Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ravintolakokemuksia Tallinnassa

Vietimme heinäkuussa neljä päivää Tallinnassa, jolloin ehdimme syödä muutamassa ravintolassa sekä herkutella useampaan otteeseen paikallisella jäätelöllä. Tässä kootusti parhaat ruokakokemuksemme matkan varrelta.

Tallinnassa on ollut viime vuosina erinomainen ravintolatarjonta, joka on kehittynyt jatkuvasti parempaan suuntaan. Koronapandemia on kuitenkin aiheuttanut suuria toimeentulo-ongelmia niin uusille kuin jo klassikoiksikin muodostuneille ravintoloille. Heinäkuussa oli melko hiljaista, eikä syksyn tilanne liene ainakaan vilkkaampi. Epidemiatilannetta kannattaa seurata tarkasti ja suosittelen ehdottomasti viranomaisten antamien suositusten noudattamista, mutta tilanteen salliessa Tallinna ja sen ravintoloista nauttiminen tarjoaa varmasti mukavaa piristystä arkeen. Alta löytyvät kesäisen matkamme kokemukset niin ravintoloista kuin jäätelöbaareistakin. Jokaisen ravintolan kohdalla on linkki, josta voi tarkistaa kyseisen ravintolan nykyisen tilanteen ja aukioloajat.MATKAN PARAS ATERIA – LEIB

Menemme suurin odotuksin Leibiin, joka tuntuu kuuluvan monen Tallinnan-kävijän suosikkiravintoloihin. Iltamme onnistuukin loistavasti. Ravintola sijaitsee lähes salaiselta tuntuvalla sisäpihalla, joka jää ohikulkijoilta helposti näkemättä. Terassi vaikuttaa erittäin viihtyisältä, mutta päätämme syödä koleana iltana sisätiloissa.


Virolaisen keittiön vahvin kulmakivi on leipä, joka on antanut tällekin ravintolalle nimensä. Leibin perinteinen tumma leipä on leivottu paikan päällä ja se on ihan käsittämättömän hyvää. Onneksi ystävällinen tarjoilija tuo sitä mielellään lisää. Leibin tarjoilijoiden hyväntuulisuus, rentous ja toisaalta myös asiantuntemus luovat aidosti tervetulleen tunnelman.


Syömme kolmen ruokalajin aterian, jonka aikana saamme nauttia tuoreista herkullisista mauista alusta loppuun. Leibissä keskitytään satokauden mukaiseen lähiruokaan ja annoksissa onkin miellyttävää raikkautta. Leibissä ei ole tippaakaan turhaa hienostelua, mutta kaikki toimii ja hinta-laatusuhde on kunnossa. Vaikka tulevien matkojen Tallinnan-listallani on paljon itselleni uusia ruokaravintoloita, niin tänne tekisi mieli palata heti uudelleen. Leib on tätä kirjoitettaessa sulkemassa ovensa 30.9.2020, mutta pyrkii avautumaan uudistettuna keväällä 2021.

Lisätiedot: leibresto.eeVIRO LAUTASELLA – VON KRAHLI AED

Monien kehuma Von Krahli Aed on viihtyisä ravintola Rataskaevu-kadun varrella vanhassakaupungissa. Suhteellisen lyhyeltä listalta löytyy muutamia alku-, pää- ja jälkiruokia, joissa suositaan luomua sekä lähellä tuotettuja raaka-aineita. Kasvisruoka on vahvasti esillä, mutta lihaisiakin vaihtoehtoja löytyy.


Maut ovat täälläkin leivistä lähtien kohdallaan ja Estonian Landcape -nimellä tunnettu alkupalalautanen tuo hyvin esille paikallisia tuotteita. Annoskoot ovat melko pieniä, mutta hinta-laatusuhde on kyllä kohdallaan.


Satoja vuosia vanhan rakennuksen ilme on rustiikkinen, joten miljöö tarjoaa osan elämyksestä. Palvelu on tämän yhden kokemuksen perusteella sujuvaa ja omassa tapauksessamme myös suomenkielistä, mutta ruokia joutuu odottamaan melko kauan. Meillä ei kuitenkaan ole kiirettä minnekään, joten kokemus on hieman vetoisasta sisäpihan oven vieressä sijaitsevasta pöydästä huolimatta positiivinen. Von Krahli Aedin ruoka on laadukasta ja ilmapiiri miellyttävä.

Lisätiedot: restoranaed.eePALANEN TOSCANAA TALLINNASSA – OSTERIA IL GALLO NERO

Rataskaevu-kadun ravintolakeskittymään kuuluva italialainen viinibaari tarjoaa hyvän mahdollisuuden kevyeen ateriaan vanhassakaupungissa. Valitsemme nälkäämme kelvollisen lasagnen, mutta Gallo Nero lienee parhaimmillaan, jos viinilasillisen seuraksi tilaa runsaan antipastolautasen tai vaikkapa crostineja.


Nautin sisustuksen ja taustamusiikin luomasta italialaisesta tunnelmasta ja tuumin, että tänne olisi mukava palata viininmaistelun merkeissä. Koronakesän arki-iltana on väljää, mutta normaalitilanteessa täällä lienee usein täyttä. Tätä Rataskaevu-kadun viinibaaria ei pidä sekoittaa toisaalla sijaitsevaan Trattoria del Gallo Neroon.

Lisätiedot: osteriailgallonero.eeJAPANIN MAKUJA – KAMPAI

Uudistuva Noblessner kuuluu Tallinnan trendikkäimpiin alueisiin. Tarkoituksenamme on lounastaa kehutussa Lore Bistroossa, jonka taustalla on samoja ihmisiä kuin Leibissäkin. Emme kuitenkaan mahdu ilman varausta sisään, joten päädymme naapurissa sijaitsevaan Kampaihin. Japanilaisen kippistelyyn viittaavan nimen takaa paljastuu avara ja valoisa ravintola, jonka tehdashallimainen miljöö on peruja rakennuksen menneisyydestä sukellusvenetelakkana.


Kampai tuo tokiolaisen tuulahduksen tallinnalaiseen merenrantaan. Sushia, yakitori-vartaita ja nuudelikeittoja pursuava lista jäljittelee perinteistä japanilaista izakayaa, jossa kansa viihtyy ruoan ja juoman äärellä. Annan soba-keitolle täydet pisteet makujen autenttisuudesta ja olen kiitollinen hetkestä, joka lievittää hieman ikävääni Japaniin. Kampai on kelpo paikka rennolle aterialle, jos itämainen ruoka alkaa Noblessnerin suunnalla houkuttelemaan.

Lisätiedot: kampai.eeHUVILAROMANTIIKKAA – MON REPOS

Tämä romanttinen ravintola tuli mainittua jo aiemmassa postauksessani Tallinnan kaunis Kadriorg. Nautimme kesäpäivästä Kadriorgin puistossa ja kävimme Mon Reposissa vain kahvilla, joten tarkempaa esittelyä ruoasta en pysty antamaan. Kaunis vanha puurakennus ja kesäisin suorastaan keidasmaisena kukkiva puutarha muodostavat joka tapauksessa houkuttelevat puitteet elämästä nauttimiseen. Testaamamme jälkiruoat olivat hyviä, joten tänne tekisi mieli palata syömään myös kokonainen ateria.

Lisätiedot: monrepos.eeKATURUOKIEN AATELIA – KAVAL REBANE

Katuruoan ystävän kannattaa suunnata Tallinnassa Balti Jaama Turgille, josta löytyy toinen toistaan houkuttelevampia kojuja moneen makuun. Oma valintamme osuu ovelaan kettuun eli Kaval Rebaneen, jota huippukokki Hans Välimäki ylisti tv-ohjelmassaan. Kioskin taustalla on fine dining -tason osaamista ja ruoka maistuukin erinomaisesti. Terveellisimmästä päästä nämä herkut eivät ole, mutta söisin mielelläni samanlaisen kanaburgerin toisenkin kerran.

Lisätiedot: Kaval Rebane FacebookissaJÄÄTELÖÄ RAKKAUDELLA – GELATO LADIES

Siirrytään vielä lopuksi ravintoloista makeamman herkuttelun pariin. Tallinnassa on jo ilahduttavan monta jäätelöbaaria, joista saa erinomaista italialaistyylistä gelatoa. Paksun Margareetan tornin lähistöllä Leibiä vastapäätä sijaitseva Gelato Ladies on ihastuttava jäätelöön erikoistunut kahvila. Ainakin pistaasijäätelö hipoo täydellisyyttä. Toinen suosikkimakuni sitruuna on puolestaan niin raikas, että se saa kaipaamaan viileästä virolaisesta illasta suoraan Sisilian lämpöön. Palaan varmasti Gelato Ladiesiin, kun liikun seuraavan kerran vanhankaupungin tällä kulmalla.

Lisätiedot: gelatoladies.eePAIKALLISTA LUOMUJÄÄTELÖÄ – LA MUU

Telliskiven vastaus jäätelönystäville on La Muu, jonka tiskillä riittää toinen toistaan herkullisempia makuja. Paikallisten luomutuottajien raaka-aineista valmistetut jäätelöt ovat saavuttaneet suuren suosion, ja niitä löytyy kauppojen pakastealtaista ympäri Viroa. Parhaimmillaan La Muun jäätelö lienee silti tuoreeltaan täällä Telliskivessä, jossa se myös valmistetaan.

Lisätiedot: lamuu.eeVIELÄ KERRAN JÄÄTELÖÄ – CORTILE

Matkamme kolmas jäätelöbaari piileskelee vanhassakaupungissa kapean Lühike jalg -kadun varrella. Osumme paikalle sattumalta, kun lähdemme kiipeämään kohti Toompean mäen näköalapaikkoja. Kokeilen vaihteeksi itselleni uudenlaisia makuja, jotka paljastavat jäätelön laadun olevan täälläkin kohdallaan. Kaikkia kolmea kokeilemaamme jäätelöbaaria yhdistää intohimo itse tehtyä gelatoa kohtaan, mikä myös maistuu herkullisella tavalla suussa.

Lisätiedot: Cortile Facebookissa


Mitkä ovat sinun suosikkiravintolasi ja -kahvilasi Tallinnassa?


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Asko Leppilampi 11.9.2020 at 20:58

    Mainio postaus, josta suuri kiitos. Näitä tarvitaan. Rohkenen laittaa jatkoksi tämän ehkä suomalaisille kaikkein tunnetuimman ravintolan. https://appamatkustaa.fi/tallinnan-tunnetuin-ravintola-olde-hansa-apan-testattavana/

    • Reply Mika / Lähtöportti 14.9.2020 at 18:10

      Kiitos Asko, toivottavasti tästä löytyi kiinnostavia paikkoja. Itse en ole vielä Olde Hansassa koskaan käynyt, vaikka tänäkin kesänä kuljettiin pari kertaa ohitse.

    Leave a Reply