Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tallinnan boheemi Telliskivi

Telliskivi on ollut viime vuosien ajan yksi Tallinnan suosituimmista ja puhutuimmista alueista. Telliskiven luova keskus koostuu entisistä teollisuusrakennuksista, joiden vieressä houkuttelee myös Balti Jaam -tori.

Telliskiven – eli suomeksi Tiiliskiven – tarjonta on tullut minulle tutuksi monien matkablogien kautta. Paikka oli kuitenkin jäänyt itseltäni ennen tätä kesää näkemättä. Vieraillessani Tallinnassa edellisen kerran noin viisi vuotta sitten puhuttiin kyllä Kalamajasta, joka tarjosi vaihtoehdon vanhaankaupunkiin kyllästyneille matkailijoille. Kalamajan kulmassa sijaitsevasta Telliskivestä ei silti vielä silloin pidetty nykyisenkaltaista meteliä.


Tallinna on ehtinyt sittemmin muuttua paljon, joten suomalaiset ovat löytäneet suurin joukoin niin Telliskiven kuin monta muutakin aluetta. Käväisin kuluneena kesänä Telliskivessä ensin päiväristeilynä toteutetulla pressimatkalla ja vietin siellä myöhemmin enemmän aikaa lomareissun yhteydessä. Perille voi kävellä vaikkapa Tallinnan rautatieaseman kautta, eikä matka vanhastakaupungista ole pitkä.


Telliskiven historia ulottuu 1870-luvulle, jolloin täällä alettiin rakentaa junia Baltian rautateille. Teollisuustoimintaa riitti vielä punalipun alla, mutta vuosituhannen vaihtuessa tehtaat olivat päässeet rapistumaan. Telliskiven raunioilla oli hämärä ja suorastaan pelottavakin maine. Vuonna 2007 paikallinen nuori liikemies Jaanus Juss sai mullistavan idean alueen elävöittämisestä ja osti rapistuneet kiinteistöt käyttöönsä. Telliskivi sai uuden ilmeen ja heräsi hiljalleen ennennäkemättömään kukoistukseen.


Telliskivessä toimii nykyään jo yhteensä kolmisensataa luovan alan yritystä, putiikkia tai ravintolaa. Telliskivi tunnetaan myös erilaisista tapahtumistaan. Kulttuuritapahtumien lisäksi ohjelmaan kuuluu esimerkiksi kirpputori aina lauantaisin.


Telliskiven suurin yksittäinen vetonaula on valokuvataiteen näyttelytila Fotografiska, joka avasi ovensa kesäkuussa 2019. Tukholmasta alkunsa saaneen Fotografiskan ensimmäinen sisartoimipiste sopii erinomaisesti Telliskiven poikkitaiteelliseen ilmeeseen.


Fotografiskalla ei ole pysyvää kokoelmaa, vaan toiminta perustuu vaihtuviin näyttelyihin. Fotografiska pyrkii olemaan helposti lähestyttävä ajanviettopaikka, joten katutasosta löytyy kahvila ja ylimmästä kerroksesta viihtyisä näköalaravintola sekä baari. Kävin pressimatkalla tutustumassa Fotografiskan silloisiin näyttelyihin ja kirjoitin paikasta useamman rivin aiempaan postaukseeni Laiva vei tauon jälkeen Tallinnaan.


Monet Telliskiven ravintolat ovat nousseet suomalaisten suosikeiksi. Esimerkiksi alueen ensimmäinen ravintola F-hoone, viihtyisäksi kehuttu Kivi Paber Käärid sekä kahdessa vanhassa junanvaunussa toimiva Peatus ovat tulleet niminä tutuiksi, vaikken ole niissä vielä syönytkään.


Maistelimme viiniä uudessa Nudist Wineryssa, jonka toiminta perustuu innovatiivisten juomien kehittämiseen. Nudistin lippulaivatuote on raparperikuohuva Rabarbra, minkä lisäksi valikoimaan kuuluu esimerkiksi karviaisista ja vadelmista tehtyjä juomia. Tarjolla on siis mielenkiintoisia makukokemuksia, jotka sopivat hyvin Telliskiven ennakkoluulottomaan ilmapiiriin.


Telliskivessä toimii myös herkullisia luomujäätelöitä valmistava La Muu, jossa täytyy ehdottomasti pysähtyä varsinkin lämpiminä päivinä. Mielenkiintoisia makuvaihtoehtoja on paljon ja käsityönä valmistetuissa tuotteissa maistuu intohimo italialaistyylistä jäätelöä kohtaan.

Telliskivestä löytyy ostosmahdollisuuksia varsinkin kahdelta kauppakäytävältä, jotka sijaitsevat entisten teollisuusrakennusten alakerroissa. Siistien vaaleasävyisten käytävien varrella voi shoppailla vaikkapa sisustuspuodeissa tai vaatekaupoissa. Ketjuliikkeitä on turha etsiä, mutta indie-henkisiä putiikkeja riittää sitäkin enemmän.


Ostosten tekemisen lomassa voi pysähtyä vaikkapa kahville kodikkaaseen Fikaan, joka sijaitsee uudemman ostoskäytävän päässä.


Olennainen osa Telliskiven ilmettä on katutaide, joka koristaa useimpien rakennusten seiniä. Teosten taso vaihtelee, mutta joukossa on muutamia todella hienoja maalauksia.


Telliskivellä on vankka maine Tallinnan hipsterikulttuurin kehtona. Suuri suosio on sysännyt Telliskiven valtavirtaan, jonka mukana alueelle on lipunut runsaasti kaikenlaisia kävijöitä. Alueen henki on kasvaneista vierailijamääristä huolimatta edelleen rouhea. Telliskiveen pyrkivät uudet yritykset valitaan huolella, joten uskon hipsterien suurikokoisten silmälasien, tatuoitujen käsivarsien sekä Juha Mietoa jäljittelevien partojen löytävän tänne tiensä jatkossakin.


Vaikken ollut käynyt Telliskivessä aiemmin, aistin siellä monesta muusta eurooppalaisesta kaupunginosasta tuttua henkeä. Jaanus Jussin kerrotaan saaneen ideansa Berliinistä, mutta omaan mieleeni tulee ensimmäisenä Ljubljanan Metelkova, jossa Jugoslavian armeijan entinen kasarmialue on muuttunut graffitien peittämäksi vaihtoehtoiseksi kulttuurikeskukseksi. Samaa ideaa on myös Pietarin Loft Project Etagissa. Vilnan Užupisissa on vastaavaa tunnelmaa ja saman kaupungin Loftas Open Galleryssa voi nähdä telliskivimäistä katutaiteen täyttämien teollisuusrakennusten ilmettä. Muitakin esimerkkejä varmasti löytyy.


Telliskiven voi kokea rosoisen kuvauksellisena, mutta voi sitä yhtä hyvin pitää hieman rähjäisenäkin. Itseäni eläväisten kortteleiden värikäs ilmapiiri kyllä kiehtoo, ja on mielestäni erityisen hienoa, että vanhoille rakennuksille on löytynyt uudenlaista käyttöä. Palaan siis mielelläni Telliskiveen seuraavallakin matkallani, mutta suurin syy tänne junaradan toiselle puolelle tulemiseen on rautatieaseman tori eli Balti Jaama Turg.


Telliskiven laidalla sijaitseva Balti Jaama Turg uudistettiin täysin kolmisen vuotta sitten, jolloin ankean neuvostohenkisen torin paikalle kohosi siisti ja nykyaikainen kauppahalli.


Yläkerrassa kaupitellaan markkinahengessä muun muassa vaatteita, vintage-esineitä sekä sekalaista rihkamaa. Itseäni kiinnostaa enemmän katutaso, josta löytyy runsas ja monipuolinen elintarvikevalikoima.


Balti Jaama Turgin parasta antia ovat katuruokakojut, joita riittää parikymmentä kappaletta. Tänne tekisi mieli palata joskus riittävän nälkäisenä, jotta voisi nautiskella mahdollisimman monen kojun antimista. Kaval Rebanen kanahampurilainen oli erinomainen, mutta seuraavalla kerralla voisin tehdä makumatkan Aasiaan Baojaamin taiwanilaisten höyrysämpylöiden sekä Tokumarun japanilaisten herkkujen siivittämänä. Jälkiruokaa voisi hakea New Yorkia muistellen So Brooklyn -kahvilasta. Houkuttelevia vaihtoehtoja olisi paljon muitakin.


Päätämme Telliskiveen tutustumisen Balti Jaama Turgin yläkerran terassitasolle, jossa toimivat vierekkäin Toit’s– ja Humalakoda-nimiset ravintolat. Terassilla on mukava viivähtää hetki kesäisenä iltapäivänä ja miettiä nykypäivän Tallinnaa.


Telliskivessä voi aistia jatkuvan muutoksen. Aluetta pidempään seuranneet ovat varmasti nähneet monta vaihetta ensimmäisen ravintolan avaamisesta tämän hetken suosioon saakka. Voin myös kuvitella, että vuoden tai kahden kuluttua Telliskiven ilme on jälleen jollakin tavalla erilainen kuin nyt. Siinä on yksi hyvä syy palata näihin kortteleihin aina uudelleen.


Lue myös aiempi juttuni 10 tapaa nauttia Tallinnasta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.9.2020 at 20:53

    Telliskivi kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kohteelta. Siitä on tosiaan saanut nyt viime aikoina lukea varsin useastakin matkablogista. Tuo tulee olemaan varmasti paikka, johon haluan seuraavalla Tallinnan matkallani tutustua.

    • Reply Mika / Lähtöportti 23.9.2020 at 10:11

      Kyllä Telliskiveen kannattaa ehdottomasti tutustua. Värikäs ja positiivista henkeä huokuva pieni alue, jossa riittää yllättävän monipuolisesti nähtävää.

    Leave a Reply