Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tallinnan kaunis Kadriorg

Tallinnan suurin ja kaunein puisto Kadriorg kuuluu kaupungin miellyttävimpiin alueisiin. Kokonaisuuteen kuuluu muun muassa näyttävä barokkipalatsi taidemuseoineen, upea ruusutarha, nykytaiteen museo Kumu sekä japanilainen puutarha.

Kadriorgin puiston nurkalle kertyy vanhankaupungin laidan maamerkiltä Virun porteilta melko tasan kaksi kilometriä matkaa. Esimerkiksi Tallink Siljan käyttämästä D-terminaalista on sen sijaan Kadriorgiin vain reilu kilometri. Kävely ei tosin lopu puiston ensimmäiselle kulmalle pääsemiseen, sillä laajalla puistoalueella tulee helposti samoiltua monen kilometrin verran. Jalkoja säästääkseen voi keskustasta saapua myös raitiovaunulla. Kadriorgiin pääsee linjoilla 1 ja 3.


Me saavumme puistoon jalkaisin ja pysähdymme aluksi ihailemaan symmetristä Joutsenlampea, jonka keskellä komeilee kupolikattoinen paviljonki. Lammen nimessä mainitut joutsenet eivät tällä kerralla ole paikalla.


Puiston näyttävin kohde on Venäjän tsaarin Pietari Suuren rakennuttama Kadriorgin palatsi, joka on nimetty hänen vaimonsa Katariinan mukaan. Palatsilla ja sen ympärille levittäytyvällä puistolla on pitkä historia, sillä Kadriorg juhli heinäkuussa jo 302-vuotispäiväänsä. Palatsi ei ehtinyt täysin valmistua tsaarin elinaikana, eikä sitä juurikaan käytetty alkuperäisen suunnitelman mukaisena kesäasuntona.


Hyvällä lomalla pääsee joskus käymään niin, ettei muista edes mitä viikonpäivää eletään. Valitsemme puistopäivän lähinnä hyvää säätä silmällä pitäen, mutta unohdamme samalla, että museot on tietenkin maanantaisin suljettu. Niinpä mahtipontisessa barokkipalatsissa esillä oleva Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma jää tällä kerralla näkemättä.


Palaamme Kadriorgin taidemuseoon varmasti joskus toiste, sillä Tallinna-kärpänen pääsi tällä neljän päivän kesäisellä matkallamme puraisemaan melko voimakkaasti. Syyskuun lopulla avautuvan uuden näyttelyn teemana ovat kissat ja koirat. Täytyy vain toivoa, että epidemiatilanne sallisi turvallisen Tallinnan-matkailun myös syys- ja talvikaudella.


Palatsin yläpihan puutarha kuuluu varmasti Tallinnan kauneimpiin paikkoihin. Suihkulähteet solisevat ja huolellisesti hoidetuissa kukkapenkeissä on väriloistoa. Kadriorgin esikuvana toimineen Versaillesin ilmettä on selvästi nähtävissä, vaikka tämä muotopuutarha onkin toteutettu huomattavasti pienemmässä mittakaavassa.


Palatsin lähistöltä löytyy hurmaava Roosimägi eli Ruusumäki, joka kylpee ainakin heinäkuussa varsinaisessa kukkaloistossa. Useimmat yli kolmestakymmenestä erilaisesta ruusulajikkeesta ovat tuoksuvia.


Kukkien määrä tekee vaikutuksen. Viron suurimmassa ruusutarhassa kasvaa kaikkiaan yli kuusituhatta ruusua. Mukaan on valittu myös kahdesti vuodessa kukkivia lajeja, jolloin ruusuja pitäisi olla nähtävillä vielä myöhään syksylläkin.


Ruusujen takaa häämöttääkin jo nykytaiteen museo Kumun jykevä hahmo. Turkulaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema rakennus avattiin yleisölle vuonna 2006. Museo on käyntimme aikaan kiinni, mutta kahvila on silti avoinna.


Syömme Kumun edustan terassilla edullisen arkilounaan, jolla nälkä siirtyy nopeasti. Samalla aukeaa yllättäen myös pääsy rakennuksen sisälle, sillä kahvilan asiakkaille osoitetut wc-tilat sijaitsevat museon toisessa kerroksessa. En osaa sanoa Kumun näyttelyistä mitään, mutta ainakin itse rakennus on varsin vaikuttava ilmestys.


Kiipeämme ruokailun jälkeen mäen ylitse ja löydämme Kumun sisäpihan, joka onkin näkemisen arvoinen paikka. Monumentaalinen piha on tavallaan hyvin karu, mutta sen selkeät arkkitehtoniset linjat miellyttävät silmää.


Kumun sisäpihalta löytyy pari pingispöytää sekä useampia taideteoksia. Ympäristö tuntuu hämmästyttävän viihtyisältä ja saamme ihailla sitä aivan keskenämme, sillä muita ihmisiä ei näy missään.


Virolaisen kuvanveistäjän Jass Kaselaanin The Square of Dolls -installaatio on erityisesti lasten mieleen. Patsaiden hauskat ilmeet naurattavat ja pylväiden taakse voi mennä vaikka piiloon.


Kumun naapurista löytyy muun muassa Viron presidentin virka-asunto. Lähistöllä sijaitsee myös lastenmuseo Miiamilla ja kuvassa näkyvä Pietari Suuren talomuseo, mutta nekin on maanantaina suljettu. Pienille lapsille suunnattu Luna Luna -huvipuisto näyttäisi olevan avoinna, mutta emme tutustu siihen tarkemmin.


Osa Kadriorgin puistosta on melko luonnontilaiselta näyttävää aluetta, jota sävyttävät niityt ja metsät. Kuljemme Kumun pihalta vajaan kilometrin matkan metsäpolkuja ja kävelyteitä pitkin, kunnes saavumme Kadriorgin japanilaiseen puutarhaan.


Vuonna 2011 avattu japanilainen puutarha tuo Kadriorgiin itämaisen tuulahduksen. Monet elementit tuovat mieleeni Tokiossa näkemäni puutarhat, vaikkei kokemus täysin autenttinen olekaan.


Kiotolaisen Masao Sonen suunnittelema puutarha sopii mietiskelyyn ja hitaaseen kävelyyn. Kasvit on valittu itämerellistä ilmastoa silmällä pitäen, joten jonkinlaisia kompromisseja on jouduttu tekemään. Keväistä hanamia ajatellen löytyy toki kirsikkapuita, ja japaninvaahterat takaavat syksyisen koyon eli ruskan. Myös alppiruusuja on runsaasti.


Lampi, kiviasetelmat, sillat ja huolellisesti valitut kasvit luovat miellyttävän ympäristön. Japanilainen puutarha toimii rauhoittumisen paikkana, eikä sen ympäri kannata kulkea kiirehtien.


Japanilaisessa puutarhassa ollaan jo melko lähellä Tallinnan kuuluisaa laululavaa, mutta päätämme lähteä paluumatkalle. Suoran puistotien päässä häämöttää Suomenlahdelle uponneen panssarilaiva Russalkan muistomerkki. Meren rannalla sijaitseva monumentti kuuluu Tallinnan suosituimpiin hääkuvauspaikkoihin, joten siellä saattaa nähdä vihkipareja varsinkin kesäviikonloppuisin.


Huomaamme puiston laidalla kauniin sinisen puuhuvilan, jota lähdemme katsomaan lähempää. Kyseessä on ravintola Mon Repos, jonka kukkiva puutarha on todellinen kesäpäivän keidas. Pysähdymme nauttimaan olostamme ja herkuttelemme kahvilla sekä jälkiruoilla.


Pavlova on niin hyvää kuin miltä se näyttääkin. Päivän ruokailut eivät nyt menneet aivan käsikirjoituksen mukaisesti, kun kävimme kahvilassa lounaalla ja ravintolassa kahvilla. Mon Repos’n sisätilat jäivät nyt näkemättä, mutta rakennuksen yläkerrasta löytyy fine dining -ravintola, kun taas alakerrassa voi herkutella hieman huokeammin. Seuraavia matkoja ajatellen jäi kiinnostamaan myös kahvila-ravintola Katherinenthal sekä puiston ja keskustan väliin jäävä NOP-kahvila.


Kadriorg antoi itsestään todella miellyttävän kuvan. Laajassa puistossa voi levähtää luonnon rauhassa, ihailla kukkia tai tutustua nähtävyyksiin, joita riittää moneen makuun. Kaunis kesäpäivä sopi tietenkin sään puolesta loistavasti Kadriorgiin tutustumiseen, mutta uskon paikassa olevan viehätystä myös muina vuodenaikoina. Tähän puistoon palaan varmasti toistekin!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 30.8.2020 at 12:50

  Kadriorgin puiston on tosi ihana paikka. Olisin halunnut käydä siellä uudelleen tänä kesänä, koska edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi, mutta emme lopulta ehtineet sinne viimeisimmällä Viron-reissulla. Taitaa jäädä ensi kesään, sillä juuri nyt ei ole tiedossa uusia matkoja Tallinnaan ja voihan olla, että sinne tai koko Baltiaan ei kohta koronatilanteen takia ole asiaa. Toivottavasti rajoitukset eivät kuitenkaan enää laajene, sillä kävisin mieluusti Virossa myös syksyllä ja talvella etenkin nyt, kun oikein muualle ei pysty lähtemään.

  • Reply Mika / Lähtöportti 30.8.2020 at 19:37

   On kyllä tosi kiva paikka ja monenlaista koettavaa riittää useammallekin kerralle. Harmillista että koronatilanne on nyt tämä, ettei ole varmuutta edes Tallinnaan pääsemisestä. Tallinnan-matkatkin piristäisivät kummasti, jos ne vaan turvallisesti onnistuisi.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 7.9.2020 at 01:38

  Oman kokemukseni mukaan todella usein itse palatsia upeampia kohteita on niiden pihapiiri ja ympäristö. Ja niin näyttäisi olevan tässäkin tapauksessa. Vaikuttavan näköinen kohde kyllä kyseessä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.9.2020 at 09:52

   Kadriorg on hieno ja monipuolinen kohde, kannattaa tutustua vaikka seuraavalla Tallinnan-matkalla. Ja totta kyllä, että puutarha tai muu ympäristö on monen palatsin kohokohta.

  Leave a Reply