijoita viipymään samalla alueella useamman päivän. Tuuriin ajaa Tampereelta parissa tunnissa ja esimerkiksi Jyväskylästä hieman nopeammin.


Myönnetään, ettei oma pääni olisi kestänyt yhdellä kertaa juurikaan pidempää oleskelua ostoskeskuksessa. Olen kaikesta huolimatta sitä mieltä, että Kyläkauppaa kannattaa käydä omin silmin ihmettelemässä edes kerran elämässä. Tuurin Kyläkauppa on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kohde, josta voi muodostaa todellisen mielipiteen ainoastaan paikan päällä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 23.9.2020 at 20:21

  On aina mukava löytää matkablogeista kirjoituksia omasta lähialueesta. Itselleni tämä paikka edustaa mukavaa ajanvietettä tavallisena vapaapäivänä kun ei oikein ole muutakaan tekemistä. 😀 Silloin on kiva lähteä Keskiselle ”säästämään”. Ehkä sieltä jotain vähän halvemmallakin voi saada.
  Olen miettinyt että voisi joskus yöpyä tuolla ihan lähimatkailun merkeissä etenkin nyt kun odotellaan aikaa, että pääsee taas ”oikealle matkalle”. Kiva, että tämä paikka on löytänyt tiensä myös suuren yleisön tietoisuuteen. Tämähän on ollut olemassa jo ainakin 20 vuotta (varmaan kauemmankin) ja oli jo hyvin alkuvaiheessa erikoisuus, johon lähdettiin vähän kauemapaakin. Ja vuosien saatossa se on vain laajentunut!

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.9.2020 at 19:17

   Kiva kuulla myös paikallista näkökulmaa Kyläkaupasta! On varmasti mukavaa että on helppo mahdollisuus lähteä tällaiseenkin paikkaan, kun ostoksille tekee mieli.

   Hotelli on kyllä laadukas. Huoneen tyyli ei ollut ehkä ihan omanlaiseni, mutta joku muu voi siihen hyvin ihastuakin. Tuurin maine on kasvanut vuosien mittaan, on ollut tv-näkyvyyttä sekä erilaisia tapahtumia Miljoonapilkistä lähtien. Katsoin kuvia talon laajennuksista ja onhan tuolla ollut melkoisia muodonmuutoksia! Voisin kuvitella että jotain uutta keksitään jatkossakin.

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin 26.9.2020 at 19:56

  Heh, olen joskus miettinyt, että olisi mielenkiintoista nähdä Tuurin kyläkauppa. Ja toteanpa, että tämä postaus riitti minulle. Mielenkiintoinen paikka, mutta arkkitehtuurin vaihtelevuuden ja sisustuksen runsauden perusteella kokisin oloni tuolla melko levottomaksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 27.9.2020 at 21:02

   Haha, no mutta käykää joskus ohimennen silti 😀 Ei se ole yhtään minunkaanlaiseni paikka, mutta olen silti iloinen että olen nähnyt mistä on kysymys 😀

  Leave a Reply