Suomen suurin matkablogiyhteisö

Seitsemän kaupunkia Toscanassa

Monen matkailijan rakastama Toscana on yksi Italian tunnetuimmista alueista. Tein saapasmaata ikävöidessäni koosteen seitsemästä Toscanassa käymästäni kaupungista, joissa riittää paljon kaunista nähtävää.

Alla esiteltävien kohteiden joukossa on neljä hieman suurempaa keskusta sekä kolme pientä kukkulakaupunkia. Ajallisesti olen viipynyt pisimpään Firenzessä, kun taas muut kaupungit ovat toimineet mukavina päiväretkikohteina joko Firenzestä tai naapurialueelta Umbriasta käsin.FIRENZE

Toscanan pääkaupunki Firenze tunnetaan renessanssiaarteistaan ja se onkin vetänyt taiteen ystäviä puoleensa magneetin lailla. Tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat mahtipontinen tuomiokirkko, Uffizin taidegalleria sekä persoonallinen Ponte Vecchio -silta. Ydinkeskustan kauniilta aukioilta kannattaa ehdottomasti kiivetä ainakin Piazzale Michelangelolle, josta avautuu upea näkymä kaupungin ylitse. Myös Bobolin puutarha on kaunis ja viihtyisä.


Suosittelen tutustumaan Firenzeen myös vilkkaimman alueen ulkopuolella, jotta kaupungista saa paremman ja autenttisemman käsityksen. Olen itse käynyt Firenzessä kolmella vaihtelevasti onnistuneella matkalla. Ensimmäinen vierailu oli aivan liian lyhyt ja toisen pilasi ärhäkkä vatsatauti. Kolmannella kerralla viivyimme vaimon kanssa kaupungissa viikon ja teimme sieltä käsin retkiä joihinkin alla mainituista paikkakunnista. Paluu uudelle matkalle Firenzeen varmistuu silittämällä Porcellino-patsaan kärsää, kuten jo hyvän onnen kohteista kertovassa postauksessa mainitsinkin.SIENA

Vuosisatojen ajan Firenzen kanssa katkeraa valtataistelua käynyt Siena kuuluu Italian kiehtovimpiin kaupunkeihin. Nykypäivän Siena on naapuriinsa verrattuna huomattavasti pienempi, mutta sen pittoreskit kujat ja historiallinen tunnelma kutsuvat luokseen aina uudelleen. Olen käynyt Sienassa kolmesti päiväretkellä, mutta haaveilen palaavani sinne joskus pidemmäksi aikaa joko lomailemaan tai vaikka kielikurssille.


Siena tunnetaan erityisesti värikkäästä Il Palio -hevoskilpailusta, jonka merkeissä eri kaupunginosat ovat ottaneet mittaa toisistaan jo vuosisatojen ajan. Kahdesti kesässä järjestettävä kilpailu on suuri karnevaali, joka villitsee kaupungin useaksi päiväksi. Kilpailupaikkana toimii Sienan upea keskusaukio Piazza del Campo, jolle astuminen tuntuu aina yhtä sykähdyttävältä. Kaupungin maamerkkeihin kuuluvat näyttävä katedraali sekä keskusaukion laidalla kohoava Torre del Mangia -torni.MONTEPULCIANO

Korkean kukkulan päältä ympäristöään vartioiva Montepulciano kuuluu ehdottomasti Toscanan viehättävimpiin pikkukaupunkeihin. Jalankulkijoille rauhoitetulla keskusta-alueella on mukava kävellä ja nauttia kauniista ympäristöstä. Kapeat kujat kiipeävät hieman mutkitellen aina vain ylemmäs kohti kukkulan huippua. Haemme kivitalojen varjoista helpotusta helteeseen ja ohitamme puoteja, joissa myydään paikallisia juustoja, makkaroita, hunajaa ja muita elintarvikkeita. Tarjolla on toki myös Vino Nobilea, eli sangiovese-rypäleistä puristettua Montepulcianon omaa punaviiniä.


Montepulcianossa ei ole toukokuun lopulla tungosta, vaikka ihmisiä tuleekin vastaan jonkin verran. Löydämme mainion lounaspaikan Osteria del Borgo -ravintolan pieneltä näköalaterassilta. Kaiteen takana avautuu Toscanan kumpuileva kauneus ja keittiöstä kannetaan pöytään herkullisia annoksia. Kaikilla Italian alueilla on oma tyypillinen pastalajinsa ja täällä se on spagettia muistuttava pici, jota tarjotaan vaikkapa valkosipulisen tomaattikastikkeen kera.SAN GIMIGNANO

Vaikka vanhat kukkulakaupungit muistuttavatkin toisiaan, erottuu San Gimignano heti ensi silmäyksellä kaikista muista. Lempinimellä Keskiajan Manhattan tunnetun San Gimignanon silhuettia hallitsevat kapeat ja korkeat tornit, jotka nousevat toinen toistaan korkeammalle. Kyseessä olikin alun perin nimenomaan kilpailu, kun keskenään riidelleet rikkaat suvut halusivat osoittaa mahtiaan rakentamalla mahdollisimman korkealle. Muurien sisällä ei ollut tilaa laajoille palatseille, mutta ylöspäin rakennettaessa vain taivas oli rajana. Valitettavasti vain murto-osa torneista on säilynyt nykypäiviin saakka.


Törmäämme keskustaa halkovalla Via San Giovannilla heinäkuiseen matkailijaruuhkaan ja Torre Grossa -torniinkin on niin pitkä jono, että jätämme sinne kiipeämisen väliin. Sivukaduilla on onneksi huomattavasti rauhallisempaa. Kohtaamme vaaleiden kivirakennusten välissä vain muutamia ikäihmisiä, jotka kulkevat keppeihinsä nojaten kotikaupunkinsa kujilla. Ajaudumme muurien ulkopuolelle ja päädymme näköalapaikalle, josta voi ihailla San Gimignanoa ympäröiviä laaksoja ja kukkuloita. Myös paikallinen papparainen on tullut ihailemaan maailman kauneinta maisemaa, kuten hän itse asian ilmaisee. En halua väittää vastaan.LUCCA

Moni Toscanan-kävijä on löytänyt jo Luccaan, vaikkei sen maine olekaan kiirinyt Firenzen tavoin kaikkien korviin. Kompakti keskusta tuo vaihtelua mäkisten kukkulakaupunkien koluamiseen, sillä tasaisilla kaduilla on kevyt kulkea. Luccan erikoisuus on kaupunginmuurien päällä kiertävä leveä väylä, jota pitkin voi tehdä reilun neljän kilometrin lenkin joko jalan tai polkupyörällä. Parhaat maisemat avautuvat puolestaan Torre Guinigin huipulta. Torni on helppo tunnistaa sen huipulla kasvavista tammista. Luccan sydämenä toimii muinaisen amfiteatterin paikalle muotoutunut soikea Piazza dell’Anfiteatro. Kaunista aukiota reunustavat värikkäät rakennukset ja monet houkuttelevat terassit.


Kiertelemme Luccassa heinäkuisena lauantaina, jolloin käynnissä on monia tapahtumia. Suuri antiikkikirpputori on täyttänyt monien katujen varret ja löydämme myös keskiaikaiset markkinat, joilla näkyy vanhanaikaisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä. Piazza Napoleonen konserttilava odottaa puolestaan iltaa. Luccan kesäfestivaaleilla esiintyy vuosittain huipputason artisteja eri puolilta maailmaa. Tuli Luccaan sitten tapahtumien perässä tai muuten vaan, on viihtyisään kaupunkiin helppo ihastua.CORTONA

Cortonan muurien ympäröimä vanhakaupunki sijaitsee jyrkkärinteisen kukkulan laella noin 650 metrin korkeudessa. Piazza Garibaldin laidalta kelpaakin katsella maisemia, jotka jatkuvat Umbrian puolelle ja kilometrien päässä häämöttävälle Trasimeno-järvelle saakka. Suuntaamme näköalapaikalta pikkukauppojen ja ravintoloiden hallitsemaan keskiaikaisten kujien labyrinttiin.


Keskusta on varsin viehättävä, huomattavan mäkinen ja melko suosittu vierailukohde. Cortona tunnetaan vuonna 2003 ilmestyneen Toscanan auringon alla -elokuvan kuvauspaikkana. Päädymme pian Cortonan sydämeen Piazza della Repubblicalle ja Piazza Signorellille. Tänne on hyvä pysähtyä syömään jäätelöä ja nauttimaan Toscanan tunnelmista. Pienestä Cortonasta saa käsityksen suhteellisen lyhyessä ajassa, joten samaan retkipäivään voi yhdistää muitakin vierailukohteita.PISA

Pisa tunnetaan kaltevasta tornistaan, joka on kenottanut Piazza dei Miracolin eli Ihmeiden aukion laidalla jo vuosisatojen ajan. Pettävälle maalle pystytetty torni alkoi kallistua jo rakennusvaiheessa, mutta erilaiset korjaustoimenpiteet ovat pelastaneet rakennelman toistaiseksi. Kuuluisa torni rakennettiin viereisen Pisan katedraalin kellotorniksi ja samaan kokonaisuuteen kuuluu myös erillinen kastekappeli. Näyttäviä rakennuksia kelpaa kyllä ihailla, mutta Pisan torni on mielestäni silti kuuluisuuteensa ja turistien määrään suhteutettuna yliarvostettu nähtävyys.


Vaikka olenkin käynyt Pisassa kahdesti, ei itse kaupunki ole tehnyt suurta vaikutusta. Totuuden nimessä en ole antanut sille kovin hyvää mahdollisuuttakaan, mutta myös muiden kävijöiden mielipiteet puoltavat käsitystä tylsähköstä kaupungista. Pisassakin on varmasti omat viihtyisät kulmansa, mutta Toscanan sykähdyttävimmille kolkille se tuskin silti pärjää. Näin ollen Pisaan palaaminen ei varsinaisesti kuulu suunnitelmiini, vaikka Arno-joen rannat näyttävätkin mukavilta.Toscanassa on yllä mainittujen lisäksi lukuisia muitakin kiinnostavia kyliä ja kaupunkeja. Itseäni houkuttaisivat varsinkin Arezzo, Pitigliano ja Volterra. Oma lukunsa on tietenkin Chiantin viinialue laajoine viljelyksineen ja tilavierailuineen. Haluaisin kokea kaikessa rauhassa myös Unescon maailmaperintölistalle päässeen Val d’Orcian laakson, jonka kiinnostavimpia kaupunkeja ovat Montalcino ja Pienza.


Toscanan laajaan tarjontaan kuuluvat myös muun muassa Pistoia, Prato, marmoristaan tunnettu Carrara ja Leonardon syntymäpaikka Vinci. Rannikolta löytyy puolestaan satamakaupunki Livorno sekä rantalomakohteena paremmin tunnettu Viareggio. Kaikkein tunnelmallisimmat rannat sijaitsevat luultavasti pienemmillä paikkakunnilla. Selvää on joka tapauksessa se, että Toscanassa riittäisi vierailukohteita useammallekin matkalle. Oma vinkkini on tästä huolimatta retkikohteiden karsiminen. Nauti, syö, juo, tunnelmoi ja ihastele kiireettömästi, jotta Toscana jättää parhaan mahdollisen jäljen sydämeen.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Peter 14.5.2020 at 21:07

  Viime vuonna osallistuimme ensimmäistä kertaa ryhmämatkalle Italiassa. Me patikoimme ja nautimme ruuasta ja viinistä viikon reissulla Umbriassa, Toscanassa ja Laziossa. Miten se tähän liittyy? Ensimmäisenä matkapäivänä matkalla Fiumicinosta Gubbioon minusta tuntui siltä, että en ollut mikään outolintu. Muutkin pikkubussissa olijat olivat enemmän tai vähemmän saapasmaan faneja. Sai ihan rauhassa hehkuttaa omia kokemuksiaan ja muut pystyivät kertomaan vähintään yhtä innostuneesti omia matkatarinoitaan. Tätä sinunkin tarinaasi lukiessani tuntui siltä, että meillä voisi olla ihan hyvät Italia-aiheiset keskustelut, tuskin tarvitsisi hirveästi keksiä puheenaiheita…. Viime päivinä olen ennen tätäkin postausta haaveillut uusista matkoista Firenzeen ja Sienaan (sitten joskus). Tällä kertaa minua voisi kiinnostaa rauhalliset kävelyt Firenzessä ”Arnon toisella puolella” ja pitkä istuskelu Piazza del Campolla Sienassa. Me vietimme kerran yön Sienan keskustan hotellissa. Kävimme vuorokauden aikana aika monta kertaa tällä upealla aukiolla ja oli hienoa nähdä miten sen ilme ja tunnelma muuttuivat eri valaistuksissa ja eri ihmisryhmien täyttäessä aukiota, päivällä turistit ja illalla ilmeisesti paikalliset lapsiperheet. Tuo aukio on upea paikka. Anteeksi nämä pitkät revittelyt. Täytyy jotenkin keventää ”matkattomuusahdistusta”.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.5.2020 at 23:56

   Ei ole mitään anteeksi pyydeltävää, on päinvastoin oikein mukava lukea kokemuksistasi. Ryhmämatkoilla varmasti etukäteen jännittää millaiseen seuraan päätyy, mutta on mahtavaa kun löytääkin samanhenkisiä ihmisiä. Silloin keskusteluista tulee helposti hyviä – ja kyllä minäkin puhun tosiaan mielelläni matkailusta ja erityisesti Italiasta vaikka kuinka pitkään. Sienan Piazza del Campossa on jotain erityistä, jotain poikkeuksellisen sykähdyttävää. Se on minulle ehdottomasti tärkeimpiä paikkoja Italiassa ja koko Euroopassa.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 15.5.2020 at 00:55

  Suurin osa näistä kaupungeista on itselle tuttuja ja näistä itsestä kiehtovimmat ovat Lucca ja Siena. Firenze oli pettymys, mutta aion antaa sille uuden mahdollisuuden talvella.

  Mielenkiintoisia kaupunkeja on myös Pistoia ja Prato, jopa parempi maku turistisesongin aikaan näistä kuin läheisestä Firenzestä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.5.2020 at 18:34

   Toscanassa riittää paljon kiinnostavia kohteita, täytyykin vaihtaa tarkemmin kokemuksia jos sinne päin tulee tehtyä matkavarauksia joskus tulevaisuudessa. Jos pitäisi itse valita näistä jo nähdyistä kaksi, niin ne olisivat luultavasti Siena ja Montepulciano. Mutta Luccakin on tosi kiva ja Firenzeen olisi mielenkiintoista lähteä päivittämään kokemuksia.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.5.2020 at 20:10

  En ole Toscanassa toistaiseksi päässyt käymään. Mutta tosiaan, sellaiselta tuo paikka kuulostaa, että eniten matkasta nauttisi, jos keskittyisi nauttimaan paikoista kaikessa rauhassa. Ihan viimeaikoina on tullut jo rohkaisevia kommentteja, että Euroopan sisäinen matkustelu voisi olla mahdollista jo varsin pian.

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.5.2020 at 20:25

   Toscanassa on muutamia ”klassikkokohteita” jotka on mukava nähdä edes kerran elämässä ja toisaalta taas parhaat muistot voivat syntyä jossain hiljaisemmissa ja rauhallisemmissa paikoissa. Toscanan suosituimmat kohteet ovat normaalioloissa ruuhkaisia heinä-elokuussa, joten mielestäni kevät tai syksy toimivat tuolla parhaiten. Saa nähdä miten ja milloin Euroopan sisäinen matkustaminen avataan. Italiaan tuskin kovin pian pääsee, mutta toivottavasti joihinkin muihin maihin kesän tai syksyn aikana.

   • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.5.2020 at 11:47

    Italiahan itse asiassa on ilmoittanut ensimmäisenä? EU-maana avaaman rajansa myös turisteille. Eri asia on, että onko sinne sitten järkeä matkustaa tai pääseekö sinne lentämällä jne. Toisaalta, ilmeisesti ovat saaneet ainakin tällä hetkellä koronatilanteen hallintaan.

   • Reply Mika / Lähtöportti 19.5.2020 at 19:29

    Uutinen rajojen avaamisesta yllätti ja antoi tavallaan toivoakin, mutta se on tosiaan vielä arvoitus, miten matkustaminen voisi käytännössä onnistua. Tänään taas ilmoitettiin Italiassa yli 800 uutta koronatapausta ja 162 kuollutta vuorokaudessa, joten tautia on siellä aika paljon edelleen. Toisaalta pahin ongelma keskittyy lähinnä pohjoisen Lombardiaan, kun taas monilla eteläisimmällä alueilla tilanne on käsittääkseni tällä hetkellä aika hyvin hallinnassa. Tilanne voi toki muuttua arvaamattomasti ja nopeasti, mutta ainakin vielä on monta kysymystä ratkaistavana, ennen kuin itse uskaltaisin suunnitella Italian-matkaa.

  Leave a Reply