Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 tapaa nauttia Tallinnasta

Vietimme viikko sitten neljä päivää Tallinnassa. Etelänaapurin kesäisessä pääkaupungissa riittää runsaasti nähtävää. Kokosin matkamme parhaat palat ja kiinnostavimmat vierailukohteet samaan pakettiin.

Tallinna on monelle suomalaiselle hyvinkin tuttu matkakohde. Itselleni kaupunki on kuitenkin jäänyt suhteellisen vieraaksi, sillä olen vieraillut siellä vain harvakseltaan ja edellisestä kerrasta ehti ennen tätä kesää kulua jo viisi vuotta. Tallinnan-matkaa on ollut helppo siirtää muiden suunnitelmien tieltä eikä päiväristeilyillekään ole ollut erityistä tarvetta. Kiinnostus Tallinnaa kohtaan on silti ollut aina olemassa ja nyt viruspandemian mullistettua suunnitelmia oli hyvä hetki lähteä kaupunkiin. Varasimme neljä päivää aikaa, jotta saisimme nauttia kunnolla Tallinnan tarjonnasta. Alla mainitut kokemukset täyttivät odotuksemme mainiosti ja paljon jäi vielä näkemättäkin. Seuraavaa Tallinnan-matkaa tarvitsee tuskin odottaa vuosikausia.IHAILE NÄKÖALOJA TOOMPEAN MÄELTÄ

Kaupunkeja on aina mukava katsella korkealta ja Tallinnastakin löytyy useita hyviä näköalapaikkoja. Haluaisin kiivetä heti matkan aluksi Olevisten kirkon torniin, mutta se on koronarajoitusten vuoksi suljettu. Nousemme sen sijaan Toompean mäelle, jonka tärkeimpiin rakennuksiin kuuluvat Viron parlamentti sekä Aleksanteri Nevskin ortodoksikatedraali. Osteria del Gallo Nerossa nautittujen viinilasillisten ja Cortilen jäätelöiden antamilla voimilla jaksaa hyvin kiivetä Lühike Jalg -kadun kautta mäelle, jonka päällä suunnistamme suositulle Kohtuotsan näköalapaikalle. Instagram-hitiksi noussut The Times We Had -teksti on sotkettu piiloon, mutta maisema on yhtä vaikuttava kuin ennenkin. Täältä näkyy koko keskusta, jonka pittoreskien vanhojen rakennusten takana kohoavat korkeat uudisrakennukset.


Omasta mielestäni Toompean tunnelmallisin näköalapaikka on Patkuli, joka sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä Kohtuotsasta pohjoiseen. Ilta-aurinko paistaa avaralle ja hiljaiselle tasanteelle mukavasti, eikä maisemassakaan ole valittamista. Koko keskustaa ei näy, mutta romanttisesti ajatellen on vain parempi, että uutuuttaan kiiltävät tornit jäävät kulman taakse piiloon. Maisemaa hallitsevat vanhankaupungin muuri ja Olevisten torni, joiden lisäksi voi katsella merellä kulkevia laivoja. Juuri tällaisina kiireettöminä iltoina Tallinna on parhaimmillaan.HURMAANNU KATUTAITEESTA TELLISKIVESSÄ

Telliskiven luova keskus on yksi viime vuosien Tallinnan kuvatuimmista ja muodikkaimmista kortteleista. Entisestä teollisuusalueesta on muotoutunut rouhea ajanviettopaikka, jossa voi istuskella boheemeissa kuppiloissa ja nauttia uuden ajan kaupunkikulttuurista. Telliskiven ilmeeseen kuuluvat näyttävät muraalit ja muut katutaideteokset, joita löytyy pieneltä alueelta runsain mitoin. Niinpä seudulla kannattaakin varata aikaa kiireettömään kuljeskeluun ja pysähtyä tutkimaan seinämaalausten yksityiskohtia. Nämä talot on koristeltu maalia säästämättä.

Vierailin aiemmin tänä kesänä Telliskiven suurimmassa nähtävyydessä Fotografiskassa, josta kerroin jo edellisessä jutussa.HERKUTTELE BALTI JAAMA TURGILLA

Vuonna 2017 täysin uudistettu Balti Jaama Turg on siisti kauppahalli, josta löytyy runsaan elintarviketarjonnan lisäksi paljon muutakin. Käymme kiertämässä pikaisesti vaatekauppiaiden ja muiden myyjien valloittaman yläkerran ympäri, mutta oma mielenkiintoni kohdistuu kerrosta alempana sijaitseviin katuruokakojuihin. Tarjolla on parikymmentä houkuttelevaa kojua, joista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Päädymme tekemään tilauksen Kaval Rebanesta. Ovelan ketun tiskiltä saa maukasta kanaa niin lämpimien leipien, hampurilaisten kuin salaatinkin muodossa. Seuraavalla kerralla voisi olla vaikka Baojaamin aasialaisten makujen vuoro.

Lue lisää Telliskivestä ja Balti Jaama Turgista postauksestani Tallinnan boheemi Telliskivi.SUKELLA VIRTUAALIMAAILMAAN PROTOSSA

Eräs Tallinnan uusimmista vetonauloista löytyy Noblessnerin alueelta, joka on nopeasti muovautunut suljetusta telakasta moderniksi asuinalueeksi. Lokakuussa 2019 entisessä valimorakennuksessa avattu elämystehdas Proto tarjoaa aivan uudenlaisen huvipuistomaisen kokemuksen, sillä sen toiminta perustuu virtuaalilasien avulla toteutettaviin peleihin. Lapsiin ja nuoriin vetoava paikka tarjoaa viihdettä myös aikuisille, kunhan vaan heittäytyy rohkeasti leikkiin mukaan. Virtuaalimaailmojen vetovoima epäilyttää minua etukäteen, mutta yllätyn siitä, kuinka todenmukaisilta kokemukset tuntuvat. Esimerkiksi kuumailmapallolento tai lentävän polkupyörän ohjaaminen tuovat itselleni hämmästyttävän tunteen pääsemisestä keskelle Hayao Miyazakin elokuvaa. Visuaalisesti näyttävässä Protossa saa helposti kulumaan useamman tunnin.

Lue lisää postauksestani Virtuaaliseikkailuja Protossa.TUTUSTU HISTORIAAN KGB-MUSEOSSA

Suorastaan legendaarinen Viru-hotelli kuuluu Tallinnan tunnetuimpiin maamerkkeihin. Vuonna 1972 suomalaisvoimin valmistunut hotelli kätkee sisäänsä lukemattomia tarinoita, joita pääsee kuulemaan yläkerrassa sijaitsevassa museossa. Täällä sijaitsivat Neuvostoliiton pelätyn turvallisuuspoliisin KGB:n salaiset työhuoneet, joista käsin hotellin asukkaita valvottiin. Salakuuntelu oli niin perusteellista, että hotellin rakennusaineena vitsaillaan käytetyn mikrofoneja sisältänyttä mikrobetonia. Tunnin mittainen opastettu kierros on hyvä kokemus ja kiinnostaa itseäni siksikin, että majoituin Virussa kertaalleen jo noina KGB:n vuosina.

Lue lisää postauksestani Vakoilutarinoita Viru-hotellin KGB-museossa.IHASTU KADRIORGIIN

Mikäli Tallinnassa haluaa viettää kesäpäivän mahdollisimman kauniissa ympäristössä, kannattaa suunnata Kadriorgin puistoon. Perille pääsee vaikkapa raitiovaunulla, mutta parin kilometrin kävelymatka vanhankaupungin kulmalta puiston laidalle ei ole sekään mahdoton. Laajan puistoalueen varsinainen helmi on tsaarinaikainen palatsi, jonka sisällä toimii Kadriorgin taidemuseo. Vehreästä puistosta voi nauttia vain lenkkeillen tai kukkia haistellen, mutta sieltä löytyy myös muun muassa Viron taidemuseo Kumu, lastenmuseo Miiamilla sekä Pietari Suuren talomuseo.

Lue lisää postauksestani Tallinnan kaunis Kadriorg.MAISTELE JÄÄTELÖÄ

Tallinnassa tuntuu olevan käynnissä jonkinlainen jäätelöbuumi, sillä laadukasta italialaistyylistä gelatoa saa jo useammastakin osoitteesta. Testasimme Gelato Ladiesin, La Muun sekä Cortilen tuotteita ja totesimme ne kaikki herkullisiksi. Uudistuvan Tallinnan jäätelöbaareja yhdistää nuorekkuus ja intohimo tuotekehittelyä kohtaan. Jäätelöbaarit tekevät itse jäätelönsä ja ovat niistä syystäkin ylpeitä. Itselleni tämä on todella iloinen asia, sillä tallinnalaisen gelaton maku suussa voi hetken kuvitella päässeensä sittenkin tältä vuodelta peruuntuneelle Italian-matkalle.VARAA PÖYTÄ HYVÄSTÄ RAVINTOLASTA

Nykypäivän Tallinna tunnetaan kaupunkina, jossa on runsas ja monipuolinen ravintolatarjonta. Laadukasta syötävää on saatavilla varsin kohtuulliseen hintaan, joten kyseessä on erinomainen ruokamatkakohde. Oma kokemukseni ei riitä luomaan laajoja top-listauksia, mutta matkamme paras ateria Leib-ravintolassa onnistuu lähestulkoon täydellisesti ja palaisin sinne mielelläni toistekin. Leib keskittyy puhtaisiin virolaisiin makuihin ja myös palvelu on omalla käynnillämme rennon lämminhenkistä.

Lue lisää postauksestani Ravintolakokemuksia Tallinnassa.NAUTI KALAMAJAN ARKKITEHTUURISTA

Jos Tallinnassa haluaa tehdä kävelyretken tunnelmallisella puutaloalueella, kannattaa askeleet suunnata Kalamajaan. Seudulla on paljon kauniita puutaloja, joista osa on päässyt rapistumaan ja osa kunnostettu uuteen loistoon. Huomio kiinnittyy erityisesti perinteisiksi tallinnalaistaloiksi kutsuttuihin vanhoihin rakennuksiin. Ne ovat matalia puukerrostaloja, joiden porraskäytävä sijaitsee säännönmukaisesti keskellä rakennusta. Katujen varsilla näkee myös moderneja uudisrakennuksia, jotka kuitenkin puisen pintansa ansiosta kunnioittavat Kalamajan perinteitä ainakin jollain tasolla.


Kalamaja oli alun perin kalastajien ja laivanrakentajien asuinaluetta, jonne muutti teollistumisen myötä myös muuta työläisväestöä. Sittemmin Kalamajasta on muovautunut Helsingin Kallion tai Tukholman Södermalmin tyyliin haluttu asuinalue, joka vetää puoleensa luovien alojen ammattilaisia sekä lapsiperheitä. Näin ollen Kalamajasta löytyy nykyään rosoisen trendikkäitä kahviloita, ravintoloita, puoteja ja pubeja. Jätämme ne kuitenkin tällä kerralla väliin ja keskitymme nauttimaan Kalamajan tunnelmasta vain katuja pitkin vaeltamalla.KOE VANHANKAUPUNGIN HILJAISUUS

Tallinnan vanhakaupunki on monen suomalaisen mielestä nähty jo perusteellisesti, mutta nyt jos koskaan on hyvä hetki antaa sille uusi mahdollisuus. Vierailumme aikaan vanhakaupunki tuntui huomattavasti tavallista hiljaisemmalta ja vaikka Raatihuoneentorin lähistöllä olikin jonkin verran ihmisiä, sai sivummalla olla hyvinkin rauhassa.


Perillä yöpyminen antaa aina mahdollisuuden nähdä kaupunkia vaikkapa aamuvarhaisella tai illansuussa päiväristeilyä paremmin. Keskiaikaisten talojen yksityiskohdat näyttävät kauniilta ja monet kuvaukselliset kadut ovat ilo silmälle. Vanhakaupunki kuuluu ansaitusti Unescon maailmanperintöluetteloon, sillä se on laajuudestaan huolimatta säilyttänyt hyvin historiallisen ilmeensä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply auringonpaistetta 20.7.2020 at 21:42

    Päädyttiin sitten viikko sitten Leibiin illalliselle ja se oli kyllä todella hyvä 🙂 Nousi myös meidän matkan suosikki ravintolaksi! Myös Gelato Ladies ja La Muu olivat loistavia jälkkäripaikkoja 🙂

    • Reply Mika / Lähtöportti 22.7.2020 at 18:35

      Hauska sattuma, että oltiin samaan aikaan Tallinnassa 🙂 Moni on kehunut Leibiä ja nähtävästi hyvästä syystä! Ja Tallinnan jäätelöt on tosiaan myös huippuluokkaa, toivottavasti pääsisi pian uudestaan noihin paikkoihin jätskille 😀

    Leave a Reply